Регистриран на: 04 Юли 2011 Мнения: 216 Местожителство: С. Дагоново
Ристо Туристо написа:
geagleiam написа:
Като кликна "Редактиране" излиза прозорче с предложения "Find", "Save", "Cancel". Сигурно значи, че нямам програмата, "Find" обаче не ми помага - насочва ме към програма "Microsoft Picture It! Document ". Може проблемът да е, защото съм на Windows XP. И линк към сайта ще свърши работа: http://www.boker.de/stahl.html. Просто ако таблицата със стойностите на различните видове стомана беше над раздела "Функционалност" щеше значително да улесни избора.
Съжалявам- таблицата е видима, но при кликане на "Редактиране" излиза същото прозорче с вариациите да намеря, запиша или отхвърля файла. По-късно мисля да опитам да го кача като снимка, макар и да имам лоши спомени от последните ми опити.
...
Съжалявам- таблицата е видима, но при кликане на "Редактиране" излиза същото прозорче с вариациите да намеря, запиша или отхвърля файла. По-късно мисля да опитам да го кача като снимка, макар и да имам лоши спомени от последните ми опити.
Основните страници се отварят, но допълнителните при мен вече не се отварят. Не знам защо при други колеги от форума няма този проблем, но аз пробвах от 3 компютъра – не става.
Ако някой иска да помогне най-много с 5 минути копирай-постави работа бих искал да помоля да допълни следното:
1. На следната страница: http://wiki.bgmountains.org/%D0%97%D0%B8%D0%BC%D0%BD%D0%B8_%D0%BE%D0%B1%D1%83%D0%B2%D0%BA%D0%B8
след текста за Планински обувки (mountain boots) да добави следния текст:
Допълнителната височина и по-твърдите материали подкрепят изкачването по стръмен терен, където еластични и меки обувки биха придали по-голяма несигурност. По традиция твърдостта бива постигана чрез прилагането на тънка стоманена ивица в средната част на подметката, при все че някои производители вече прилагат въглеродни нишки.
Планинските обувки са конструирани, за да бъдат използвани с котки. За съвместимост с тях са оформени кантове откъм пръстите и петата на обувката, осигурявайки необходимата платформа за прикачване. Твърдостта на обувката повишава прецизността на изпълнение на котките и позволява алпинистът да следва по-стръмен и затруднен терен.
От друга страна, за защита от студ при свръхстудени условия за изолация са включени синтетични материали. В това си отношение се разделят на единични и двойни. Единичните са по-леки и изолиращият материал е неразделна част от обувката. Двойните се състоят от две части, които са неизолираща и изолираща прикачваща се част. Те имат или кожена, или пластмасова външна обвивка. Целта на обувката от две части е трайна защита от студени условия – ако изолиращият слой се намокри, той може да бъде изваден от външната обвивка и изсушен. Докато при единичните обувки изолиращият слой не може да бъде отделян и изсушаван, което не ги прави идеални за многодневни походи в студени условия. Планинските обувки са използвани по-конкретно за катерене по лед, смесено (скали и лед), преодоляване на цепнатини и за спасителни акции. Те не са съвсем сковани, както ски обувките, предвид че при тях е необходима определена гъвкавост, за да улеснява движенията в снежен или друг неудобен терен.
Многостранните характеристики на тези обувки ги прави популярни и при други дейности. Със своята устойчивост и приспособимост към екстремални условия те биват използвани от хора с най-различни професии – снегопочистване, лесничейство, също от медицински служители, оператори на ски лифтове, шофьори на снегорини и др.
Планинските обувки се считат за твърде “сковани” за продължителни походи по обработени пътеки.
2. Текстът:
"Синтетичните материали най-добре пропускат отделянето на влагата от тялото, в сравнение с вълната и памука, които я попиват.
Полипропиленът (който е и лек, и с по-добри изолиращи студа свойства от повечето други синтетични влакна) няма никакво задържане на влага, защото е хидрофобен материал- не приема влага и не губи способнотта си да изолира. Подобно свойство притежава и полиестерът. Другата им положителна страна е по-бързото съхнене.
Полиамидните (найлоновите) влакна са най-често използвани с цел да подсилват естествени влакна за по-добра стабилност. Те също подобряват еластичността и гъвкавостта на облеклото.
Еластанът (ликрата) е подобно на каучука синтетично влакно. То е еластично, но много жилаво и помага облеклото да прилепне равномерно по формата на тялото. Често е използвано в ниски проценти (3 – 4%) като вътрешен слой и подобрява и общата еластичност на облеклото.
Акрилното влакно е леко, меко и добре задържащо топлината, придавайки усета при докосването на вълна. Влакното е сравнително евтино и удобно за машинно пране, което го прави популярно в съчетаването с по-меки влакна. Често е използвано като по-евтина алтернатива на кашмиреното влакно в материали, поради мекото усещане. Има добри топлинни свойства, но не колкото тези на вълната."
Благодаря Иво. Абзаците личат на подготвителната страница, просто ги раздалечаваш с един път повече.
Така и направих, с 2 пъти Enter,но излиза по един празен ред и нещо не ми уйдисва
Сря Яну 25, 2012 12:45 pm
pif
Искам да пожелая успех на статията в Уикипедия и разбира се на нейните автори!
Като абсолютен лаик и начинаещ планинар имам едно предложение, а напредналите колеги ще преценят, дали то е разумно и осъществимо. Напоследък четох и разглеждах на тема якета. И право да си кажа един начинаещ турист може да се шашне от разнообразните видове екипировка. Ако чака на продавачите, тежко му. Какво имам предвид. Ще дам пример с горната част на облеклата трети слой.
Има много видове якета. Не претендирам за изчерпателност, но ето основните:
Wind Shells – наименованието им подсказва, че предпазват от вятър;
Softshell – предпазват от вятър и слаб дъжд;
Waterproofs – класическите якета с мембрана, предлагащи защита от вятър и дъжд;
Insulation – „грейки” (с пълнеж от пух или изкуствени материали), предлагащи защита от студ, вятър, а някои от тях и от дъжд, защото имат и мембрана.
Като изключим последната категория в другите три човек може да се обърка. Например по какво се различават ветровката, софтшела и мембранното яке. Например аз ще ги позная в магазина кое какво е, но до там. А продавачите ги наричат и трите вида „якета” и донякъде са прави, защото в общия случай това са все връхни дрехи (трети слой).
Идеята ми е да се обяснят на достъпен език технологията, функционалното предназначение, предимствата и недостатъците на всеки вид якета. Това е едно, а второто важно нещо е да се дадат оптималните варианти за начин на обличане на начинаещите. Не всеки може да си купи едновременно ветровка, софтшел и мембранно яке, но трябва да си купи една дреха от някой от тези видове, която е оптимален вариант и е най-универсална да речем за нашите планини през лятото.
Чет Яну 26, 2012 4:00 pm
geagleiam
pif написа:
Като абсолютен лаик и начинаещ планинар имам едно предложение, а напредналите колеги ще преценят, дали то е разумно и осъществимо. Напоследък четох и разглеждах на тема якета. И право да си кажа един начинаещ турист може да се шашне от разнообразните видове екипировка. Ако чака на продавачите, тежко му. Какво имам предвид. Ще дам пример с горната част на облеклата трети слой.
Insulation – „грейки” (с пълнеж от пух или изкуствени материали), предлагащи защита от студ, вятър, а някои от тях и от дъжд, защото имат и мембрана.
Като изключим последната категория в другите три човек може да се обърка. Например по какво се различават ветровката, софтшела и мембранното яке. Например аз ще ги позная в магазина кое какво е, но до там. А продавачите ги наричат и трите вида „якета” и донякъде са прави, защото в общия случай това са все връхни дрехи (трети слой).
Идеята ми е да се обяснят на достъпен език технологията, функционалното предназначение, предимствата и недостатъците на всеки вид якета. Това е едно, а второто важно нещо е да се дадат оптималните варианти за начин на обличане на начинаещите. Не всеки може да си купи едновременно ветровка, софтшел и мембранно яке, но трябва да си купи една дреха от някой от тези видове, която е оптимален вариант и е най-универсална да речем за нашите планини през лятото.
Всички сме автори на уикипедията - ако всеки постави 2 изречения основата ще се попълни с качествена информация; до сега може би сме малко пасивни.
Всички сме автори на уикипедията - ако всеки постави 2 изречения основата ще се попълни с качествена информация; до сега може би сме малко пасивни.
Точно, geagleiam!
Инак първите два вида са за лятното полугодие, вторите два за зимното. Най-общо казано.
Защото зимата е от изключителна важност да имаш добра защита от водата и дишаемост, за да може четвъртия вид да си върши работата
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети