ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Зимен Пирин 2012
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
Зимен Пирин 2012
Автор Съобщение
стражара

Местожителство: Монтана

Мнение Зимен Пирин 2012 Отговорете с цитат
Честита Нова Година на всички планинари.
Здравейте
Дойде зима 2012 и с бат Ицо от Лом решихме да пообиколим сериозния спрямо другите ни планини, зимен Пирин. Ето и примерен график по който, ще се опитаме да ходим.
Зимен Пирин – януари 2012г.
1.Бетoловото – х.Яворов(4ч) – заслон Кончето (6ч) 10ч.
2. Заслон Кончето – вр.Вихрен (3ч) – вр.Хвойнати връх(2ч) – в.Муратов връх?????(под въпрос) (2) – вр.Гергийца(2ч) – заслон Синаница 11 ч.
3. Заслон Синаница – заслон Спано поле (3ч) – вр.Башлийски чукар?????(под въпрос) – вр.Бандеришки чукар?????(под въпрос) (2ч) – вр.Възела(1ч) – вр.Типиц – вр.Превалски чукар – вр.Безименен – Мозговишка порта – вр.Безименен – заслон Тевно езеро(6ч)
Вариант: з.Синаница – з.Спано поле – Чаирските езера – Превала – вр.Безименен – Мозговишка порта – вр.Безименен – заслон Тевно езеро 12 ч.
4. Заслон Тевно езеро – вр.Момин двор(1ч) – вр.Дженгал?????(под въпрос) – вр.Малък Полежан – вр.Полежан – вр.Безбог – х.Безбог(3ч 9 ч.
5. Х.Безбог – Добринище
Според прогнозата за времето може да завъртим и да започнем от х.Безбог прехода. Така също от вр.Вихрен може да слезим до х.Вихрен и от там на следващия ден направо към Тевно езеро.
Моля за всякакви съвети относно маршрута. Лятото е обикалян няколко пъти но зимата е съвсем различно

Последната промяна е направена от стражара на Вто Фев 14, 2012 9:40 pm; мнението е било променяно общо 4 пъти
Пет Яну 06, 2012 10:48 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gollum

Местожителство: Видин

Мнение Отговорете с цитат
Чел съм ваши писания и знам,че не си знаете силата,но все пак ми се струва ,че проекточасовете които сочите за маршрутите са като за лятно време.
Минавал съм "Кончето" през зимата,но с тръгване от "Яворов".При една гъста мъгла,често се стига до лутане и се губи време,а на "Кончето" е проблем и да видиш накъде върви гребена.
Имайте предвид,че зимата по маршрута няма подсичащи пътеки и още щом излезете на билото трябва да балансирате по тесен ръб с пикела няколко часа-описал съм го във форума, в "Кончести истории"през март м.г.
Така,че съвета ми е да тръгнете от "Яворов",а не от "Предела". Освен това смятам,че вр.Вихрен през зимата е лавиноопасен отвсякъде.Опитвал съм се да го качвам и съм се отказвал след бутането на третата дъска.Макар,че ако и тази година няма сняг ,като миналата може пък да не е проблем.
Надявам се да имате снегоходки и пикели и да сте минавали някои от официалните траверси през зимата.Изкаран курс по алпинизъм също би бил плюс.Иначе проектомаршрута ви ми звучи доста рисково.
Стискам палци да се справите и да ви четем пътеписите.

П.П.Ние също ще ходим 10дни по Пирин през февруари,но с избягване на билните преходи,поне до Орелек.
Пет Яну 06, 2012 11:36 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
стражара

Писал съм, че ще тръгваме от Бетoловото(и то рано сутрин) до заслон Кончето. Промени, ще има всякакви според зимната обстановка и времето за периода. Обурудване имаме изцяло зимно с допълинтелно 50метрово динамично въже и необходимите джаджи към него.
Времената са съгласувани с Зимния пътеводител.

Последната промяна е направена от стражара на Вто Яну 10, 2012 8:14 am; мнението е било променяно общо 2 пъти
Пет Яну 06, 2012 1:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
стражара

Здравейте
Искам да питам още няколко въпроса:
Къде може да се спре колата около Бетoловото за дните през, които ще скиторим?
Кой е най прекия зимен начин за качване от Бетoловото до х.Яворов?
Предварително, благодаря.

Последната промяна е направена от стражара на Вто Яну 10, 2012 8:16 am; мнението е било променяно общо 4 пъти
Пон Яну 09, 2012 7:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Защо ти е точно от Предел ?

Пон Яну 09, 2012 8:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
стражара

Нагоре нявсякъде по постовите си съм променил Предел с Бетoловото. За сега ако тръгваме от тази посока това, ще е началото ни.
Но, това последно, ще решим. Всичко зависи от прогнозата за времето, а и вариантите са или от края, Безбог или от началото Предел. На Предел, ще бъдем ноща и най-вероятно, ще се качваме през ноща до х.Яворов. Затова ме интересуват вариантите. Аз съм минавал няколко пъти варианта от Предел през Ушиците и Бяла река. Но от ушиците до Бяла река съм чувал и през лятото съм виждал следите от лавините, които падат там. Затова може би този вариант зимата не е удачен.
И като гледам най-удачния вариат, ще бъде този през Бетoловото. Таман, ще спрем колата в Разлог и от там с такси до Бетoловто и нагоре, помагайте по пътеката по Суходолска река или по пътя.

Последната промяна е направена от стражара на Вто Яну 10, 2012 8:16 am; мнението е било променяно общо 1 път
Пон Яну 09, 2012 11:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
igurbev

Местожителство: София

Пътят върти страшно много, всеки път го засичам и всеки път забравям резултата, но е нещо като 8 км
Пон Яну 09, 2012 11:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
dido

Разликата път/пътека е около 3 км. Зимата бих минал по пътя сякаш, там ще е по-голяма скоростта със сигурност.

Вто Яну 10, 2012 12:43 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
igurbev

dido написа:
Разликата път/пътека е около 3 км. Зимата бих минал по пътя сякаш, там ще е по-голяма скоростта със сигурност.

Абе по-голяма, по-голяма, ама 3 км на фона на 8 не е за пренебрегване. Confused
Вто Яну 10, 2012 12:52 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
dido

Не точно. 5.5 спрямо 2.5 са километрите, мерени от завоя с панорамната площадка до под старата хижа.
Но зимата спокойно може да се окаже по-бавна пътеката от пътя.

П.П. Аз щото като Вальо описвам всеки поход на листчета с точност до секундата - въпросния пасаж съм го вървял понатоварен лятото по двата варианта за 75 срещу 47 минути - т.е. 28 минути е била разликата. Зимата не виждам проблем да се изравнят времената.

Вто Яну 10, 2012 12:58 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
igurbev

Хм, в такъв случай чисто по пътя ще дойде повече от 3 км, защото преди панорамата има хубава заобиколка вдясно. То зависи от снега и дали някой не е минал вече по пътеката. Но така или иначе аз лично не бих тръгнал по пътя Smile
Вто Яну 10, 2012 1:11 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Niksi

Местожителство: софия

Привет ломско-монтански машини..Wink

Добра е идеята за зимно билно пиринско - и аз се каня на подобен маршрут. НО...ми се струва, че януари месец още е твърде рано за подобно начинание...особено из Пирин. Като период най-благоприятен период за целта го виждам след втората половина на февруари. Причините могат да се доста, но основните са: по-дълъг ден, вероятност за доста по добра снежна покривка - както повече сняг, така и по-добре фирнован, вероятност за по-добри атмосферни условия (сравнено с минали години)...и т.н.

Така че февруарско-мартенското приключение според мен има много по-голям шанс за успех.
А в момента даже снега е ужасен за билни траверси.

По-здрави ... и до-скитане !
Cool

Вто Яну 10, 2012 2:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
Весела Ягодова

На 100 % се съгласявам с Niksi.
А и с този нов сняг, аз лично не бих рискувала.
Чет Яну 12, 2012 1:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
стражара

Здравейте
Ето и изпълнените цели от така изложеното по горе разписание, което бяхме замислили. За съжаление трябваше да намалим дните с един ден и затова и заради лошото време през изминатите четири дни горе по Пирин, както и новия 30см сняг, нещата бяха ето такива.
Зимен Пирин – януари 19-22.01.2012г.
1.Бетoловото – х.Яворов – заслон Кончето
2. Заслон Кончето – вр.Вихрен – вр.Хвойнати връх – в.Муратов връх - заслон Спано поле
3. Ззаслон Спано поле – Чаирските езера(до тук бяхме като снегорини) – Превала – вр.Безименен – Мозговишка порта – заслон Тевно езеро
4. Заслон Тевно езеро – вр.Момин двор - вр.Малък Полежан – вр.Полежан – вр.Безбог – х.Безбог и прибиране по родните места
По нататък, ще пуснем и снимки и по подробно описание на преживяното.
В крайна сметка лошо време със силни до бурни ветрови и голямо затъване в неулегналия все още сняг, през целия преход. Нов сняг от 30-40см, след заслон Спано поле беше яко затъване до Винарска порта.
Поздрави

Пон Яну 23, 2012 12:32 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

стражара написа:
Здравейте
Ето и изпълнените цели...
....
Поздрави

ръкопляскания
Тръпнем в очакване на по-подробно описание и снимки.
Croc

Пон Яну 23, 2012 1:07 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.