Автор |
Съобщение |
bobsixkiller
|
Възможни ли са тези преходи? |
|
Здравейте. Моля за съвет относно адекватността ми на избор и практическата възможност ( в рамките на разумните физически усилия ) на няколко маршрута из Стара Планина. Въпросът ми е: възможни ли са за един ден (тръгване от едната хижа и нощувка в другата ) на преходите:
1. х. Кашана – х. Момина Поляна ( около 21 км)
2. х. Момина Поляна - х. Ехо ( около 25км)
Разстоянията са според auto routing на GPS-a.
Условия при които ще се върви ( както се казва идеални за туризъм):
- лятно време ( с надежда да не вали дъжд );
- малка и НЕ МНОГО ОПИТНА група ( но с големи мераци);
- без преспиване на платка ( липса на такава);
За илюстриране на възможностите на туристите, давам следният пример: х. Добрила – заслон Ботев ( без да се изкачваме на Жълтец и Дюзчал, а с леко отклонение на юг) го взехме за 11часа 20 мин. ( далеч от времената дадени по разни пътеводители, но толкова си можем )
Моля за съвет и ако е възможно за някакво сравнение спрямо трудността на двата маршрута и този който вече съм минавал.
Благодаря Ви предварително.
_________________ Приключения опасни за читатели прекрасни |
|
|
Пет Яну 20, 2012 6:14 pm |
|
|
тихомир томанов
|
|
|
С поред мен нямаш нужда от никакви сьвети като сьм ти гледал галерията от преживявания по нашият Балкан .
|
|
|
Пет Яну 20, 2012 7:53 pm |
|
|
Боби
Регистриран на: 20 Яну 2012 Мнения: 5 Местожителство: Средногорие |
|
|
|
Значи от х. Кашана до х. Момина Поляна е напълно възможно следвайки билото да се извърви за един ден в светлата част, при това от не много опитни турристи. От х.Момина Поляна до х.Ехо доста ще се озорите.
за повече информация на Л.С
|
|
|
Пет Яну 20, 2012 9:24 pm |
|
|
lz1fw
|
|
|
Използвам темата да попитам и аз:
Възможно ли е за един ден да се премине маршрут хижа Добрила - връх Ботев - хижа Тъжа?
По GPS трака дължината на маршрута е около 25.9 километра. Има няколко изкачвания по над 300 метра... та не е малко.
Смущават ме и проблемните участъци с въжета и голямото време което дава колегата в своя изключително хубав и полезен пътепис:
http://sites.google.com/site/pobilotonastaraplanina/home
Ще задам въпроса и по друг начин: ако се тръгне от хижа Добрила в 07:00 часа, по-рано от колко часа трябва да се стигне до заслон Ботев, та да може безпроблемно да се продължи до хижа Тъжа същия ден. Идеята е да се стигне по светло.
Датата е около 10.07.2012 - слънцето изгрява в 05:50 часа и залязва в 20:59 часа.
|
|
|
Съб Яну 21, 2012 11:21 pm |
|
|
kibik
|
|
|
|
|
|
Възможно ли е за един ден да се премине маршрут хижа Добрила - връх Ботев - хижа Тъжа?
Датата е около 10.07.2012 - слънцето изгрява в 05:50 часа и залязва в 20:59 часа. |
за човек, който познава маршрута, с добра физическа подготовка и раница под 10кг не би трябвало да е проблем
|
|
|
Съб Яну 21, 2012 11:33 pm |
|
|
lz1fw
|
|
|
|
|
за човек, който познава маршрута |
да кажем, че GPS-а ще компенсира непознаването
|
|
с добра физическа подготовка |
определено не е блестяща...
|
|
раница под 10кг |
това също ще е проблем... само водата ми е пет литра в такива случаи.
Май няма да стане за един ден в моя случай. Няма да дърпам дявола за опашката, ако и другите мнения са в същата насока.
|
|
|
Съб Яну 21, 2012 11:41 pm |
|
|
meco puh
Регистриран на: 18 Яну 2011 Мнения: 1865 Местожителство: обл.Разград |
|
|
|
Да, може за един ден, но за човек (не за група), с добра подготовка. До заслона имате доста трудни участъци. Например изкачването на Амбарица, Купена, Жълтец (ако не заобиколите). Останалото също не е песен. След заслона имате едно изкачване на вр.Ботев и нататък до х.Тъжа може дълго да си свиркате и да вървите. Но аз ви съветвам да не насилвате нещата и да се порадвате два дена на най-красивата част на Балкана. Няма да съжалявате за загубения ден.
_________________ Kom Emine 1987
Kom Emine 2011
Ком Емине 2013 на седем десет без седем
Балкана символ на цял полуостров |
|
|
Нед Яну 22, 2012 1:03 am |
|
|
lz1fw
|
|
|
|
|
Да, може за един ден, но за човек (не за група), с добра подготовка. До заслона имате доста трудни участъци. Например изкачването на Амбарица, Купена, Жълтец (ако не заобиколите). Останалото също не е песен. След заслона имате едно изкачване на вр.Ботев и нататък до х.Тъжа може дълго да си свиркате и да вървите. Но аз ви съветвам да не насилвате нещата и да се порадвате два дена на най-красивата част на Балкана. Няма да съжалявате за загубения ден. |
Аз питам за да се вслушам в отговорите. По принцип няма да бързам и ще отделя няколко дни на тази част на Балкана. В плана вече съм разцепил маршрута с преспиване на заслон Ботев.
По книгите дават от хижа Добрила до заслон Ботев осем часа и от заслон Ботев до хижа Тъжа четири часа.
Какво ще стане по пътя никой не знае, но идеята е ако имам късмет и добро метеорологично време - ако след като тръгна от хижа Добрила в 7 часа стигна до заслон Ботев преди 15 часа без да съм се уморил - да продължа към хижа Тъжа без да спирам в заслона. То е ясно, че времена не се събират така, но ако съм стигнал преди 15 часа вероятността да бъда в хижа Тъжа преди 20 е доста голяма. Правилно ли си разсъждавам?
Друг е въпросът ако заслона Ботев е по-приятно място от хижа Тъжа. Тогава пък може да мина транзит през Тъжа, или пък изобщо да я прескоча. Имам пет месеца да го измисля. След малко ще добавя линк към карта на маршрута, какъвто ми е в главата сега. Не е нещо особено, идеята е да обиколя райна между Сопот и Калофер. Пет месеца са много време и сигурно ще има промени.
Дотук преходите по дни са:
1. Сопот - хижа Добрила
2. хижа Добрила - заслон Ботев
3. заслон Ботев - хижа Тъжа
4. хижа Тъжа - Калофер
5. Калофер - хижа Рай
6. хижа Рай - връх Ботев - хижа Васил Левски
7. хижа Васил Левски - Карлово
карта - http://www.lz1fw.com/project/vrah_Botev/map_var001.jpg
нещо като трак - http://www.lz1fw.com/project/vrah_Botev/route001.gdb
|
|
|
Нед Яну 22, 2012 11:32 am |
|
|
kibik
|
|
|
|
|
|
3. заслон Ботев - хижа Тъжа
4. хижа Тъжа - Калофер
5. Калофер - хижа Рай
|
Моето мнение е, че няма нужда да се ходи до х.Тъжа. По-добото решение е:
- з.Ботев- вр.Ботев - х.Рай
- х.Рай-х.Левски
Разбира се, може да има специална причина да се посети х.Тъжа, но се губят 2 дена.
|
|
|
Нед Яну 22, 2012 12:34 pm |
|
|
mmmda
|
|
|
|
2 групи от по около 40 човека го правят всяка година (Добрила - Тъжа). Тази година и аз бях в едната, без проблем пристигнахме към 18:30-19 часа на хижа Тъжа, при положение, че от от Ботев до Тъжа(почти) ни валя дъжд. Към 12-13 часа са това с почивките (влючително обяд и много снимки) за голяма група
Кашана - Момина Поляна също е напълно възможно, Момина Поляна - Ехо, също е постижимо, но трябва да се вземат предвид багажа и да се тръгне рано. (за справка ще дам същата група, при перфектно време от Свищиплаз до Ехо минахме за около 14 часа (отново със всичко и качване на почти всички върхове).
Успех
|
|
|
Нед Яну 22, 2012 12:58 pm |
|
|
ognedishasht
|
|
|
|
|
По книгите дават от хижа Добрила до заслон Ботев осем часа и от заслон Ботев до хижа Тъжа четири часа. |
Еее, не знам кои са тия книги, но според мен прекаляват. Четири часа е нормално време от заслон Ботев до хижа Тъжа, без бързане и с почивките. Но ако вървиш със същото темпо, от хижа Добрила до заслон Ботев ще са ти нужни около пет часа. Хайде, ако много те притесняват техничните участъци, нека да са шест. Но осем е прекалено.
|
|
|
Нед Яну 22, 2012 4:00 pm |
|
|
тихомир томанов
|
|
|
При това натоварване от х.Добрила на х.Тьжа просто няма да ви се говори от умора.Защото ориентировьчно това е кьм 30 километра присечен тирен.
|
|
|
Нед Яну 22, 2012 9:21 pm |
|
|
mikesli
|
|
|
Времето за преминаване е много относителна работа, дори и за един и същи човек, при сходни условия === може да е в различно настроение и пак има разлика. През 2011 минах от з.Ботев до Добрила 3 пъти => 5 часа +-15 минути, а като си помисля за първото ми минаване от там - преди ХХ години беше 10+ часа!!!!
За Кашана-Ехо зор е по билото, но за един летен ден става!
|
|
|
Нед Яну 22, 2012 9:22 pm |
|
|
mislesht
|
|
|
Ако човек има резервен вариант на ум, нещата се получават по-лесно. Просто си казваш, до тук добре, хайде още малко. После пак и току виж си стигнал.
Преди няколко години вървях през лятото заслон Ботев - х.Русалка. Тегаво е по пътя, като напече слънцето надолу, пък и като го знам колко е...Но резервни варианти бол. Бай Димо вика, що го вървите толкова, вие сте луди. Де да знам, така се случи. Иначе не обичам да се презорвам.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето. |
|
|
Пон Яну 23, 2012 12:25 pm |
|
|
bobsixkiller
|
|
|
Благодаря за отговорите.
Не знам lz1fw дали се ориентира за възможността на прехода, който го интересува, но от това което аз разбрах за прехода Кашана - Момина Поляна -Ехо, е че определено няма да успея. В интерес на истината, очаквах повече коментари, препоръки, забележки, тъй като мислех, че е посещаван район и маршрут и има натрупани много впечатления. Все пак бях длъжен да попитам.
Бъдете живи и здрави.
_________________ Приключения опасни за читатели прекрасни |
|
|
Сря Яну 25, 2012 8:36 am |
|
|
|