ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
з. Ботев и Купена
Иди на страница Предишна  1, 2, 3

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
з. Ботев и Купена
Автор Съобщение
Rayko

Местожителство: Парадайс Сити

Мнение Отговорете с цитат
Една малка следновогодишна разходка по Купените и Кръсците:

Идеята беше да прекарам първите дни на новата година малко по-екстремно (по стара моя традиция). Но заради циганското лято през януари се получи един слънчев излет.
Този път не бях сам - на централна гара имах среща с моя приятел Стефан. С него си бяхме загубили следите и не се бяхме виждали от 1999г., до преди няколко месеца, когато той ме намери. Качихме се на рейса за Сопот и пътуването мина неусетно - имахме да си разказваме много неща - тая гад Стефан през тез години въобще не живял скучно, летял с перапланер, скоро се върнал от Непал, изобщо си живучкал доста приключенски, за което благородно му завиждам.
В Сопот хванахме последната врътка на лифта и малко след залез бяхме на Добрила. Вечеряхме, пийнахме чай с коняк, с много коняк и тръгнахме да се обуваме, защото мислехме да нощуваме на вр. Амбарица. Стефан извади някакъв огромен апарат с тринога и се разпра от снимки цала вечер, през ноща на Амбарица и до обяд на следващия ден. След Купена спряхме да вадим фотото, че малко окъсняхме, защото на места имаше дълбоки навявания, които доста бавеха, особено в участъка Кръстеца - Костенурката. А всяко спиране за снимка ни струваше средно 10 минути. Стефчо по принцип е спокойна душа, не бърза, спира за да се наслади на момента, а на мен почти не ми се случва да правя преходи, без да се напъвам на мах. Този път темпото беше компромисно и за двама ни, но май надделя Стефан, защото пристигнахме в заслон Ботев по тъмно. Но не съжалявам, защото ако бяхме пристигнали по-рано щяхме да се чудим какво да правим цяла вечер - яденето беше свършило, а за пиене имаше само бира от марка, която не харесвам, въпреки това унищожих трички.

https://picasaweb.google.com/109635947419931427059/201112_Rayko_Kupena#
Пон Яну 09, 2012 12:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
igurbev

Местожителство: София

Много хубави снимки и преход Поздравления!
Пон Яну 09, 2012 12:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
kibik

Супер време и гледки.
Стефан пак е направил чудни снимки Smile

това с пиенето на бира с боси крака на снега някакъв габровски чалъм ли е? Croc Tooth

ръкопляскания Clap
Пон Яну 09, 2012 12:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Rayko

Не само габровски, направо си е български - "механите са нам тесни"
Пон Яну 09, 2012 12:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
joropc

Мдааа, страхотия са снимките.
Райко, на мен така и така черна котка ми мина път, ама като ми се обади Христо, че ме чакате със Стефан в Сопот, ми стана много "приятно", 'щото по туй време бях по разни болници.За радост всичко мина без проблеми.Стефчо пак е неотразим с фотото, както винаги, де.
Поздрави!,
....пък и щях а ви развалям габровската група.. Very Happy
Пон Яну 09, 2012 4:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
t.hristov

Ех, уцелили сте супер време. Снимките са като за изложба Smile Поздравления
Бих искал да запитам -работи ли х. В.Левски ?

Чух, че приемала само "наши" и "ваши" туристи.
Пон Яну 09, 2012 7:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ПАВЕЛ

Снимките са уникални Exclamation В момента , в който измислят фотоапарат да снима по този начин на автоматичен режим, първата бройка я взимам на лизинг Laughing Laughing Laughing ! Иначе браво за начина , по който сте "конструирали"похода - нощувка и изгрев на Амбарица, вечерна разходка по Млечния чал........Красиво !

Пон Яну 09, 2012 8:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
marioli

Местожителство: Етрополе

БРАВО КОЛЕГИ ПРЕКРАСЕН ПРЕХОД.ЗИМАТА МИ Е ЛЮБМ СЕЗОН В ПЛАНИНАТА НО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ СЪМ ЗАТРУПАНА С РАБОТА И НЯМА ИЗМЪКВАНЕ. НАПРАВО МИ ИЗПЪЛНИХТЕ ДУШАТА. Very Happy Very Happy Very Happy
Вто Яну 10, 2012 12:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Rayko

Хижа Левски не работи официално, но има човек, който я пази и каза, че нама да върне никой закъсал. А нас, без да сме закъсали, ни гости с бобец, сладко от червени боровинки и чай - това имаше човекът.
@ПАВЕЛ, твои ли бяха следите без котки по вр.Голям Купен, че и на запад и на изток от него?
Вто Яну 10, 2012 1:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ПАВЕЛ

Rayko написа:

@ПАВЕЛ, твои ли бяха следите без котки по вр.Голям Купен, че и на запад и на изток от него?

Само на западният склон може да сте видели мои стъпки - бях там на 2 януари.Но имаше и други следи в района Wink . Не бяха котките проблема - " софтуера" ми се скапа в този чудесен пролетен ден Laughing Laughing Laughing За това ще разкажа дуг път, че още ме е яд на мене си .....Ето снимка от мястото , от което се върнах обратно без да съм качил върха Crying or Very sad :

Вто Яну 10, 2012 8:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
mlqko s oriz

Невероятни, зареждащи духа снимки BG радвам се, че има такива хора.Пожелавам още много красиви моменти.Нашата природа е уникална BG

https://picasaweb.google.com/103463121802304203567
Вто Яну 10, 2012 10:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

Година по-късно (17-18 март) - отново Laughing

Тоя път както си му е реда:

нощно качване до Добрила (което смятам да не практикувам никога повече, бахти зора)
успиване и моткане на сутринта
10-11-12 часа (според нивото на мотаене и спирките за снимки, ядене, пушене и "за спорта") отрошване по траверса
спане на з. Ботев
още близо 8 часа куцукане до Карлово...

пълна програма

подробно, на края е линка с всички снимки:
http://gamina81.blogspot.com/2012/03/v2.html
Сря Апр 04, 2012 4:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
ПАВЕЛ

Много красиви снимки , Люси ! Истинско удоволствие за мен е да чета разказите ти от тази част на Централен Балкан Clap ! А вечерното ходене по Млечния чал е магия - един от най-ярките ми спомени в планината Smile !

Сря Апр 04, 2012 8:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Gamina

Изчети описанията на Аспарух Wink Аз съм доста пишман в овързването Oops
Въпросното място определено е по-лесно да се мине при много и стабилен сняг, отколкото почти без сняг. То си е показателно - миналогодишната история и тазгодишната.

За посоките - де да знам как и дали въобще има по-лесно. И в двата случая си е нужно внимание.

Изприпкай го сега лятото, лятната пътека посича от север и се минава доста бързо, а и е готино преходче Wink
Пет Апр 06, 2012 10:38 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
fena73

Местожителство: Ст.Загора

Todor написа:
ferdi_mruvkata написа:
Gamina написа:
Аз пикелче съм си избрала Razz
Ма ще е за другата зима Smile

Ама без котаци не тръгвам Smile

ами да, то не си ли стъпил здраво на земята . .. пикели микели . . .все тая

Извенете, че не е точно по темата, но според мен пикелите са абсолютно задължителни за всички, които ходят в билните части на зимна планина, където има наклони над 20%. Също така е задължително всеки да отдели 1-2 дни на подходящ склон и да тренира техниката на самозадържане.
Всичко е много хубаво, докато "си стъпил здраво на земята", но ползването на котки не ти дава 100% гаранция. Всъщност само с пикел ще се справиш далеч по-удачно отколкото само с котки.

И пикела не дава 100%гаранция!Бях на представвянето на нашите алпинисти за качването в Патагония тая година-Григор Вътев разказва как се е пързалял по улей и натискал пикепа,но само хвърчели пърчета лед и толкоз!А това е човек,който знае как да борави с такива"хладни оръжия"Добре че са били вързани с Никола Леваков и той го е задържал...Да не говорим за това че може да си го забиеш в главата вместо в леда ако не си тренирал достатъчно Rolling Eyes
Нед Апр 08, 2012 8:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3
Страница 3 от 3

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.