ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
х.Плевен - заслон Ботев !!!
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
х.Плевен - заслон Ботев !!!
Автор Съобщение
milenski

Местожителство: В. Търново

Мнение Отговорете с цитат
По зимната маркирвка сняг има, но вече и пъртината е сериозна, едно момче от нашите (той би първи пъртината) стигна заслона за три часа от х. Плевен. А ние по Кабела със ски за пет часа, то бе затъване, то бе чудо!
Пон Мар 26, 2012 9:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

ПАВЕЛ написа:
Gamina написа:
Аз им завиждам за решението да го направят нощем, няколко часа по-рано ние като минахме беше адската жега и мокър сняг Confused Доста тегавинка Rolling Eyes

На тази дата доста народ сме ринали мокър сняг .... Един изпреварващ въпрос преди разказа ви в "Out in the Fields" Smile -наложи ли се да ползвате осигурително въже ?

не, прегазихме си така (е, носехме си малко над 10м лилав прусек за кураж)... подсякохме само първата скала преди Кръстеца (идвайки от запад), както и Костенурката. Снегът в "оня улей" между Кръстците и Костенурката се държа много благоприлично и нямахме ядове.
Костенура също можеше и да се качи и слезе без проблем, ама нещо вече ни беше постихнал ентусиазма Oops
Вто Мар 27, 2012 11:00 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Mitko

Ехе.. и ние бяхме събота-неделя към заслон Ботев, качихме се през хижа Плевен, някъде към 3-4 пълзяхме нагоре по въжето. Миленски вие групата от Дряново ли бяхте?Smile
Сняг има, при това доста мека киша, в която без снегоходки се затъва неприятно. Предполагам сега като застудя малко, всичко се е бетонирало и ако се ходи рано сутрин ще си е за котки нагоре.. Въже - за кураж, ако иска някой да си се осигурява за металното въже..
Иначе горе беше чудно, а в неделя рано сутрин бяхме и на върха. Прекрасно спускане със ски си направих Smile. Едни приятели пък в събота следобед пуснаха вр. Жълтец по улея наадоолу чак до паркинга Smile
Ето една галерия със прекрасни снимки от ходенето ни:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.389240087767560.94106.159259067432331&type=1
Вто Мар 27, 2012 5:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
t.hristov

Супер снимки, хубава разходка Smile
Вто Мар 27, 2012 8:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Max22

ZCEZBPM написа:
Max22 написа:
milenski написа:
В събота минахме по кабела до заслона и слязохме по зимната. Пъртина- магистрала.

Снегът доста ли е?
Нямам снегоходки.

От миналата година април месец след като се качи на Мусала в оня силен вятър дето само не те отвя му се закани на Ботев.
Тръгвай и не му мисли.

#OFF Аз до сега да съм си изпълнил заканата, защото много исках да го кача при истинска зима, но след Мусала нещо закъсах със ставите - цяла година вече.
На приливи и отливи е работата. Точно се навия и се почуствам добре и ме ударят.
Но не съм се отказал, напротив - спазвам много строга диета, свалил съм близо 30кг, всеки ден ходя по 3-4км лежерно на малки наклони да не губя тонус.

#ON до колкото разбирам има две ребра - едното "по кабела" електопреносен предполагам, почващо от паркинга.
Второто почва над ски пистата на х.Плевен и има опънато метално въже. Аз съм за второто при положение, че преди това ще ударим един спанак на х.Плевен.
Поправете, ако греша.
Вто Мар 27, 2012 11:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
milenski

Местожителство: В. Търново

Mitko, разминахме се около пещта, някъде към 15 часа.
Сря Мар 28, 2012 8:11 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
meco puh

Местожителство: обл.Разград

ZCEZBPM написа:
Max22 написа:

#ON до колкото разбирам има две ребра - едното "по кабела" електопреносен предполагам, почващо от паркинга.
Второто почва над ски пистата на х.Плевен и има опънато метално въже. Аз съм за второто при положение, че преди това ще ударим един спанак на х.Плевен.
Поправете, ако греша.

Кажете че и на мен ми се отвори апетита.
Този който минава край връх Млечен Чал кой от двата варианта е?
И за двата варианта ли са необходими тежки и остри железни предмети или мога да ги оставя вкъщи.

Хижа Плевен е на рида Бъзов дял. Ако продължите по този рид през ски пистата, през местността Пещта, по стоманеното въже излизате на Млечния чал. А другият вариант , от паркинга пресича лятната пътека и излиза на Безименния връх.
А дали трябват "железни предмети", могат да кажат тези, които са минавали съвсем скоро. Поне аз предполагам, че до края на м. Май, без тях е много трудно и опасно.

Балкана символ на цял полуостров
Чет Мар 29, 2012 8:51 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Max22

Благодаря, отново.
Чет Мар 29, 2012 11:05 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
joropc

Качването "по кабела", или както казва Мечо от паркинга към безименния връх, е значително по-лесно отколкото по въжето към Млечен Чал.Не знам какво разбирате под по-безопасен, защото аз не виждам какво точно е опасно и при двата варианта, но е редно да се знае, че и на двете места някой път се изискват котки.Относно пикел....и щеките ще свършат работа.Аз лично не бих си оставил котките в къщи, въпреки че всичко на всичко съм ги слагал един два пъти по въпросните два маршрута и то за доста зимни изкачвания. Wink

Много ясно, че е редно да се качиш по единия маршрут и да слезеш по другия.
Чет Мар 29, 2012 1:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Max22

Поправи ме,ако греша но началната точка на маршрута от х.Плевен(ски пистата) е доста по-високо от тази на "По кабела"(паркинга).
Защо тогава да е по-лесно от паркинга?
Спиш на х.Плевен и тръгваш - връщаш се същи ден. Така го виждам аз. +-а тук е, че мога да тръгна по тъмно.
Не мога все пак да спя на паркинга. Very Happy
Чет Мар 29, 2012 4:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
joropc

Max22 написа:
Поправи ме,ако греша но началната точка на маршрута от х.Плевен(ски пистата) е доста по-високо от тази на "По кабела"(паркинга)...

Мда, а Купена е по-високо и от хижа Плевен.За заслон Ботев може да се тръгне и оттам..... Very Happy
В тази част на Стара Планина не гледай кое е по-високо и кое е по-ниско, 'щото някои пъти се получават тегави истории. Wink
Ако си що годе турист и не се моташ по маршрута, тръгвайки от паркинга в 8 часа сутринта "по кабела", в 16.30 часа трябва да си пак до колата... като през това време си минал през заслона, ял си там боб чорба, качил си връх Ботев, слязъл си на х.Плевен "по въжето" и си пил и една бира на хижата.Това всичко при читаво време естествено...
Croc
Пет Мар 30, 2012 12:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Max22

8 часа и половина,
аз не машина;
аз фогораф-турист.
и голям курортист. Laughing

Пак не стоплих, може би, ако кажеш направо ,а не да пишеш общо "щото някои пъти се получават тегави истории. Wink" ще разбера.
Помирисвам все пак намек за по-дълго разстояние. Smile
Пет Мар 30, 2012 10:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
joropc

Е, няма нищо за обясняване.Ако ще спиш на хижа Плевен и сутринта ще тръгнеш към заслона, е ясно, че ще минеш по пистата и въжето към Млечен чал.Ако обаче ще го правиш еднодневно и ще тръгваш от паркинга, "по кабела" е доста по-леко.И качването и слизането, а и разтоянието е доста по-малко.
Пет Мар 30, 2012 11:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mediator37

Местожителство: Русе

Max22 пита да му обясните мотивирано следното:
Тръгва от Паркинга, който е на 1000м. за връх Ботев (по кабела)
Тръгва от х.Плевен, която е на 1500м. за връх Ботев.
Защо пътят да е еднакъв?
Нед Апр 01, 2012 7:26 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
joropc

Медиаторе, имах предвид, че ако идеята е сутринта да да пристигнеш с кола на паркинга и трябва да се качиш на заслона еднодневно, е доста по-бързо и по-лесно да минеш "по кабела" отколкото да ходиш до хижата и това ясно съм го казал с поста, който е над твоя.И колко голяма мислиш, че е разликата между денивелациите :х.Плевен-з.Ботев И паркинга-з.Ботев, а?Има разлика, но тя не е 500 метра, а доста по-малко...ако знаеш какво е денивелация и откъде минават и какво изкачват въпросните пътеките, де.

Off Topic
Запролети се!
Снегът изкопнява и всички щатни писачи и бушкрафтъри отново се събудиха от зимния сън.Напред другари,....да попишем У форума!
Нед Апр 01, 2012 11:48 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.