ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Стара планина
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Стара планина
Автор Съобщение
Гунди

Местожителство: Стара Загора

Мнение Стара планина Отговорете с цитат
След като минах през Черни връх сега искам малко да релаксирам в нашата Стара планина-юли месец(зависи от смените ми и отпуските на колегите ми)съм решил да отида с колата до Сопот,да я оставя там,да взема лифта до х. Добрила,от там по билото на Балкана-Амбарица,Купените,Жълтец,Млечни чал,заслон Ботев,вр. Ботев и от там не знам...Искам да тръгна от Сопот и да се върна до Сопот(където е колата).Ще имам 3 дена на разположение.Моля посъветвайте за вариант!Дали да избера горния и от вр.Ботев да ида в х. В. Левски и от там до лифта...или от лифта за В.Левски-заслон Ботев(нощувка)-вр. Ботев-по билото през върховете-х. Добрила(нощувка) и на третия ден-лифта-Сопот-Стара Загора.Моля ви,да дадете идея!Аз съм средна хубост планинар,затова ми обяснете по-простичко.Благодарности на отзовалите се!!!

Нед Юни 10, 2012 11:29 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
satzata

Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Привет. С един приятел мислим да направим нещо подобно или края на юни, или някъде през юли. Идеята ни е Сопот - х. Добрила (спане), после по билото до Ботев, оттам продължаваме до х. Тъжа (спане) и после слизане вероятно към Калофер. Ако ни дойде тегаво до Тъжа може да се спи на някой от заслоните след вр. Ботев. Има вариант за тръгване някой от петъците сутринта или следобяд (зависи дали ще можем да вземем отпуск). И аз бих бил много благодарен за някакви разяснения и възможни трудности.
Нед Юни 10, 2012 12:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ПАВЕЛ

@Гунди , от поста ти разбирам, че имаш три дни и искаш задължително да включиш траверса Добрила - Ботев . Според мен не е удачно качването с лифта първия ден и веднага към заслон Ботев по билото Wink . Ако избереш този вариант, на практика ще тръгнеш от Добрила по обяд, което не е разумно поради две причини :

1.Прехода е доста дълъг, и тръгването рано сутрин винаги е препоръчително(дори задължително, ако нямаш кой знае какъв опит в планината).
2.Юли е горещ месец , а по билото няма никъде вода .А и следобедните гръмотевични бури не са изключение....

Добър вариант за тридневен преход според мен е :
Първи ден - оставяш колата в Карлово и през Стара река към заслон Ботев. Около 8 часа поносим преход, като половината ще се радваш на прохладата в резервата.
Втори ден - на запад към Амбарица и Добрила.
Трети ден - спускане от хижата към Сопот с лифта, или ако не си много изморен можеш да слезнеш към Карлово през Залъмица и Сакарица .

Нед Юни 10, 2012 12:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Гунди

Благодаря на Иво и Павел за насоките и маршрутите!Значи оставям колата в Карлово и тръгвам!Сега сядам да разуча по-подробно маршрута.До юли има още време-отворен съм и за други съвети.Ако няма-поемам по маршрута на Павел!Още веднъж-благодаря!

Нед Юни 10, 2012 2:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Гунди

колеги,за юли(края) както мисля има някои пречки които могат да възникнат-тогава някой да излезе в отпуск(а аз сега така и така съм си в отпуск-до събота),после ако стане-първия ден от прехода ще е след нощна смяна(ще бъда уморен),а сега и без това си почивам,пък и времето е хубаво,затова мисля да го направя сега-да тръгна във вторник-връщане в четвъртък-петък почивам и събота-на работа.Знам че до Ботев е добре от пътеписите на други колеги.Не знам обаче по билото как е пътеката(проходима ли е,има ли много сняг,маркировката вижда ли се).Ако е ок-тръгвам,ако има много сняг-оставям за м. юли.Мисля,че сега ще ми е по-спокойно(в почивка съм) и няма да гоня графици и да бързам за прибиране.Моля да си кажете мненията за пътеката по билото!Наред ли е-тръгвам по маршрута на Павел!Благодаря предварително!

Нед Юни 10, 2012 8:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ПАВЕЛ

Гунди написа:
колеги,за юли(края) както мисля има някои пречки които могат да възникнат-тогава някой да излезе в отпуск(а аз сега така и така съм си в отпуск-до събота),после ако стане-първия ден от прехода ще е след нощна смяна(ще бъда уморен),а сега и без това си почивам,пък и времето е хубаво,затова мисля да го направя сега-да тръгна във вторник-връщане в четвъртък-петък почивам и събота-на работа.Знам че до Ботев е добре от пътеписите на други колеги.Не знам обаче по билото как е пътеката(проходима ли е,има ли много сняг,маркировката вижда ли се).Ако е ок-тръгвам,ако има много сняг-оставям за м. юли.Мисля,че сега ще ми е по-спокойно(в почивка съм) и няма да гоня графици и да бързам за прибиране.Моля да си кажете мненията за пътеката по билото!Наред ли е-тръгвам по маршрута на Павел!Благодаря предварително!

Вчера бях на връх Ботев и оттам никъде по билото към Амбарица не се виждаше сняг, сняг има на петна само по дълбоките улеи и дерета
https://picasaweb.google.com/109304817927175298265/2012_06_09#

На х. Рай срещнах двама души от Русе, които бяха въртели обиколка от х. Левски през Костенурката , Кръстците, Купена и надолу по лятната пътека за хижата, и не са имали никакви проблеми. При хубаво време няма как да загубиш пътеката от з. Ботев до Амбарица( в обратната посока има едно-две места Wink ). Единственият съвет, който мога да ти дам , е внимателно да се запознаеш с маршрута - места за аварийно напускане на билото , време за преминаване и т.н. Когато човек движи сам риска винаги е много по-голям, и това задължава да не се взимат импулсивни решения, а да се направи старателна предварителна подготовка . Не че в група не е същото Smile ....Информация и съвети в нета можеш да получиш всякакви, но отговорността и преценката са си изцяло твои.....

п.с. Когато за първи път изкачих Купена , се излегнах по гръб, загледан в ясното синьо небе - в този момент се чувствах най- големия катерач в Централна България BG ! Гордостта ми рязко беше прекършена в момента, в който около мен започна да тича малко русо детенце по сандалки Laughing Laughing Laughing - бяха младо семейство от Чехия. Smile , идваха от з.Ботев ......

Нед Юни 10, 2012 10:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
meco puh

Местожителство: обл.Разград

ПАВЕЛ написа:
...- в този момент се чувствах най- големия катерач в Централна България BG ! Гордостта ми рязко беше прекършена в момента, в който около мен започна да тича малко русо детенце по сандалки Laughing Laughing Laughing - бяха младо семейство от Чехия. Smile , идваха от з.Ботев ......

Колко е грешно да се казва, покорих този или онзи връх, нали? Винаги някой може да ти докаже, че нищо не си покорил. Само си се изкачил на някой връх. Върховете винаги си остават непокорени. Разбира се, че трябва да имаме едно огромно удовлетворение, че сме се изкачили на този или онзи връх. Разбира се, че трябва да мислим, че сме най-големите катерачи, наше право е, след големия положен труд. Но никога не сме най-големия, както Гагарин не бе най-големия, Боб Биман не бе, Пеле не е. Най-големи, непокорени остават върховете. От това не бива да ни се прекършва гордоста, защото пък има милиони, които не са се изкачвали на този или онзи труден връх.
Не си най-големия, но ти си катерач, моите уважения.

Балкана символ на цял полуостров
Нед Юни 10, 2012 11:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Гунди

Благодаря за съвета!И Мечо е прав,съгласен съм с него!Ти си горд,че си стъпил на върха,защото има много други,които не са!

Нед Юни 10, 2012 11:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Plamen К

Местожителство: Казанлък

ZCEZBPM написа:

Да използвам и Аз да питам нещо за Стара планина.
Ако сляза на гара Стряма която е след Клисура има ли начин да изкоча от там на синята маркировка която води към връх Вежен и билото.

На книжната карта и картата на машинката не виждам връзка между двете, а пътя от там е с няколко км по кратък от този от гарата в Клисура.

И аз съм мислил за тръгване от гара Стряма. Мисля, че няма проблем. От гарата връщане назад по жп линията /по насипа над дерето/ и преди тунелчето излизане на север, там има една могила, виждам по картата, че черен път я подсича и след това през поляната нагоре към подбалканския път, там където го пресича пътеката с синя маркировка.

http://plament2.snimka.bg/other/gara-strqma.683264.27516461
Вто Юни 12, 2012 11:48 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ПАВЕЛ

ZCEZBPM написа:
Гунди , да не се загуби в планината бе човек? SmileSmile
Ходи ли по билото или отложи за юли?
Дай малко информация от първа ръка да си вземам ли котките за Добрила- Ботев.

Ти сериозно ли питаш Smile ? Хубава шапка и повечко вода ще ти трябват.........

Нед Юни 17, 2012 7:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ПАВЕЛ

В момента за Стара Планина железа не ти трябват, било то летни или зимни Smile ......За траверса - за трудността с многото и малкото сняг доколкото си спомням ставаше въпрос за зимно преминаване Wink . През лятото - пътеката подсича Кръстците и другите такива камънаци Laughing от север и е безсмислено според мен да минаваш точно по ръба(както през зимата) . Можеш ,разбира се, да изкачиш всеки по-интересен за теб връх, като е добре да слизаш оттам, откъдето си се качил Wink ....Маршрута е много красив( за мен най красивото местенце в Балкана !) , единствено трябва да знаеш , че вода по билото до заслона няма, и ако не искаш да губиш височина(и време) , трябва да се запасиш още на Добрила....

Нед Юни 17, 2012 8:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Живота

ZCEZBPM написа:
малко информация от първа ръка да си вземам ли котките за Добрила- Ботев.

Ето ти нагледно,от Купена на изток към Ботев.

И на запад към връх Амбарица.

Снимките са от миналата неделя.
Нед Юни 17, 2012 10:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
joropc

....и от вчера:

Нед Юни 17, 2012 10:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
meco puh

Местожителство: обл.Разград

Благодаря Живота, благодаря joropc. Чрез вашите снимки добих пълна представа за централното било, вече царува лято (не безпроблемно разбира се). То ни очаква, дано времето да е с нас следваща седмица.

Балкана символ на цял полуостров
Нед Юни 17, 2012 11:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Гунди

Laughing ха,ха,ти ме уби бе,човек!Еее,градски,още не съм се загубвал и се на дявам да не стане!Сега по темата-по билото на Балкана сняг няма!Има само на отделни участъци по склоновете,но това не е проблем-пътеките минават само по сух и прашен терен.Температурата беше около 30град.(аз ходих вторник и сряда-12 и 13 юни).Тръгнах от Карлово-по долината на Стара река-х.Хубавец-х.Балк.рози-х.Левски-нагоре по пътеката-до Петолъчката-по лятната пътека до заслон Ботев и там нощувах(спане-10лв.супа от гъби-2лв,баня-2лв).От Карлово до заслона-9ч.(не знам много ли е или малко).На другият ден тръгнах по билото-времето беше перфектно-в 5.53ч.потеглих-минах Дюзчал,Жълтец и после се поомотах(за първи път бях по тия върхове )-изгубих маркировката и срам не срам реших да се върна.Много ми беше тегаво-с такъв мерак тръгнах,с такъв устрем а...За 7 часа слязох до Карлово и поех с наведена глава към Стара Загора Crying or Very sad Първи опит-неуспешен!Но ще има втори!Сега се ослушвам,ако някой ходи по билото да отида с него(все пак с другар е по-лесно,особено пък ако малко повече от мен е на ти с планината).Ако мислиш да ходиш-нямаш проблеми-всичко е тип-топ!Ако има място за мен,идвам и аз(зависи кои дни ще щурмуваш).

Вто Юни 19, 2012 9:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.