ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Между Камилата и Черната скала
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Между Камилата и Черната скала
Автор Съобщение
Petya

Местожителство: София

Мнение Между Камилата и Черната скала Отговорете с цитат
След късно ставане в събота, решихме да поемем към Рила с идеята до Страшното да се поразходим. Оставихме ние колата на ЦПШ, а в колата и щеките..., 'щото "то по оня сипей в началото само ще ни пречат". Така, поехме нагоре с ръце в джобове. Пътеката до хижата е една малка река, а пораженията, които лавината от Ръждавица е нанесла, са впечатляващи и страховити...

Пробвахме се да пресечем реката към Страшното, но се оказа много придошла и брод така и не намерихме. Продължихме си нагоре с намерение или БАК, или Мальовица. Да, ама след първа тераса едно предизвикателно улейче вляво ми прикова вниманието и плановете тутакси се промениха. Интересът към неизвестното и въпросът дали не може да се качи Камилата от там надделяха над всичко. Ето го и него:

Жалко, че оставихме щеките в колата, бяха ни необходими, но...не би. Забивайки мощно пръсти в снега, тръгнахме да драпаме нагоре.
По средата, обаче, времето взе да се скапва - облаци заприиждаха отвсякъде, запращя дъжд и за капак се чуваха гръмотевици откъм Ръждавица.
Ясно, че се отказахме от Камилата, но излезнахме на премката между нея и Черната скала. Разходихме се по целия ръб с надежда да намерим някакво слизане надолу към пътеката за Страшното и да се приберем оттам, но не намерихме такова (клек отляво, скали отдясно, отдолу само Камилското езеро се вижда, релеф и наклон не личат). Отгоре сипеят си беше почти оголен. Няма да обяснявам колко хлъзгави бяха станали камъните от дъжда, а в комбинация с клек и сняг... на 3 пъти си заклещвах крака между тях. Така, най-разумният и бърз вариант да се омитаме от тази негостоприемна среда остана да се върнем по същия път назад, набивайки здраво пети в снега.

Поне видяхме, че през пролетните месеци, когато е отминала опасността от лавини, Камилата може да бъде качена оттам, но не е зле да се направи със щеки, че наклонът си е сериозен. Всъщност това представлява улеят (сипей) през лятото:

Всички снимки
Вто Май 15, 2012 7:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Интересно качване - те спонтанните идеи все са такива Smile
Щеките повечето ги ползваме целогодишно. Странно по каква причина са останали в колата?
Уффф - дали ще може да се ходи горе след 1 месец??? Question Question Question

Вто Май 15, 2012 8:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Petya

Ристо Туристо написа:

Щеките повечето ги ползваме целогодишно. Странно по каква причина са останали в колата?
Уффф - дали ще може да се ходи горе след 1 месец??? Question Question Question

Аз щеките си ги купих преди 2-3 месеца, ама все още не мога да си представя да качвам сипеи с тях (свикнала съм с ръце да боравя) Smile

А горе може и сега да се ходи, снегът е един лепкавичък, чуден Smile Реките са си проблем обаче в тоя сезон.
Вто Май 15, 2012 10:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ivjordan

Да се обадя и аз, че бях там...
За щеките... целият излет беше някаква измишльотина с нулева подготовка, не носехме храна, дрехи, нищо. Тръгнахме си голи (недобре облечени) и без никаква екипировка.
Петя е пропуснала да спомене, че на около 2/3 от изкачването по сипея, освен гръмотевиците, заваля и градушка. Добре че бяха ситни зърната, като грах, че иначе щяха да ни пребият.
Иначе, смутихме покоя на една козичка, погазихме мокрия сняг и полазихме по мокрите камъни (след градушка са особено хлъзгави) и безславно се върнахме. Но пък вече знаем, че Камилата, при определени условия е достъпна от първа тераса.

П.П. (до Ристо) Не знам как ще е след месец. Аз мисля, че този сипей е преодолим, но не знам дали има смисъл. Вероятно, разумния "прозорец" за този маршрут е именно пролетта, когато е отминала лавинната опасност, но все още има сняг. По-късно ще е едно скучно лазене по камъните, не невъзможно, но много досадно.
Сря Май 16, 2012 11:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ognedishasht

Местожителство: Мордор

Мнение Re: Между Камилата и Черната скала Отговорете с цитат
Petya написа:
Разходихме се по целия ръб с надежда да намерим някакво слизане надолу към пътеката за Страшното и да се приберем оттам, но не намерихме такова...

Оттам няма слизане. По пътя, по който сте минали, алпинистите подхождат зиме към северната стена на Камилата (сравнително най-малко опасно, което не значи безопасно). Надолу се слиза с 20 метра рапел, това е най-ниското място на стеничката. На два крака не става, освен ако не минеш през върха на Камилата, та да стигнеш седловината преди Ловница и оттам - надолу.
Съб Май 26, 2012 11:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Petya

ognedishasht написа:

Оттам няма слизане.

Ами, като си гледахме летните снимки от Камилата към ръбчето, се забелязва едно тревисто улейче в средата между клека, по което изглежда, че все пак има слизане към Камилското езеро, но така или иначе нямаше как до го нацелим тогава:

Пон Май 28, 2012 5:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ognedishasht

Местожителство: Мордор

Да, явно съм сгрешил. Виноват! Водили са ме през другото място, защото сме искали да излезем под стената, но явно може да се слезе и към езерата, макар това слизане да не е подходящо за отиване под стената.
Съб Юни 02, 2012 7:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Mitko

Petya написа:
ognedishasht написа:

Оттам няма слизане.

Ами, като си гледахме летните снимки от Камилата към ръбчето, се забелязва едно тревисто улейче в средата между клека, по което изглежда, че все пак има слизане към Камилското езеро, но така или иначе нямаше как до го нацелим тогава:
през тази премка зимно време излизаме на билото към Камилата, по снега се кчава сравнително лесно, слизането също няма да е проблем. Имайте едно на ум там при сняг обаче, склона е лавиноопасен..
Иначе до Камилата се стига доста приятно по този склон, който сте качвали. При мек сняг сигурно е неприятно де, аз последно излизах на върха края на април, но тогава още си беше зима, а и бях със ски... Склона надолу е една от фрирайд класиките в района Smile . Ето тук един приятел го пуска същия този склон, на 12.5.2012, няколко дена преди ващо качване! Smile
https://www.facebook.com/photo.php?v=3431150535590
Нед Юни 03, 2012 11:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
Petya

Мнение Нетрадиционно до Камилата Отговорете с цитат
Нещо все не ми даваше мира споменатото улейче от горните постове, така че в събота решихме да го проверим. От ЦПШ - към Ръждавишката пътека за Страшното, малко преди превала кривнахме към Камилските езера (има пирамидки до тях), оттам по въпросното улейче нагоре, ръбчето, сипея и към вр. Камилата от северозападната страна. Наклонът е поносим навсякъде; няма пирамидки, но ориентирането е супер лесно.

Човешко присъствие не срещнахме, но козички имаше - пладнуваха си малко под върха.
Слязохме си по обичайния начин - към БАК, но се набихме в една сталичка по-вляво от пътечката, та малко на 4 крака стана работата Smile

Камилата остава малко встрани от маршрутите и върхът май е пренебрегван от повечето туристи, а предлага гледки. На мен ми харесва там, може би точно затова, че можеш да се усамотиш...
Още снимки има в същия албум от темата - ако на някой му е интересно, новите почват след тази: https://picasaweb.google.com/116168524783202731355/JtOvBB#5796555499294514306
Нед Окт 07, 2012 5:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

Мнение достигане терасата под стената на камилата Отговорете с цитат
ognedishasht написа:
Petya написа:
Разходихме се по целия ръб с надежда да намерим някакво слизане надолу към пътеката за Страшното и да се приберем оттам, но не намерихме такова...

Оттам няма слизане. По пътя, по който сте минали, алпинистите подхождат зиме към северната стена на Камилата (сравнително най-малко опасно, което не значи безопасно). Надолу се слиза с 20 метра рапел, това е най-ниското място на стеничката. На два крака не става, освен ако не минеш през върха на Камилата, та да стигнеш седловината преди Ловница и оттам - надолу.

- не е съвсем така, варно че с рапела е най-добре, но по улейчетата по нататък можеш да слезеш по-ниско и от там покрай скалите да достигнеш непоследствено под дясната част на стената. Друг вариант за излизане под стената, е най масово практикуваното от БАК слизане по пътеката към страшното езеро. има поне на две места характерни корнизи наляво, по които се достига стената. с оглед горното, ако си слязъл от западната премка под стената има чудесен начин да обходиш цялата и основа и да се включиш в пътеката от бак за страшното езеро, при това без да губиш съществено височина със слизания до камилскитге езера.
тъй като преди години много ходехме в този район, тъй като стената предлага хубава хладина през лятото, ако някой се интересува за конкретен маршрут или обход или каквото и да било друго, да ми пише на ЛС - преминал съм почти навсякъде и може да му предоставя информация от източника.
Чет Окт 11, 2012 12:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Мавруд

Много хубави и полезни снимки, Петя. Бих искал обаче малко нахално да помоля, ако може някой да ми обясни на ето тази снимка по-долу кои езера точно се виждат (Прекоречките ли са това всичките) и някой, ако не му представлява проблем да начертае на Paint например пътеката на снимката от Страшното езеро към х. Мальовица през Прекоречките и Маломальовишките езера, че в Неделя бях в района и на портата между Камилата и Ловница не можах да реша къде е точно пътеката и дали лесно ще я намеря като слезнем и решихме да се върнем през БАК за х. Мальовица. Благодаря предварително.

Пет Окт 12, 2012 1:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

Мавруд написа:
Много хубави и полезни снимки, Петя. Бих искал обаче малко нахално да помоля, ако може някой да ми обясни на ето тази снимка по-долу кои езера точно се виждат (Прекоречките ли са това всичките) и някой, ако не му представлява проблем да начертае на Paint например пътеката на снимката от Страшното езеро към х. Мальовица през Прекоречките и Маломальовишките езера, че в Неделя бях в района и на портата между Камилата и Ловница не можах да реша къде е точно пътеката и дали лесно ще я намеря като слезнем и решихме да се върнем през БАК за х. Мальовица. Благодаря предварително.

Прекоречките езера са, да.
Пътеката не минава през Маломальовишките езера. Едното се вижда от нея.

Нещо такова:

Лесно ще я откриете - много е утъпкана и добре маркирана.

Описание на пътеката от х.Мальовица до Страшното езеро.

Пет Окт 12, 2012 2:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Мавруд

Благодаря много. А, кои са тези малки езерца, които се минават веднага след като се изкачи Раждавица и се тръгне към Прекоречкия циркус ...

Пет Окт 12, 2012 2:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Petya

Не знам точно кои имаш предвид... Лятото езерата доста намаляват. Smile В линка, даден от Ристо много добре са описани нещата.
Иначе, има разни гьолчета като това покрай пътеката, но те са далече от езерца.
Пет Окт 12, 2012 8:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
sevdelin

Местожителство: Кюстендил

http://sevdelin.snimka.bg/mountain/rilski-kamilski.613613.24610393
Ето моите снимки от района. На снимка 10 се вижда коментираното тревисто улейче. Минавайки покрай него си мислех, че вероятно води към билото и върха, но нямах никакво инфо. Следващият път ще се кача по него
Вто Ное 13, 2012 11:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.