_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
Съб Юни 16, 2012 6:40 pm
Emil
Това е наистина добра новина, да видим кое точно ще променят.
Между другото, наистина не е зле всеки да прочете закона или да чуе мнение за него от юрист, на който има доверие, преди да вземе мнение за себе си, че гледам че има доста спекулации с това.
Не обичам да режат горите нерегламентирано, нито да сторят където им падне и т.н., но понеже закона досега не беше читав, затова сме на това положение.
Отдавна се чудя. Бе не може ли да препишат най-добрите и коректни действащи закони по света, със съответните незначителни корекции, съобразени с обективната природна и социално-икономическа Бг конкретика?
Деа и алчното самоунищожително племе дето сме...
Болшинството от него, де
Това и аз съм си го мислил, защо трябва да откриваме колелото, ама няма далавера в тая работа. От друга страна, няма и закон, който да може да обхване всички житейски хипотези. Освен правните норми в обществото следва да 'работят' и морални норми, ама ние сме 'оперирани' от тях и това е трагедията ни. Скоро спорихме с приятели за правото, наказанията и т.н......и моето доказателство за това , че не всичко зависи от закона е Италия...огромната разлика между север и юг...пък закона е един и същ.....
Съб Юни 16, 2012 10:44 pm
Сотиров
Уж майтап, ама истина
Не гледам телевизия, та едва сега - "от независими източници" - ми попадна този запис:
Предаването било свалено от програмата, щото Цеко спрял "спонсорството" на телевизията. Така де, нали за пачки говорим? Тоя "разговор с ехото" ми напомни един хубав стар руски виц. Вълкът се наканил да изяде Зайчо. А Заекът му обещава: "Не ме изяждай, Вълчо, аз ще те науча да разговаряш с планината!" И се провикнал: "Кто первая дева?" - Планината тутакси отговорила: "Ева..." Заекът пак я попитал: "Какой цветок боится мороза?" Планината отговорила: "Роза..." Брей, казал си Вълкът, Зайо наистина владее диалога, и го пуснал. След малко обаче коремът му прискърцал и той се провикнал към върховете: "Чего я буду есть в эту ночь плохую?!" И планината му отговорила: "Хую, хую..." Та си мисля, че и банскалии, като им изпапа бащицата Цеко планината, поне ще са се научили да разговарят с нея и ще я чуят, когато им казва: "Ха сега, яжте... хую!"
Нед Юни 17, 2012 11:18 am
Сотиров
От днешния протест
Само една мила картинка - в тия дечица ми е надеждата:
Сря Юни 20, 2012 10:26 pm
Emil
Много компетентна статия!
Преди малко поздравих автора й в коментар. А стигнах до нея благодарение на титаничните усилия на едно девойче от форума на вестник "Сега", което, откакто са започнали протестите, помества снимки и коментари. Вече 30 страници!
Ами не знам дали сме мълчаливи в нашият форум, може би просто хората са предпочели да са по активни с протестите на други места, като Facebook и т.н., в което няма лошо, но и на мен ми се стори, че има малко коментари тук.
Съб Юни 23, 2012 6:57 pm
Сотиров
Добре говори Калина!
Хубава защита направи Калина - то и името й подхожда. След това пак по радиото обаче има дискусия с Мариана Христова. Слушах първата минута и ядно затворих. Е те такива глупости компрометират всяка благородна идея! Как може сериозно да предлага да имало двукамерен парламент, в който в долната камара да бъдат "гласовете от народа", които да коригирали депутатите? Ами че нали депутатите точно за това са избрани, бе - да бъдат "глас народен"! А тия от долната камара кой ще ги коригира - може би трета камара? Глупости на търкалета, абсолютно неосъществими и изобщо безсмислени. А дървосекачите само това чакат - прати им на масата за преговори (дай Боже такава!) подобна умница и гледай резултата!
Съб Юни 23, 2012 8:10 pm
Emil
Вкарат ли и долна камара, свърши се, не можеш повече да повлияеш на депутатите. Ще се оправдават с нея и ще казват "ами нали долната е народа", като че ли горната ще е от богове
Хората се разделят все повече в две посоки. Такива, които не искат повече простотии и искат открита политика и пълна свобода и такива, които си мислят, че конспирацията управлява света политици, масони и др. Затова тази година само до тук имаше какви ли не протести и граждански войни по света, които според мен ще се засилват.
А ние искаме просто да си запазим природата каквато е.
Този закон според мен трябваше да е в две части. Първо такъв уреждащ заварените неща. Да се узаконят, изчистят и регламентират.
Да се премахнат срутените и изоставени постройки из страната. На тяхно място да се залеси и т.н. Да се оправят сервитути и др.
След като тази задача се свърши, както трябва, може да комуникират с хората някакви правила за евентуални бъдещи планински проекти.
Но най-напред трябва да има национална концепция, непроменяема (т.е. трудно променяема), както конституцията, за опазване и съхранение на природата в България. На база на нея да се пише закона.
Просто както винаги милите ни депутати сложиха каруцата пред магарето. Нямаме принципи и концепции, но пишем закони.
Съб Юни 23, 2012 10:41 pm
Сотиров
А защо са ни нови закони?
Емиле, излишно е да обсъждаме глупотевини за "двукамерни" парламенти. Слава Богу, не всяка глупост може да се осъществи в България, и това е една от тях. Нека обаче си зададем въпроса: откъде изведнъж изникна належащата нужда от нов закон? Толкова належаща нужда, че министрите даже не успяха да се изкъпят за Коледа, ами седнаха да пишат текста. Дори законовите срокове не спазиха от бързане! Ами защото Цеко Минев им показа дебелия (си). Имаше си писти, имаше си лифтове, които аз помня, откакто съм се родил. И сега изведнъж - не могат повече да работят, без да се гласува нов закон. Значи прави си някаква много хитра сметка Цеко Минев, за да настоява толкоз. А сметката е ясна: промяна на статута на земята в планините, без да се плащат такси и без някой да контролира строителството върху терените. Всички лафове от типа "ски-спорт за софиянци" са гаден цинизъм: като мисли за софиянци, що ни спря лифта цяла зима? Мръсник! Но за някои вече дойде Видов ден, чакам да дойде и за Цеко, за Цветелина, за Гергов, за Ковачки, за братя Диневи... името им е легион, но всички са в списъка на Оня отгоре.
Съб Юни 23, 2012 11:49 pm
Balkandjiq
Re: А защо са ни нови закони?
Сотиров написа:
Емиле, излишно е да обсъждаме глупотевини за "двукамерни" парламенти.
камаАрен
И откъде накъде да са глупости?Голяма част от парламентите по света са двукамарни пък гражданското общество без особени трудности си влияе на решенията взимани в тях.Така или иначе съвременната държава е така устроена че задължително е нужна втора камара,просто при държавите с еднокамарен парламент някаква друга институция изпълнява функциите на втората камара.В България например това е Конституционния съд(плюс президента).
_________________ Планини има много,но Балкана е само един!
Чуждият опит не е наш
Балканджийо, темата за парламентарните структури си заслужава да я тълкуваме тук само доколкото засяга планините и по-специално Витоша. Вярно е, много държави имат "народно събпрание" и "сенат", макар да се наричат по най-различни начини. Ние си нямаме. И десетки други държави - чудесно проспериращи! - също си нямат. Някои са монархии, други не са. Дай да не излизаме извън нашите земи и нашата си история. Това, което ни предлага госпожицата по радиото, е абсурд дори като постановка. Как си представя тя - в едната зала ще заседават депутатите, а в друга зала, или може би директно от улицата, ще ги "коригират" избрани на митинги активисти? Ами че нали и депутатите са избрани на митинги! Ето затова казвам, че предложението е глупост. Ако говорим за "камари" в някакъв доста условен смисъл, то и сега си имаме "долна" камара и това са общинските съвети. Е, те именно са за убиване, защото точно те вършат най-мръсната работа! Те променихя статута на кварталните градинки и ги застроиха. Те извършиха заменките на вековни гори със седма категория земи в Монтанско. Тия същите продажници, водени от тройката баш-мафиоти Софиянски - Антоан Николов - Стоян Янев (кмет - председетал на общинския съвет - главен архитект) подариха на Цеко Минев пистите и лифтовете, без да имаше никаква нужда. И ето го сега резултата. Същите те подариха на боклукчията Румен Гайтански - Вълка къпалнята, Летния театър и още какво ли не, което по-рано радваше софиянци, а сега пустее. А може и кметът Бойко Борисов да е бил, вече съм загубил сметката кой точно какви зулуми е правил. Но от 20 години всичко върви в една посока: отнемане на общински имоти и предаването им в частни ръци. Срещу тлъсти пачки естествено. В резултат - ликвидиране на обществената полза. Пресни примери? Ами че лифтовете на Витоша, от по-старо време Княжевският лифт, от по-неотдавна разрушаването на хотел "Щастливеца" с неизвестно бъдеще на терена, който се оказа изваден от границите на парка и подарен на собствениците, взривяването на морените, изсичането на гората между "Алеко" и Мечата поляна... Айде стига дотук. За мен решението е не в измислени нови институции, а в изпитаните от хилядолетия практики: опорочените държавници, злоупотребили с народното доверие - голи и овъргаляни в катран с перушина, да тичат по улиците и гражданството да ги плюе. Това е най-хуманното наказание. Защото има и други, ама не са за разправяне, че в сравнение с тях дори мъките на Балканджи Йово изглеждат проява на благосклонност.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3Следваща
Страница 2 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети