Здравейте,накратко ще спретна едно разказче за съботната разходка,бях наумил да пробвам да се изкача по една пътека която върви по река Никулишница,да ама чул недочул в крайна сметка се оказа че пътека по самата река няма.
Тръгнахме от тук,това също е и пътека която излиза до една колиба, 500м на изток от Пенсионерската пътека която е за хижа Равнец,и която пък ползвахме за прибиране.
Тази изрисувана вила е ориентир.
Ето и самата река,минава през местността Пантелеймон където има параклис,това е вилната зона между Карлово и Сушица.
В началото на балкана,ох само да знаехме какво ни чака,аз си помислих да си минем по хубавата пътека да ама не.
Реката си беше доста невинна,викам на моят приятел Петър,така ако върви до горе сме супер .
Супер,супер ама до тук ,15м отвес без възможност от заобикаляне.
Петър какво ли си рече,голям водач си намерих .
Терена по който се измъкнахме от реката,голяма веселба падна,че даже нацелихме царството на пепелянките,ама преди да тръгнем споменах че за тази година не съм засичал змии,е каквото повикало такова се обадило,то все е било ама да ги отмятам с тоягата на страни да мина,даже не се поместват,яд ме е че не ги снимах ама честно казано не ми беше до снимки.
С повишено внимание се измъкнахме от джунглата,и на всичкото отгоре нацелихме точно тази пътека която търсихме,да но се оказа че не върви точно по реката.
Още едно страхотно водопадче,но картинката вече беше ясна.
Местността Севрикая,почти сме до поляните.
Нагоре пътя вече е познат,вече ми беше по спокойно и е време за фото
Връх Кочмара се откри на север.
Минахме по пътеката зад Арапчанската мандра и се запътихме на запад към хижа Равнец.
Един нов живот,това малко теленце на скоро се беше родило.
Така или иначе изпълнихме целта,пак стигнахме реката по която тръгнахме само че с голямо отклонение ,следваше почивка на хижа Равнец и хапване на невероятната гъбена чорба,а и това си беше запланувано като фикс идея .
Оха какво си имаме тук,страхотен екземпляр,на връщане набрахме малко гъби и така завърши денят.
Хубави водопади си намерил! А знаеш ли онези над Митиризово дали имат вода сега или са сухи както бяха на есен?
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пон Юни 18, 2012 2:02 pm
Живота
mislesht написа:
Хубави водопади си намерил! А знаеш ли онези над Митиризово дали имат вода сега или са сухи както бяха на есен?
Вчера ходихме там да се къпем,ако става въпрос за същите,намират се по реката която е от ляво на мотокрос пистата,в момента са пълноводни,но водата все още е ледена.Имам снимки довечера ще ми ги изпратят и ще ги пусна да видиш за същите ли става дума.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Вто Юни 19, 2012 10:25 am
Живота
Август и септември всичко пресъхва.
Вто Юни 19, 2012 6:52 pm
Живота
Дойде време да ви разкажа и покажа как протече неделният ден ,в общи линии протече добре с леки отклонения ,първоначалният замисъл беше да ходя да търся един хубав водопад който разбрах че се намирал до хижа Балкански рози но в последствие се отказах от този маршрут и тръгнах към Сакарица да търся пътеката Ишек бурдан или Магарешката пътека,и си стана доста интересно търсене, при положение че съм гледал снимките на Нено Неделчев едвам я открих,и то благодарение с разговор по телефона с неговия син.
Маршрута ми минава през Кръста та реших да го снимам.
Ето и параклиса.
На водната кула открих две хубаво узрели вишни та малко се поспрях при тях .
Местността Харманиере,много красива полянка ако имаше и чешмичка сигурно щях да поостана.
Тази гледка се откри като излезнах от гората,на живо си е много готино.
Това пък е на запад-север.
И пътеката по която дойдох от Карлово.
Тази гледка е на изток-север,времето се готвеше да се разваля,по прогноза не го даваха точно така ама както и да е.
Моята посока беше нагоре и трябваше да си отварям очите на дясно,защото не знам точно къде хваща пътеката,сега всичко е зашумено и е много трудно,гледах за маркировка но така и не видях.
Колкото и да гледам на дясно все отвеси,викам си няма логика да има пътека,и друг път съм търсил подобни но си признавам че тая ме омота добре,почти никога не се отказвам и викам,няма тук ще стоя до когато я открия.
Тази снимка когато я видях разбрах че съм минал покрай нея,сега вече я знам ,ето тук наляво започва.
Продължих нагоре по реброто и се натъкнах на това красиво цвете.
Започнах да се усещам че съм се качил доста на високо но продължавах да търся,нещо което ми се припознае за пътека тръгна по нея и като видя че е запушена се връщам обратно,нагоре хванах маркировка от камъни и реших че по нея ще продължа.
Това представлява наклона на изток,така или иначе разбрах че ще се връщам обратно надолу,но реших първо да изкача Сакарица.
И това е гледка от самият връх,времето започна сериозно да се разваля,в Сопот се виждаше че си вали сериозно,при мен все още нямаше но работата отиваше на дъжд,маркировката от камъни продължава нагоре и се досещам къде ще води,то мястото е само едно,към лошата скала.
Започнах спускане обратно пък и трябваше да си търся уютно местенце,започна да гърми и да прикапва и явно втори път съм минал покрай началото на пътеката но пак не я открих,започна да вали силно и се скрих в една тумба дървета,много готино местенце,също имаше и огнище,викам ясно,това ще е моят лагер,извадих наметалото,в раницата си нося винаги найлонови чували,прибрах раницата в един да е на сухо,носих си биричка и започнах да си скърцам ,да вали да вали колко да вали,ден два три ,за тази вечер това ще е разказа,утре вечер продължавам,обещавам че ще е интересно.
Вто Юни 26, 2012 12:05 am
Живота
Ей много задачи се натрупаха и все не остава време да си довърша разказа ,та до къде бях стигнал.
А ето го моят лагер.
Бирата се изстуди хубаво от дъжда,за мезенце имах тунквани вафли .
Ето ме и мен бурята премина,оцеждаха се последните капки и трябваше да се впусна отново в търсене на Магарешката пътека.
Планината започна да се избистря и се появиха Купените.
И тогава късмета ми се усмихна отново,от третото минаване покрай пътеката най накрая я открих и вече съм на нея.
Напред си беше голяма джунгла и честно да си призная основната маркировка е просто трагедия,добре че е помощната която е в синьо иначе си е доста мотане.
Поглед на изток.
През повечето време се вървеше през гъста гора и само тук там се откриваше слънцето.
Нямам си и представа през колко дерета преминах но така и не достигах Малката река,а изглежда че разстоянието е малко,от тази снимка се виждат коритата на Малката и Голямата река които образуват Стара река.
Стигнах до тези табели и нещата горе долу ми се изясниха,оставаше 1 час до х.Хубавец,след това започваше букова гора и усещах че съм близо до Малката река.
И това беше моята награда,от един бук една чанта гъби кладница.
И най накрая целта беше постигната,2ч ми отне да премина от Сакарица до Хубавец,следваше хубава топла супа със бира ,починах един час и тръгнах да се прибирам,та в общи линии стана добра разходка и най важното че проучих още една крива пътека.
Радвам се, че макар и с нещо малко съм допринесъл за популяризирането на една позабравена и доста интересна пътека. Ичо, в разказа си нищо не спомена за красивата "Меча поляна" и за кръстопътя - "Карлово през Меча поляна"-"х.Хубавец"-"х.Амбарица"!? А направи ли отбивка до скалата, която съм описал подробно в темата "Ишек бурдан" - (снимки 5 и 6), за да видиш в действителност за какво става въпрос, и как може да ти се стъжни живота при евентуално объркване? И един съвет от моя скромен опит в планината: - Тази пътека не за преминаване от сам човек! Недай си Боже се случи нещо, единствената помощ може да дойде от ... Господ!
Чет Юни 28, 2012 11:38 am
Живота
Neno Nedelchev написа:
Радвам се, че макар и с нещо малко съм допринесъл за популяризирането на една позабравена и доста интересна пътека. Ичо, в разказа си нищо не спомена за красивата "Меча поляна" и за кръстопътя - "Карлово през Меча поляна"-"х.Хубавец"-"х.Амбарица"!? А направи ли отбивка до скалата, която съм описал подробно в темата "Ишек бурдан" - (снимки 5 и 6), за да видиш в действителност за какво става въпрос, и как може да ти се стъжни живота при евентуално объркване? И един съвет от моя скромен опит в планината: - Тази пътека не за преминаване от сам човек! Недай си Боже се случи нещо, единствената помощ може да дойде от ... Господ!
Пътеката ми хареса макар че е доста обрасла и на много места я обърках и се връщах до където видя маркировка и така пак отначало,проблемното място така и не го достигнах,но видях две хубави места където може да се заблуди човек сериозно,явно едното е тази скала.След табелите гората стана перфектна но апарата ми събира 32 снимки и не съм снимал пък и без това без светлина снимките не са много хубави.По въпроса за сам човек съм съгласен,но ме зачопли тая пътека и нямаше как да не я мина,свирих и пеех да прогонвам хищниците че и два патрона гръмнах,иначе съм напълно съгласен че освен от Господ друга помощ няма в тая джунгла.
Пътеката ми хареса макар че е доста обрасла и на много места я обърках и се връщах до където видя маркировка и така пак отначало,проблемното място така и не го достигнах,но видях две хубави места където може да се заблуди човек сериозно,явно едното е тази скала.След табелите гората стана перфектна но апарата ми събира 32 снимки и не съм снимал пък и без това без светлина снимките не са много хубави.По въпроса за сам човек съм съгласен,но ме зачопли тая пътека и нямаше как да не я мина,свирих и пеех да прогонвам хищниците че и два патрона гръмнах,иначе съм напълно съгласен че освен от Господ друга помощ няма в тая джунгла.
Само аз ли съм на мнение,че пътеката си е доволно читава и още първия път видях началото и края и,а вторя път я минахме(2 души)почти без да се объркаме и не се наложи да стигаме до синьото"назааад!!!"Самата синя боя на проблемните места много успешно"подпомага"жълтата...Жалко че не мога да пусна трака ама писах на Дидо да помага!
Чет Юни 28, 2012 8:01 pm
Neno Nedelchev
Как така само на теб се е харесала пътеката бе fena73 ??? Нали си видял на снимките колко народ сме? А има и други мераклии да я видят и усетят! Отбивката до прословутата скала е неповече от 100 м. Хубаво е да се види на место и да се сподели дори от "уста на уста" с други мераклии за особеностите така, както всеки ги вижда. Ичо, сега се сещам, че след табелата "Карлово - 2,30мин.", по посока СЕВЕР може да се пообърка човек. След нея се излиза на "Меча поляна" и там се търси маркировка по букачките. Надписите по дърветата също не са за пренебрегване. Преди 97 години(!) това е бил начина за маркиране. Логично е, надписи-пътека да вървят на едно ниво.
Чет Юни 28, 2012 9:21 pm
dido
Интересна тема, яко си се мотал нагоре-надолу докато намериш пътеката
Попрочетох и за дерето на Никулишница, таман викам - Митко ще им се нахвърли като булдог на тия водопади, ама той ме изпреварил
Абе тази река как е правилно да се нарича - Никулишница или Николичница? Двете имена са много близки като звучене, ама знам ли, може да има по-правилно един вид?
_________________ Бутам след осмата бира
Последната промяна е направена от dido на Чет Юни 28, 2012 11:15 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Чет Юни 28, 2012 10:18 pm
Живота
dido написа:
Абе тази река как е правилно да се нарича - Никулишница или Николичница? Двете имена са много близки като звучене, ама знам ли, може да има поправилно един вид?
Със точност не зная,трябва да поразпитам по възрастни хора дали знаят как е точното име.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4, 5Следваща
Страница 4 от 5
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети