вкарване на waypoints от текстов файл в mapsource
Здравейте,
Имам текстови файл с няколко хиляди реда в следния формат:
42.22222,23.33333,точка 1
42.11111,23.11111,интересна точка
42.53333,23.66666,любопитна точка
и т.н.
сиреч географски дължина и ширина и коментар, разделени със запетайки.
Задачката е да вкарам отделните редове от файла като различни waypoints в mapsource.
На ръка едно по едно е ясно, но при няколко хиляди точки не е решение.
Някой да знае как се решава такава задача по-лесно?
Чет Яну 26, 2012 11:50 pm
dido
Пробвай GPSBabel, това е як универсален конвертор от и към всякакви ГИС формати.
По-специално, пробвай със Comma separated values като входен тип и GPX като изходен.
П.П Пробвах го, работи с изключение на кирилицата в описанията - прави ги на долари разни. Ама ми е стар бабела, в новите версии може да е оправено.
_________________ Бутам след осмата бира
Пет Яну 27, 2012 1:30 am
lz1fw
Благодаря!
Разкошна програма. Ще я пробвам събота и неделя, но по всичко личи, че ще ми хареса много и ще ми свърши работа.
Сърдечно благодаря отново!
Пет Яну 27, 2012 9:14 am
lz1fw
GPSbabel и кирилицата
Програмата ми вършеше чудесна работа, дори коректно показваше кирилицата. Обаче смених операционната система, едновременно направих ъпгрейд към най-новата версия и кирилицата изчезна. По-точно на мястото на кирилицата взеха да се показват въпросителни. Загубих си доста време и най-мече нерви докато намеря решението на проблема. Споделям, може на някой друг да му е полезно.
Версия 1.4.4 на GBSbabel със сигурност работи с кирилица. Ако и при вас кирилицата се заменя с въпросителни направете следния прост тест. От DOS изпълнете следните команди и погледнете резултати те им. Предполага се, че програмата е инсталирана в папка C:\Program Files (x86)\GPSBabel
C:
cd C:\Program Files (x86)\GPSBabel
gpsbabel -V
gpsbabel -l
Резултатът би трябвало да е подобен на:
Microsoft Windows [Version 10.0.14393]
(c) 2016 Microsoft Corporation. All rights reserved.
C:\Users\Sasho>cd C:\Program Files (x86)\GPSBabel
C:\Program Files (x86)\GPSBabel>gpsbabel -V
GPSBabel Version 1.4.4
C:\Program Files (x86)\GPSBabel>gpsbabel -l
GPSBabel builtin character sets: (-c option)
то ако искате да работите с кирилица решението е да си намерите GPSBabel Version 1.4.4, да деинсталирате вашата версия на GPSbabel и да инсталирате отново GPSBabel Version 1.4.4
Пет Фев 03, 2017 9:08 am
Whitestar
Регистриран на: 19 Ное 2013 Мнения: 522 Местожителство: Велико Търново
Re: GPSbabel и кирилицата
lz1fw написа:
Програмата ми вършеше чудесна работа, дори коректно показваше кирилицата. Обаче смених операционната система, едновременно направих ъпгрейд към най-новата версия и кирилицата изчезна. По-точно на мястото на кирилицата взеха да се показват въпросителни. Загубих си доста време и най-мече нерви докато намеря решението на проблема. Споделям, може на някой друг да му е полезно.
Версия 1.4.4 на GBSbabel със сигурност работи с кирилица. Ако и при вас кирилицата се заменя с въпросителни направете следния прост тест. От DOS изпълнете следните команди и погледнете резултати те им. Предполага се, че програмата е инсталирана в папка C:\Program Files (x86)\GPSBabel
C:
cd C:\Program Files (x86)\GPSBabel
gpsbabel -V
gpsbabel -l
Резултатът би трябвало да е подобен на:
Microsoft Windows [Version 10.0.14393]
(c) 2016 Microsoft Corporation. All rights reserved.
C:\Users\Sasho>cd C:\Program Files (x86)\GPSBabel
C:\Program Files (x86)\GPSBabel>gpsbabel -V
GPSBabel Version 1.4.4
C:\Program Files (x86)\GPSBabel>gpsbabel -l
GPSBabel builtin character sets: (-c option)
то ако искате да работите с кирилица решението е да си намерите GPSBabel Version 1.4.4, да деинсталирате вашата версия на GPSbabel и да инсталирате отново GPSBabel Version 1.4.4
Абе, човек, за какво са ти двете версии? Извинявай за тъпия въпрос, но не е ли достатъчна версията, която ти върши работа?
_________________ И опитни планинари са загубвали пътя, но "Който не знае на къде е тръгнал, винаги стига другаде" .
Сър Т.Пратчет
Съб Фев 04, 2017 1:51 pm
lz1fw
Сигурно не съм се изразил ясно. В момента използвам само една версия - GPSBabel 1.4.4. Преди използвах следваща версия 1.5.нещо-си, но тя има проблем с кирилицата. Върнах се към старата версия GPSBabel 1.4.4, кирилицата се оправи, аз се зарадвах и реших да споделя.
GPSbabel се оправя най-добре с кирилица като се извиква програмата от DOS-командна линия и изрично се указват кодировките на входния и изходния файл. От текстов TAB delimited файл по този начин аз получавам GDB, KML и GPX файлове, съдържащи кирилица. Другите формати не ме интересуват.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети