ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Молба за съвети за поход в Централен Балкан

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Молба за съвети за поход в Централен Балкан
Автор Съобщение
bobongo

Местожителство: София

Мнение Молба за съвети за поход в Централен Балкан Отговорете с цитат
Здравейте, това ми е първото включване във форума, макар да го чета отдавна.
Планираме неколкодневна разходка в седмицата непосредствено преди или непосредствено след Великден, т. е. нейде в периода 10-20 април 2012. Групата ще е 2-4 човека. Избрали сме следния маршрут:
1. ден: София - Калофер - х. Рай, 2. ден: х. Рай - вр. Ботев - х. Васил Левски, 3. ден: х. Васил Левски - х. Дерменка; 4. ден: х. Дерменка - х. Козя стена; 5. ден: х. Козя стена - х. Вежен; 6. ден: х. Вежен - Рибарица - София.
Приблизително същия маршрут съм правил преди повече от 15 години, и то през август. Тъй като оттогава, предполагам, много неща са се променили (най-малкото като условия в хижите), а сега и сезонът ще е коренно различен, моля за компетентен съвет за няколко неща:
1. Каква (приблизителна) обстановка да очакваме - класическа зимна или не толкова (т. е. с много сняг или не). Преди години правих сам отсечката Ком-Мургаш, беше последната седмица от март и снегът си беше внушителен. На практика, обаче, нямам никакви впечатления за обстановката в Балкана в средата на април. За самото време не питам, защото то и насред лято може да се промени за минути, камо ли пък сега ...
2. Има ли някъде по маршрута сериозна лавинна опасност?
3. В какво състояние са хижите по избрания маршрут и функционират ли нормално към днешна дата? Не сме глезльовци и не държим на лукс (то кой ли тръгва за това в планината!?), но ме интересува дали ще имаме гарантиран покрив над главата си всяка вечер? Зная, че това принципно се решава с питане по телефона, но реших да питам и вас - едно лично впечатление никога не е излишно.
4. Как стои въпросът с храната в хижите? Може ли да се разчита поне на вечеря в тях? Въпросът ме касае дотолкова, доколкото не искаме да вземаме храна за цялостна прехрана за една седмица. Някога за подобни преходи тъпчехме "самарите" догоре с консерви, хлябове, кашкавали и какво ли още не за поне три яденета дневно, защото горе в планината нямаше какво да се сложи в уста. Искам просто да зная дали и сега си е така или ще можем да спестим мъкненето на поне част от храната.
5. Работи ли лифтът Незабравка-Сопот? Тъй като времето не ни притиска и спокойно ще може да удължим прехода с един или дори два дни, ако се наложи, евентуално може да се нощува "междинно" на Добрила или Незабравка и да се набави храна от Сопот с едно слизане с лифта.

Ами ... това е! Предварително благодаря на отзовалите се.
Съб Мар 24, 2012 8:24 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ПАВЕЛ

Мнение Отговорете с цитат
Здравей!

Няколко неща от мен по твоите въпроси:

1. Информирайте се предварително дали хижа Васил Левски работи, защото тя е ключова точка по вашия маршрут.През тази зима не приемаше туристи , като предварителната информация беше , че на 01.04 ще отвори врати отново.
2.За храна по хижите не може да разчитате на 100 %, особено по Великден - най-добрият вариант е предварително да си дадете заявка за това !
3. За снежната обстановка накратко- "тази зима не е като онази зима" ! Едва ли някой може да предвиди ситуацията след месец . От количеството сняг на конкретните дати зависи дали ще има лавинна опасност по лятната маркировка(х.Левски-х.Добрила).Ако снеготопенето продължи с темповете от последната седмица, след 20-30 дни ще прибираме снегоходките в килера (поне за Стара Планина) .
4. За втората половина от маршрута прочети внимателно поста на колегата Огнедишащ Smile в ТАЗИ тема !

Според мен ще е трудно да си съставите окончателен план по-рано от седмица преди началото на вашето тръгване.....

Съб Мар 24, 2012 10:58 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
bobongo

ПАВЕЛ,
благодаря за бързия отговор. Ясно е, че финалното определяне на маршрута ще стане непосредствено преди тръгването, а никога не е изключено и да се променя в движение, но нарочно пуснах темата по-рано, за да се ориентирам принципно как стоят нещата.
Относно хижа Васил Левски. Тъй като бях прочел за затварянето й през този зимен сезон, говорих с ТД "Васил Левски" - Карлово и отттам ми отговориха следното: поради многото сняг достъпът до хижата "отдолу" е невъзможен и затова се води затворена. На 02.04. имат управителен съвет и ще умуват кога и как да я отварят. Иначе там има хора и ако някой успее да се добере до нея "отгоре" - било от х. Рай, било от вр. Ботев - нямало да бъде върнат. От тази гледна точка я считам принципно за работеща.
Постът на Огнедишащ определено ме накара да се замисля. В интерес на истината една от личните ми "тайни мисли и желания" в отсечката западно от Беклемето е х. Ехо. Пропуснах я като опорна точка на маршрута, понеже ми се струваше прекалено дълъг евентуален еднодневен преход Дерменкая-Ехо. При положение, че минаването на отсечката Беклемето - Козя стена - Ехо е проблематично, се замислих над възможността за преспиване в Хайдушка песен и отттам към Ехо. Въпросът е, че не откривам никъде вариант за достигане на Хайдушка песен откъм Беклемето без минаване през Козя стена. Така ли е наистина или все пак има начин да се подсече билото в този участък от север?
От Ехо все някак ще стигнем до Рибарица.
Разбира се, съзнавам, че в момента си правя сметки без кръчмаря и всичко ще зависи от конкретната обстановка към датата на нашето тръгване. Ще се радвам на всякакви съвети и мнения в следващите дни.
Нед Мар 25, 2012 12:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
zezo

Хайдушка песен е ниска хижа, малко над село Чифлик. Отиването дотам няма да ви улесни прехода до Ехо даже напротив. Откъм Беклемето няма маршрут до нея. Трябва да стигнете почти до Козя стена, да се спуснете долу в ниското до Хайдушка песен и после пак да се изкачите обратно горе до Ехо. Просто няма смисъл Smile
Нед Мар 25, 2012 5:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Tito

Лифтът на Сопот от тази седмица е в профилактика, която се очаква да приключи към Великден.
Нед Мар 25, 2012 6:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.