В средата на март направихме един кратък излет в района х. "Вихрен" и Бъндеришкия циркус.
Малко преди обяд успяхме да се набутаме в единственото останало празно място на най-оборотния паркинг в м. Шилигарнико. Честно казано, като човек несвикнал със ски зоните, картината с множество автомобили, куп скиори, тракане на ратраци и лифтовете първоначално ми дойде доста стресово.
След като пресякохме първата изпречила ни се писта поехме по утъпкания от кой ли не път към х. "Вихрен". Тъкмо започнахме да усещаме спокойствието на планината достигнахме следващата писта - "Томба". Внимателно, оглеждайки се, я претичахме, като внимавахме най-вече за прелитащите покрай нас скиори. Сблъсъкът снякой от тях нямаше да има добри последствия.
Продължихме по пътя и не след дълго се озовахме на моста на р. Бъндерица, в началото на паркинга под еноименната хижа. Ех, че хубави гледки!
За жалост и тук не намерихме търсеното спокойствие. Буквално през няколко минути край нас започнаха да префучават моторни шейни, мирисът на дим от които се разнасяше и "галеше" ноздрите ни.
На хижата направихме кратка почивка и продължихме към Равнако.
Макар и снегът да омекна доста снегоходките не потъваха, тъй като, в какви ли не посоки, се очертаваха пъртини от сноубордисти, скиори, шейнари и пешеходци, които следвахме нагоре.
Недалеч от Бъндеришкото езеро направихме дълга почивка и слънчеви бани гарнирани с красиви панорами.
За съжаление спокойствие така и не мамерихме през този ден. Целият циркус кънтеше от рева на профучаващите шейни. Жалко, просто жалко, за планината и нейните обитатели.
Ето и някои от героите, които вече споменах по-горе.
Газят по замръзналото езеро, пушилка се вдига, децибелите са здрави. Дано скоро не попадам на такива хора из планината. Дори снимките си като гледам ги чувам.
Още снимки от ходенето може да видите в -> ГАЛЕРИЯТА
Поне от фотосите не се разнася мирис на изгорели газове и шумотевица.
Да, за съжаление ония снежни снимки отпреди 4-5 години няма как да се получат. Сега из Пирина освен познатите диви пейзажи в кадъра неминуемо влизат четирилентовите магистрали, по които карат шейнарите.
Снимките иначе са много свежи, браво
_________________ Бутам след осмата бира
Сря Апр 11, 2012 5:02 pm
Stefak
На Дирекция "Национален парк Пирин" каква им е работата нали все пак това се случва на територията на парка,когато има ограничение на такъв вид дейност това се контролира именно тях .
На Дирекция "Национален парк Пирин" каква им е работата нали все пак това се случва на територията на парка,когато има ограничение на такъв вид дейност това се контролира именно тях .
Работа им е, ама на кого му дреме! И де да беше само в Пирин. В Рила е същата работа. Купила си маймуната шейна - и вече се чувства господар на целия свят.
Трябва да се разреши отстрелът. Според мен това ще реши бързо проблема.
Добре сте се разходили!
Жалко, че шейнарите са Ви развалили кефа.
И на мен ми е чудно защо допускат ръмжащи мотори
да бръмчат из населените места със страшни децибели.
А тия шейни в планината са направо кощунство?!
Едно време за леки коли Пирин и Витоша бяха забранени,
а сега ? През топлите месеци от х. Бъндерица до х. Вихрен
на асфалта няма празно място (от коли) в събота и неделя.
Всичко това, наред с последиците от глобалното затопляне
и замърсяване (особено върху езерата), очертава нерадостно
бъдеще за планините, и в частност и за Пирин.
Дано да съм лош пророк !
Вто Апр 24, 2012 8:43 am
Mitko
Здравейте,
При такива срещи с моторизирани бандити из парка, единственото нещо, което може да се направи е да звъним в дирекцията на парка. Аз редовно го правя, общо взето е единствения начин някой някъде да се раздвижи и да прави нещо по въпроса. Пращал съм и сигнали със снимков материал 1-2 пъти, което също поне на хартия много заинтригува парка - обещаха че ще действат, че вече имат моторни шейни да гонят нарушителите и тн. Резултата разбира се е плачевен, но все пак е важно отговорните за контрол на нарушенията в НП Пирин институции да не се правят, че проблем няма - те точно на това разчитат - като няма сигнали и официална информация - за тях проблем няма. Остава си и съществения момент с неработещите наредби и невъзможността да се съставят актове за каране на шейни - те не са МПС-та по закон и нямат регистрационни номера, все още. Остава си и още по-неприятния проблем, че шейнарите масово са местни бабаити, които нерядко се мотат из парка въоръжени и готови за бой.. Парковите служители не са военизирана част, трудно могат да спрат такива наглеци. Иначе решението е просто - бариери и полицаи на няколкото входни артерии към високите части на Пирин - на Бъндеришка поляна, при р Санданска Бистрица, над Добринище... само желание да имаше..
И ето ги телефоните, на които може да звъните при такива срещи:
http://pirin.bg/hcss/1_contakt.html
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети