Добре де, аз да попитам възможен ли е такъв маршрут. От х. Безбог се хваща надясно и се изкачва вр. Безбог от западната страна, ако не се лъжа се пада, и от там вече към превала между Полежан и Безбог. Целта е да се избегне изкачването на въпросния превал от другата страна, тъй като е лавиноопасно доколкото знам.
Точно това, което описваш, е правилният и безопасен ЗИМЕН маршрут.
Няма, но ако времето е ясно, върхът се вижда, няма с какво да се сбърка.
Пон Яну 16, 2012 3:45 pm
Мавруд
Така е. Значи ще чакаме да падне още 1 метър сняг. Впрочем странно е, че в Рила на същата н.в. има към 200-250 см, а на х. Безбог УЖ има едва 100-120 см. А при последния циклон валежите на юг не бяха по-малко - в Санандаско-Петричкото поле се изсипаха над 50-60 л.
Добре де, аз да попитам възможен ли е такъв маршрут. От х. Безбог се хваща надясно и се изкачва вр. Безбог от западната страна, ако не се лъжа се пада, и от там вече към превала между Полежан и Безбог. Целта е да се избегне изкачването на въпросния превал от другата страна, тъй като е лавиноопасно доколкото знам.
Точно това, което описваш, е правилният и безопасен ЗИМЕН маршрут.
E за там трябва още малко снежец да падне, че иначе ще е голямо заобикаляне на клекови връхчета Но и сега е възможно. Видяхме следите на някой ентусиаст минал от там.
А аз да питам, Газей качва ли се зимно или не е добра идея?
Като гледам е подухвало. На Витоша вятърът беше брутален, леден и правеше снежна мъгла... ако и там е било така значи, правилно реших да не ходя този уикенд към Полежан
Иначе си е красота ... както и да го гледаме.
яко студ по пиринските върхове е било и вятър като витошкия
Пон Яну 16, 2012 8:30 pm
Весела Ягодова
Цитат:
А аз да питам, Газей качва ли се зимно или не е добра идея?
Много, много добра идея е ! Направо си е задължително да се мине от там
Планираме на 23-23.02 да направим Безбог-Т.Езеро и обратно!Ако има мераклии-ще се радвам,да заповядат!И за съвети също ще съм много благодарен!
някой за уикенда мисли ли да се мъкне натам ?[/quote
Променихме малко плановете,тъй като сме само двама-ще направим 2 нощувки на х.Безбог(23,24.02) като свободния ден ще пробваме да качим Полежана и после слизаме към х.Г.Делчев(25.02)
Вто Фев 21, 2012 10:48 am
iliyadd
Здравейте, знам че има много писано и много снимки точно за този маршрут, но реших, че едно от хубавите неща след такова ходене е да споделиш с някого за красотите които си видял, а още по – хубаво е да можеш да го направиш с хора които разбират за какво говориш.
Та да си дойда на думата. На 10.03.2012 със Сергей тръгнахме от София за х. Безбог към 8,30 ч. Което си беше горе долу по план. Планът беше в събота на х.Безбог да покараме малко ски, а в неделя да качим вр. Полежан и ако времето позволи да стигнем до вр. Газей Аз бях със леки претиснения за начинанието, защото за първи път щях да ходя зимата без водач в Пирин. Досега я бях кръстосвал само лятото, или пък на Джамджиев ръб зимата, но със водач. Времето също леко ме притесняваше, беше облачно и според прогнозите нямаше да се оправи, поне не и уикенда. Сергей беше ходил, в планината сам през зимата, но пък не беше минавал по този маршрут.
Пристигнахме на х. Г. Делчев към 11,30 ч. И предвид многото багаж, ски и снегоходки се качихме на лифта, иначе щеше да ни се отели вола. Като казах снегодки аз неможах да си подсигоря такива в София и стисках палци да са верни писанията във форума, че на х. Безбог дават под наем. На хижата нямаше, но за мой късмет при бай Славе имаше два чифта, единият по – малък другият тъкмо като за мен. Настанихме се на тавана, понеже другите свободни места бяха в апартаментите, ама на нас някак си ни се стори прекалено толкова пари за хижа, а и не отивахме на спа. Времето продължаваше да е гадно, падна и мъгла. Покарахме ски следобед и се върнахме при бай Славе да похапнем и да му опитаме виното. Разбрахме се на сутринта към 6,00 ч. да пием кафе и да вземем снегоходките. Прибрахме се към хижата, в мъгла, но си казахме че сутринта ставаме към 6,00 пък каквот осабя покаже.
На сутринта станахме в 6,00 ч. за наш късмет времето беше ясно. Стехгнахме багажа и отидахме при бай Славе, но той не беше станал още. Пихме по едно кафе и към 7,00 видяхме, че комина му взе да пуши. Взех снегоходките, поразпитахме за маршрута, и бегом марш защото вече беше 7,30 ч. Тръгнахме към вр. Безбог от север. Снегът беше супер за газене със снегоходки, както ни беше писал ДИДО. Клекът се подава вече, но не беше проблем. Нагоре ту влизахме в облак ту се откриваше една гледка към Стражите. Стигнахме до върха за два часа и по закона на гадостта горе беше непрогледна мъгла. Нищо не видяхме, направихме няколко снимки до пирамидките и се зачудихме дали да продължим. Аз бях леко против, понеже в тази мъгла и при този сняг ме беше страх да не се заблудим на премката, но Сергей каза, че сме стигнали до Рим и ще е тъпо да не видим Папата. Не ми трябваше много да ме обеждава, защото тръгнахме веднага, а и добре че го послушах сигурно още щеше да ме е яд. В подкрепа на Сергей, на петдесетина метра под Безбог, мъглата се вдигна и като се откри една гледка към Попово езеро и върховете около него, приказка просто намам думи. Виждал съм ги много пъти на снимка, но на живо си е друго чувството. Полежан се подаваше само леко колкото да ни примами.
На премката влязохме в следите на група, която беше тръгнала преди нас, а и бяха минали през душевадката и бяха подсекали Безбог от ляво. Засякохме ги някаде около паметната плоча. От там нагоре няма какво да описвам яко блъскане и пуфтене от моя страна, ама то е така, не пуфтях като ядох пържоли и кюфтета пред телевизора два месеца, затова сега ще. Времето същото, ту бяхме в облак ту се откриваше една гледка и така двадесетина метра преди Полежан. И там пак като на Безбог, хвана ни една мъгла, но този път решихме да поизчакаме, искахме да видим Вихрен и Кутело, но уви този път изобщо не се вдигна та даже и сняг ни понаваля малко преди хижата. Ходене до Гъзей изобщо не обсъдихме, но то и в тази мъгла какво да говорим, а и нямаше следи натам, никой не беше минавал скоро. На връщане няма какво да се пише, освен че следобед снега стана отврат за газене, направо газехме в киша.
Снимки няма много, то и времето не позволи. Снимките са на Сергей, позволявам си да ги кача без негово разрешение.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2
Страница 2 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети