ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
хижа Васил Левски - заслон Ботев
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
хижа Васил Левски - заслон Ботев
Автор Съобщение
DanielaEncheva

Мнение Отговорете с цитат
И на мен ми допада този вариант и вероятно така ще го направим. Благодаря Smile
Пет Юни 08, 2012 9:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
t.hristov

Ето снимков материал за качване от х.Рай -поТарзановата пътека-вр.Ботев-слизане вр.Малкия Юмрук-заслон Маринка-Параджика-заслон Михайлов-заслон Бункера-Паниците-Калофер
https://plus.google.com/photos/100300943884381466514/albums/5647373856944532241?banner=pwa&gpsrc=pwrd1#photos/100300943884381466514/albums/5647373856944532241

Лично аз, също не бих качил дъщеря си по Тарзанова пътека дори и при хубаво време.
Качвал съм я само от х.Плевен-лятната пътека -Заслон Ботев-вр.Ботев-слизане по кабела покрай Купата
Пет Юни 08, 2012 10:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
DanielaEncheva

Предвид това, че качването ще е от хижа Васил Левски, остава слизането, което според тези снимки ми се струва съвсем възможно с детето.
Благодаря за визуалната информация, много ни помогна Smile
Пет Юни 08, 2012 10:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ПАВЕЛ

В момента подменят металните парапети на Тарзановата пътека в горната част на трасето- получава се доста добре. Незнам дали ще сменят всички въжета, но и така трасето не представлява кой знае каква трудност при хубаво време. Все пак бебе на гърба си е натоварване за човешката психика и риска не си заслужава. Да ви е живо и здраво детенцето, като поотхвръкне малко и му купите първия Vibram Smile , ще имате много възможности за покоряване на Тарзановите вилаети Wink . Най-добрият вариант според мен(почти съвпада с този на lz1gid) :

1. До хижа "Левски" си го знаете......
2.Хижа "Левски" - заслон "Ботев" по лятната маркировка .Маршрута е лек и предполагам ще ви отнеме около 5 часа, и то заради детето Smile .Обядвате на заслона , почивате си доволно, и без излишен багаж качвате връх Ботев - ще ви отнеме около час. Вечерта е ясно - стопаните на заслона са чудесни хора !
3. Слизане към хижа "Рай"(и Калофер впоследствие) покрай река Башмандра до едноименната местност и оттам по пътеката ,която идва от Петолъчката. Според мен този вариант е много по-красив Wink от слизане по Тарзановата пътека ! Ще се любувате на множество поточета и водопади,зеленото е преобладаващият цвят, а гледките към Южен Джендем са уникални !

п.с. Поздравявам Ви за шанса, който давате на детето да се запознае с Планината в толкова ранна възраст ръкопляскания !

Нед Юни 10, 2012 8:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
DanielaEncheva

Много благодаря. Да, точно този маршрут ще следваме, допадна ни много, а и наистина търсим по-живописни гледки. Ще има време и за Тарзановата пътека, надявам се скоро.
Ще споделя впечатления, когато се върнем.

P.S. Детенце си го водим по планини от 5-месечно и нямам никакви угризения за това Smile
Нед Юни 10, 2012 10:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lz1gjd

Аз от всички официални туристически пътеки в Централен Балкан (аз други не съм ползвал) най-много харесвам точно между хижа Добрила - Левски - Рай - страхотни гледки, поточета, водопадчета ... уникална красота ... нямам търпение да си стъпя на краката и отново да ги посетя ...
Нед Юни 10, 2012 10:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
тихомир томанов

Местожителство: карлово

lz1gjd как са краката оправяшли се.
Пон Юни 11, 2012 8:06 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lz1gjd

Има подобрение струва ми се, но като започна преходите ще си проличи ... малко по-малко - Богдан, Руй, Радомир, Голям Перелик, Гоцев Връх, и отново : Руен, Черни Връх, Вихрен, Мусала и ... най-трудния ... Ботев Wink
Пон Юни 11, 2012 1:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
тихомир томанов

Летвата е високо поставена успех и безаварийно преживяване. Wink
Пон Юни 11, 2012 10:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
тихомир томанов

P.S. Детенце си го водим по планини от 5-месечно и нямам никакви угризения за това Smile[/quote]
Евала ви правя продьлжавайте в сьщият дух ,но разумно .Да сте живи и здрави сите Wink .
Пон Юни 11, 2012 10:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Todor

Ако държите на вр.Ботев, а не държите на х.Рай, вариянта на Мечо Пух е най-добър за вас.

За мен лично пътеката през Башмандра и х.Рай /без ходене до вр.Ботев/ е доста по-красив вариянт ама вие си знаете. Вр.Ботев.... джипове, навалица, недружелюбно отношение от персонала на ретранслатора.... Нищо няма да изтървете ако го прескочите.
Вто Юни 12, 2012 1:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ПАВЕЛ

Todor написа:
Ако държите на вр.Ботев, а не държите на х.Рай, вариянта на Мечо Пух е най-добър за вас.

За мен лично пътеката през Башмандра и х.Рай /без ходене до вр.Ботев/ е доста по-красив вариянт ама вие си знаете. Вр.Ботев.... джипове, навалица, недружелюбно отношение от персонала на ретранслатора.... Нищо няма да изтървете ако го прескочите.

Защо Rolling Eyes ? Качването на Ботев без багаж и нощувка на заслона, а на следващия ден слизане през Башмандра , Рай и прохладната гора до Калофер, с какво отстъпва на спускането през Параджика, където единствената сянка предлагат WC -та като Маринка и Михайлов Wink ?

Вто Юни 12, 2012 9:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
meco puh

Местожителство: обл.Разград

ПАВЕЛ написа:
Todor написа:

Защо Rolling Eyes ? Качването на Ботев без багаж и нощувка на заслона, а на следващия ден слизане през Башмандра , Рай и прохладната гора до Калофер, с какво отстъпва на спускането през Параджика, където единствената сянка предлагат WC -та като Маринка и Михайлов Wink ?

Не си налагам мнението, това е само вариант. Но колко време трябва да се изкачите до Ботев-обратно до заслон Ботев-Башмандра-Рай-Калофер? Иначе, връщане няма, Параджика и надолу. Колко време?

Балкана символ на цял полуостров
Сря Юни 13, 2012 1:13 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ПАВЕЛ

Никой не иска да си налага мнението Smile , просто хората питат за съвет за маршрут и тук се предлагат различни идеи.......В случая времето не е от значение, защото доколкото разбрах хората не търсят състезателно покриване на дистанцията между з.Ботев и Калофер през вр.Ботев Laughing , а приемлив вариант за тирдневен поход с дете , с включване на вр.Ботев в маршрута. Ако вторият ден се изключи качването на върха, то ще им се събере максимум 4-5 часа ходене между х.Левски и заслона, което е безсмислено според мен Wink ....Плюс това имат възможност при изкачването да си оставят целия багаж в заслона , с изключение на 2 литра вода и едно двегодишно детенце Very Happy, и ще им отнеме общо два часа ! А за третият ден слизане през Башмандра или преход през Ботев и Параджика са несъпоставими от гледна точка на вода ,водопади, зеленко Smile , сянка, прохлада......Иначе който и вариант да изберат, все ще са късметлии - Централен Балкан е прекрасно местенце Smile !

Сря Юни 13, 2012 1:53 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
DanielaEncheva

Да споделя впечатленията си от прехода, който направихме най-сетне миналата седмица. Още веднъж благодаря на всички, които ни ориентираха към слизане през Башмандра - точно така го направихме.
Лифта на Сопот ни качи до междинна станция, по-нагоре не ходи, така че до горе качвахме пеш около 50 мин. Казвам го за тези, които евентуално планират качване с лифт - да не разчитат на качване до горе.
Оттам до Добрила и хижа Васил Левски. Всичко си беше много красиво, но за първи път ми се случва в планината да бера страх от кучета. Навъдили са се едни овчари и кравари, които пасат стадата си точно покрай пътеките и на всичкото отгоре са се "презапасили" с кучета-пазачи. Малко след Добрила попаднахме на точно 6 каракачански овчарки - гладни, свирепи и насъскани. Продължихме да си вървим по пътя, без да им обръщаме внимание, но в един момент буквално обкръжиха таткото с малката на гърба и бясно залаяха на сантиметри от краката му. Много страшно си беше, още повече, че не бяхме подготвени за такава ситуация и нито пръчки, нито каквото и да е друго защитно средство имахме в ръцете. Добре, че стопанинът им се появи навреме, та ги изгони, иначе нямаше да ни се размине. Малко преди Левски, точно в котловинката преди гората - същата история. Там заобиколихме много, за да избегнем налягалите по пътеката кучета, които пазеха кравите си. Не помня да е било така преди няколко години, когато пак си имаше крави, но кучетата не се забелязваха.
Така че, който ходи - вземайте си по една сопичка за всеки случай.
От хижа Васил Левски до заслон Ботев също беше много приятен маршрута. Там на едно място малко се поизгуби маркировката, но се оправихме. На заслона нямаше никой друг освен нас и хижарите. Беше много спокойно и направо лукс, понеже разполагахме на практика с целия заслон банята само за нас. Нахраниха ни, починахме си и привечер се качихме на върха. Доста вятър духаше там, но това май си е постоянно така. Случихме на много готин човек от екипа там, разказа ни, показа ни, снмки ни аави. Нямаше никй друг, ито коли, нито джипове, нищо. Явно просто сме имали късмет. Ние и не се заседяхме много, защото вятърът наистина беше много силен и бързахме да слезем в заслона.
От Ботев до Рай през Башмандра е наистина една от най-живописните пътеки, по която сме вървели. Много билки, вода, зеленина, страхотно! Горещо препоръчвам на всеки, който не е бил по тези места. Набрахме си мащерка, риган, кантарион - красота. Такова изобилие не бях виждала. На Рай хапнахме, починахме си малко и право надолу към големите жеги в Калофер.
С огромно огорчение установихме, че на Паниците са ни взели капаците на тасовете на колата. Голяма простотия наистина, не очаквахме. Преди два месеца пак си я бяхме оставили там колата, нямаше проблем, сега обаче не ни се размина. Така че и това имайте предвид. Не е каквото да не пипат хората. Явно зор са имали за такива капаци, но е неприятно да слезнеш зареден от такава емоция в планината и грубата действителност да те удари директно в челото.
Като изключим тези подробности, много сме доволни от прехода. Сега ближем още рани, понеже обувките ни още не са съвсем очупени (уж сме ходили с тях из Сливенския балкан) и си понаправихме мазоли и пришки, но ще минат.

Благодаря на всички, които ни посъветваха за този маршрут - страхотни красоти наистина.
Живи и здрави и до следващия маршрут Smile
Сря Юли 18, 2012 2:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 2 от 4

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.