ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
По Старопланинските пътеки,разкази с картинки.
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
По Старопланинските пътеки,разкази с картинки.
Автор Съобщение
Живота

Мнение Отговорете с цитат
mislesht написа:
От вр.Китката на изток гледам на картата има някаква пътека, води до следващото голямо дере. По него някой от вас слизал ли е, да сподели впечатление? Още се чудя дали да се пробвам в неделя.

П.П. И още нещо, към Живота: в друга тема споменаваш, че пътеката по Лиевица е обрасла, да не би да става дума за последния участък, изкачването към Добрила? Защото надолу преди 2 години не изглеждаше обрасла. Мен ме интересува участъка плътно по реката, без изкачването накрая.

Точно до Китката от изток има дере,но там не знам да има пътека,има пътека от местността Равният бук на долу която е успоредна на дълбокото дере което се нарича Навалийската река и слиза покрай останките на старинна крепост Кале,по самата река пътека няма,също има пътека която пресича Навалийската река,до нея има 25м водопад,тази пътека не се използва от никой и е зашумена,иначе след като се изкачи дерето се хваща на север и отива на местността Сините камъни.

Пътеката по Леевица не я знам,така са ми казвали че е зашумена и стръмна,ходил съм по нея само до Бойкова нива и е песен,тя върви точно по реката,в горният край излиза от реката и започва да вие към Залъмовото кладенче,там съм виждал човек с кон че идва от долу,но какво представлява идея си нямам,но това беше преди две години.Аз събирам информация за една друга пътека,която минава през Сопотските купени и излиза на поляната която се намира на юг-изток от Добрила.

Чет Юни 07, 2012 10:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Neno Nedelchev

Местожителство: Карлово

Към Ичо и Тихомир - ето ви снимка от Google Земя. Свалете я и я нарисувайте, за да се види къде е езерцето и кутията от боя, а и как се движи пътеката надолу.

Пет Юни 08, 2012 12:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
mislesht

Местожителство: Пловдив

Това е полезна информация за мен!
Към Сопотските купени съм се качвал само веднъж и то от към Манастирска река, направо през шубрака и скалите. Не ходих нагоре, спуснах се надолу по реброто и си спомням само шипки и фъшкии. Това е било преди 4 години. Нямам спомени чак за единична ясно очертана пътека. Пътечки разни.

Пет Юни 08, 2012 12:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Живота

Neno Nedelchev написа:
Към Ичо и Тихомир - ето ви снимка от Google Земя. Свалете я и я нарисувайте, за да се види къде е езерцето и кутията от боя, а и как се движи пътеката надолу.

Нено не мога да се оправя с тази карта където си я пуснал,иначе виждам от къде съм минал да хвана пътеката,на картата гледам че от Кочмара до Левски е по права линия,и се вижда реката,значи минава се по десният бряг където е средата на снимката и започва да спуска надолу,и там където има две петна в гората това са поляни,през тях минава пътеката.
Пет Юни 08, 2012 11:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Живота

mislesht написа:
Към Сопотските купени съм се качвал само веднъж и то от към Манастирска река, направо през шубрака и скалите. Не ходих нагоре, спуснах се надолу по реброто и си спомням само шипки и фъшкии. Това е било преди 4 години. Нямам спомени чак за единична ясно очертана пътека. Пътечки разни.

Има ясно очертана пътека,знам от къде тръгва и знам къде свършва,но не съм минавал по нея,над Сопот има една бордюрена улица която върви през боровата гора на север,там е някаква вилна зона,след това улицата става черен път и продължава все нагоре,и на едно място се разделя пътека наляво продължава още малко в борова гора и нагоре започват скали а гората вече е широколистна и би трябвало да вие по реброто до като достигне купените.
Пет Юни 08, 2012 11:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Живота

Утре се очертава да ходя до Купена през рида Хубавец,за сега това ми е плана,някой ако има желание може да се присъедини.
Съб Юни 09, 2012 9:59 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht

Живота написа:
mislesht написа:

Има ясно очертана пътека,знам от къде тръгва и знам къде свършва,но не съм минавал по нея,над Сопот има една бордюрена улица която върви през боровата гора на север,там е някаква вилна зона,след това улицата става черен път и продължава все нагоре,и на едно място се разделя пътека наляво продължава още малко в борова гора и нагоре започват скали а гората вече е широколистна и би трябвало да вие по реброто до като достигне купените.

Да, по склона се вие пътека, но докато я уцеля слизах от голото през шубрака без пътека. Така и не разбрах къде излиза. Горе като се излезе на голото има редки дървета, шипки,глог и тръни, пътека не съм ползвал, просто следвам хребета. Това, до мястото, където съм на снимката и малко още нагоре. Току-що го описах в обратна посока. Аз го вървях на слизане, както вече споменах. Според мен няма да имаш проблеми нагоре,щом от там качват добитък(коне),значи е утъпкано.

Съб Юни 09, 2012 10:43 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Живота

Маршрута го осъществих,кандидати липстваха Rolling Eyes,но няма значение,когато спретна статията ще има какво да се гледа.

Нед Юни 10, 2012 11:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
meco puh

Местожителство: обл.Разград

Очакваме, Живота!!!

Балкана символ на цял полуостров
Нед Юни 10, 2012 11:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Живота

Еее дойде му времето да ви представя неделното вълнуващо изживяване,а именно изкачването на връх Голям Купен,гледам поне веднъж годишно да го изкача защото тръпката си е голяма.Сега да започвам да ви разказвам по същество Wink,понеже се очертаваше дълъг и горещ ден реших да тръгна по рано за да може жегата да ме хване по високото,в 6ч тръгнах от центъра на Карлово нагоре по традиционната пътека не засякох други планинари освен редовните които ходят всяка сутрин до Кръста,тук спрях да направя първата по сериозна почивка,да но имаше много силно и студено течение от реката и си викам това не е добре и се преместих по на завет.

За един час успях да се кача до Баража,тази полянка ми е любима,страхотно местенце за отдих и лагеруване,починах си,налях си студена вода и ускорих темпото към хижа Хубавец защото там ме чакаше топла чорбица за закуска Wink.

Когато пристигнах на хижата установих че имаше доста голяма група и тъкмо бяха се събудили и търсеха кафе та почаках малко повече за супичка ама няма как,в 8 и 20 бях готов и започна истинското изкачване,ползвах пътеката която се вие по десният бряг на Малката река,по стръмна е но пък е по бърза от традиционната.Тук намерих една полянка от която започнаха да се откриват Райските красоти.

Връх Амбарица.

Връх Иритлията.

Нагоре ми оставаше това връхче и следваше заслужена почивка,гората свършваше и оставаха необятни поляни.

А тази гледка беше останала зад мен.

Много красива планина,не мога да се нарадвам на гледки.

Това е колибата при Дъбенския игрек,категория 5 звезди Laughing,и това е краят на пътеката,нагоре към Купените пътека няма,върви се само по реброто което се нарича Орта Борун,казаха ми че означавало среден нос.

Ето и чешмата,презаредих вода че нагоре вода за пиене няма никъде.

От ляво Амбарица все по близо.

От дясно връх Костенурката.

Хижа Васил Левски се белее в коритото на Голямата река.

За тази вечер май ще е това че дойде време за сън,останалият разказ утре вечер.
Вто Юни 12, 2012 1:04 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht

Оправих ти снимките. Явно ти се спи много, както на мен в неделя, когато тръгнах по твоята маркировка(не е в нея причината). Ще драсна после няколко реда. Кофти ден беше.

Вто Юни 12, 2012 12:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Живота

mislesht написа:
Оправих ти снимките. Явно ти се спи много, както на мен в неделя, когато тръгнах по твоята маркировка(не е в нея причината). Ще драсна после няколко реда. Кофти ден беше.

Благодаря,нещо не мога да свикна с качването на снимки.Умората е ясна,но днес ми премина всичко след пренасянето на 6 кубика дърва за зимата,та общо взето съм готов за нови подвизи.Я сега разказвай каква я свърши.
Вто Юни 12, 2012 11:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht

Живота написа:

Я сега разказвай каква я свърши.

http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=4293

Последната промяна е направена от mislesht на Чет Юни 14, 2012 2:39 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Сря Юни 13, 2012 10:37 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Живота

До къде бях стигнал с разказа Rolling Eyes,най накрая видях и моята цел внушителният Купен Shocked,на това място срещнах едно момиче с приятеля си,доста бързаха и когато ме наближиха разбрах че има някакъв проблем,момичето беше ухапано от змия по пръста малко преди самият връх,доколкото разбрах под осигурителното въже,тук ще обърна особено внимание за по начинаещи,не се хващайте с ръка и не стъпвайте преди да сте видели с очи дали е безопасно.Упътих ги по най краткият маршрут към Карлово.

Тук хребета започна малко да става по равен,и свършва точно до Малкия Купен.

Ето това е мястото.

След това посоката е на изток и се излиза на Саръ гьол.

Жегата трябва да е била голяма,конете се разхлаждаха във водата.

Оставаха броени минути до финала.

Ето го и осигурителното въже.

В 12и25ч аз Христо Христов с партизанско име Живота изкачих върхът Razz,това и записах в книгата,поглед към връх Ботев.

Следваха малко фотоси от високо,на север.

Хижа Амбарица в далечината.

И връх Кочмара на юг.

Починах си малко и започнах слизане на обратно,реших да се върна по същият маршрут защото беше горещо а на хижа Хубавец имаше прохлада а пък си носих и гроздова ракийка,и във комбинация със студена вода става оле мале,за мускулите е супер.Крайна равносметка за деня 10ч ходене,6ч нагоре и 4 на обратно.Извинявам се но пак омотах снимките,обещавам че ще ми е за последен път Oops.
И за финал една прекрасна песен.
http://www.vbox7.com/play:1b94ad31
Сря Юни 13, 2012 10:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht

Пак ти оправих снимките. Ето как се прави:
Маркираш линка на снимката и цъкаш на img. И всяка така.

Чет Юни 14, 2012 2:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Страница 3 от 5

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.