ЕДНО НЕУСПЯЛО ХОДЕНЕ ДО ЯЛОВАРНИКА
Преди всичко се извинявам за примитивното и ужасно неприемливо качество на снимките - току що ги правиха със скенер от още по примитивно апаратче с лента, архаична работа, но ще си взема цифрова техника за напред.
това беше само за проба за кода.
Та.... в петък ,20 юни гаджето ме покани в сандански на гости и след изключително качествена вечер с чудно бяло вино сутринта тя отиде на работа а аз поех сам с колата към Попина лъка. Идеята беше да се кача до Яловарника от Зъба и да се върна през Куклите обратно до Беговица и Попина лъка и после колата. Като за първи път в тази местност малко се загубих, но накрая към 9,30 ч. намерих пряката пътека към Беговица, до едно водохващане с два чучура, колата много удобно я оставих под табелите на парка, точно където почва и пътеката. Не бях ходил в гора и планина цяла зима и мириса на влажни листа и пътека беше наркотично опияняващ. За по малко от час стигнах хижата, не е лоша тази пътека - от 1350 м. си те качва бързичко на 1800м. Група млади хора, пристигнали с коли току що преди мен, пиеха кафе отпред и при вида на лееща се пот много се чудиха как имало хора все още които ходят пеша и сами. Пих и аз едно кафе за 15 мин и си продължих. Никога не бях идвал тук и всичко ми беше много интересно - и Даков мост и водопода по нагоре и Бегова капа, която се вижда чудно и внушително от долината и всичко. Стигнах разклонението от Тевно от там почна прилична жълта маркировка към х. Пирин, която минава между Зъба и Куклите и най вероятно се слива по надолу с пътеката от Безбог. Жълтата маркировка изкачва и заобикаля Бегова капа отдясно и излиза точно на Кукленско езеро.
Нямаше как да не спра тук за 10 мин - магнетично е. Първата снимка от пробата е от циркуса на Куклите над езерото. По нагоре чак до премката между двата върха се беше проснала огромна пряспа, която си ме умори и на самата премка "сдадох багажа" въпреки, че нямах тежка раница - вечерта трябваше да се върна обратно в сандански. Както е известно усилието си заслужаваше и на самия връх на Зъба се откри
каменица огряна от слънцето
и целта ми
Гледах го тоя ръб на яловарника 20 мин от горе и на фона на прииждащи мъгли от Каменица и никакво слънце реших, че тия сипеи отсреща ми идват в повече. Дори не слизах от Зъба надолу - миналата година имаше тема за този район и е минавано от тук , може някой да каже дали е минаваем този ръб нагоре. Аз лично не посмях сам да опитам. А и трябваше и да се връщам до попина лъка.
Ето Зъба отблизо - хубаво "връхче"
и един прекрасен улей от него
безименния връх при спускане от каменица и свързващия го ръб с яловарника от другата страна
отново каменица с куклата до нея
идеята да се връщам през куклите пропадна - ако дойдеше мъгла можеше и да не намеря пътеката от х. пирин за беговица от другта страна на куклите и се върнах обратно по същия път. Езерото на връщане беше различно вече
Към 20 ч в старанието си да се пазя от комарите в гората се загубих 5 мин преди беговица и добре че един възрастен човек случайно се появи по тия черни пътища та ме върна до хижата.
Още един път много се извинявам за ужасните снимки. И ... НЕМА ГОЛЯМ КАЗАН - СОРИ.
Последната промяна е направена от vasil111 на Чет Юли 10, 2008 3:46 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
А бе важното, че си направил разходката, а не снимките. Ходенето по жълтата пътека покрай Бегова капа до Беговишкото (Кукленското) ез. е много кофти. Куклите следващия път. Пътеката Солището-х. Беговица има само едно наистина кофти място, където може да се заблуди човек. За минаване през Куклите си иска видимост въпреки, че не представлява трудност сериозна.
да, и аз съм си доволен - берекят и на това време - нито ме е валяло, нито гърмяло. а и не бях идвал в този район. Абе всичко в планината си е хубаво - здраве да е само.
Чет Юли 10, 2008 3:52 pm
Kat
да, хубаво ходене е било. и в мъгла дори стават хубави снимки
виждам, че си се регистрирал във фото-зоната, там мястото си го бива. мисля, че тази регистрация може я използваш и във фото-форума.
а за Казана не се притеснявай, Дидо го наснима преди 2 дена, та мерака на Fulvio трябва да е вече задоволен
Чет Юли 10, 2008 4:16 pm
dido
Ръбчето от портата между Яловарника и Зъбът, нагоре в посока Яловарника, е доста лесно проходимо. Можело е да стигнеш до него като се отклониш от пътеката за Тевно езеро преди Беговишкия превал, вдясно, пресичайки каменното море. Това - разбира се - ако Яловарника е единствената ти цел
По-здрави и браво за снимките - тая година не съм ходил по Каменишкото било в оная му част, явно ще трябва
Чет Юли 10, 2008 4:17 pm
asenr
Хубава разходка. Нека качеството на снимките не ти разваля удоволствието от ходенето по тези красиви места.
_________________ Може да съм прасе, ама ми отива...
Чет Юли 10, 2008 5:00 pm
vasil111
о да - определено ще трябва. Вие го маахте това каменно море под яловарника миналата година - то ви е "забравило" вече. Но аз си държах да мина през езерото и през зъба и куклите, така че друг път яловарника. Аз и на Зъба съм си доволен. Но пък аз Дженгала не съм качвал - така че това ще е за следващия път. Ейй Фулвио щастлив ли е вече - нема казан, та нема казан.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети