Автор |
Съобщение |
bache_kiko
|
|
Връх Свети Иван Рилски |
|
Подкрепяте ли идеята на Волен Сидеров вр.Мусала да бъде преименуван на вр.Св.Иван Рилски?
|
|
|
Чет Мар 22, 2012 9:34 pm |
|
|
Сотиров
|
Не |
|
Не!
|
|
|
Чет Мар 22, 2012 9:37 pm |
|
|
bache_kiko
|
|
|
|
Аргументи моля.
|
|
|
Чет Мар 22, 2012 9:39 pm |
|
|
Сотиров
|
Аргументи ли? |
|
Аргументи са депутатските кифтета, дето ги руча Волен. Ти от други аргументи не разбираш, ето ти ги!
|
|
|
Чет Мар 22, 2012 9:42 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
Прекъсва се историческата нишка примерно. Ако четеш стари книги, описващи действие еди къде си, на едикойси връх - няма да разбереш за кой обект иде реч, ако той е преименуван междинно.
П.П. А, добре че г-н Сотиров спомена тоя силен довод - Воленчо е соцтравестит разбира се, не ме кефи
_________________ Бутам след осмата бира |
|
|
Чет Мар 22, 2012 9:43 pm |
|
|
bache_kiko
|
|
|
|
Сотиров ти наистина си голям шаран,не на "гола кука"ами скъсана мрежа на дъното ще завържеш за да влезеш
вътре.Явно с напредването на възрастта нервите все по-често ти изневеряват.Аз поставих въпроса сериозно.
Ако нямаш какво да речеш ,просто замълчи..........нека чуем и други мнения.
|
|
|
Чет Мар 22, 2012 9:51 pm |
|
|
bache_kiko
|
|
|
|
Значи проблема е ,че предложението излиза от Волен Сидеров,така ли?
Най-големия Български светец-Рилският чудотворец-най-високия Български връх!
Има резон мисля.
|
|
|
Чет Мар 22, 2012 10:02 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
Основният, научен проблем го загатнах преди коментара за Боленчо. Ама чукча ...
|
|
Чет Мар 22, 2012 10:11 pm |
|
|
Psychosapiens
|
|
|
Волен не го кефи щото името е турско...което е без значение когато става въпрос за история както е подчертал и dido.
То ся нали се отцепват от атака и го гони мета-патриотизма.
_________________ Know your Body. Know your Mind. Know your Substance. Know your Source |
|
|
Чет Мар 22, 2012 10:14 pm |
|
|
ПАВЕЛ
|
|
|
|
"Добрият тон във форума е гаранция за нормални комуникации между потребителите.Тук не се приема използването на персонални обиди и квалификации, от и към пишещи във форума, нецензурни думи и изрази, нападки и пренасяне на външни конфликти между членове на форума
........"
Смятам, че е крайно време администрацията на форума да се намеси
_________________ https://www.youtube.com/watch?v=KDPW_g2AhAU |
|
|
Чет Мар 22, 2012 10:14 pm |
|
|
ivo@home
|
|
|
|
Мдааа, явно пак "ще гоним Михаля"
Не съм много в час с тези неща, та може ли някой да ми обясни логиката зад тази "смяна на имената"?
Просто не вдявам защо върхът трябва да има ново име???Как са го обяснили това - нова национална идентичност???
P.S. @ПАВЕЛ
Вярно е , че "ударите под кръста" се нароиха и нагорчават, но не знам как админите ще се справят с това.
Освен Ристе да накълца темата с преместване на един или друг пост в "Лафче" ... аз поне друго не виждам.
Май си е най-добре всички ние тук , регистрираните "гости", да си мерим приказката.
|
|
|
Чет Мар 22, 2012 10:27 pm |
|
|
bache_kiko
|
|
|
|
Нека все пак аз "чукча "попита ...........
Нима преди да дойдат османлиите по тия земи ,най-високия връх на Рила не имал име?
Това,че не е достигнал до нас и ние не го знаем не означава,че не е имало такова.
Защо тогава не се е прекъснала "историческата нишка"?Върхът ще бъде с друго (Българско) име
за пореден път.Къде е тук проблема?Някой днес да използва името Юмрукчал???Май не а.....?
Тогава защо да не заменим Мусал(лллах) акбар........?
|
|
|
Чет Мар 22, 2012 10:32 pm |
|
|
Ристо Туристо
Регистриран на: 02 Окт 2008 Мнения: 4315 Местожителство: на 950 м.н.в. |
|
|
|
Аз пък предлагам Мусала по стара фанариотска традиция да се преименува на връх Св.Илия.
Всички сме свидетели колко пъти гърмяха уебкамерите на върха от гърмели.
Няма местен, който да знае друго име на върха освен Мусала. Па и не съм срещал друго име в писмен източник.
По скоро Воленчо да се напъне и да върне името на х.Рибни езера в оригиналното.
_________________ Енциклопедия за ЕКИПИРОВКАТА за туризъм.
Палатки *** Туристически обувки |
|
|
Чет Мар 22, 2012 10:50 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
|
|
Нека все пак аз "чукча "попита ...........
Нима преди да дойдат османлиите по тия земи ,най-високия връх на Рила не имал име?
Това,че не е достигнал до нас и ние не го знаем не означава,че не е имало такова.
Защо тогава не се е прекъснала "историческата нишка"?Върхът ще бъде с друго (Българско) име
за пореден път.Къде е тук проблема?Някой днес да използва името Юмрукчал???Май не а.....?
Тогава защо да не заменим Мусал(лллах) акбар........? |
Примерът ти определено е неадекватен. Всъщност ти даваш пример точно за прекъсната историческа нишка поради преименуване! Очевидно е, че предишното българско име е изгубено, защото някой ахмак турчин някога е кръстил върха Мусала. Преди българското име пък е имало тракийско, което също е изгубено, защото друг ахмак българин е затрил оригиналното тракийско име и прекръстил хубавия тракийски връх.
Ти сега предлагаш да продължим с малоумията и да затрием име, което е познато поне от 150 години насам, и да го заменим с друго. Последното определено няма да е последно и по пътя на логиката неминуемо ще му дойде и на него времето.
Те това географите и историците мразят най-много. Затова по-добре лаиците да не им се бъркат в работата. Ако имаше смисъл от преименуване - дядовците ни щяха да го свършат преди 130 години!
|
|
Чет Мар 22, 2012 10:55 pm |
|
|
bache_kiko
|
|
|
|
Хм ....сам си противоречиш.Защо в многобройните си постове в раздела за Пирин,наричаш най-високия връх на
планината Вихрен ,а не Ел тепе?Нали си радетел имената да не се пипат.Защо не продължиш "историческата нишка"
и не се придържаш към старите имена.Много просто,защото ,когато кажеш Ел тепе,а не Вихрен поне 70% от хората няма да разберат за какво им говориш.
|
|
|
Чет Мар 22, 2012 11:18 pm |
|
|
|