Автор |
Съобщение |
dido
|
|
Едно Горно Газейско, отлежало ... |
|
Ето една разходка от миналата година, доволно отлежала за списване на купчината под неотложните задачи.
...Та. Преди година - събрахме се скромна дружина от 4 души в още по-скромното Саксо на Славейко. Много и дойдохме на горката френска машинка, щото Славейко и смени съединителя няколко месеца след това ходене...
Денят беше петък, датата 25-и а целта - Горно Газейско езеро. Предвид не толкова добрата прогноза за уикенда бяхме решили да изпреварим нещата с един ден. Не си давахме особено зор, а и ни блазнеше перспективата да закрием деня нейде на 2800 по хълбока на Мангъра. Тръгнахме от х. Гоце Делчев към 13:00, точно след 40 минути бяхме на х. Безбог. Митко, приятел от компанията, бидейки доказан мазохист, реши да търчи нагоре със снегодхоките. Взе дистанцията за 1:12 часа - чудесно зимно постижение ...
С Митко към Мангъртепе
Гледка към Демиркапия и циркусът на Попово езеро
Нагоре продължихме без да бързаме - т.е. вървейки 2 часа, подпирайки се 1 час - за полеви ремонти на снегоходките ми, моабет с Калата, когото срещнахме малко под върха, снимки и прочее. На самото плешиво теме на Мангъртепе срещнах задочни познати - Краси и Христо, мераклии снимачи на зимни залези. Моите спътници - Славейко, Дочка и Митко отпрашиха надолу към езерото и връх Газей, аз останах да дочакам залеза на Мангъра.
На Мангъртепе кипи усилена зидарска работа
Чакайки последните червени лъчи на залеза, нащраках няколко снимки на компанията ми на върха. Христо и Краси се бяха заплеснали да строят иглу - една тегава задача предвид малкото сняг горе. Наоколо цветовата палитра бързо премина от оранжевите тонове към синьо-виолетовите цветове на нощта. Поех към премката между двата Мангъра и бързо се спуснах до езерото. Отворих узер мануала и почнах процедурата по разпъване на палатката. След около час се бяхме настанили комфортно върху половинметровия слой лед на Горното Газейско езеро - една чудна повърхност, даваща ни доста удобства - равно и меко легло, вода за пиене под краката За късмет нощта не беше от най-студените - не падна под -8. Лекият вятър откъм дупката на Газейския циркус сипеше ситна пудра по стените на палатката, абе - спокойно спане.
Каменица гледа към слънцето
Моите приятели на Газей
Сутринта се измъкнахме криво ляво от засипания вигвам, сгънахме рейки и платнища и поехме кой където завърне. Аз наваксах с качване до Газей, спътниците ми поеха направо към първата кота на Ушиците. Газей не ми остана длъжен с хубави гледки към околните баири, досами Кутело и Каменица. Бавно зашляпах надолу към багажа, нарамих раницата и изпънах жили към Ушиците. Получи се едно тегаво качване с много потъвания заради малкото сняг с кора, омекнал по усоетата, всичко това гарнирано с тежка раница.
На Горното Газейско езеро
Гледка към Каймакчал и Газейския циркус
Гледка към юг към Превала и Беласица
Каменица
Минаването по Ушиците беше криво, най-вече заради омекналия мартенски сняг. Той се трупаше на 10 сантиметрови буци под котките и правеше слизанията от чучките адски рисковани. За късмет се размина без сакатлъци и след около половин час се събрах с дружината при заравнението преди чуките на Стражата. Оттам помахахме на Газей и компания и поехме надолу по реброто към Десилишкото езеро.
Надзъртане към Вихрен и Кутело покрай чучките на Ушиците
Слизаме към Десилишкото езеро - Славейко, Митко и Дочка
Гледка назад към следите ни по Ушиците
Оттук нататък ни предстоеше снежно лавиране без пътека по клеците на Десилишката река. Не знам що - Славейко не хареса клека надолу. Според мен си беше чуден расов Десилишки клек, едно истинско удоволствие след голите баири горе по високото. На пътя за Мочарата се изсипахме след около час и половина ход мерено от Десилишкото езеро. Оттам за 20 минути стигнахме до междинната лифтова станция, последва супер-джи със снегодхоките по пистата и малко преди 17 часа бяхме на хижа Гоце Делчев.
Всички снимки можете да видите в галерията
_________________ Бутам след осмата бира
Последната промяна е направена от dido на Пон Дек 25, 2023 7:24 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Чет Фев 23, 2012 10:52 pm |
|
|
Speedy
Регистриран на: 29 Ное 2006 Мнения: 2551 Местожителство: Неврокопъ |
|
|
Чет Фев 23, 2012 11:16 pm |
|
|
KingOfPain
|
|
|
ай ай ай... какви снимки, какво чудо!
не обичам спамерски отговори да пускам, но за тези снимки и описанието няма как да не похваля автора
И благодарско, че споделяш такива снимки... за описанието... все едно на кафе сте отишли там
Чак да си помислиш, че клековете са хубаво нещо
|
|
|
Пет Фев 24, 2012 12:26 am |
|
|
irina
|
|
|
Пет Фев 24, 2012 11:13 am |
|
|
Nestor Mahno
|
|
|
|
Бравос,много хубави снимки и лежерно описание, представих си ,че съм там!
|
|
|
Пет Фев 24, 2012 2:34 pm |
|
|
Plamen К
|
Re: Едно Горно Газейско, отлежало ... |
|
[quote="dido"]
Моите приятели на Газей
Гледайки тази снимка първо се учудих какъв е този лифт /вдясно, в среден план/ в близост до Газей. После вдянах, че след залеза частично се губи перспективата и всъщност върховете изглеждат доста близо един до друг и че в средата е Тодорка с горната лифт. станция, а отзад са Вихрен, Кутело 1 и 2 и Бански Суходол.
|
|
|
Пет Фев 24, 2012 4:20 pm |
|
|
sergey_v
|
|
|
Друго не ми остава освен да ви завидя ..... благородно!
Фотото е много добро!
|
|
|
Съб Фев 25, 2012 12:19 am |
|
|
mislesht
|
|
|
Чудесни снимки! А имаш ли скорошни за сравнение, колко сняг има сега?
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето. |
|
|
Съб Фев 25, 2012 11:11 am |
|
|
fena73
Регистриран на: 16 Окт 2011 Мнения: 1930 Местожителство: Ст.Загора |
|
|
|
|
|
Чудесни снимки! А имаш ли скорошни за сравнение, колко сняг има сега? |
Вчера се върнахме от Безбог и Полежан-снегът е доста-на клека му стърчат връхчетата а някъде-се показва до 40-50см.
На Мангъра нагоре обаче е отвято и има цели пасажи от открит камънак-неприятно и за котки и за снегоходки...
|
|
|
Пон Фев 27, 2012 11:04 am |
|
|
dido
|
|
|
|
Тая година не съм се качвал из Безбожоко, не ме кефи времето нещо последните 2 месеца Доколкото fena73 пише - снегът сега е колкото тогава. Но обилните мартенски снеговалежи тепърва предстоят ...
_________________ Бутам след осмата бира |
|
|
Пон Фев 27, 2012 12:27 pm |
|
|
Gamina
|
|
|
|
Мале, Дидооооо.... Яката работа!
За снега:
Вчера бяхме на Голямата Стража - снег има мноооооого... по Безбог клеците едвам се подават тук-таме. Ще пусна снимки по-натам.
Слизането по десилишката долина е лишено от клекинг (кеф) ... но пък не хванахме към междинка, а надолу към по-главния път за Мочарата и беше едно маане безкрайно до Г. Делчев...
|
|
|
Пон Фев 27, 2012 2:57 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
Браво, откъде и се качихте на Стражата ?
Тоя път към Мочарата много вие, през междинката е бая по-пряко.
|
|
Пон Фев 27, 2012 3:48 pm |
|
|
Gamina
|
|
|
|
|
|
Браво, откъде и се качихте на Стражата ?
Тоя път към Мочарата много вие, през междинката е бая по-пряко. |
Неизвестно защо решихме, че не ни се слиза по пистата... и се набутахме яко. Пак че хванахме сноубордистки следи през гората и скипнахме грамадния завой
ей по тоя ръб (снимката е на Павката):
Ако скоро си събера главата, ще драсна някой ред за уикенда
|
|
|
Пон Фев 27, 2012 3:54 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
А така, браво. Добър е този ръб, особено за зимно качване - заглеждал съм го и аз
|
|
Пон Фев 27, 2012 3:57 pm |
|
|
|