Възможно или абсурдно време за преход
Възможно или абсурдно време за преход
Привет планинари.
Моля Ви за съвет. Мислим през предстоящите почивни дни ( от 24.05.2012 до 28.05.2012) да направим преход из Стара Планина: Карлово – Хубавец – Левски – Рай – Калофер.
За съжаление когато го планирах преди 20 дни времето беше чудесно. Сега не е така, а и прогнозите са лоши. Чаках до последно с някаква надежда за оправяне на времето, но уви. Започвам все повече да си мисля, че тръгването ни е изцяло проява на ненужен бабаитлък и трупане на лош опит.
Моля споделете.
Бихте ли тръгнали при тези прогнози за времето?
Липса на опит ли е решението да тръгваме в това време, при това на не чак до там опитна група?
Ще има ли други които въпреки лошото време ще излязат?
Или пък направо ми се скарайте, с какъв акъл тръгвам в това време?
Знам, че всеки е различно „корав” при различни метеорологични условия в планината и сам си преценява времето и това дали да тръгне, но ще се съобразя с Вашите мнения и опит, който се надявам да споделите.
Благодаря Ви предварително
ПРОМЯНА:Сря Май 23, 2012, 08:54
Резервации имаме за всичките хижи по маршрута ( освен ако не се получи някакво дублиране на местата..... но за това и времето – Божа работа )
Преходите са кратки, поне така както си ги писал. Маршрутът е красив. Няма никаква опасност да бедствате. Само си вземете малко повече наилонови торбички да овивате багажа в раниците. Метеоролозите като сложат за определена дата символ дъжд, често се оказва че през 98% от времето пече слънце, а през 2% прикапва леко. В случая по-важен ви е въпросът с резервацията на х. Рай, а може би и на Левски. Дето казват по-старите планинари "От хижа и от гробища няма върнати", ама все пак...
Сря Май 23, 2012 7:58 am
alexvan
Може да има опасност от гръмотевици.
Сря Май 23, 2012 8:26 am
Todor
mediator37 написа:
Преходите са кратки, поне така както си ги писал. Маршрутът е красив. Няма никаква опасност да бедствате. Само си вземете малко повече наилонови торбички да овивате багажа в раниците. Метеоролозите като сложат за определена дата символ дъжд, често се оказва че през 98% от времето пече слънце, а през 2% прикапва леко. В случая по-важен ви е въпросът с резервацията на х. Рай, а може би и на Левски. Дето казват по-старите планинари "От хижа и от гробища няма върнати", ама все пак...
Абсолютно подкрепям.
То това е старопланинската "магистрала". Само не знам как ще влезете в хижите , защото за резервации вече е късно. По това време на годината съм виждал до Рай 25 палатки и лежащи хора на абсолютно всички места, като се почне от столовата и се стигне до навеса пред вратата.
Сря Май 23, 2012 8:36 am
12000
И ние сме се запътили към района с маршрут: Паниците - х. Рай - Ботев - х. В. Левски или х. Равнец - Карлово. Тръгваме утре пък ще видим Корекции по маршрута ще има в зависимост от метео условията
Сря Май 23, 2012 9:00 am
Balkandjiq
mediator37 написа:
Метеоролозите като сложат за определена дата символ дъжд, често се оказва че през 98% от времето пече слънце, а през 2% прикапва леко.
Пишеш откровени глупости.И за вчера имаше прогноза за дъжд-в действителност имаше гръмотевична буря с градушка като юмрук тук долу в града,даже отнесах един счупен прозорец.Горе какво е било не знам и не искам и да знам.
По-скоро е редно да се разучи дали ще вали сравнително кротко(квото прави и в момента вече цяла нощ) или се очакват гръмотевични бури.Първия вариант не мисля че пречи с нещо на ходенето-освен че ще се понамокрите и ще погвацате из калищата.Ако обаче пише че и ще гърми-се гответе да го ядете големия...
_________________ Планини има много,но Балкана е само един!
.
...По-скоро е редно да се разучи дали ще вали сравнително кротко(квото прави и в момента вече цяла нощ) или се очакват гръмотевични бури.Първия вариант не мисля че пречи с нещо на ходенето-освен че ще се понамокрите и ще погвацате из калищата.Ако обаче пише че и ще гърми-се гответе да го ядете големия...
Съгласен съм, напълно с думите ти. Ще бъда с тези хора, може би само до Хубавец, тъй като трябва през върха да стигна до х.Тъжа. Знам, че на мен ще ми е по-трудно, защото ще бъда на билото. Но, винаги мога да си променя решението, в зависимост от шока, който ще изпитвам. Дано да имам време затова. Sinoptik BG казват, че ще е с гръмотевици.
Регистриран на: 06 Май 2011 Мнения: 29 Местожителство: Горна Оряховица
Доста народ ще има там в тези дни, надявам се Стара Планина да е благосклонна към нас и да ни покаже колко хубаво може да е в планината на празниците
_________________ Целта е в лекотата...
Сря Май 23, 2012 10:37 am
donzezo
Метеоролозите като сложат за определена дата символ дъжд, често се оказва че през 98% от времето пече слънце, а през 2% прикапва леко.
Пишеш глупости и подвеждаш хора, пускам едно мнение на метеоролог от станцията на Мургаш, правете си изводите!!!
Да знаете - малко от април, целия май, са много дъждовни и гръмотевични. По 25 дена в месеца. Обикновено следобяд се изгърмява и после става чисто и хубаво за ходене, затова всеки разумен турист така си прави сметката, че на обяд да е на хижата за подслон и след това да си продължи пътя. Това е когато по прогнозите за времето дават, че ще прегърми и превали тук таме. За върховете и билото значи задължително. Ако прогнозата е, че повсеместно ще вали и ще гърми, то не се тръгва, ако ви е мил живота. Който не се съобразява с това, е все едно да преминава постоянно на червен светофар и да твърди, че обича планината и природата. Голяма смешка. Само дето планината не знам дали знае за тая любов. Че колко животни и хора се опържиха в тия светкавици..........Който иска, да се съобразява. Всеки има право да руши тялото си колкото си иска, избора е ваш.
Сря Май 23, 2012 11:03 am
Balkandjiq
Цитат:
Обикновено следобяд се изгърмява и после става чисто и хубаво за ходене, затова всеки разумен турист така си прави сметката, че на обяд да е на хижата за подслон и след това да си продължи пътя. Това е когато по прогнозите за времето дават, че ще прегърми и превали тук таме. За върховете и билото значи задължително. Ако прогнозата е, че повсеместно ще вали и ще гърми, то не се тръгва, ако ви е мил живота.
Абсолютно съм съгласен с това.
Пише ли че на отделни места ще прегърми-считайте че Централна Стара Планина със сигурност от 100% ще е едно от тези места.Пише ли че навсякъде ще прегърми-горе ще се съберът земя и небе и може да се наблюдава потопа наживо.Да напомня още веднъж-тук в града(Карлово) вчера беше буквално АД-земята следобед беше побеляла от градушка.Дано да се е изваляло,ама знам ли...
По принцип вали следобедните часове-тогава се събират ония облаци дет приличат на наковалня.По принцип ако се тръгне рано сутринта-7-8ч. и да се пристигне на крайния пункт до 12-13ч. следобед-няма проблем.Сутрин и да вали-обикновено вали кротко.Големия пик на гръмотевичните бури е между 15ч. следобед до надвечер.После втория пик е между 0 и 2ч. в полунощ,ама то фенове на нощните ходения по това време няма много много.
Не знам защо се недооценяват градушките,а се обръща внимание повече на светкавиците.По принцип градушки има като е жега-а тук тия дни е студ и откъде се взе вчера тая мощна градушка не знам,но е факт че ни разсипа..
Една градушка може да развали цялото ходене и също е едно доста неприятно преживяване.
За който го интересува по-издълбоко метерологията-тук има доста за четене-
http://www.stringmeteo.com/forum/
(има и потребители които пишат глупости,така че и там да не се взема всичко за чиста монета,в смисъл-не глупости в прекия смисъл на думата, а люде къде мразещи студовете,къде мразещи жегите,които пишат тенденциозно изкривявайки прогнозите).
Между другото не знам за дъждовете но имайте впредвид че тук в момента дори и в града е хладно.Последните дни вечер пускам радиатора.Демек за горе-стабилни дрехи ЗАДЪЛЖИТЕЛНО,нищо че иде юни!!
P.S.Има и сериозна мъгла в момента.
За съжаление кат гледам кво е времето и кви са прогнозите ще гледам да се яви промеждутък от хубаво време през почивните дни и ще си направя една разходка по пътеката за хижа Левски-ще хапна чорба на някоя хижа и ще се пребера на същия ден.За съжаление за повече нито времето ще го позволи,а и имам служебни ангажименти за почивните дни...Лошото е че за мене това е приложимо без никакъв проблем,щот Балкана ми е до гъзът.Ама Мечо да бие 300км от Северна България за да излезе да яде чорба на Хубавец и да си слезе е напълно неприложимо.
_________________ Планини има много,но Балкана е само един!
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Сря Май 23, 2012 12:16 pm
bobsixkiller
Благодаря на всички споделили опит и изказали мнение. След като прочетох всички мнения по няколко пъти, решихме - отбой. При толкова прогнози които разгледах последните дни, нито една не предвещава дори и малко оправяне на времето. За съжаление, понякога човек трябва да се оттегли назад. И не за да се откаже, а за да се засили по-добре за следващия си опит. Дали съм бил прав или не – времето ще го покаже.
Още веднъж благодаря Ви.
Бъдете живи и здрави.
p.s. а тези които ще бъдат из Балкана – нека споделят преживяванията си.
.
...По-скоро е редно да се разучи дали ще вали сравнително кротко(квото прави и в момента вече цяла нощ) или се очакват гръмотевични бури.Първия вариант не мисля че пречи с нещо на ходенето-освен че ще се понамокрите и ще погвацате из калищата.Ако обаче пише че и ще гърми-се гответе да го ядете големия...
Съгласен съм, напълно с думите ти. Ще бъда с тези хора, може би само до Хубавец, тъй като трябва през върха да стигна до х.Тъжа. Знам, че на мен ще ми е по-трудно, защото ще бъда на билото. Но, винаги мога да си променя решението, в зависимост от шока, който ще изпитвам. Дано да имам време затова. Sinoptik BG казват, че ще е с гръмотевици.
Мечо, стар турист си мисля че ще е не разумно да тръгнеш по билото. горе се е...... ветровете заедно с това че ще си в мъгла ще замръзнеш до последния кокъл освен ако не си изолиран целия. В такова време над гората а не дан билото не можах и 5 минути да ям боровинки че ми замръзваха ръцете щом като са на открито.
Ако е спокойно времето само да вали и студено става но не и ако духа и има гръмотевици.
bobsixkiller това беше най-разумното което решихте.По нашите хижи става но до Рай както ти писах е все на открито само на две места влизате в гора и прехода е 4часа.В тоз момент в който пиша времето е хубаво но после?Нощес валя цяла нощ та чак до обяд днес магла горе на билото с нож да я режиш.Мечо ако дойдеш утре звьнни да се видим за малко.
Щях да тръгна с тях и при лошо време нямаше да се кача на билото сам, а щях да продължа от петолъчката за Рай. Останах сам, а времето не е за сам човек на билото . Отказвам се и аз. Като се пооправи времето след 7-8 дни, ще тръгна сам.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2, 3Следваща
Страница 1 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети