Здравейте планинари!
Понеже не съм ходила в Стара планина, а на мен се падна честта да направя 7-10 дневен маршрут за разходка за компанията и мен за юли, Ви моля ако може да дадете някой друг съвет. Като правих маршрута съм се ориентирала по това какво пише тук във форума, както и по разположението на хижите на картата и какво пише в хижите бг.
1 ден-Калофер-х.Рай-5 часа от Паниците
2 ден-х.Рай-разходка из околността и при водопада
3 ден-х.Рай-връх Ботев-х.Плевен-5 часа
4 ден-х.Плевен-х.Яворова лъка-х.Амбарица-6,5 часа
5 ден-х.Амбарица-х.Дерменка-5,5 часа
6 ден-х.Дерменка-разходка из околността
7 ден-х.Дерменка-х.Добрила-3 часа
8 ден-х.Добрила-х.Васил Левски-4,5 часа
9 ден-х.Васил Левски-Карлово-4,5 часа
Мислите ли, че при така съставения маршрут се пропуска нещо, което обезателно не трябва да се пропусне? Това оптималния вариант ли е? По-добре ли е да се качим до х. Рай от Априлци? Ще се радвам да получа малко акъл от хора с опит. Благодая предварително!
Нед Яну 15, 2012 2:57 pm
schism
Re: Съвет за маршрут в Стара планина
Хм... Много зависи от желанието и възможностите ви.
За 10 дена може да обиколите много голяма част от Балкана която си пропуснал в твоите виждания за маршрут.
Имате много дни в които нямате преход и тн.
Разбира се, зависи за какво отивате... почивка или да се поразтъпчите.
Аз бих започнал от Вежен.
Качвате се първия ден от: Север с. Рибарица/ юг от Копривщица.
2 ден след хижата, изкачвате в. Вежен и от там се спукате към х. Ехо, може и Козя Стена -до Ехо са около 4-5 часа зависи от темпото + 2 до Козя стена.
3 ден: От Ехо или Козя стена до Дерманка. Ако тъгнете от Козя стена може да стигнете и до х. Добрила.
4 ден: х. Добрила -връх Амбарица - Връх Купена. (Тъй като предполагам искате да минете през х. Рай и да видите Райското пръскало) след в. Жълтец се спускате към х. Левски. (от в. Амбарица и в. Купена се отркиват най -красивите гледки на Балкана! -не ги пропускайте!)
5 ден: х. Левски - х. Рай. - кратък преход ,ще може да отпочинете.
6 ден: х. Рай - в. Ботев (от в. Ботев може да вземете решение на къде да поемете. Спускане към х. Плевен или на изток към х. Тъжа)
Аз бих поел към Тъжа.
От там на следващия ден може да слезете към пръскалата -Кадемлийското и Бабското. или Качвате в. Триглав. и до х. Мазалат.
Зависи какви желания и колко издържлива е групата може да обиколите чудни места в Балкана.
Ако имаш питания, питай. Тук има и по разбиращи и познаващи Стара Планина и ще те ще ти дадат добри предложения.
Поздрави
Иво
Лахесис написа:
Здравейте планинари!
Понеже не съм ходила в Стара планина, а на мен се падна честта да направя 7-10 дневен маршрут за разходка за компанията и мен за юли, Ви моля ако може да дадете някой друг съвет. Като правих маршрута съм се ориентирала по това какво пише тук във форума, както и по разположението на хижите на картата и какво пише в хижите бг.
1 ден-Калофер-х.Рай-5 часа от Паниците
2 ден-х.Рай-разходка из околността и при водопада
3 ден-х.Рай-връх Ботев-х.Плевен-5 часа
4 ден-х.Плевен-х.Яворова лъка-х.Амбарица-6,5 часа
8 ден-х.Добрила-х.Васил Левски-4,5 часа
9 ден-х.Васил Левски-Карлово-4,5 часа
Мислите ли, че при така съставения маршрут се пропуска нещо, което обезателно не трябва да се пропусне? Това оптималния вариант ли е? По-добре ли е да се качим до х. Рай от Априлци? Ще се радвам да получа малко акъл от хора с опит. Благодая предварително!
_________________ "Един воин трябва да се научи да осъзнава всяко свое действие, защото ще бъде тук, на този свят, за съвсем кратко време, всъщност прекалено кратко, за да стане свидетел на всичките му чудеса."
Нед Яну 15, 2012 3:36 pm
lz1gjd
Може повечето да го зная този сайт, но аз съвсем наскоро попаднах на него и съм много очарован - браво за свършената работа :
Благодаря за бързите отговори!
Мммм... съображенията ми 2 пъти да се спи по 2 нощи на 1 и съща хижа са, че с тази група бях вече веднъж на планина за 7 дена, пак аз правих маршрута и знам, че понеже си предпочитат ходенето на планина да е с лифта, 2-3 часа разходка и хапване в хижата, първия ден са уморени, мръсни и ме мразят. А ако съм разбрала правилно около хижа Рай има какво да се види и затова след първия шок от ходенето им давам 1 ден почивка и мързел да се помотаят около хижата, но това може да се направи и на х. Вежен, както предлагаш schism. После знам, че с минаване на няколко дена ходене ентусиазмът спада и затова им давам още веднъж 2 нощувки на х. Дерменка, която от писаното тук разбрах, че била като хотел, така че ще си вземат малка доза цивилизация и отдих, една баня, и продължаваме. Кондицията на групата е-4-5 часа ходене го преживяват, после почват да мрънкат, та не трябва много да ги юркам, а пък си имаме и китарист, та може малко на почивките да ни подрънка
Сайта ми харесва
Нед Яну 15, 2012 4:44 pm
lz1gjd
Аз пък искам да попитам за колко дни е реалистично без извънредно претоварване да се вземе пътя от ... хижа Паскал ... до хижа Узана ... пешеходом разбира се ...
Нед Яну 15, 2012 6:26 pm
schism
lz1gjd написа:
Аз пък искам да попитам за колко дни е реалистично без извънредно претоварване да се вземе пътя от ... хижа Паскал ... до хижа Узана ... пешеходом разбира се ...
Лятно или зимно ?
х. Паскал - х. Бенковски/х. Вежен 6 /8 ч.
х. Бенсковски/Вежен - х. Козя стена 5/7 ч.
х. Козя стена - х. Добрила 7/8 1.
х. Добрила - з. Ботев. 7 ч.
з. Ботев (през в. Ботев) - х. Тъжа/х. Мазалат 4/7 ч.
х. Тъжа/х. Мазалат - х. Узуна 7/3.30 ч.
_________________ "Един воин трябва да се научи да осъзнава всяко свое действие, защото ще бъде тук, на този свят, за съвсем кратко време, всъщност прекалено кратко, за да стане свидетел на всичките му чудеса."
Нед Яну 15, 2012 6:48 pm
lz1gjd
Лятно, това изглежда доста добре ... Едноседмична ” почивка” ...
Без голямо натоварване за 7-8 дни. Ако малко се натегнете, за 5 дни. Ето ви един график:
1) Паскал - Момина поляна. (ако имате бивачни съоръжения, през лятото може да спите на билото, без слизане към Момина поляна) - около 5 часа.
2)Момина поляна - Вежен - 5-6 часа, зависи откъде ще минете.
3)Вежен - Ехо - Козя стена - 5 часа.
4)Козя стена - Беклемето - Дерменкая - Добрила - 7 часа
5)Добрила - Заслон Ботев -6 часа
6)Заслон Ботев - Тъжа - 4 часа
7)Тъжа - Мазалат - 4 часа
8-Мазалат - Узана- 4 часа
Извинете ме, докато пишех, е дадено мнение преди мен, не знаех.
Стана ясно , че добре познаваш възможностите на групата и си съобразила с това времетраенето и терена на маршрутите..... Така като гледам третия ден ( х.Плевен през през Тарзановата пътека и в.Ботев) е по-натоварващ , но ако времето е добро няма да имате проблеми ...Единственият ми съвет е , да включите връх Амбарица по трасето х.Добрила-х.Левски - ще се насладите на може би най красивите гледки в Стара Планина ! Минаване през Купена и Кръстците вече си е по-сериозно натоварване и се различава от 4 часа разходка - трябва да си прецените силите, за да не те бият останалите от групата Поздрави !
[quote="schism"]Хм... Много зависи от желанието и възможностите ви.
За 10 дена може да обиколите много голяма част от Балкана която си пропуснал в твоите виждания за маршрут.
Имате много дни в които нямате преход и тн.
Разбира се, зависи за какво отивате... почивка или да се поразтъпчите.
Аз бих започнал от Вежен.
Качвате се първия ден от: Север с. Рибарица/ юг от Копривщица.
2 ден след хижата, изкачвате в. Вежен и от там се спукате към х. Ехо, може и Козя Стена -до Ехо са около 4-5 часа зависи от темпото + 2 до Козя стена.
3 ден: От Ехо или Козя стена до Дерманка. Ако тъгнете от Козя стена може да стигнете и до х. Добрила.
