ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Маршрут в Пирин 4 дни-старт Яворов?
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
Маршрут в Пирин 4 дни-старт Яворов?
Автор Съобщение
Nestor Mahno

Мнение Маршрут в Пирин 4 дни-старт Яворов? Отговорете с цитат
Уважаеми дами и господа,съфорумници
Колкото и банално да звучи - моля за полезен съсвет!"За какво бре?", ще речете,и какви са даденостите:
Налице е група от 5 средностатистически момчурляци на средна възраст(4 от тях - клонят към графата "чаршаф чоджуци" -разбирай с едно до две излизания в планината годишно,и един подчертано спортен типаж.За месец Юни.Отправната ни точка е х.Яворов(с първа нощувка).Дръзката ни идея е да минем през Коня и вр.Вихрен с втора нощувка в х.Вихрен,след това до вр.Синаница и трета нощувка в х.Синаница,и четвърта нощувка в х.Каменица - оттам - до Сандански и кой откъде е .
Притесненията ни са относно това ,дали за един ден ще може да стигнем до х.Вихрен(с вариант ранно ставане),дали денят с преход Синаница - Каменица няма да е скучен.За друг маршрут не се сещаме Confused .А и разполагаме с 4 нощувки макс,че жена ми ще ражда Very Happy живот и здраве и това ми е лимита

Много ще сме благодарни за всякакъв коментар и съвет по темата!
Нед Фев 19, 2012 2:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Мнение Отговорете с цитат
Може вместо Беговица - з. Тевно езеро за 4-а нощувка, ще е по-интересен прехода.

Нед Фев 19, 2012 2:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Nestor Mahno

dido написа:
Може вместо Беговица - з. Тевно езеро за 4-а нощувка, ще е по-интересен прехода.

Благодаря ,вариант е
Пон Фев 20, 2012 6:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Nestor Mahno

Мнение Re: Маршрут в Пирин 4 дни-старт Яворов? Отговорете с цитат
ZCEZBPM написа:
Nestor Mahno написа:
Уважаеми дами и господа,съфорумници
Колкото и банално да звучи - моля за полезен съсвет!"За какво бре?", ще речете,и какви са даденостите:
Налице е група от 5 средностатистически момчурляци на средна възраст(4 от тях - клонят към графата "чаршаф чоджуци" -разбирай с едно до две излизания в планината годишно,и един подчертано спортен типаж.За месец Юни.Отправната ни точка е х.Яворов(с първа нощувка).Дръзката ни идея е да минем през Коня и вр.Вихрен с втора нощувка в х.Вихрен,след това до вр.Синаница и трета нощувка в х.Синаница,и четвърта нощувка в х.Каменица - оттам - до Сандански и кой откъде е .
Притесненията ни са относно това ,дали за един ден ще може да стигнем до х.Вихрен(с вариант ранно ставане),дали денят с преход Синаница - Каменица няма да е скучен.За друг маршрут не се сещаме Confused .А и разполагаме с 4 нощувки макс,че жена ми ще ражда Very Happy живот и здраве и това ми е лимита

Много ще сме благодарни за всякакъв коментар и съвет по темата!

От Яворов до Вихрен през Кончето и връх Вихрен се стига за около 8:30ч при стегнато ходене като това включва и около 1 час време за малки почивки,снимки пиене на вода,пускане на вода ...и т.н.
Тоест 7:30ч здраво ходене плюс 1 час размотаване.
За всеки обаче е различно така че имайте предвид че може и 10 часа и нагоре да ви отнеме.
Като стана дума за вода такава има само в началото и в края на маршрута тоест няма никаква.
Всеки си знае колко вода пие, но за по-сигурно носете повече.
Кончето не е страшно.
Ако вали дъжд или е мокро от паднал по-рано дъжд при подсичане на Кутело(веднага след Кончето) трябва да се внимава много, защото вероятността от подхлъзване е голяма.
Това е единственото поне за мен по-опасно място и то ако е мокро.
Въжетата там са нарочно скъсани от някой болен мозък.
От Вихрен до Беговица(Каменица) няма нужда да слизате чак до Синаница и да губите деня.
Непременно обаче изкачете връх Синаница и оттам през Спано поле пак можете да стигнете до Беговица.Това ходене е към 11 часа обаче.
От Беговица може през заслон Тевно езеро и хижа Безбог да стигнете до Добринище за ден.
Може да останете на Тевно и същия, а и на другия ден да обиколите наоколо може към Типиците а може и към връх Каменица.
Друг хубав маршрут който не е за изпускане е от Вихрен до заслон Тевно езеро през Типиците.Там също има нещо подобно на Кончето. Съвсем късо е, но на едно място се наложи да пропълзя по корем.Smile
Имате време да го обмислите маршрута.
Важно е и в началото или края на юни ще ходите.
Не знам в Пирин как е началото на юни , но по това време на други места където съм ходил снегът се е задържал до късно и се е налагало на отделни участъци ползването на котки.
По-добре ще е втората половина на месеца, че да е по-сигурно, че няма да има такива участъци.

Благодаря за подробния отговор много ценни неща научихме и ще ни е от полза Very Happy
Пон Фев 20, 2012 6:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
loudidd

Така и така сме по темата, аз да попитам за планиран подобен поход в обратната посока :
1 ден тръгване рано от х.Яне Сандански и преход до х.Демяница
2 ден от х.Демяница до х.Вихрен
3 ден от х.Вихрен до х.Яворов

Планира се за юли, според вас ще имаме ли възможност да се поогледаме по красотите на планината или ще трябва само здраво ходене, за да стигнем?
Вто Фев 21, 2012 9:33 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Весела Ягодова

Цитат:
Лягайте когато искате, спете колкото искате, ставайте когато искате, но задължително да сте тръгнали най-късно в 5ч Smile

През всичките 13-14 години, в които ходя на планина НИТО ЕДИН път не съм тръгвала в 5 часа. Предполагам, че се шегуваш ?
Сря Мар 07, 2012 6:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
fireman75

явно виждаш планината по особен начин,състезаваш ли се с нея,поне така изглежда.за кво да тръгвам в 5 като няма да видя нищо от това за което съм там.не е важно за колко време ще стигнеш а да усетиш за кво си там
Сря Мар 07, 2012 7:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Чадърче

Местожителство: София

Мнение Чадърче Отговорете с цитат
Здравейте! Според мен е по-добре от:
1. х. Яне Сандански да се изкачите до Тевното и там да спите вечерта, за да можете след обяда да се разходите до някой връх наоколо - Каменица /нея можете да изкачите на път от Беговишки превал, като оставите раниците/, Джангала, Момин двор, Валявишки чукар, Кралев двор.Тръгването може и да не е в 5, но към 7 вече е добре. Зависи как ходите! От х. Каменица или Беговица вдясно ще видите Каменишка кукла, Куклите, Зъбът и Яловарника. Вляво е Беговишки рид, до него - Каменишка кукла и Каменица. От Кози превал /Беговишки/ ще видите назад цялата долина на Беговишка река, отпред Белемето и Мозговишка долина. Ако се изкачите на Каменица вече ще можете да погледнете във всички посоки! На Тевното е достатъчно да отидете до Лява кралевдворска порта, за да видите Самодивските езера или до превала между Момини двори и Валявишки чукар, където се вижда красивият Валявишки циркус с езерата.
2.Тевно езеро по Типиците до х. Вихрен - изключително панорамен преход с невероятни гледки!!! Ако не познавате планината, вземете си карта или пътеводител, за да знаете какво виждате във всички посоки.В момента х. Вихрен не работи, трябва да проверите това, иначе спане на Бъндерица.
3. Преход през върха или през Казаните - Кончето - Яворов. Само да не се объркате - слизането до х. Яворов е от превала след Разложки суходол - там има табела и маркировка. Объркването може да стане, защото табела и маркировка има и по-рано, на разклона за Каменитишки циркус, само че пътеката е доста занемарена, на места се губи, а долу има доста препречени паднали дървета.От Разложки превал вдясно трябва да виждате Стъпалата и едно малко езерце по-надолу. Това, според моето скромно мнение, е един чудесен преход за лятото. Все пак имайте предвид времето - при явно влошаване, буря и светкавици с гръмотевици не тръгвайте! В този смисъл уважавам ранното ставане. Преходът от Вихрен до Яворов трябва да започне най-късно около 6 часа!
До х. Демяница е оправдателно да се ходи или в началото на екскурзията, или в края, защото е в ниско и се губи височина! Иначе от нея до х. Вихрен също може да се отиде, но много ще се качвате, после пък ще слизате. А от х. Яне Сандански до х. Демяница за един ден си е препускане и закопачка - няма да можете да се насладите на хубавите гледки!По-добре е да се завърши с Яворов, за да посвикнете с ходенето, отколкото да се юрнете по Кончето още от първия ден!
От мен толкова! Приятно! Very Happy Laughing Very Happy

Чет Мар 08, 2012 12:21 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Nestor Mahno

Благодаря ,Чадърче! Smile
Пет Мар 09, 2012 12:11 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
excalibur

Местожителство: гр.София

Мнение Re: Чадърче Отговорете с цитат
Чадърче написа:
Здравейте! Според мен е по-добре от:
1. х. Яне Сандански да се изкачите до Тевното и там да спите вечерта, за да можете след обяда да се разходите до някой връх наоколо - Каменица /нея можете да изкачите на път от Беговишки превал, като оставите раниците/, Джангала, Момин двор, Валявишки чукар, Кралев двор.Тръгването може и да не е в 5, но към 7 вече е добре. Зависи как ходите! От х. Каменица или Беговица вдясно ще видите Каменишка кукла, Куклите, Зъбът и Яловарника. Вляво е Беговишки рид, до него - Каменишка кукла и Каменица. От Кози превал /Беговишки/ ще видите назад цялата долина на Беговишка река, отпред Белемето и Мозговишка долина. Ако се изкачите на Каменица вече ще можете да погледнете във всички посоки! До х. Демяница е оправдателно да се ходи или в началото на екскурзията, или в края, защото е в ниско и се губи височина! Иначе от нея до х. Вихрен също може да се отиде, но много ще се качвате, после пък ще слизате. А от х. Яне Сандански до х. Демяница за един ден си е препускане и закопачка - няма да можете да се насладите на хубавите гледки!По-добре е да се завърши с Яворов, за да посвикнете с ходенето, отколкото да се юрнете по Кончето още от първия ден!
Very Happy Laughing Very Happy

Чадърче, явно доста си обикалял из Пирин с което аз не мога да се похваля но мисля, че е неразумно раниците да се оставят на Кози /Беговишки/ превал, преди изкачването на Каменица. Незнам ти за колко време си качвал върха след Кози превал но драпането е яко Първо имаш ходене и то на места през камънак до последното Беговишко /Горно/ езеро, а оттам е само нагоре с пети в задника /подобно на изкачването на Орловец в Рила/ до много панорамната премка между Яловарника и Каменица. По- разумното е там да се оставят раниците но пък ако те хване мъглата от Каменица, както се случи на мен ...Shocked А сигурно е ужасно в района на Каменица да се окажеш без вода и т.н.
Пет Мар 09, 2012 10:51 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Каменица може да се качи директно от Беговишкия превал, откъм т.нар. Каменишка кукла. Това даже е по-добрия вариант според мене, особено в зимни условия (задължителен).

Оставането без вода горе не знам какво те плаши. Вода (езера, потоци) има наоколо във всички посоки на максимум 1 час от върха.

Пет Мар 09, 2012 11:30 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
excalibur

Мнение Re: Маршрут в Пирин 4 дни-старт Яворов? Отговорете с цитат
[quote="Nestor Mahno"]Уважаеми дами и господа,съфорумници
Налице е група от 5 средностатистически момчурляци на средна възраст(4 от тях - клонят към графата "чаршаф чоджуци" -разбирай с едно до две излизания в планината годишно,и един подчертано спортен типаж.За месец Юни.! /quote]
Далеч съм от мисълта точно с Дидо да водя спор за Пирин Rolling Eyes но човека споменава юни...Но може би Дидо има предвид, че в района на Каменица си е по- скоро зимно през юни... Wink
Пет Мар 09, 2012 1:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Моят коментар беше за трудността на качване от Беговишкия превал до Каменица - смятам, че хич не е трудно за средно подготвен турист.

Коментирам също пътеката с пирамидките - че е прокарана тъпо през голям каменист пасаж покрай горното Беговишко езеро, който бави придвижването. Ако от превала тръгнеш директно нагоре към куклата, ще спестиш доста време - излиза се бързо на ръба към Каменица.

Пет Мар 09, 2012 2:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Чадърче

Местожителство: София

Мнение Чадърче Отговорете с цитат
Здравей!
Аз съм оставяла раницата зад една скала на Беговишки превал и съм се качвала до върха, а на връщане слезнах откъм Беговишка кукла. Това не е задължително! Всеки преценява дали да го направи, или не, но вода, яке и дъждобран се носят винаги! Мисълта ми беше, че те минават оттам и могат /ако искат/ да се отклонят за малко, защото имат време от светлата част на деня! Surprised Пак повтарям - всеки преценява сам според хода на групата, възможностите и пр.
А колкото до това дали има сняг през юни - да, особено тази година ще има вероятно на доста места. Но от Беговишки превал е най-близо и най-леко да се изкачва връх Каменица и зиме, и през лятото! Very Happy Very Happy Very Happy

Пет Мар 09, 2012 2:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
excalibur

dido написа:
Моят коментар беше за трудността на качване от Беговишкия превал до Каменица - смятам, че хич не е трудно за средно подготвен турист.

Коментирам също пътеката с пирамидките - че е прокарана тъпо през голям каменист пасаж покрай горното Беговишко езеро, който бави придвижването. Ако от превала тръгнеш директно нагоре към куклата, ще спестиш доста време - излиза се бързо на ръба към Каменица.

Е, това си е идея за следващо ходене в района Така или иначе отдавна се каня да питам пиринските джедаи за маршрути/без осигуровки/ към Каменишка кукла, освен през Каменица, т.е. традиционния по който аз съм минавал през премката между Каменица и Яловарника и т.н.
Пет Мар 09, 2012 3:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.