Автор |
Съобщение |
mimka
|
|
Кончето-съвети ? |
|
Как си представям аз теоретично прехода до Кончето: Избирам устойчив сезон откъм гръмотевични бури.Хубаво е това да е дълъг летен слънчев ден.Недостатъка е че съм от Варна и винаги такова пътуване се планира поне 1 месец по-рано.
Въоръжавам се с мерак и воля и това е.
Имам опит в ходенето по нашите планини но в Пирин почти не съм ходила.Разстоянието и времето ми е известно.
Мои приятели отдавна искат да ходят и ме канят да се присъединя към тях но ме притеснява избора на дата -около 22- 23 Юни.
Всяка година може би е различна -но тази като че ли падна доста сняг .Какво ли ще е времето в края на Юни?
Моля да ме подкрепите или откажете.Аз самата имам вътрешно усещане че не това е подходящото време.Самата аз изпадам в паника когато се зададе гръмотевична буря и това ми пречи да се мобилизирам и да продължа да ходя нормално.
Моля споделете вашия опит-все пак решението ще бъде лично но ми е интересно да чуя съвети.Не ми се ходи на всяка цена.
|
|
|
Пон Май 21, 2012 4:18 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
До средата на юли риска от гръмотевични бури по Рила и Пирин е доста голям. През юни също - рядкост е в тоя месец да намериш ден без валежи или тежка облачност.
_________________ Бутам след осмата бира |
|
|
Пон Май 21, 2012 5:52 pm |
|
|
alexvan
|
|
|
Ще има сняг - ако това те притеснява.
По добре края на юли или началото на август, през седмицата обаче.
|
|
|
Пон Май 21, 2012 7:20 pm |
|
|
ognedishasht
|
Re: Кончето-съвети ? |
|
|
|
Аз самата имам вътрешно усещане че не това е подходящото време... |
Какво толкова го мислиш? Все едно, никой не може да каже 1 месец предварително, какво ще е времето. Планирай, тръгвай, пък каквото сабя покаже. Ако времето е лошо, има интересни места за ходене и по из ниското, просто обмислете резервен вариант. Все ще е по-приятно да ви вали дъжд в планината, отколкото да ви вали дъжд в града. Краят на юни не е толкова неблагоприятен като статистика. Сняг тая година наистина имаше много, но и много ударно се стопи. Няма да е той проблемът.
И не се подлъгвайте по подсичащите пътеки - нито тази, дето подсича Кутело, хеле пък онова безумие, дето подсича Бански Суходол. Дръжте си билото, да ви е мирна главата.
Късмет с времето и приятно ходене!
|
|
|
Съб Май 26, 2012 10:51 pm |
|
|
Nestor Mahno
|
|
|
|
|
|
|
Аз самата имам вътрешно усещане че не това е подходящото време... |
Какво толкова го мислиш? Все едно, никой не може да каже 1 месец предварително, какво ще е времето. Планирай, тръгвай, пък каквото сабя покаже. Ако времето е лошо, има интересни места за ходене и по из ниското, просто обмислете резервен вариант. Все ще е по-приятно да ви вали дъжд в планината, отколкото да ви вали дъжд в града. Краят на юни не е толкова неблагоприятен като статистика. Сняг тая година наистина имаше много, но и много ударно се стопи. Няма да е той проблемът.
И не се подлъгвайте по подсичащите пътеки - нито тази, дето подсича Кутело, хеле пък онова безумие, дето подсича Бански Суходол. Дръжте си билото, да ви е мирна главата.
Късмет с времето и приятно ходене! |
Добре,ами ако вали и трещи образно казано и "заседне" човек на Яворов какви са вриантите за околни турчета,или да разбирам "бира и месета" в хижата + Европейско дорде се извали
|
|
|
Пон Май 28, 2012 12:31 pm |
|
|
ognedishasht
|
|
|
Ами от "Яворов" може да се иде до Даутово езеро, до Яворова поляна, до циркуса под Разложки Суходол, сигурно и на други места, без да се излиза изобщо на билото. Планината е ваша!
|
|
|
Съб Юни 02, 2012 7:22 pm |
|
|
Mitko
|
|
|
|
|
[ Сняг тая година наистина имаше много, но и много ударно се стопи. Няма да е той проблемът.
|
като знам колко сняг има по Пирин тази година и как последните 2 седмици температурите бяха доста ниски, мисля че има шанс след 2 седмици все още да има някоя дебела преспа по маршрута. Ако снега е мек и кишав и някой е направил следа ще е ок, ...но знам за един доста неприятен случай с подхлъзване и дъъълго търкаляне надолу по склоновете на Суходола при юнски преминавания.. трябва да се внимава..
|
|
|
Сря Юни 06, 2012 7:34 pm |
|
|
dilaro2
|
|
|
Пет Юни 08, 2012 2:09 pm |
|
|
dilaro2
|
|
|
|
да моя грешка, извинявам се
|
|
|
Съб Юни 09, 2012 12:39 am |
|
|
JWalker
Регистриран на: 21 Авг 2007 Мнения: 282 Местожителство: Ботевград |
|
|
|
|
|
И Аз подлудявам като затрещи.
Дори да не гърми , а само да вали макар и слаб дъждец по-добре го отложете.
Чакайте сухо време защото точно след Кончето при подсичане на Кутело при сухо време може да се лизне човек , а какво остава за мокро.
За мен това си е най-опасното място при мокро време от целия маршрут.
Въжетата на това място едва ли някой ги е възстановил.
През Вихрен ще минавате ли?
Ако е мокро и хлъзгаво по-добре е да се катерите по северната му страна вместо да слизате по нея, тоест посоката Яворов-Кончето-Вихрен при мокро време е за предпочитане.
И последно , но не на последно място ако нещо те притеснява не го правиш.
Аз до края на юни месец по най-високото в Рила си нося котките и предполагам в Пирин според снега през годината също ще трябват. |
Аз си мисля, че по-добре е да се качи Кутело и после да се слезе от върха, който е на завоя между двата Кутела към Вихрен.
_________________ Щастие за всички даром и никой да не бъде пренебрегнат!
Редрик Шухарт
http://www.redmine.org |
|
|
Съб Юни 16, 2012 8:00 am |
|
|
mimka
|
|
|
|
Привет ! Благодаря на всички които се отзоваха и помагаха със съвети.В крайна сметка да кажа какво се случи.Деня беше 22.06-петък.времето -перфектно.
Качвахме се от х.Вихрен през Казаните.Тръгнах с ентусиазъм-даже вървях първа.Снежни пасажи има под з.Казана Вървяхме къде през тях къде покрай тях.От шестимата всички само една жена беше ходила на Кончето и след Премката ни поведе по подсичащата Кутело пътека-като се разделихме: 3ма-които бързахме за Кончето,а На Премката оставихме другите 3-ма понеже имаше проблем.Почти вече виждахме колците и въжето на Кончето и заобиколихме първия снежен улей-но на следващия по-сериозен нямаше как-трябваше да се катерим нагоре по склона и обърнахме назад...Аз се панирах когато трябваше отново да заобилалям друг улей навръщане .Когато се върнахме при другите- моите две смели спътнички и кавалера ни поеха правилната посока през Кутело.А аз взех решение да слизаме бавно надолу с тези които нямаха физически сили.
Още един урок че не трябва да се пада духом -което при мен не се получи.Оказа се се на Кончето ни е чакал наш приятел който е предприел доста екстремно качване откъм Кресна.Изненадата е била осъществена и за "по-направо" някои слязаха от другата страна доста авантюристично почти без пътека-но с благополучен край и по-светло където им е била колата-на разклона за Синаница-м-ст Пещерата.
Може би някой път ще стигна до Кончето-не съжалявам че се върнах.Грешката ми беше че не настоявах да се качваме по билото както имаше съвет във форума.
Живи и здрави-друг път ще се ходи пак натам.
|
|
|
Пон Юни 25, 2012 8:58 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
Хъм, абе в събота към 15:00 мернахме двама да слизат малко преди първата по-голяма пряспа, точно под въжето - директно към долината на Влахинска река. Да не сте били вие ?
_________________ Бутам след осмата бира |
|
|
Пон Юни 25, 2012 9:41 pm |
|
|
Speedy
Регистриран на: 29 Ное 2006 Мнения: 2551 Местожителство: Неврокопъ |
|
|
Пон Юни 25, 2012 9:43 pm |
|
|
mimka
|
|
|
|
|
|
Хъм, абе в събота към 15:00 мернахме двама да слизат малко преди първата по-голяма пряспа, точно под въжето - директно към долината на Влахинска река. Да не сте били вие ? |
Не-прехода беше в петък.Освен това до колкото разбрах спускането е направено след пътеката за ЯВОРОВ-колкото поне разрах от снимките и обясненията.Колкото до мен аз се върнах пак през Казаните и после по Бъндеришката пътека.
|
|
|
Вто Юни 26, 2012 12:04 am |
|
|
Speedy
Регистриран на: 29 Ное 2006 Мнения: 2551 Местожителство: Неврокопъ |
|
|
Чет Юни 28, 2012 10:16 am |
|