Ситняково - Сладката вода - Дено - Иречек - Боровец
Неделя (17.06.12 г.) - традиционно за нас късно ставане и къде, къде - айде, пак в Рила. Паркирахме (не се плаща) под Ситняковския лифт, яхнахме се на него и от горната станция поехме право нагоре. Как пък от цяла Рила точно над нас се бяха събрали всичките тъмни облаци, остана загадка..., и както си приказваме, че гръмотевиците явно пак ще са си с нас, то слънцето взе че се усмихна (малко широчка ми дойде тоя усмивка, ама...), всякакви облаци и мъгли изчезнаха тутакси. По някое време стигнахме едно тройно разклонение - наляво за х. Чакър войвода, направо - не се виждаше маркировка, надясно - зелена маркировка и табела х. Мусала. А ние уж направо трябваше да вървим, ама тая табела нещо ни заблуди, а и маркировката зелена..., та се отдрънчахме надясно, ама нещо много стремглаво взе да се спуска тая пътека. Ясно, че пак нещо сгафихме, погледнахме картата да не би да има и друга пътека със зелена маркировка и се оказа точно така - щяхме да си отпешим до Мусаленската пътека, ама добре че се усетихме и се върнахме. Продължихме си нагоре в същата посока и след малко се показа и нашата (пак зелена) маркировка. Пътечката си е ОК, имаше 2-3 паднали дървета и малко налягали клекове, но всичко се минава. Голяма жега и задух, сигурно това е най-сухата част на Рила, а бяхме тръгнали само с 0.5 л. вода. Стигнахме Сладката вода, но там чешма не намерихме (въпреки че има знак на картата), само някакви локви, но не ни се рискуваше да точим вода от там и си продължихме обезводнени нагоре.
Показа се Шатър, но жаждата така напираше, че решихме да го прескочим и да се насочим към останалия сняг по склона на Дено, белким с някаква вода се сдобием.
За щастие, намерихме от животворната течност и вече по-бодри се драпнахме направо нагоре покрай преспата.
Оггоре се откри гледка към Саръгьолските езера и Шатър.
После напред към Дено и Иречек. Мислехме да слизаме от Иречек надолу, но не знаехме точно от къде се подхожда и дали може, така че си се върнахме до Сфинкса и оттам надолу. Почивка на хижата и 2-часово маане по Мусалинската пътека до Боровец. Много е заблатено в началото под хижата, а какви орди комари ни преследваха, не е за разправяне. Преходчето ни отне общо 9 ч. (с почивките) и през цялото време срещнахме само две момчета на Сладката вода. Да се има предвид, че трябва да се носи повече вода по този маршрут.
Сега и въпросите да си задам:
1. Има ли слизане от Иречек към пътеката долу и откъде е подхода спрямо котата (вижда се един ръб, който изглежда подходящ, но как се стига до него) ?
2. Малка Мусала по ръба може ли да се качи или има подсичаща пътека (напр. браздата, която се вижда на снимката вляво в снега)
Браво, супер ходене и много хард. Е, могли сте да продължите по най - коравата част от Мусаленския венец през Малка Мусала и Трионите но може би има доста гадни участъци все още А за слизане от Иречек имаше една тема на Niksi за слизане през Палеца...
Чет Юни 21, 2012 12:14 pm
milen_kb
Регистриран на: 14 Авг 2010 Мнения: 87 Местожителство: София, Габрово
Цитат:
2. Малка Мусала по ръба може ли да се качи или има подсичаща пътека (напр. браздата, която се вижда на снимката вляво в снега)
Аз съм я качвал, като държах леко в ляво на ръба (средно с около 10 метра по-ниско), като терена не беше от най-лесните. Някои от другите я минаха, като ходиха почти само по ръба (което май беше по-лесния вариант). Накратко минава се, но не е обикновена туристическа пътека и трябва да се има едно наум. За подсичаща пътека не знам, някои друг дето познава района трябва да каже.
Цитат:
3. Кои са върховете зад Тъмното езеро:
От ляво на дясно: Манчо, Песоклива вапа (най-в дъното), Маришки чал и един от Близнаците (най в дясно).
За слизане от Иречек, виж тази снимка
https://picasaweb.google.com/lh/photo/XR0kfdsv9gEfIxg0KRUolg
От котата се продължава напред и после по ръба надолу до слизане на пътеката преди Палеца.
ВСЕ ПАК, НЕ СЪМ ГО МИНАВАЛ, но като съм го гледал отдолу, мисля че става.
_________________ Щастие за всички даром и никой да не бъде пренебрегнат!
Редрик Шухарт
http://www.redmine.org
Нед Юни 24, 2012 10:59 pm
Petya
Благодаря Ви за отговорите!
За Манчо - и ние после си го разгадахме, просто не знаехме, че има 3-4 коти
1. Има ли слизане от Иречек към пътеката долу и откъде е подхода спрямо котата (вижда се един ръб, който изглежда подходящ, но как се стига до него) ?
Да, слиза се съвсем нормално по ръба към Палеца и лете, и зиме. Лете е голям камънак, но става.
Petya написа:
2. Малка Мусала по ръба може ли да се качи или има подсичаща пътека...
Най-добре е да се качи по ръба. На места е скалист, но не е особено труден, трябва малко повече внимание. Минават много хора, така че личи нещо като пътечка.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети