Искам да ви попитам дали в.Злия Зъб може да се изкачи без алпийски инвентар (въжета и осигуровка). Четох в един сайт, че това е възможно, но четох и в друг сайт, че без инвентар не може. Какво е вашето мнение и препоръки?
ПС. Имам известен опит в катеренето на стени.
Понеже Мальовишкото било ми е любимата част на Рила и аз съм се ровил преди време за информация. От това, което съм намирал теоретично по този въпрос съм стигнал до извода, че верния отговор е: да може да се качи без осигуровка, но не от всеки. Както съм се убедил на практика обаче, след двете ходения в този район - с четене и обяснения не стават нещата и трябва да се видят на място (или може би просто аз не бях внимавал достатъчно при четенето). По такива въпроси нещата стоят индивидуално за всеки - колко си луд, колко си подготвен, колко са ти здрави нервите, колко ти се живее...
Не знам колко алпинисти четат тук (това си е техен район все пак), но предполагам всички ще ти кажат НЕ СИ СТРУВА ДА ГО ПРАВИШ БЕЗ ОСИГУРОВКА.
Да уточня, че аз не съм алпинист, а прост планинар с не много опит при това, така че мнението ми не трябва да се приема като особено меродавано.
a
Ако си само планинар НЕ РИСКУВАЙ
С тази част от Рила не си играй. Аз миналото лято ходих и пообъркахме пътеката, и айде в БАК. Беше залез и аз се качих до в. Орловец. Това беше най- адреналиновата пътека по която съм ходил- стръмно, страшно от към това да се подхлъзнеш, а на върха отвесно на долу. Просто изтръпнах, гледката беше хубава но ми дойде в повече.
Нед Юни 10, 2012 5:24 pm
excalibur
Re: Връх Злия Зъб - питане
ГеоргиМ написа:
Искам да ви попитам дали в.Злия Зъб може да се изкачи без алпийски инвентар (въжета и осигуровка).
ПС. Имам известен опит в катеренето на стени.
Иди и виж!!! Това мога да ти препоръчам . Мястото е уникално! Като изкачиш улея между Зъба и Орловец, подсечи Злия зъб от запад по уникална пътека и стигни в основата на Белия и Синия улей. Ако има лека мъгла Двуглав, Иглата ще стърчат като в приказките...Изкачи Орловец и Двуглав за които не ти трябва нищо като осигуровка, т.е. само здрави крака и желание и като обърнеш гръб на пропастта /улея/, под основата на Злия зъб.......прецени, колко ти стиска
Нед Юни 10, 2012 9:27 pm
Emil
Те много неща могат да се качат без осигуровка, но най-добре се вслушай в съветите. Моят е не ходи сам а с човек познаващ района.
Там както има маршрути за разходка, така има и такива за хора, да речем, с по-голяма подготовка и най-вече познания за терена.
Тука излизаме леко от чисто планинарските казуси и влизаме в една друга зона, както казват и другите колеги.
Аз съм бивш пещерняк и повярвай има места, където по-добре да те преведе подготвен човек. А след това си преценяй дали да ходиш сам там.
Тук във форума има доста такива, познаващи детайлите точно на този регион, ако ти откликнат на молбите, могат да те вземат с тях като ходят.
Нед Юни 10, 2012 9:30 pm
sergey_v
Аз не съм алпинист, но се качвах - с инвентар (е, качиха ме). По добре не опитвай сам.
Нед Юни 10, 2012 9:44 pm
ГеоргиМ
Ходенето е планувано с още трима човека за през лятото. Като стигнем БАК ще преценим и ако ни се стори трудно и опасно ще изкачим Двуглав и Орловец.
Нед Юни 10, 2012 11:54 pm
vladofff
Без въже изкачването по южното ръбче е лесно, но слизането е насиращо, май е III- категория. Вземете си около 40 м прусек някакъв и по една гръдна обвръзка, на слизане го прекарайте двойно през ПСС-халката. Като откатервате ще бъдете обезпечени срещу евентуално залитване, което, както ще се убедите на място, няма начин да не завърши 100% със смърт, тъй като винкелът изплюва на изток към вертикалния улей между източната стена на Зъба и Горна дяволска. Друг кретенски вариант, който не съм пробвал, е на около три-четири м вляво/западно/ от южното ръбче. Изглежда по-лесно, но преби/ва/ването ми из мальовишките стени ми шепне, че това усещане ще е по-скоро измамливо.
Веднъж с един приятел го качихме зимно само с пикели,в рамките на Мальовишкия треверс,но беше отдавна и си спомням,само че малко преди върха се наложи да прескачаме на отсрещна скала-около 2м полет ,понеже се получаваше малък отвес,който прекъсваше ръба по който се движехме.
После даже опитах да продължа по траверса,понеже не знаех,че от др.край на върха е 60-70м отвес ,който може да се пусне само на рапел.Добре,че не заминах надолу,докато се надвесвах да огледам дали е възможно пускане само с пикели.
В крайна сметка се наложи да се върнем наобратно с ново прелитане над отвесчето и се смъкнахме по улея който разделя Злия зъб от Орловец. Не помня нещо притеснително при това спускане,но аз тогава и не бях много наред с главата.
Не съм сигурен дали бих пробвал такова нещо сега,дори и лятно.
Успех!
Пон Юни 11, 2012 11:07 am
svetlyoek
зъба
добре де,като част от траверса(знам,че остава в страни),но няма ли възможност да се отиде до него без специална техника?
Абе то по принцип на отиване няма особено значение дали си с инвентар, ама на връщане може и да хартисаш. Веднъж на връщане от един тур заварихме горе някакъв кретен, който не знаеше как да слезе и стоеше и чакаше... Наистина, ако всичко върви ОК може да слезеш благополучно и без особени затруднения, ама ако се подхлъзнеш или се счупи хватка, свършено е с тебе. За мен отдавна съм си го решил - там никога без въже за рапела после.
Няма проблем траверса,ако подсечещ Зъба!По Орловец има малко по-стръмни скали на слизане(или качване) към(от) Петлите-зависи как го правиш ама не са с висока тудност.Но ЗЪБА...хм хм-като правхме траверса отидох до основата..гледах,гледах...и се откзазах-ако има някой с мен минавал и с инвентар -задължително-бих искал да пробвам...това лято даже-живот и здраве...
Аз стигнах до стъпалото (плочата) в самото подножие на отвесната скала, което е от порядъка на 40 на 40 см... и гледката надолу е разтърсваща и смразяваща. Страх те поглъща целия. Трябва да си много подготвен за да се качиш нагоре с гръб към пропастта набирайки се на ръце и разчитайки, че няма да ти отплесне крака... Дори да го сториш и продължиш нагоре, отново трябва да си 2 пъти по-подготвен за да ти стиска да слезеш от това... )) Това е само за хора със "метални" нерви и никакви, ама никакви страхове от височини! ) "Храна" за алпинисти!
Орловец е "детска игра" пред това...
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети