Планираме да направим прехода от Сопот (качване с лифта) през хижа Васил Левски, където ще нощуваме и на следващия ден до заслон Ботев (пак с нощувка), после хижа Рай и слизане в Калофер.
До хижа Васил Левски сме го минавали и знаем как е, но ме интересува как е от хижата до заслон Ботев. Понеже ще сме с дете на 2 г, което ще си стои в раничката на гърба на баща си, но все пак искам да знам колко време приблизително е маршрута и по-важното как е като терен. Има ли някакви опасни участъци, които да ни затруднят с дете на гърба?
Също и от Ботев до Рай - става ли за дете в раничка на гърба?
От Рай до Калофер сме го правили, знаем, че там няма проблем.
Предварително благодаря!
Чет Юни 07, 2012 3:58 pm
Гунди
Регистриран на: 07 Юни 2012 Мнения: 300 Местожителство: Стара Загора
миналата година ходих до вр. Ботев-отиване по зимна маркировка,а връщане по Тарзановата пътека до х.Рай.Ако смятате по нея до хижата и с малко дете....по-добре не рискувайте!Пътеката е стръмничка,а по това време може да им все още сняг!
Чет Юни 07, 2012 4:47 pm
DanielaEncheva
За пътеката от хижа Васил Левски до заслон Ботев ли става въпрос?
Планираме чак през юли, да се стабилизира времето, доколкото е възможно това в Стара планина.
Чет Юни 07, 2012 4:52 pm
bobsixkiller
Re: хижа Васил Левски - заслон Ботев
DanielaEncheva написа:
Понеже ще сме с дете на 2 г, което ще си стои в раничката на гърба на баща си......
Също и от Ботев до Рай - става ли за дете в раничка на гърба?
Мое лично мнение: от връх Ботев до табелата "Резеват Джендема” където започва Тарзановата пътека няма да имате проблеми. Но по самата пътека ( силно казано пътека) е твърде ( да не кажа много) опасно за дете на 2г. в раница на нечий гръб. Има участъци с въжета, тесни зони, ронливи места, сега вероятно и места с вода, обрасли с трева и не се виждат. И вероятно куп други опасности.
Но все пак всичко зависи от стабилността на ходене на мъжа с раницата.
Регистриран на: 07 Юни 2012 Мнения: 300 Местожителство: Стара Загора
Точно!Между другото bobsixkiller имаш в мое лице още един фен-пътеписите ти са перфектни!Сега мисля да отида до Черни връх,а малко по-нататък и по билото на Стара планина!
Чет Юни 07, 2012 5:11 pm
Emil
Като се има предвид, че ще слизате по тарзанова пътека, наитина трябва да сте сигурни, че няма да се подхлъзните и да седнете назад или пък по-зле. Вие си знаете, но ако позавали въобще не ви съветвам с това дете.
Иначе от Левски до заслона Ботев няма да имате проблем, и според мен ще ви отнеме към 5 ч, зависи колко спирате.
Ако улучите кофти време обаче, по-добре не тръгвайте с детето, особено над гората.
При хубаво време мисля, че и с дете на гърба може да се слиза към х. Рай.
При лошо време след вр.Ботев имате резервен вариант. Вместо да тръгнете към х. Рай, да слезете направо към Паниците над Калофер. Пътеката е доста по-дълга, но безопасна. Затова трябва да минете покрай заслон Маринка, заслон Рудината и по коловата маркировка да слезете надолу. Няма да има въжета, урви, и т. н.
Много благодаря за отговорите. От всичко написано разбирам, че поне от хижа Васил Левски до връх Ботев пътеката е ок. Не знаех за резервния вариант към Калофер - звучи ми много добре.
Пет Юни 08, 2012 7:48 am
Stefak
Ако държите да отидете до х.Рай след връх Ботев или направо от заслона може да го направите през Башмандра където излизате на пътеката х.Левски-х.Рай.Зависи от това с каква нагласа тръгвате - искате да стигнете непременно до връх Ботев,искате също така да видите и красотите на Райското пръскало.Но наистина като че ли малко обременяващо е това с детенце на гърба да слизаш по Тарзановата пътека.Има два три участъка които при хлъзгаво време ,а и не само има трошляк и се получава някакво приплъзване и си е неприятно,но пък там има опънати въжета така че вие си знаете най-добре.За мен представлява интерес първия маршрут откъде от лифта на Сопот хващате пътека за х.Левски.Иначе от х.Левски до з.Ботев ще ви е песен.
Пет Юни 08, 2012 9:14 am
DanielaEncheva
Смятаме да се качим с лифта от Сопот до втора станция (хижа Незабравка) и оттам по лятната пътека до хижа Васил Левски. Това сме го правили и беше супер. Поне не помня да сме се затруднили. Верно, че и детенцето го нямаше тогава, но все таки споменът ми е, че пътеката беше лесна. За участъка от хижа Васил Левски до заслон Ботев вече ми стана ясно, че там няма да имаме проблеми.
Остава да измислим слизането.
Държим да се качим на връх Ботев, което е абсолютно постижимо, както разбирам.
Райското пръскало го видяхме миналия месец (на 22 май). Качихме се от Паниците до хижа Рай, с детенцето на гръб, но пътя не е труден, или поне не е опасен. Направихме го за 4 часа, без да си даваме зор. Отидохме и до самото пръскало, разбира се, но понеже времето се развали, почти през цялото време беше закрито от облаци, та ни се искаше да повторим и затова си мислехме, че слизането покрай пръскалото е добра идея да го видим отново, този път, дай боже, без облаци.
Нямаме фикс идея, а само силно желание. Все пак искаме да се движим по красиви места, нали затова човек ходи в планината.
Ако някой има по-живописни предложения, които включват връх Ботев, отворени сме за идеи.
Пет Юни 08, 2012 2:20 pm
Antoon
Втора станция
Пригответе се психически (и физически - 1ч. допълнително), че е много вероятно лифтът да ви качи само до междинна станция. Качването до втора станция става при много и сложни условия - достатъчен брой хора, предварително известие и т.н. Така беше поне до миналата година, колкото пъти съм ходил досега не съм успял да се возя до най-горе (изключвам едно ходене като ученик през 80-те години). Това не е страшно удължаване, но все пак има половин час по-стръмничко ходене нагоре от междинна. Успех!
Пет Юни 08, 2012 3:47 pm
DanielaEncheva
Да, имаме го предвид. Свързах се с хората, които работят на лифта и ми казаха, че трябва да има поне 20 закупени билета за втората станция, за да пуснат лифта до горе. Ние преди 4 години успяхме да се качим до Незабравка с лифта, но имаше доста хора, вероятно затова.
Пет Юни 08, 2012 3:54 pm
lz1gjd
Що не пробвате да слезете от Ботев по мааалко заобиколния път - да се върнете до "Петолъчката" и оттам по лятната за Рай. Има и вариант да се съкрати малко ако се слезе по пътеката близо до реката която минава през "БашМандра" ... поне за мен това ми се струва по-безопасния вариант отколкото по стръмната "Тарзанова" пътека и то с детенце на гръб ...
Пет Юни 08, 2012 4:48 pm
DanielaEncheva
Хм, понеже не знаехме за такъв вариант. Ще взема да разгледам картата подробно. Благодаря за съвета
Daniela Encheva както ти предлага lz1gjd мисля че е много добър вариант.Тръгнете от Левски по лятната до Петолъчката на горе по зимната за Ботев до Заслона .И на др. ден по лятната за Левски до Петольчката и на ляво за Рай.Може още от последният улей ( от Заслона по лятната са 3 бр.улеи. Дерекно по реката до като пресечете пьтеката за Рай).На втория отиваш направо на Баш Мандра.Вторият и третият улей са за предпочитане.Незнам колко съм подробен , но това е за мен много разумен маршрут.Другият е на Мечо Пух.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2, 3, 4Следваща
Страница 1 от 4
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети