ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Мечка стръвница
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Мечка стръвница
Автор Съобщение
nicksn

Местожителство: Русе

Мнение Мечка стръвница Отговорете с цитат
Здравейте,
На 23.06.2012 минахме през Голяма Папратлива и в долния и край видяхме мечка. В горния край към връх Чим колиба видяхме разкъсан и наполовина изден труп на малко теле, което ме кара да мисля, че в района има стръвница. Така, че много внимателно когато се движите по тези места. През цялото това време подавах сигнал със свирка. Иначе прехода, който направихме до Тъжанското пръскало и така до хижа Соколна е съвсем друга бира Smile.
Пон Юни 25, 2012 9:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
raskoll

Мнение Отговорете с цитат
Shocked
в начало на месеца бях на х.Рай и ми казаха (и видях снимки) че 10 мин преди мен по пътека в гората за хижата видяха мечка и че тя живее някъде там наблизо и редовно я виждат)))
Пон Юни 25, 2012 10:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
meco puh

Местожителство: обл.Разград

raskoll написа:
Shocked
в начало на месеца бях на х.Рай и ми казаха (и видях снимки) че 10 мин преди мен по пътека в гората за хижата видяха мечка и че тя живее някъде там наблизо и редовно я виждат)))

Чух, че ако се появи мечка-стръвница, я издирват и я убиват, вярно ли е?

Балкана символ на цял полуостров
Пон Юни 25, 2012 10:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Живота

И аз така знам,преди две години имаше такава акция в района на Карловските хижи.
Вто Юни 26, 2012 12:32 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
G_P_S

Местожителство: Троян-Пловдив-Лондон

Май ще понеса още едно нещо в багажа ? По-добре да влача и един спрей по склона нагоре,отколкото Баба Меца да ме влачи мен към дерето.
Вто Юни 26, 2012 6:34 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Plamen К

Местожителство: Казанлък

raskoll написа:
Shocked

Завчера /24 юни 2012/ се качвах към х. Рай и срещнах две момчета, които слизаха с байкове. Те ми казаха, че предния ден надвечер са видели малка мечка в близост до ремонтираното дървено мостче над Малка Бъзовица.

Преди това, по-надолу по пътеката от Калоферския манастир към Долен Параджик ме обградиха кучета и свърлих пиратка за да ги разгоня. Тогава дойде пастира и като го попитах защо не си вика кучетата, той каза, че тази пролет има-няма за седмица му изчезнали три агнета, затова не бързал да се приближи. Горе на хижата други хора, които имат добитък в района ми казаха, че не е излъгал.

Навръщане слизах от Равнец през Чуфадарица към Калоферския манастир. Там горе имаше 200, а може би и повече крави и телета. Срещнах млад пастир и си спомних, че преди година съм снимал в този район умряла крава. Той каза, че тогава са изчезнали още шест животни и предполагат, че ги е убила мечка. Тази пролет имало още животни изчезнали и затова горе стоял поне един пастир с добитъка, а миналото лято животните бяха сами.
По примера на Мечо пух бях вързал едно малко звънче към щеката и то звънтеше непрекъснато. Помислих си обаче, че ако мечката е минала на месо, дали няма в това звънтене да предугади приближаващия се обяд под формата на крехко агнешко и махнах звънчето и също надувах свирката. Нося със себе си освен пиратки и т. нар. "писалка". Купих я свободно от ловно - рибарски магазин. Отпред се навива пластмасово патронче, наречено от китайците "Bearbanger". На български го превеждат като "гърмящ сигнален патрон". Все пак трябва да се има впредвид, че на инфо таблата на Центр. Балкан, никъде не пише да се хвърлят пиратки срещу мечки или да се ползва "писалка". Не се знае как ще реагира мечката. Ако решите да носите "писалка" със себе си , не я дръжте заредена, за да не се отпусне произволно ударника, докато се движите, може сериозно да се нараните, или да нараните някой друг.

От ловци съм чувал, че ако мечка доживее до "дълбока мечешка старост" тя не може да си изхранва тялото само с вегетерианска храна и тогава опитва и месо. Вярно ли е, не знам.

Последната промяна е направена от Plamen К на Вто Юни 26, 2012 3:18 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Вто Юни 26, 2012 9:36 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ferdi_mruvkata

G_P_S написа:
Май ще понеса още едно нещо в багажа ? По-добре да влача и един спрей по склона нагоре,отколкото Баба Меца да ме влачи мен към дерето.

Спрея против мечки е с размера на малък пожарогасител Smile Май не е най-удобното нещо за носене. А по-малките спрейчета против други гадове нв бих ги пробвал на мечка.

@Пламен_К - каква е тази писалка ? дай линк някакъв

Вто Юни 26, 2012 9:49 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
meco puh

G_P_S написа:

Знаеш ли какъв спрей? Бих носил ако знам, тъй като често съм сам. Кажете име, марка нещо?

Вто Юни 26, 2012 10:15 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Plamen К

ferdi_mruvkata написа:
G_P_S написа:

Спрея против мечки е с размера на малък пожарогасител Smile Май не е най-удобното нещо за носене. А по-малките спрейчета против други гадове нв бих ги пробвал на мечка.

@Пламен_К - каква е тази писалка ? дай линк някакъв

Продават се в всеки оръжеен магазин и в повечето ловно-рибарски.

линк за писалката: http://gunshop.vertex-bg.net/category-3.html
/Струва 7-9 лева/.

линк за патроните: http://gunshop.vertex-bg.net/category-21.html

по 0.90лв е бройката.
Вто Юни 26, 2012 10:23 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ferdi_mruvkata

meco puh написа:
G_P_S написа:

Знаеш ли какъв спрей? Бих носил ако знам, тъй като често съм сам. Кажете име, марка нещо?

горе долу така изглеждат мечите спрейчета. Пръскат на няколко метра напред. На снимката не си личи, но като го видях в магазина .... хич не е малък. Продават се във всеки оръжеен магазин

Вто Юни 26, 2012 10:54 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
meco puh

Благодаря и на двамата - Plamen K и ferdi_mruvkata.

Вто Юни 26, 2012 12:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht

Местожителство: Пловдив

Писалката, която е без лост как се задейства? Какви патрони от посочените ползваш?
И без друго нося пиратки, вместо тях май по-добре писалка.

Вто Юни 26, 2012 1:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Plamen К

mislesht написа:
Писалката, която е без лост как се задейства? Какви патрони от посочените ползваш?
И без друго нося пиратки, вместо тях май по-добре писалка.

Слабото място на пиратката е, че може да не успеееш да я запалиш, ако кибрита или пиратката са поели влага. Ако са добре увити в найлончета изваждането отнема време. И ако ръцете затреперят...

Аз имам писалка с лост. Тя изстрелва патрончето на 35-45 метра, и съм си мислил, ако обекта за сплашване е по-близко, значи трябва да се насочи не към него, а да се стреля вертикално. Защото иначе ще вземе да гръмне зад мечката и тя ще дойде да ме прегърне. Отделно, както и пиратките патрона може да запали тревата и да стане пожар.

Всъщност писалката може да гърми и с капсули, вътре в нея има два ударника, сменят се местата им, за капсул иглата е изместена встрани.

Който ще си купува писалка, може да се консултира в магазина кой вид да си избере - с халка, с лост или третия вид, най-добре ще е да не може да се задейства при закачане или случаен допир. Затова аз държа лоста в спуснато положение, но правя едно умишлено "нарушение" на мерките за безопастност. То е, че за да спестя време навивам предварително едно патронче на писалката, НО САМО НА ДВЕ-ТРИ витки на резбата. Когато се движа през гъста гора с минимална видимост държа писалката в ръка, или в джоба на гърдите. За да произведа изстрел ми трябват 2-3 секунди да донавия още малко патрончето и да издърпам и спусна лостчето. След изстрела патрончето първо излита на 35-40 м и после гръмва до 1,5-2,0 секунди. Тоест в рамките на 5 секунди има гръм.

За патроните: "15мм гърмящи патрони" в черната кутия, оранжеви на цвят. Другите светещите са сигнални ракети - бели, червени, сини и т.н. И от тях носех по едно време - да изстрелвам в небето ракети, ако я закъсам, докато ме намерят, ама това е доста, като на кино... Smile

Сега погледнах - спреят за мечки струва 97лв за 280 ml флакон и 117лв за 380 ml. Сериозна инвестиция!
Вто Юни 26, 2012 3:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Живота

Да ви кажа какво правя аз за да не срещна мечка,значи ако се движите по открито опасност няма,проблема идва от силно зашумени пътеки,при това положение или си пея или си свиркам,чат пат се изпровиквам,гледам като се движа да създавам шум,нося си хубава тояга и с нея удрям или по камъните или по дърветата,също нося и газов пистолет,в пълнителя първите 3-4 патрона са халосни,единия струва 25ст и ако ги гръмна си ги допълвам,пистолета го ползвам само във силно забутани зони,те се познават по пълната тишина,дори и птички не пеят,това може да е мястото където може да се срещне мечка,но тези животни ни надушват от огромно разстояние и бягат,по принцип мечка може да нападне ако я изненадате,затова вдига ли се шум няма опасност,до сега съм виждал само веднъж и то много надалеч и бягаше.
Вто Юни 26, 2012 7:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
nicksn

Местожителство: Русе

Живота написа:
Да ви кажа какво правя аз за да не срещна мечка,значи ако се движите по открито опасност няма,проблема идва от силно зашумени пътеки,при това положение или си пея или си свиркам,чат пат се изпровиквам,гледам като се движа да създавам шум...

Точно на такова място я срещнахме, поляна с много ягоди и високи храсти. В началото мечката ни предупреди, но само когато чу свирката се изнесе.
Вто Юни 26, 2012 8:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Страница 1 от 5

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.