4 ден: х. Добрила -връх Амбарица - Връх Купена. (Тъй като предполагам искате да минете през х. Рай и да видите Райското пръскало) след в. Жълтец се спускате към х. Левски. (от в. Амбарица и в. Купена се отркиват най -красивите гледки на Балкана! -не ги пропускайте!)
5 ден: х. Левски - х. Рай. - кратък преход ,ще може да отпочинете.
6 ден: х. Рай - в. Ботев (от в. Ботев може да вземете решение на къде да поемете. Спускане към х. Плевен или на изток към х. Тъжа)
Аз бих поел към Тъжа.
От там на следващия ден може да слезете към пръскалата -Кадемлийското и Бабското. или Качвате в. Триглав. и до х. Мазалат.
Зависи какви желания и колко издържлива е групата може да обиколите чудни места в Балкана.
Ако имаш питания, питай. Тук има и по разбиращи и познаващи Стара Планина и ще те ще ти дадат добри предложения.
Поздрави
Иво
А по така предложения маршрут има ли някакви по-опасни места, където ще трябва да се внимава да не се сууурнеш в някоя урва, не знам... като Кончето например или нещо подобно, но не толкова всяващо страх на смелчаци като мен?
А как искате да стигнете от х.Амбарица до х.Дерменка? (5 ден)
Минаването направо не е препоръчително за компания без сериозен опит в ориентирането, а е и забранено, защото е през резерват със строг режим ("Стенето").
Нормалният туристически път е през х.Добрила, която сте планирали за 7-я ден. Не е обаче много добре да се върви 2 пъти този тричасов участък (Добрила-Дерменкая).
Пътят между х.Амбарица и х.Добрила има 2 варианта: през вр.Амбарица или по пътека, която подсича върха от запад. Аз бих препоръчал, особено при хубаво време, пътя през върха. Ако има по-юнаци, от билото преди вр.Амбарица могат да отскочат до вр. Голям Купен на изток - половин-един час в едната посока. Този връх е труден технически, на ръба му има метално въже, но определено е една от големите забележителности, край които ще минете.
Нед Яну 15, 2012 7:31 pm
schism
Re: Съвет за маршрут в Стара планина
[quote="Лахесис"]
schism написа:
А по така предложения маршрут има ли някакви по-опасни места, където ще трябва да се внимава да не се сууурнеш в някоя урва, не знам... като Кончето например или нещо подобно, но не толкова всяващо страх на смелчаци като мен?
Ходи се по билото. Единствено между в. Купена и Жълтец малко повече внимание, не е страшно спокойно! Но внимавайте де.
Виж тази снимка взета от фото форума http://photo-forum.net/index.php?APP_ACTION=GALLERY_IMAGE&IMAGE_ID=1535872 от Купена до Жълтец от където започва равното и в далечината в. Ботев.
Нед Яну 15, 2012 8:27 pm
lz1gjd
Благодаря на всички за отзивчивоста и за отговорите, въпреки че въпроса ми бе зададен леко несериозно, явно че трябва една хубава тема да се отвори по въпроса. Понеже ходя сам бих искал предварително да се запозная с всички опасности които ми предстоят по пътя, вие описвате доста животни от които трябва да се страхува човек, а аз единствено в тази част на Балкана съм виждал "кръвожадни" кучета, стада крави, коне и овеце и една змия (мисля че бе водна) въпреки че съм обходил туристическите пътеки между Калофер - Рай - Васил Левски - Добрила - Дерменка - Козя Стена - Ехо. Това уви не в един поход ами съм се качвал от Карлово, Калофер и Сопот.
Нед Яну 15, 2012 8:52 pm
Лахесис
Благодаря за съветите! Да се надяваме, че няма да ни изядат мечките и буболечките (слава Богу аз бягам по-бързо от другите от групата )и живот и здраве ще успея да направя и кача някоя и друга снимка и да разкажа става ли Балкана за неориентирани като нас
Нед Яну 15, 2012 9:47 pm
IvayloG
:)
Е,никой не се родил научен,важното е човек да има мерак. Аз бих тръгнал от запад на изток или обратно,няма значение,но за 10 дена поне може да видите почти целия Централен Балкан,че даже и повече,а и ако имате палатки още по-добре-няма задължително да бързате към хижа. Според мен най-важното е сплотеността на групата,а и да си направите предварителен план,примерен, за отделните преходи. Но от директен маршрут Амбарица-Дерменка се откажете,както казва и ognedishasht, през Стенето не е удачно. Сигурен съм , че ще сте доволни от преживяванията в Балкана
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети