Чадърче
Познавам хора, които са изкачвали вр. Каменица откъм Тевно езеро през просеката между Каменишка кукла и връх Каменица, т.е. от северната страна. Това не съм го пробвала, но разбрах, че е доста екстремно и изисква доста усилия!!!Лично аз харесвам най-много изкачването на Каменица откъм Дясна Кралевдворска порта. Навремето тази пътека беше доста страшна, защото минаваше буквално по "прозорците", но сега подсича под иглите и е много панорамна. Само минава през процепа на Малка Каменица/това е най-стръмният участък/ - иначе е по-интересна от тази към Беговишки превал! Разбира се, там не бива да се ходи с тежка раница!
И ако ми позволите един съвет - ако видите, че идва мъгла, по-добре не тръгвайте - нищо няма да видите и язък за качването!!!
Лично за мен най-голямото удоволствие е да погледна отвисоко, да осъзная колко съм зависима от природата, да хвърля поглед докъдето виждам, да приветствам върховете, долините и езерата. Винаги стоя дълго и съзерцавам красотите от върха!Пожелавам такова изживяване на всички!
_________________ Няма невъзможни неща!
Пет Мар 09, 2012 3:15 pm
excalibur
Re: Чадърче
Чадърче написа:
И ако ми позволите един съвет - ако видите, че идва мъгла, по-добре не тръгвайте - нищо няма да видите и язък за качването!!!
Не винаги денят се познава от сутринта... Важното е, че за мен в този район има много за ходене
Пет Мар 09, 2012 3:30 pm
Чадърче
Чадърче
За времето наистина е така, но стигнеш ли до Беговишки превал, можеш да прецениш какво те чака още половин - един час!
А за районът е вярно - все се сещаш за някъде, където не си бил, за по-интересен и екстремен вариант!!! Това е магическата сила на планината - ходиш, обикаляш я, а тя все те вика и тегли към себе си!!!
Пет Мар 09, 2012 3:45 pm
dido
Re: Чадърче
Чадърче написа:
Познавам хора, които са изкачвали вр. Каменица откъм Тевно езеро през просеката между Каменишка кукла и връх Каменица, т.е. от северната страна. Това не съм го пробвала, но разбрах, че е доста екстремно и изисква доста усилия!!!
Качвал съм се оттам, не точно през просеката, а малко по-централно. През "просеката" (улея) би трябвало да е малко по-леко.
Ектремно определено не бих го нарекъл, но е забавно ...
_________________ Бутам след осмата бира
Пет Мар 09, 2012 5:07 pm
Чадърче
Чадърче
Дидо, през тоя улей не е ли доста стръмно, сипеесто и горе няма ли пояс от отвесни скали преди билото?
Пет Мар 09, 2012 5:35 pm
dido
Стръмно е, но приемливо. Действително горе пояса от скали е проблем, още повече, че като си под тях се губи преценка за оптималното място за преминаване.
По спомен трябваше да изкатеря 1-2 метра стъпаловидни силно наклонени скали, доста лабилни - т.е. основния риск е блоковете да ти падна на главата докато се мъчиш да ги преодолееш
Пет Мар 09, 2012 8:19 pm
Чадърче
Чадърче
Ясно, значи е трудно, но не невъзможно! Може би прилича на подсичането на отвесните скали от североизточната част на Кралев двор - там без да искам, подсичайки по тревните туфи, излезнах на улея, който отвежда почти до върха! Като се погледне отдалече изглежда невъзможно за минаване, но отблизо и с мерак не е така!
Здравейте, и аз планувам на 11-ти август да ходя с група по маршрута Предела-Яворов-Вихрен-Синаница-Тевно-Демяница и много живо ме интересува дали има въже на Кончето, понеже имам хора в групата, които не искат да минават от там ако няма въже. Гледах по картата, че има някакви опции преди Кончето да се тръгне към Синаница, но ми изглежда доста дълго. Дали някой знае нещо конкретно по тази тема? Единственият ми въпросителен в този маршрут е връзката на Яворов с Вихрен и Синаница и искам да науча нещо повече за въжето по Кончето и за маркировката към Синаница.
А във връзка с изкачването на в-х Каменица, веднъж съм го правил на път от Тевно за х-а Каменица. Просто като минахме портата и излязохме на козята долина, там където пътеката свива надясно и надолу покрай реката към х-а Каменица, хвърлихме раниците и бегом, надолу през реката и после по сипея се качихме за около 20 мин. Маршрута е 99,99% камъни. Не се приближавайте много до ръба докато се катерите на горе, понеже има големи пукнатина в скалата и не се знае на места, кога ще се срути. И ако е мъгливо наистина въобще не тръгвайте.
Вто Мар 27, 2012 5:12 pm
Emil
Мерси,
Чел съм я цялата тема, но искам да си потвърждавам информацията за такива неща. Особенно когато инфото е от няколко месеца. (не че имам надежди някой да е сложил ново въже през зимата )
Относно другия маршрут ми изглежда съвсем приличен на време, мислех си, че е по-дълъг. Спестяването на ходенето на Вихрен ще е добре за нас, понеже асфалт и пишмян туристи не искам да виждам поне седмица.
Предния път стиганхме на Синаница за 16 часа, по много сложен маршрут от Демяница, понеже стандартният маршрут ни беше скучен. )
Ще проуча още по-подробно този маршрут, благодаря за информацията до тук.
Сря Мар 28, 2012 1:39 am
igurbev
За тая пътека, за която говориш, когато слизахме по Гергийца, специално се озъртах, за да открия някакви следи от нея там, където ГПС-а казваше, че я пресичаме - никакъв помен нито от пътека, нито от маркировка. Освен това преди години, тогава без ГПС съм се пробвал да я хвана от Черната вода - без никакъв успех. Незнам доколко добра идея е.
Сря Мар 28, 2012 5:19 pm
Gamina
Миналата пролет доколкото си спомням видяхме кафявата стрелка за Синаница на Черната вода... ама Дидо да каже, може и да бъркам. Със сигурност се оглеждахме за нея.
И тая пътека не е нова, а по-скоро занемарена
Сря Мар 28, 2012 5:33 pm
dido
Пътеката я има, но е особена. Губи се на откритите места, там дето има повече треви, много добре е очертана в горите. Писах преди време пътепис, когато ходих да я трасирам с ГПС-а. Марките са кафява боя, пресни, главно по дърветата. Има няколко засукани места разбира се - по-трудно е да се проследи началото и от Влахинска река, отколкото от Синаница. Аз я следвах от Синаница към Черната вода и честно казано не видях особен проблем - трябва да се гледа за марките, да се следва що годе хоризонтала по 1900 надморска и там дето тревата е заличила пътеката, да се внимава повече.
В участъка дето Иван споменава - пресичането с Гергийската река - пътеката не личи. Идвайки от Синаница в гората е ок, после в тревата до реката се губи. След реката леко качва по склона и тръгва пак по хоризонтала. В този участък - над Гергийската река към Черната вода - също има доста трева и се губи често на пасажи по 200-300 метра.
А, забравих да спомена - ако се търси бързо и леко ходене в тоя пасаж - Черната вода-Синаница - това е най-бързата и лека пътека. Горско ходене е, без големи качвания и слизания. Куца е откъм гледки разбира се, но то пълен кеф няма ...
Сря Мар 28, 2012 6:33 pm
loudidd
Транспорт до хижите
Знаете ли лятото как се стига от Сандански до х.Яне Сандански и от х.Яворов до.....Банско, Разлог....?!
Сря Мар 28, 2012 11:33 pm
igurbev
До х.Яне Сандански има асфалтиран път. То Яворов - черен, проходим за по-висока кола.
Сря Мар 28, 2012 11:36 pm
loudidd
igurbev написа:
До х.Яне Сандански има асфалтиран път. То Яворов - черен, проходим за по-висока кола.
Да, видях, но идеята е да пристигнем в късния следобяд в Сандански, да се качим на хижата, да преспим там и след това за няколко дни - Тевно езеро - х.Вихрен - Яворов. Явно в последния ден от Яворов ще се слиза пеш до Разлог, но се чудя как да се качим от Санднаски до х.Яне Сандански?!
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3Следваща
Страница 2 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети