ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Да качиш Хималаите на 63 г. Статия във в.Труд

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Да качиш Хималаите на 63 г. Статия във в.Труд
Автор Съобщение
Ристо Туристо



Регистриран на: 02 Окт 2008
Мнения: 4314
Местожителство: на 950 м.н.в.

Мнение Да качиш Хималаите на 63 г. Статия във в.Труд Отговорете с цитат
Имам удоволствието да познавам цялото семейство. Израснах покрай тях.
В статията има тук-там грешки, ама нейсе.

Цитат:
Да качиш Хималаите на 63 г.
Докъде може да стигне човек, който обича трудните неща? Руска Дамянова обиколи Хималаите в отговор на част от житейските си въпроси, задавани на... 63 години. През 22-дневния преход на Анапурна и 14-дневното ходене от Бесисахар до височина 5436 м е събрала много впечатления. “Там има две неща - височина и мизерия. Подготви си душицата”, напътства я преди тръгването синът й Момчил, водач на групата от 13 планинари.

От София през Истанбул самолетът ги отвежда до едно от 7-те арабски емирства Шарджа, после следва полет до Катманду. Най-вълнуващо обаче е в градския автобус до Бесисахар - първата им среща с непалците, “колоритни и бедни”.

Групата набирала височина постепенно - на ден по 300-400 м. Времето било с поелите по долината на зеленокосата Марсианди. Досами ледените й води блика минерален извор, в който уморените може да си спомнят що е топлина. Това е и банята на местните, в която се къпят и перат.

Мистика, сол и... долари

“Минава се мистичен маршрут. Движехме се на границата между Горен и Долен Мустанг, в една пустиня, която някога е била дъно на море и солта е останала отгоре. Спускахме се по река Кали Гандаки. Наричат я Черната Кали, защото е по-мътна и се вярва, че там още живее богинята на разрушението. Долината й е най-дълбоката в света, между два гиганта - осемхилядника Анапурна 1 и красавеца Даулагири”, разказва българката.

Горен Мустанг е затворен и може да се види отблизо само срещу 700 долара за преминаване. Джунгла, маймуни, банани, пустиня и снежни върхове - всичко на едно място. Балансира се по десетки въжени мостове и се минава под пръските на водопади, за които Руска казва, че безмълвният език на една снимка не може да опише. Екзотиката е навсякъде. Затова си струват усилията за подготовката. А и цената от около 4000 лв., колкото приблизително излиза преходът.

Местните живеят без екстрите на цивилизацията, децата протягат ръка за бонбони и храна към туристите.

Девици и плъхове

Това е свят на красиви девойки в униформи, минаващи по 2 часа всеки ден до училище, на лоджи, в които се вижда съседната стая, а мишките през нощта тичат върху спалния чувал, та да се сгреят... Местните знаят цената си. Разрешителното за преминаването в средата им се заплаща, а всеки връх отделно струва от $ 300 до 1000. Свят на противоположностите, които потвърждават семантиката на Анапурна.

“Орат с дървено рало, готвят на покрива. Бедни са, но щастливи, със собствено достойнство. Нямат пътни знаци и правила. Но не видях хора да се блъскат и карат, да се нагрубяват. Не видях да удрят животните, при този трафик не се ругаят, изчакват се и се разминават.

Непал е екзотична страна. В Муктинат, на 3800 м, е манастирският комплекс. Има и будистки храм, и индуистки. Това говори за търпимост в святото място”, впечатлена е Руска.

Има ресторант “Як Доналдс” - намигане към модерния човек, показващо, че интересът между световете е взаимен.

В Непал посрещат туриста с венец от цветя, подобни на ружи, а го изпращат с връчване на бели шалчета в знак на добронамереност. Молитвени барабани има във всяко поселище. Слагат свитъците с просителни текстове дори в консервени кутии, въртят ги и се молят.

Да отпуснеш душа

Маршрутът е на височина, от която разбираш какво означава върхът да е пред теб - красив, близък, но много далече. И че е добре да си подготвен за срещата с него. “Иска се дисциплина - да се съобразяваш с условията, може да загинеш от небрежност. Трябва много да се слуша водачът. На Хималаите не е трудно. Времето е от изключително значение, благодарна съм, че не се развали изобщо. В групата се чувствах добре”, казва авантюристката.

В раницата на Руска винаги има място за интелектуален багаж и, естествено, за песен. Даже помощник-водача, 35-годишният Бим (Хубав), научила на български с песента “От Тимок до Вита”. Тя е една от любимите й, а е особено горда с богатия репертоар на “Септима” - вокалната група, с която “лудата глава” изпълнява обработен фолклор, основно на проф. Васил Стоин. Освен с тях, “Септима” радва почитателите си с джаз и класика.

ДЕСИСЛАВА СТОЯНОВА
Руска - просто една екстремна туристка

Руска казва, че по светоусещане е самоковка. Ветровете на живота я довяват от Свищов край равния син Дунав до брега “на Искъро”. Със съпруга й Маргарит, с когото се познават от 50 г., са инженер химици. Споделя, че той понася пътешествията й не просто с разбиране, а с невероятна подкрепа. Приятелите й от групата, с които “одиме да одиме”, са второто й семейство. “Планината не е самоцел. Намерила съм я и тя ме зарежда - потенето, зорът”, казва.

След като я съкращават от работата й в общината, почва да подобрява формата си - първоначално с крос. На 52 г. отива на женски поход, включва се в “Маратон Алеко” - 100 км за 24 часа в Родопите. На 60 г. качва Молдовяну - първенеца в Карпатите, но 7- и 8-хилядниците са невъзможни. Те са за алпинистите. А тя е просто туристка. “Е, по-екстремна!”, усмихва се.

Източник:
В-к Труд

_________________
Енциклопедия за ЕКИПИРОВКАТА за туризъм.
Палатки *** Туристически обувки
Сря Апр 04, 2012 7:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Skyver



Регистриран на: 01 Мар 2012
Мнения: 5

Мнение Отговорете с цитат
Сърцата жена! Срещала съм я веднъж, на Мусала и пазя топли спомени за чудна планинарска вечер с песни, анасонлийка и сладко от смокини.
Сря Апр 04, 2012 9:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov