ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Заслон Орлово гнездо - Карлово
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Заслон Орлово гнездо - Карлово
Автор Съобщение
ПАВЕЛ

Мнение Заслон Орлово гнездо - Карлово Отговорете с цитат
След като пропилях един ден от четворката почивни в чудене къде да разтъпча чистак-бърсак новите си чепици , реших да се кача на Беклемето и......автобусът спря на арката около 17,30ч. в неделния следобед. До последния момент не бях решил на изток или на запад да тръгна - в крайна сметка отпраших към з.“Орлово гнездо“.Не бях ходил в този район и честно казано не ми допадна особено .“Има ли път, има проблем...“- тази максима важи в пълна сила и тук ! За час ходене до заслона покрай мен профучаха 4 джипа, един бус и един мотор ! Иначе гледките са прекрасни, местенцето е обзорно, а хижаря Наско се оказа много свестен човек . Поставих си за цел задължително да го посетя следващата зима , когато снегът ще отсее голяма част от проблемите ...
Сутринта тръгнах малко след 6ч. , в седем спрях за кафе на Дерменка , а в 10,30 бях на х.Добрила. Бързах да мина по- рано през гората между Гердектепе и х.Добрила ,защото предишната вечер една симпатична двойка от Ловеч ме осведомиха за голямото количество сняг в този участък на планината, за което им благодаря.Наистина на места има преспи над метър височина(поради сенчестия северен склон), и ако някой в следващите две-три седмици има намерение да се движи в района, не е лошо да го направи преди 12 часа . Не че е непроходимо, но е неприятно затъването в кишата.
След хубава тройка с гарнитура и половинлитрово възстановяване на електролитния баланс Very Happy , в 11.30 подхванах Амбарица. Голям баир, голяма жега Confused – за малко да се върна да си продължа с бирата Laughing ! Добре , че си носих една обикновена памучна тениска, та комбинацията пот-лек южен ветрец възвърна вярата ми в доброто...
С изкачването на върха(12,50) приключих с плана за деня и трябваше да реша накъде да продължа. Вариантите бяха два – качване на Купена и слизане до х.Амбарица , или слизане до Карлово по Хубавец в опит да хвана последния транспорт за вкъщи, като Купена го оставяме за следващото преминаване на траверса . Незнам защо, но избрах втория , което май се оказа грешка впоследствие.....Набързо се спуснах от седловината Платнишки ярове до т.нар. „Дъбенски егрек“, след което подхванах изключително неприятната за слизане стръмна пътека към Малката река!Тук някъде се обади лявото коляно – не беше силна болка, но ме караше да стъпвам внимателно, и това видимо забави темпото ми. Както и да е, около 6 часа бях в Карлово , а вечерта болката изчезна...
Пролетта яко напредва по склоновете на планината, реките до една са пълноводни ,и дойде времето на водопадите – стягайте раниците и със здраве Smile !

Снимките

Вто Май 01, 2012 5:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
joropc

Мнение Отговорете с цитат
Супер!
Я кажи снегът по пътеката от Гердека до Добрила, много ли е или е само на петна.Питам, 'щото другата седмица мисля да открия велосезона в тази част на Балкана.Ясно е, че тук там в гората ще се бута, но не е кой знае какво, нали?
Вто Май 01, 2012 7:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Явор Митев

Местожителство: Варна/София

Супер...цял ден дебна форума, щото предполагах, че четирите дни назад ще да са прекарани някъде "горе"... Smile

Очакванията ми не бяха напразни. Чудесно ходене и чудесни снимки. Поздрави

Вто Май 01, 2012 7:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
ПАВЕЛ

joropc написа:
Супер!
Я кажи снегът по пътеката от Гердека до Добрила, много ли е или е само на петна.Питам, 'щото другата седмица мисля да открия велосезона в тази част на Балкана.Ясно е, че тук там в гората ще се бута, но не е кой знае какво, нали?

След слизането от Гердека около паметника на момичето( името ѝ беше Боряна доколото си спомням) започват петната, но след известно време (един час преди Добрила)става непрекъсната снежна покривка. Причината е , че самата пътека играе ролята на улей и държи сериозно количество сняг, повече отколкото встрани от нея.Според мен поне още 10 дена ще има сняг, и то при топлото време напоследък. Но вчера минаха две много големи групи туристи(едната около 40 човека), които помагат в начинанието Smile

Явор Митев написа:
Супер...цял ден дебна форума, щото предполагах, че четирите дни назад ще да са прекарани някъде "горе"... Smile

Очакванията ми не бяха напразни. Чудесно ходене и чудесни снимки. Поздрави

Croc

Вто Май 01, 2012 7:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
shantararam

Няма как вчера да не си се разминал с нас към връх Амбарица - отморяващите до палатката Smile

Вто Май 01, 2012 8:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ПАВЕЛ

shantararam написа:
Няма как вчера да не си се разминал с нас към връх Амбарица - отморяващите до палатката Smile

Да , спомням си , поздравихме се Smile !

Вто Май 01, 2012 8:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
shantararam

Ние направихме Узана - Ботев - Добрила, но предната вечер под Амбарица вдигнах висока температура и следващия ден го посветих на яко лежане и охкане Very Happy

Сря Май 02, 2012 9:16 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
zezo

Местожителство: София

Значи може да сме се засекли около Мазалат или по-нагоре към Кадемлиите Smile
Зависи кога сте минали оттам Smile
Сря Май 02, 2012 9:31 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
wassilzaza

shantararam написа:
Ние направихме Узана - Ботев - Добрила, но предната вечер под Амбарица вдигнах висока температура и следващия ден го посветих на яко лежане и охкане Very Happy

Аз мисля, че се засякохем на хижа Тъжа, там направихте една почивка и следобеда тръгнахте към вр. Ботев.
Ние бяхме от Велико Търново и един приказлив човек те повика при нас да се запознаем Smile
Даже и началото на декември се бяхме засичали на хижа Плевен, тогава спахте на палатка там!
Сря Май 02, 2012 10:32 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
shantararam

Мда, ние сме същите Smile Стигнахме на Ботев по план, но на другия ден мен ме тръшна нещо. Тия дни ще пусна малко материал Smile

От Узана до Тъжа никой не срещнахме по пътя, бяхме по трасето в събота.

Сря Май 02, 2012 12:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
zezo

Местожителство: София

Ясно. И ние се качихме до Мазалат от Партизанска песен в събота. Явно сте се движили преди нас Smile
Сря Май 02, 2012 1:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ПАВЕЛ

Да използвам темата да попитам - някой знае ли историята на тази консервена кутия ?

Съб Май 05, 2012 10:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
meco puh

Местожителство: обл.Разград

ПАВЕЛ написа:
Да използвам темата да попитам - някой знае ли историята на тази консервена кутия ?

Интересен въпрос. Като минавах от там, вече 4 или5 пъти , винаги си задавах въпроса: Кой е този, който е измислил този заслон, тая "консервна кутия". Ще ми бъде интересно да разбера истината. На Амбарица прилича тая "консервна кутия".

Балкана символ на цял полуостров
Съб Май 05, 2012 10:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
IvayloG

Местожителство: Плевен

Бай Дончо не може да не знае или поне да е чувал от кога е кутията на Амбарица Smile
Чет Май 17, 2012 3:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
joropc

IvayloG написа:
Бай Дончо не може да не знае или поне да е чувал от кога е кутията на Амбарица Smile

Заслончето е поставена на връх Амбарица доста време преди Дончо да стане хижар на хижата.По мои спомени тове беше между 78-та и 81-ва година.Поставена е от вече покойните троянски спасители Сашо Шопов, Николай Бараков и тогавашния хижар на Амбарица Гечо Мичковски+няколко човека от карловското ПСС, чийто имена за съжаление не знам.
Чет Май 17, 2012 8:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.