ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Да прекараш пиянския празник... в рая
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Да прекараш пиянския празник... в рая
Автор Съобщение
ognedishasht

Местожителство: Мордор

Мнение Да прекараш пиянския празник... в рая Отговорете с цитат
Като чух, че във вторник ще грее слънце, веднага го измислих: ще притичам със снегоходките да навестя връх Ком!

Скочих в колата още по тъмно. Щом успях от раз да преодолея потъналите в сняг сокаци в квартала, реших, че нищо вече не може да ме спре до Петрохан. Ама не било тъй... На едно уж равно и право място между Бучин проход и Гинци каручката реши да се подхлъзне. Връцна се наляво, надясно, и накрая - БУХ! - в пряспата край пътя. Цялата се намърда вътре.

Призовах Силата, грабнах лопатата и почнах да я откопавам. Майко мила, що сняг ме чакаше! Отляво, отдясно и най-вече отдолу. Отиде час-два, си рекох. Да са живи и здрави колегите, дето спряха да помогнат. Един дръпна с въжето, трима бутнаха юнашки - и ето ме пак на пътя. Жертви и щети йок.

На Петрохан - сняг до ушите, че и над тях. Някой добър челяк обаче изкопал отбивка, идеално минипаркингче. Намърдах се вътре, скочих на снегоходките и АЙДЕ!

Много сняг, много нящо. Ни помен от пъртина. Девствен сняг! Снегоходките ми обаче са научени - сами мачкат. Мали Ком сърдито пушеше в далечината, но щом ме видя да идвам през преспите, размисли и намали звука. Докато се кача догоре, вятърът утихна до повече от прилично за Стара планина ниво, ама пак си беше резливичък.

За 6 часа стигнах до Ком. Най зор беше в гората - 3 часа, докато я прегазя. Нататък снегът държеше и стана бързо. За по-интересно пътьом минах и през Мали и Среден Ком. На връщане обаче ме примързя и клъцнах един прав тигел от Ком леко на юг и направо покрай Мали Ком - по-напряко и от стълбовата маркировка. Вятърът ми бе завял стъпките по откритото, но те тук не ми и трябваха, щото над гората не се затъваше. На връщане, с готовата пъртина, минах гората два пъти по-бързо, отколкото сутринта. Общо връщането от Ком стана за 4 часа и още по светло отпътувах обратно. Карах мноооого хрисимо, щото бях достатъчно уморен, за да искам да се трудя още в тъмнината с лопата.

В планината беше такава хубава зима, такава бяла приказка, че няма да я описвам, а ВИ ДАВАМ ДА ВИДИТЕ САМИ, макар и с ясното съзнание, че снимките са само жалка сянка на зимното великолепие, в което имах щастието да пребивавам през този ден.
Сря Фев 15, 2012 2:36 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Speedy

Местожителство: Неврокопъ

Мнение Отговорете с цитат
Голяма красота! Добре че бързо е станало отриването на колата, че да сколасаш.

Сря Фев 15, 2012 10:59 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

Забелязвам напоследък много сме съпричастни и си помагаме шофьорите по пътищата.
Това Стара планина и Витоша са най-добрите зимни ваятели:

Се едно гледам снимка на НАСА от некоя луна на Сатурн Laughing

BG

Сря Фев 15, 2012 11:15 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Peycho Peychev

Местожителство: Костинброд

Браво колега страхотно си си прекарал.Друг път може да сигнализираш да ти правим компания?!Готини снимки. Very Happy
Сря Фев 15, 2012 11:16 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ognedishasht

Ама аз сигнализирах, ето тук в този форум. Само че никой не се обади.
Сря Фев 15, 2012 12:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Peycho Peychev

Местожителство: Костинброд

Извинявай колега.Това направо съм си го пропуснал, но нищо другия път........
Сря Фев 15, 2012 1:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
svetli_yo

...чудесни снимки. Чувството да вървиш сам в неотъпкан сняг в планината е страхотно!
Как ми се прави и на мен таквоз нещо, ама пусто време не дава като съм свободен.
Сря Фев 15, 2012 6:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
IvayloG

Местожителство: Плевен

Перфектна красота е това нашата природа. Много добри щраквания с апарата си направил. И най-важното,силата е била с теб.
Сря Фев 15, 2012 11:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
стражара

Местожителство: Монтана

Страхотна разходка. Таман си мислех как ще пробивам тази съобта по този преход, пъртина сам, а тя вече направена. Другия вариант е от х.Ком до вр.Ком, но малко ме притеснява зимната маркировка излизаща малко преди вр.Среден Ком. Там обикновенно е лавиноопасно, а зимните колове ги няма, може би от лавини. Има само един, горе преди билото, който е изкривен до земята. Предварително, благодаря за пъртината от Петрохан.

Чет Фев 16, 2012 12:29 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
sergey_v

Местожителство: София

Невероятни снимки! И преживяване!

Аз също си мислех за събота - някой дали няма да ходи по този маршрут?
Чет Фев 16, 2012 11:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mediator37

Местожителство: Русе

Брях, че красота! зимна.
Пет Фев 17, 2012 5:07 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Весела Ягодова

Хора, благодарим ви за пъртината, стоеше (горе-долу) до изхода от гората, нататък вятърът си е казал думата Very Happy
Безкрайно се радвам се на срещата си с Малкия Стражар в неделя, няма такова дете !

Пътят до Петрохан е отврат. Ние стигнахме без произшествия, добре, че си носихме лопата за направата на паркомясто
Wink

Борчетата са луди, абсолютно ненормални, "вледенената-армия-на-незнам-си-кой-си", превити, преклонени, прегърбени, вледенени от неспирния вятър, от ледения дъх на Зимата, вкопчени в баира, сякаш времето за тях е спряло, ще пусна и аз някоя снимка като остане време. Колко различно може да бъде едно място в рамките само на 3-4 дни, не е истина !
Пон Фев 20, 2012 10:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
стражара

Местожителство: Монтана

Здравейте
И на нас ни беше приятно да се запознаем. Ами то краставите магарета през девет баира се намират. Very Happy
Ето и снимки от прехода в събота от Петрохан до вр.Ком:
https://picasaweb.google.com/MoniStefanov/PetrohanVrKom_18_02_2012?authuser=0&feat=directlink
и от неделя от х.Ком до вр.Ком с малкия Стражар:
https://picasaweb.google.com/108998632808765519989/ZimenVrKom_19_02_2012?authuser=0&feat=directlink

Сря Фев 22, 2012 12:59 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Niksi

Местожителство: софия

Освен и аз да се отчета с моят фотопис до зимен Ком през изминалата неделя:
https://picasaweb.google.com/100945766607614725774/BGRzgK?noredirect=1#

Чудно временце, макар и доста ветровито към билото. Smile

П.П: Как забравихме при срещата със Стражар § син да се щракнем за спомен ...Mad (карай - другият път)

По-здрави...и до-скитане ! Cool

Сря Фев 22, 2012 6:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
ognedishasht

Браво на малкия Стражар!
Какво ти малък... Тъй както го гледам, Силата направо блика от него!
Да ти е жив и здрав, като порасне, да носи на баща си раницата Smile
Сря Фев 22, 2012 7:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.