|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
dido
|
|
|
Пон Яну 16, 2012 11:35 pm |
 |
 |
Весела Ягодова
|
|
|
|
Наскоро научих, че преди 1989 г. в полето край Костенец по посока Пчелина също е имало добив на уран. Било строго секретно. Викали да работят само "връзкари", изкарвали се добри пари. За сметка на здравето. И до ден днешен стояли плочите на запечатаните шахти. Да ти кажа това изобщо не ме радва.
|
|
|
Вто Яну 17, 2012 9:54 am |
|
 |
albena :-)
|
|
|
|
статията си я бива, за Мелник не знаех изобщо, а що съм щъкала там......
за Елешница съм се замисляла, най-вече за хората там, ходила съм често навремето, ма тогава урана не беше така страшен и желаещи за работа там много - парите които се изкарваха бяха направо космически.....
Бухово - за там казват, че всичко е радиация, дали е така не зная, и за там се сещам от време на време покрай една жена, чието бебенце имаше проблеми някакви, но така и не разбрах какви
кофти работа това урана....така де са остави всичко без рекултивиране
|
|
|
Вто Яну 17, 2012 1:53 pm |
|
 |
torah
|
|
|
|
Над язовир Бели Искър и над село Ковачевица към местността и връх Кози камък, абе то май ще се окаже, че в БГ има бая от тази руда.
|
|
|
Вто Яну 17, 2012 1:57 pm |
|
 |
dido
|
|
|
|
По-интересно за мене беше високото ниво на естествена радиация около гранитните скали - забележката за Черни връх. Да не се окаже, че скитайки из планините добиваме естествено светене 
_________________ Бутам след осмата бира  |
|
|
Вто Яну 17, 2012 3:42 pm |
 |
 |
irina
|
|
|
|
 |
 |
Да не се окаже, че скитайки из планините добиваме естествено светене |
Да, така е. Доста е по-висока радиацията по върховете. Виж първите две графики, на Мусала и долната на София. Дали ще мога правилно да турна линка...
http://beo-db.inrne.bas.bg/moussala/
|
|
|
Вто Яну 17, 2012 4:12 pm |
|
 |
vedrin
Регистриран на: 25 Авг 2010 Мнения: 5878 Местожителство: 1116 m н.в. |
|
|
|
 |
 |
По-интересно за мене беше високото ниво на естествена радиация около гранитните скали - забележката за Черни връх. Да не се окаже, че скитайки из планините добиваме естествено светене  |
Здравейте,
Отдавна чета форума, но досега май не съм писал, тъй че първо да се представя както си му е реда. Името ми е Ведрин и от дете скитам из планините по стара семейна традиция.
Доколкото ми е известно гама фона в планините се определя в по-голяма степен от лъчения с космически произход, в сравнение с по-ниско разположените точки (колкото по-висок е върха, толкова по-тънък е атмосферния слой през която тези лъчения трябва да преминат преди да достигнат земната повърхност). Разбира се, допринасят и останалите фактори (състав на скалите, наличие на рудници и други видове замърсявания). Например при Чернобилската авария гама фона на Витоша (измерен в района на Резньовете) беше значително по-висок от този в София. Интересно е да се съпоставят данни от измервания в различни точки от страната, достъпни на тези три места:
http://www.bnra.bg/bg/emergency/radgamma_background
http://www.bnra.bg/bg/emergency/radgamma_background/inrne
http://eea.government.bg/bul/Output/Daily/bulletin-rad.html
Мерните единици не са еднакви във всичките източници, но се вижда че най-интензивен е гама фона на вр. Мусала, следван по петите от този в София и Пловдив. Общо взето ако човек се притеснява от такива неща трябва по-скоро да се замисли за изселване от София (или Пловдив), вместо за неходене по билата, особено като се вземе предвид че освен интензивността голямо значение има и продължителността на облъчването. Все пак може да е полезно да се вкарат в планинарската карта старите уранови мини за информация на преминаващите
В този ред на мисли да спомена също че облъчването при полет със самолет е още по-интензивно (пак заради космическите лъчи) и е съпоставимо с това при рентгенова снимка. Чувал съм че някои самолетни компании плащат добавки към заплатите на екипажите си като някакъв вид компенсация за това облъчване, на което са подложени постоянно...
|
|
|
Вто Яну 17, 2012 4:32 pm |
|
 |
|
|
|
|
 |
 |
По-интересно за мене беше високото ниво на естествена радиация около гранитните скали - забележката за Черни връх. Да не се окаже, че скитайки из планините добиваме естествено светене  |
това не би ли оказало по-голямо влияние върху един подрастващ организъм?
|
|
|
Вто Яну 17, 2012 4:46 pm |
|
 |
raver
|
|
|
Не знам колко е верно, но аз на Лакатник съм си изкарал младините. Почти всеки уикенд години наред по поляните, скалите и пещерите в района на Пробойница, а вода се пиеше от изворите от скалите и пещерите... А колко пъти съм спал в Темната дупка и колко вода съм изпил от там...
Не светя още де... 
|
|
|
Вто Яну 17, 2012 5:11 pm |
|
 |
irina
|
|
|
|
 |
 |
това не би ли оказало по-голямо влияние върху един подрастващ организъм? |
Ами...сигурно. Водата, която преминава през тези рудници ако я пият, пък и като поливат с нея...
|
|
|
Вто Яну 17, 2012 5:12 pm |
|
 |
mislesht
|
|
|
Малко да разширя дискусията. Има и места където се съхраняват опасни отпадъци. Ако не се лъжа например край Нови Хан, община Елин Пелин. То там и глина се добиваше в района, но не съм ходил и не знам кое къде се намира и къде са загробени отпадъците.
Сетих се и за нещо друго - чернобилския облак не "натори" ли района на Централен Балкан тогава? Имаше някаква статистика за раковите заболявания в Калофер, но не я откривам по изрезките от вестници, които си пазя.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето. |
|
|
Сря Яну 18, 2012 11:09 am |
 |
 |
dido
|
|
|
|
Може, но ми трябват точните места - купчини инертни материали от галериите, входове на галерии и прочее.
Между другото, Ведрин също е от екипа на BGMountains, той ми прати линка горе 
_________________ Бутам след осмата бира  |
|
|
Сря Яну 18, 2012 5:40 pm |
 |
 |
|
|
|
|
2 бетонни контейнера за опасни отпадъци седят на 100 м от магистрала Хемус
видях ги случайно след като изпуснах веднъж отбивката за Враца та се наложи да обърна при Джурово, там нямаше качване веднага, че много сняг и хванах наляво
|
|
|
Сря Яну 18, 2012 7:11 pm |
|
 |
Todor
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
Здравейте,
Отдавна чета форума, но досега май не съм писал, тъй че първо да се представя както си му е реда. Името ми е Ведрин и от дете скитам из планините по стара семейна традиция.
Доколкото ми е известно гама фона в планините се определя в по-голяма степен от лъчения с космически произход, в сравнение с по-ниско разположените точки (колкото по-висок е върха, толкова по-тънък е атмосферния слой през която тези лъчения трябва да преминат преди да достигнат земната повърхност). Разбира се, допринасят и останалите фактори (състав на скалите, наличие на рудници и други видове замърсявания). Например при Чернобилската авария гама фона на Витоша (измерен в района на Резньовете) беше значително по-висок от този в София. Интересно е да се съпоставят данни от измервания в различни точки от страната, достъпни на тези три места:
http://www.bnra.bg/bg/emergency/radgamma_background
http://www.bnra.bg/bg/emergency/radgamma_background/inrne
http://eea.government.bg/bul/Output/Daily/bulletin-rad.html
Мерните единици не са еднакви във всичките източници, но се вижда че най-интензивен е гама фона на вр. Мусала, следван по петите от този в София и Пловдив. Общо взето ако човек се притеснява от такива неща трябва по-скоро да се замисли за изселване от София (или Пловдив), вместо за неходене по билата, особено като се вземе предвид че освен интензивността голямо значение има и продължителността на облъчването. Все пак може да е полезно да се вкарат в планинарската карта старите уранови мини за информация на преминаващите
В този ред на мисли да спомена също че облъчването при полет със самолет е още по-интензивно (пак заради космическите лъчи) и е съпоставимо с това при рентгенова снимка. Чувал съм че някои самолетни компании плащат добавки към заплатите на екипажите си като някакъв вид компенсация за това облъчване, на което са подложени постоянно... |
Искам да поздравя с включването във форума и да пожелая "Добре дошъл" на авторът на сайта за топокарти, които аз лично много харесвам http://web.uni-plovdiv.bg/vedrin/
|
|
|
Чет Яну 19, 2012 9:59 pm |
|
 |
Todor
|
|
|
|
И още ... Дискусията ми напомни за един български филм "Гори, гори огънче" Там се говореше за радиация и свързани болести по нашите планини - по-специално в Родопите.
|
|
|
Чет Яну 19, 2012 10:02 pm |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|