идеални са си снимките - ама как си ги нацелил тия урдини - цели 4 на брой. Браво! невероятна снимка е - не може да й се нагледаш чак.
Вто Юли 29, 2008 8:15 am
vasil111
но и вие сте походили здраво в мъглата и дъжда до страшното. За колко време се отива от комплекса през йончево до заслона? аз с едно друго семейство от пловдив го слизахме за 2 часа ама надолу и ми се видя бая.
Вто Юли 29, 2008 8:29 am
lubitel
Семково, 23-25.01.2009
Здравейте!
Ще си позволя тук да кача няколко снимки от Семково правени 23-25.01.2009....
.
Всички снимки са тук http://www.snimka.bg/album.php?album_id=336940
След пристигането ни се разходихме до х. Семково, където хижара /забравих му името / ни наля чай с ром. Беше много приятно да седиш до камината с чаша в ръка и да гледаш как вали снега навън...
На следващия ден снеговалежа беше спрял и се разтъпкахме към кантон Вапата, пийвайки пътем червено санданско вино; заради 3-литровата туба в раницата затъвах постоянно в мекия сняг...
И разбира се преди да си тръгнем посетихме местността "Панорама"; чудното слънчево и ясно време за малко да ни изкуши да останем, но на връщане се появи мъгла, скривайки околните баири от последователите ни, които чакаха да прокараме пъртината, а малко след това заваля и сняг.
София ни посрещна с проливен дъжд....
Последната промяна е направена от lubitel на Нед Юни 21, 2009 8:37 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Нед Фев 15, 2009 7:32 pm
lubitel
Семково, 17-21.06.2009
Отново посетихме Семково и отново изкарахме няколко великолепни дни, независимо от прогнозите за времето! Обиколихме до Вапските езера, качихме се на връх Скалец и искахме да слезем през Реджепските / Скалишките езера /, но мъглата най-упорито не искаше да се махне, докато не тръгнахме обратно към вр. Вапа, откъдето слязохме през Вапските езера; и отскочихме до Сухото езеро заедно с нашите приятели, качили се в петък вечер...
Най-фотогеничното езеро - пред х. Семково...
,
малкото Вапско...
,
голямото...
,
несбъднатата ни цел - Реджепските езера...
,
и едно поточе...
.
Всички снимки: http://www.snimka.bg/album.php?album_id=391728
Няма сбъркване - типично рилско езеро...
Е - убаво сте я уважили Рила-та
На метреолози да не се предоверявате - и за Олимп предвиждаха снеговалеж, пък май не е валяло днеска сняг там
Стана традиция около 20 януари да посещаваме Семково, независимо от прогнозите за времето. Направихме хубави разходки до Вапския кантон и до парка на мечките.
До кантона никой не беше минавал преди нас. По чудния (за ходене, не за ски ) сняг се преплитаха в невероятни фигури следите на различни горски обитатели. Побелелите от сняг дървета и прехвърчащите малки снежинки създаваха особено идилично настроение.
Съвсем различно се оказа ходенето до парка на мечките. От долната станция на влека на Север 2 до беседката при отклонението на черния път за Семково, снегът стигаше на места до коляно и затрудняваше движението. От беседката надолу бяха минавали автомобили и за нас беше удоволствие да ходим само по пресния, около 4-5 см. сняг. Слънцето се показа и дори започна да топи снега по покривите на вилите. На връщане, след беседката, отново се потопихме в зимата - температурата се понижи, снежинките запърхаха, пък и понаедряха.
Отново по традиция, в деня, в който си тръгвахме, небето беше ясно, слънцето грееше и величествените, покрити със сняг рилски върхове изплуваха пред очите ни.
И малко снимки:
http://lubitel.snimka.bg/nature/semkovo-21-24-10-2010.466692
След Белица се откри чудна гледка към високите върхове на Пирин и не можах да се сдържа да не ги снимам....
Пон Яну 25, 2010 11:51 am
jordy
Главозамайваща гледка е зимната планина с натежалите от пресен сняг клони на дърветата.
Опитах се да си представя свежия боров въздух и скърцането на снега под краката.
С удоволствие разгледах снимките.Благодаря!
Пон Яну 25, 2010 7:00 pm
mimka
Семково през лятото?
Здравейте-имам желание за лятна почивка на Семково с възможност за лъчове в околностите.
Как стоят нещата с нощувки и храна.Семково работи с пълен капацитет през зимата-за лятото не знам как стои въпроса.
Вто Фев 02, 2010 11:44 am
lubitel
Повечето хотели, както и вилно селище "Света гора" работят целогодишно и имат ресторанти. По принцип и станциите на ТУ и ВИАС би трябвало да работят целогодишно, но тази на ТУ миналото лято не работеше.
Освен тях, има механи, като "Конде" мисля, че дават и стаи на почиващи.
Разгледай този сайт:
http://www.semkovo-bg.com/
Има връзка с форумите на Семково и на Белица и можеш да намериш доста инфо. Ако имаш въпроси питай, може и на л.с.
Има много интересни маршрути за еднодневни разходки!
Лек ден!
Вто Фев 02, 2010 7:26 pm
lubitel
След един "фалстарт" в края на м. юни, най-сетне се качихме на Семково и започнахме по програмата - м. Карааланица - водохващане - Карааланишко езеро:
Водопада:
,
Карааланишко езеро...(по картата излиза, че има още едно по-малко и по-високо разположено, но не намерих снимки от миналата година, а започналия ръмеж не позволи да качим последния праг и да видим каква е истината...)
,
,
,
минаваме по построения от нас "мост", вече с дъждобрани:
,
На следващия ден поехме към Реджепските езера, отново от местността Карааланица:
,
Реджепското езеро се появи, след едно изморително катерене и още по-уморително провиране през клека, поорязан наистина, но на няколко места се наложи да пълзим 4х4...
,
невероятно красива местност и най-вече - девствено чиста :
,
,
,
Мъглата отново приближава, облаците също и така пропускаме малкото езерце, наричано от беличани - червеното, според тях, заради червените скали...
,
Поглед от местността Карааланица:
,
В последния ни ден за разходки се качихме до местността Горни куки (по картата на Домино) и докато се чудехме към вр. Реджепица ли да тръгнем или към вр. Ковач, изведнаж облаците се събраха над нас и ни принудиха да тръгнем обратно - заваля малко преди да навлезем в гората, а когато стигнахме х. Семково, заваля като из ведро....
Последните снимки са малко преди да се качи билото и за мен тази част от маршрута е най-красивата....особено след надписа "зона на ограничено човешко присъствие...
,
,
Тия дни отскочихме пак до Семково и обиколихме Карааланишките езера, излязохме на билото между вр. Реджепица и вр. Канарата и се прибрахме през Горни куки и х. Семково:
Голямото Карааланишко езеро:
,
,
Малкото (но по-красиво, според нас):
,
,
вр. Канарата - на една ръка разстояние, но не ми дадоха време да го кача....
,
и още няколко Рилски хубавци:
,
би трябвало да са Павлев връх, Карааланица и Аладжа слап, но май Павлев връх се крие зад Канарата, така че, ще помоля за помощ от знаещите....
Edit (с помощта на risto_turisto ) - върховете са - отдясно наляво - Карааланица, Аладжа слап, Ангелов връх.
На следващия ден отскочихме до м. Нехтеница през Сухото езеро и посетихме Рибното и Мъртвото езера...
Сухото езеро, покрито с някакви растения -
,
Рибното :
.
Мъртвото (междудругото, даже си е много живо и страшно ми хареса):
И една случайна снимка, но струва ми се, доста ефектна:
.[/b]
Последната промяна е направена от lubitel на Вто Авг 24, 2010 11:19 pm; мнението е било променяно общо 3 пъти
Тия дни отскочихме пак до Семково и обиколихме Карааланишките езера, излязохме на билото между вр. Реджепица и вр. Канарата и се прибрахме през Горни куки и х. Семково
.......
би трябвало да са Павлев връх, Карааланица и Аладжа слап, но май Павлев връх се крие зад Канарата, така че, ще помоля за помощ от знаещите....
На следващия ден отскочихме до м. Нехтеница през Сухото езеро и посетихме Рибното и Мъртвото езера...
Браус, бе - добре сте разшетали над Семково
Относно върховете - отдясно-наляво - Карааланица, Аладжа слап и Ангелов връх.
Рибното езеро сте посетили - това трябва да е от групата на Якорудските езера, в което са едни от последните "находища" на алпийски тритон у нас. Видяхте ли някое от тези дребни динозавърчета?
Поздрави!
Lubitel - Винаги докосваш сърцето ми с вашите „Карааланишки” снимки! Един девствен и малко посещаван рилски циркус. Обект „Карааланица” е моето детство, моите ваканции! Баща ми е бивш миньор от каскада „Белмекен – Сестримо” и от всички обекти най-дълго живяхме на „Карааланица”. Преди това бяхме на обект „Поленица”, близо до „Сухото езеро”, което си снимал. Татко работи и на „Илийна река”, а се пенсионира на „Манастирска река” – високо над „Рилския манастир”. „Карааланишкия циркус” с езерата, имахме като Пловдивската главна… На „Семково” се празнуваха празниците. Последното ни ходене там и с баща ми беше преди 6 години. Оставахме да спим на обекта който след приключване на работата, последно се стопанисваше от „Академика”. Бате Здравко ни посрещаше на „нашата Карааланица”. Когато бях дете той работеше като лавинен наблюдател на обекта, а нещата никак не бяха за подценяване с усойния източен склон на „Аладжа слап”. В ниската част под върха е каскадният път до входа на тунела и кипата /н. в. 2000 м./, при толкова красивия „Карааланишки водопад”. Помня го в цялото му величие преди водохващането. За съжаление преди няколко години научих, че обект „Карааланица” е вече частна собственост!? Втората постройка на миньорското селище, където някога живееше и нашето семейство беше кръстената от бате Здравко хижа „Зевзек” - н. в. 3048 м., но в момента била заключена. Благодарение на твоите снимки, баща ми и аз пак сме там и едва ли подозирате за вълнението на татко, който е на 87 години. Не може да се нарадва на всичко и особено на тези от водопада. Както казваше бате Здравко Дървеняшки: „Който е пил Карааланишка вода, винаги се връща отново тук .”
Относно снимката, която си снимал при излизането от „Карааланишки циркус” на пътеката х. „Рибни езера” – х. „Грънчар” – не се вижда Павлев връх, иначе правило си описал другите. Искам да споделя, че най-високият връх на Средна Рила: „Карааланица” - 2716 м., никой от местните /беличани – например/ не нарича и не знае като „Черна поляна”. Никой не знае, че „Реджепица” е „Скалец”. „Аладжа слап”, наричат „Кадиин връх”, може би по името на седловината „Кадиин гроб” - най-ниската част на „Седлото” между върховете „Аладжа слап” и „Ангелов връх”. „Кадиин гроб” е границата между Средна и Югозападна Рила.
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
Сря Авг 25, 2010 2:16 pm
dido
ДИАНА, да ти се намира случайно инфо за ония странни изкопи из рила - пръснати по склоновете големи ровини. Що за чудо са, дали имат нещо общо с миньорски работи и т.н. ???
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3Следваща
Страница 2 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети