Автор |
Съобщение |
alexvan
|
|
Съб Дек 24, 2011 10:41 pm |
|
 |
mircho
|
|
|
Нед Дек 25, 2011 4:09 pm |
|
 |
ПАВЕЛ
|
|
|
|
 |
 |
Скоро загледах палатка на нея пише минимално тегло. Какво ще рече това? От целия багаж за палатката кое трябва да се махне за да стане минимално теглото? |
Маха се теглото на колчетата+ саковете съответно на колчетата, рамката и самата палатка.... С две думи смята се теглото на сглобената палатка(без колчетата ) и нищо друго ......
_________________ https://www.youtube.com/watch?v=KDPW_g2AhAU |
|
|
Нед Дек 25, 2011 8:10 pm |
|
 |
theia
|
|
Избор на палатка |
|
Здравейте
Моля за съвет при избор на палатка, понеже след много разглеждане на модели и параметри ми е трудно да се спра на един вариант
Ще я ползвам по планини, най-вече в България, може и на по-високо - в Рила и Пирин. Искам да е двуместна и възможно най-лека, тъй като ще я нося на гръб, а по баирите раницата натежава по някое време
Всъщност ако има някоя триместна и по-лека също не бих отказала заради повечето пространство вътре
Засега съм се спряла на тези модели, но ако знаете някой добър вариант с тези параметри, ще съм благодарна ако ми предложите.
Salewa MANTIS II
Ferrino SPECTRE 2 На тази параметрите са добри, но 3000 воден стълб в сравнение с 4000 - 5000 при Salewa ми се струва недостатък
VANGO Banshee 200 - 2011 За тази четох че е доста малка, дори за 2-ма души, иначе всичко друго й е идеално
VANGO Banshee 300 - 2011 Това е варианта на същия модел за трима души, малко по-тежка е обаче.
Ferrino Nemesi 2 Тази също е с много хубава форма (т.е. по-просторна отвътре и теглото й е ок, но водния стълб не е много висок)
Salewa MANTIS III
А освен това бихте ли ми казали каква палатка е подходяща и при по-силен вятър, някъде по-високо в планината, на открито?
|
|
|
Вто Яну 03, 2012 7:49 pm |
|
 |
Psychosapiens
|
Re: Избор на палатка |
|
 |
 |
Здравейте
А освен това бихте ли ми казали каква палатка е подходяща и при по-силен вятър, някъде по-високо в планината, на открито? |
Когато ровех за палатки из нета и гледах ревютата ми направи впечатление ,че никой производител не казва на какви сили/вятър издържа палатката ?! Което си е странно според мен...за това проучих разни ревюта и тн из нета и ето какво си изкарах като задължително за вятър.
Такава с въжможно най-много точки на захващане към земята посредством въжета и колчета.
Трябва да е по-нисичка и да има повече от две рейки задължително алуминий.
Отделно трябва да избяхваш ветровитите места по подразбиране Гледай да се накатаваш и ако знаеш обичайната посока на духане на вяътра в района ориентираш палатката спрямо нея ако има значение разпъването , и се надяваш да не духа.
Аз съм с тази http://www.eurekaeurope.com/products/productdetail/Autumn+Wind+2XD/part_number=11E080-AW2/1329.0.4.10.7559.37162.0.0.0?pp=136&
_________________ Know your Body. Know your Mind. Know your Substance. Know your Source
Последната промяна е направена от Psychosapiens на Чет Яну 05, 2012 1:50 am; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Вто Яну 03, 2012 11:50 pm |
|
 |
theia
|
|
|
 |
 |
Когато ровех за палатки из нета и гледах ревютата ми направи впечатление ,че никой производител не казва на какви сили/вятър издържа палатката ?! Което си е странно според мен...за това проучих разни ревюта и тн из нета и ето какво си изкарах като задължително за вятър.
Такава с въжможно най-много точки на захващане към земята посредством въжета и колчета.
Трябва да е по-нисичка и да има повече от две рейки задължително алуминий.
Отделно трябва да избяхваш ветровитите места по подразбиране Гледай да се накатаваш и ако знаеш обичайната посока на духане на вяътра в района ориентираш палатката спрямо нея ако има значение разпъването , и се надяваш да не духа.
Аз съм с тази http://www.artus-sport.com/artus-sport/en/tentsabb2.html |
Да, звучи логично да има повече опорни точки за по-голяма стабилност. Това я прави малко по-прихлупена и ниска, но явно не може да са изпълнени и двете условия - хем устойчива, хем просторна..
А линка не се отваря.
|
|
|
Сря Яну 04, 2012 12:25 am |
|
 |
theia
|
|
|
Хайде бре хора, дайде някаква идея , толкова ли няма тука някой по-запознат с палатките от мен.. 
|
|
|
Сря Яну 04, 2012 8:06 pm |
|
 |
roadrunner
|
|
|
Сря Яну 04, 2012 11:01 pm |
|
 |
torah
|
|
|
Сря Яну 04, 2012 11:17 pm |
|
 |
Ристо Туристо
Регистриран на: 02 Окт 2008 Мнения: 4329 Местожителство: на 950 м.н.в. |
|
|
 |
 |
Хайде бре хора, дайде някаква идея , толкова ли няма тука някой по-запознат с палатките от мен..  |
Разбирачи има.
Ама питачи нема.
До каква тежест търсиш палатка?
До колко пари си склонна да дадеш?
Дву или триместна последно?
2000, 3000 или 4000мм воден стълб на горния слой търсиш. А на долния слой?
Силно ветроустойчива или може и по-нормално устойчива на вятър?
Критерий за просторна палатка?
....
послепис: съгласен съм с torah - от изброените от теб - Ferrino SPECTRE 2
Само нещо ме съмнява тежестта на палатката 
_________________ Енциклопедия за ЕКИПИРОВКАТА за туризъм.
Палатки *** Туристически обувки |
|
|
Сря Яну 04, 2012 11:19 pm |
|
 |
torah
|
|
|
 |
 |
 |
 |
Хайде бре хора, дайде някаква идея , толкова ли няма тука някой по-запознат с палатките от мен..  |
Разбирачи има.
Ама питачи нема.
До каква тежест търсиш палатка?
До колко пари си склонна да дадеш?
Дву или триместна последно?
2000, 3000 или 4000мм воден стълб на горния слой търсиш. А на долния слой?
Силно ветроустойчива или може и по-нормално устойчива на вятър?
Критерий за просторна палатка?
....
послепис: съгласен съм с torah - от изброените от теб - Ferrino SPECTRE 2 |
Ристе, четачи няма, човекът си го е написал по-нагоре ама ти най-знаеш ти кажи.
|
|
|
Сря Яну 04, 2012 11:25 pm |
|
 |
Ристо Туристо
Регистриран на: 02 Окт 2008 Мнения: 4329 Местожителство: на 950 м.н.в. |
|
|
Сря Яну 04, 2012 11:29 pm |
|
 |
dido
|
|
|
|
theia, повечето от тези палатки дето даваш не са ветроустойчиви - тип иглу с 2 рейки.
Ветроустойчиви са тип тунел или геодезична конструкция. Най-леките и едновременно ветроустойчиви са тип тунел. Но те дават малко място.
Една от палатките ми е CAMP minima 2 - двуместна, двуслойна, тежи 1500 грама и е изключително спартанска. Държи се адски добре на вятър заради щото е ниска и се обтяга много добре.
_________________ Бутам след осмата бира  |
|
|
Чет Яну 05, 2012 1:45 am |
 |
 |
theia
|
|
|
|
Мерси за отговорите Това което търся е лека и просторна палатка за 2 ма, макс 3ма човека, която да е възможно най ветроустойчива. Но доколкото разбирам ако е така ще да е тясна. Та явно не може и трите наведнъж. А и цените на хубавите модели са височки. Не ми се иска да давам повече от 250-60 за палатка. Поне да гледам да е с алуминиеви рейки ли? А за материала на палатките какво ще кажете. Тази на ферини ми се струва от доста деликатна материя, поне по снимка.. 
|
|
|
Чет Яну 05, 2012 7:29 pm |
|
 |
torah
|
|
|
|
 |
 |
Мерси за отговорите Това което търся е лека и просторна палатка за 2 ма, макс 3ма човека, която да е възможно най ветроустойчива. Но доколкото разбирам ако е така ще да е тясна. Та явно не може и трите наведнъж. А и цените на хубавите модели са височки. Не ми се иска да давам повече от 250-60 за палатка. Поне да гледам да е с алуминиеви рейки ли? А за материала на палатките какво ще кажете. Тази на ферини ми се струва от доста деликатна материя, поне по снимка..  |
Взимай я, за условията които си поставил тя е най-близо. За нашите планини е добре. Ако няма да спиш в нея зимата все ще издържи каквото и да е времето разпъната на подходящо място за една вечер. При лошо време едва ли ще останеш втора нощ да спиш в нея. Лека е честито. 
|
|
|
Чет Яну 05, 2012 7:40 pm |
|
 |
|