Регистриран на: 04 Юли 2011 Мнения: 216 Местожителство: С. Дагоново
Цитат:
Моят съвет е да не бързаш с инжекциите. прочети по рано в същата тема какво съм писал. Боледувах от същата болест. Моят лекар искаше да ми бие инжекции, но пак той ми каза, че инжекциите са за временно облекчение, а не за цялостно лечение. Отказах ги. Ползвах Артростоп - хапчета и санаториум, описал съм всичко, прочети. И все пак си знаеш ти и твоят лекар.
Цитат:
@geagleiam
"Инвестирай" 300 лева за ядреномагнитен резонанс.Когато след него има ясна диагноза, лечение ще се намери.Не са малко пари за скенера, но е по-доброто решение от това всеки един ортопед, който взима висок процент от цената на скъпите инжекции, да ти ги слага сЪС или без нужда, сЪС или без ефект.То на него процентът за сложена инжекция си му върви.Казвам ти го от горчив опит....бягай на резонанс, после го покажи на ортопеда си(ако въобще може да го разчете ).Почти съм сигурен, че твоят лекар ще ти каже, че няма нужда от ЯМР, 'щото диагнозата ще е прекалено точна и трудно ще ти говори глупости.Разбира се, всяко правило си има изключения, де.....
Ама хОди на резонанс и сподели...пък може и да помогнем с информация.
П.П.
А ако си намериш клинична пътека за ЯМР ще е чудесно, но май трудно дават.Иначе...цакаш триста лева и си готов за 40 минути.
Ако забелязваш използвам думичката "инвестирай", а както сам знаеш, инвестиция е, когато вложиш пари с цел печалба.В случая "печалбата" ще дойде от бързо и навременно лечение на проблема, а не грешни пари от рода на "хвърляне на боб","звездите ми го говорят" или "пий това, пий онова", което в повечето случаи не помага, а разходите и времето са в пъти повече и.... ефект - йок.
Благодаря за съветите, ще се насоча към тях, освен към инжекциите. Загубата на парите не ме притеснява, дори и ако не помогнат снимките после. Ако докторът се съгласи пак да погледне ще ги направя.
Като говорим за колена, мен вече втори ден ме боли болната капачка, да взема и аз да се консултирам за някакви добавки.
И наистина една малка мечта беше горе:
http://prikachi.com/images/863/4487863v.jpg
Вто Мар 06, 2012 6:24 pm
satzata
Че и на мен нещо ми се обаждат колената и ситуацията ни мъ кефи особено.
Вто Мар 06, 2012 10:59 pm
Весела Ягодова
"Проблеми с колената" е много обширно понятие. Все едно да отидеш на зъболекар и да кажеш "имам развален зъб". Ама кариес ли е, пулпит ли е, разрушен ли е, умъртвен ли е ? Опциите са много.
При мен проблема е изчерпване на течността (синовиалната) в колянната става. Не знам при вас какъв е. Не разчитайте на форуми, а ходете на специалист докато проблема е в зародиш, защото понякога нещата стават необратими.
Последната промяна е направена от Весела Ягодова на Сря Мар 07, 2012 3:56 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Че и на мен нещо ми се обаждат колената и ситуацията ни мъ кефи особено.
Аз пия глюкозамин и МСМ, имам хондромалация на пателата - размекване на хрущяла на капачката. Обаче както казва Вес - без диагноза не пий нищо.
Сря Мар 07, 2012 1:01 pm
Весела Ягодова
Инжекции
Ей, хора, четох тука за инжекции, че говорите...не се подлъгвайте да си навирате игли в колената, освен ако не сте на по 70-80 години
Ефектът е временен, рисковете - огромни, парите - много са.
На докторите това им е работата - да те изврънкат за инжекции и за операция, за да "лапнат" кинти. Затова са много убедителни. Аз смених няколко докора, всички са като "курдисани", имат си редовен репортоар и представят нещата адски драматично.
За да прибегне човек до инжекции трябва да е опитал ВСИЧКО друго, а то не е малко.
Като за начало, да обърне внимание на килограмите. Всеки кг наднормено тегло е 7 кг отгоре за ставите.
Второ - хранителния режим. Ако някой се интересува, ще пиша по-подробно.
Трето, сън, почивка, природосъобразен живот и най-вече - упражнения. Йога, стречинг, упражнения за рехабилитация, плуване. Тренирайте мускулите целенасочено, за да поемат те натоварването, а не ставите.
За ЯМР - аз се добрах до ЯМР след повече от година чакане. Не без помощта на леля ми, която работи в "Доверие". Схемата е следната - здравната каса отпуска на всяка болница определена "квота" за ЯМР. В началото на година все още има "бройки", но към средата, и особено след октомври, те са отдавна привършили. Взима се направление от личния за ортопед, и ортопеда преценява дали да ви прати на ЯМР. За едното "пукане", едва ли ще се навие. Между другото, въпросното пукане е освобождаване на газове от ставите. Имах цяла статия по въпроса, но в момента не мога да я намеря. Когато ставите са обездвижени дълго време, при първото възможно натоварване, пукали. Това беше, с две думи. Т.е. - важно имаш ли друга физическа активност освен ходенето на планина ? Или се юрваш на баира с 25 кг раница за 10 часов преход ?
На мен ми бяха казали, че имам скъсани кръстни връзки - д-р Загоров, много прехвален, от БЕФСА-та обаче не позна човека. Беше 100 % сигурен, че съм за операция. ЯМР-то го опроверга.
Изводът е, грижете се за себе си и се доверявайте на вътрешните си усещания. Лекарите са касапи Дай им да режат, да ръчкат
Сря Мар 07, 2012 4:11 pm
Todor
Абсолютно съм съгласен с ve_san. За съжаление медицината се превърна в търговия. Мен лично няколко пъти са се опитвали да ме хванат за "хроничен" пациент различни "специалисти". Правят се куп ненужни операции само и само да си "хванат пътеката". Много предпазливо подхождайте към това. Главното е умереност във всичко и комфорт със собственото тяло. В много случаи тялото се справя само с проблемите си - търпение и упоритост трябва.
Чет Мар 08, 2012 1:30 pm
satzata
Re: Инжекции
ve_san написа:
Не бих отказал повече инфо за храненето, благодаря предварително.
На мен ме понаболява едното или другото коляно при дълъг преход (над 6-7 часа) и обикновено при слизане или при колоездене на повечко километри. А от тези две дейности не мога, а и не искам да се отказвам. Като цяло през другото време няма никакви индикации, освен, че изпукват капачките от време на време. Та идеята ми за добавките е да позаякнат малко самите стави, не да се лекувам с тях.
Чет Мар 08, 2012 10:33 pm
Todor
Re: Инжекции
satzata написа:
ve_san написа:
Не бих отказал повече инфо за храненето, благодаря предварително.
На мен ме понаболява едното или другото коляно при дълъг преход (над 6-7 часа) и обикновено при слизане или при колоездене на повечко километри. А от тези две дейности не мога, а и не искам да се отказвам. Като цяло през другото време няма никакви индикации, освен, че изпукват капачките от време на време. Та идеята ми за добавките е да позаякнат малко самите стави, не да се лекувам с тях.
Свински крачета най-богатия източник на желатин много помага на ставите.
Аз преди 2-3 години си бях ударил 2 пъти в 1 ден коляното и след това точно така ме боля - след 7-8 часа преход, като тръгна по нанадолнище с тежка раница. Досрамя ме да ходя на лекар с тези симптоми Мина ми след около половин година а до тогава си връзвах с подръчни материали нещо като наколенка. Тъкмо си наканих и си купих от аптеката наколенка за 1,50 лв. и то ми мина. Много помага стягане под капачката.
Чет Мар 08, 2012 10:48 pm
Весела Ягодова
Свински крачета - блякс блякс блякс !
"Та идеята ми за добавките е да позаякнат малко самите стави, не да се лекувам с тях".
- Стави не заякват, заякват мускули. Нали се сещаш ако пиеш протеини без да ходиш на фитнес, колко "здрав" ще станеш. Трябват си упражнения.
Ето нещо полезно:
Knee pain is not a prerequisite to aging. In fact, almost all knee injuries can be easily prevented and treated. The secret to strong knees is knowing exactly how to take care of these important joints when they’re hurting and while they’re healthy. This simple strengthening and stretching routine targets the muscles that protect your knees to avoid undue stress and strain. It also targets painful areas to speed in their healing. Physical therapist Chantal Donnelly created this gentle routine to help you exercise your way to good knee health.
Chantal Donnelly ми е малко неприятна, не съм фен на откачените на тема перфектно изглеждащо тяло американки, но но се жертвах да я гледам няколко пъти докато науча наизуст комплекса от упражнения:
Йогата е благодат за ставите и сухожилията, но иска определена нагласа. Горещо препоръчвам Сурия намаскар, дори да не се изпълняват други асани, това е напълно достатъчно.
Последната промяна е направена от Весела Ягодова на Съб Мар 10, 2012 12:50 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Съб Мар 10, 2012 12:17 pm
Весела Ягодова
Детоксикация и балансирано хранене
Храненето...хм...е една доста обширна тема. Преди да пристъпя към нея, ми се иска да започна с нещо друго - детоксикацията. Няма абсолютно никакъв смисъл от спазването на какъвто и да било хранителен режим, ако преди това не е проведен курс на детоксикация. Организмът на човек се задръства с какви ли не отрови, особено с напредване на годините, така че веднъж или два пъти в годината трябва да се провежда такъв курс. Евентуално, поне първия път, след консултация с лекар.
Интересното е че едно от местата в тялото, където "отровите", "шлаките" се натрупват (депозират) са тъкмо ставите. В повечето случаи проблемите със ставите са индикация, че организма е "задръстен" и му трябва разтоварване.
Има различни "версии" как да стане това. Системата на Лидия Ковачева позволява вода, чай, ябълки за период от една до няколко седмици. Системата на д-р Гайдурков позволява плодове, зеленчуци, сурови ядки - без сол, без мазнина, за минимум от 14 дни. Системата на д-р Вакарелова редува пълно (водно гладуване) с период на захранване и хранителни добавки (от корали). Има и привърженици на чистото гладуване - за ден, три, пет, седмица и повече.
Зависи от възможностите и волята на конкретния човек.
Моята първа детоксикация (на плодове, зеленчуци и ядки) мина доста тежко, въпреки, че не пуша, не ям месо и не пия газирани напитки. Тази процедура е съпътствана от т.нар. лечебни кризи - главоболие, което понякога може да трае с дни, обща слабост, замаяност, повръщане.
Но си струва ! Не само че се свалят килограми, но тялото функционира много по-добре след това, обмяната на веществата се регулира и при правилен режим не се нарушава повторно.
Като цяло храненето след трябва да бъде балансирано, поне 50 % от храната да бъде сурова (плодове, зеленчуци), да се намали солта до минимум, да не се пие газирано, да не се преяжда, млечните храни да присъстват умерено на масата, да не се ядат храни с консерванти (сухи, пакетирани храни- солетки, гризинки, и прочее; храни в буркани - лютеница, сладко, горчица; майонези и др. в пластмасови опаковки). Бялото брашно също е много кофти, ако може да се замести с пълнозърнесто, е супер, ако се меси домашен хляб от брашно проверени източници, е още по-добре
Колкото по-малко се храни човек навън и колкото повече сам приготвя храната си, толкова по-добре. Аз лично се "зарибих" по аюрведическа кухня, защото е адски вкусна и питателна, че "зарибих" и сума хора покрай себе си.
Кълновете са много полезна храна, може да се добавят към салатите.
Това е в най-общи линии, мога да пиша и говоря много по тази тема, но се притеснявам да не досаждам.
Готова съм да споделя всичко, което ви е интересно. Здравето ми (а и на блзиките ми хора) рязко се подобри откак започнах да се интересувам какво ям. След няколко 48 часови гладувания сетивата ми дотолкова са се изострили, че усещам храните, които са бъкани с Е-та и без да им чета етикетите и такива директно заминават в коша. Може би ви се струва прекалено крайно и "сектантско", но, това е положението. В такава среда живеем, че трябва да сме внимателни и разумни.
Ааа, да, и никакъв МакДоналдс !!!
Съб Мар 10, 2012 12:40 pm
satzata
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2
Страница 2 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети