Здравейте.
Каним се да ходим към Ботев към 10-11 Дек., но бих искал да събера малко информация за този маршрут. Почти не съм ходил по това време на годината и никога не съм се качвал до заслона от тази посока. А за да получим съгласието на останалата част от родата ще ни трябва факти, че не е толкова страшно колкото си го представят.
Та кажете има ли опасни места за подхлъзване, за лавини? Имам гпс, така че загубването е по-малко вероятно. В сняг, със снегоходки, в сравнително добра форма какво е ориентировъчното време от хижата до заслона...?
Планът в общи линии е следният: в Петък вечерта на хижа Плевен. В Събота рано-рано тръгваме нагоре, стигаме заслона и ако време и сили позволяват може да се пробваме до върха и обратно пак до заслона. Ако някой има мерак да заповяда .
Благодаря предварително, поздрави!
Съб Ное 19, 2011 11:32 am
ferdi_mruvkata
от хижата, хвщате по пистата и после като излезете над гората колците на зимната маркировка. Тя върви по един ръб така че не трябва има лавини. Има въже през голяма част от качването. внимавате да не се хлъзгате и толкова. Нищо страшно според мен.
Не ходите по лятната пътека че стават белите
_________________ Not All Who Wander Are Lost
Съб Ное 19, 2011 12:14 pm
ipopo
получи инструктажа за посоката, иначе като време от паркинга до х.Плевен е до час, а от хижата до върха 3-4 часа (според зависи колко сняг е натрупало) ...много обикаля тази зимна пътека
http://media.snimka.bg/9567/025388388.jpg?r=0 http://media.snimka.bg/9567/025388411.jpg?r=0
Погледнете ги тези две снимки. Те са правени в началото и края на зимната пътека. Разбира се, има още 20 - 30 минути слизане до заслон Ботев. Изкачването е трудния участък на вашия път. Обърнете внимание: Разнородна и доста голяма група. Започваме изкачването в 9,24 часа и завършваме в 10,59 часа. Една стегната група винаги може да се изкачи за час или за час и петнадесет минути. През лятото сме пробвали, разликата между лятна и зимна пътека е 30-35 минути. Минавали сме го две групи в един и същ ден. Останалата част от маршрута може да се измине, пеейки хубави български песни, та да ви чуят чак от вр. Русалка. Бъдете внимателни на въжето. Помня случай на политане на жена, при страхотна виелица и гъста мъгла. Откриха я на следващия ден. Като стигнете до заслона, не изпускайте най-сладкото - изкачвайте и връх Ботев.
Как бих искал да се отзова на поканата ви, но няма да мога, тъй като следващата седмица, на 16 и 17 Декември ще бъда на х. Тъжа, при хубаво време и на вр.Ботев.
Пожелавам ви успешно изкачване на вр. Ботев. Добри сте, ще успеете.
Снимките са от разказа ми "През Октомври като през Януари" от същия този форум.
Еее не е истина щях да пускам същата тема за абсолютно същия маршрут!
И аз се каня да ходя до Ботев, но сам - на моите им дай само да пукат по празниците.
Аз също съм с GPS, само времето трябва да си разчета.
Мисля за един ден да го направя, та да си е пълно мъчението.
Котки имам, но не и снегоходки.
Ще дебна някъкв хубав антициклонален студ - хубаво да стегне и тръгвам.
Нагоре не ме притеснява - по скоро слизането ще е мъка - хубав наклон имало това ребро, а?
Успех на автора!
Тя, лятната пътека от х.Плевен за вр. Ботев е за ползване от Юни до края на Септември. В три от улеите през другите месеци почти винаги има сняг, и никой не може да каже преди да стигне дотам, дали е мек сняг или лед. Това означава, че винаги може да полетиш надолу. На 2 Юни една година, от Ботев за х.Плевен се върнахме от втория улей, покрай срутения заслон Ботев, по зимната пътека слязохме надолу. Иначе, трябваше да чакаме леда да се стопи(не зная кога).
Тоест, без котки да не тръгваме ли? Нямаме такива, шиповете на снегоходките не са ли достатъчни?
@viachi
Теренът по въжето от х.Плевен до з.Ботев е крайно неподходящ за снегоходки.Там такива не ти трябват и само ще ти пречат.Котки обаче, задължително!!Случвало ми се е да не мога да направя една крачка без котки, а наклонът е много голям за снегоходки.Когато излезеш на билото(Млечния чал), снегът почти винаги е фирнован и няма опасност от затъване.Може да затъвате евентуално на слизането преди заслона, но там говорим за 10-15 минути ходене.Дори и да няма сняг, а само някои улеи се белеят, минаването по лятната пътека е лудост по това време.Минавате си по зимната и няма да имате никакви проблеми, НО котките в раницата.И пикел не е лошо да има....Стигнете ли до заслона, качването до върха е задължително.Ще ви отнеме от 30мин. до един час, в зависимост как ходите.
Ето ти снимки на две ходения по маршрута.Първото с малко сняг:
https://picasaweb.google.com/114582144786188859519/Botev13022010?authkey=Gv1sRgCPPhmr3wg8uJrAE#5573218568285549826
Тук с много сняг:
https://picasaweb.google.com/114582144786188859519/30012011?authkey=Gv1sRgCNflj4TEi8O0UQ#5568000255758921746
Последната промяна е направена от joropc на Нед Ное 20, 2011 8:22 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Хижа Плевен разполага със стаи с по 3, по 4, по 6 и т.н. легла и може да си направите резервация по телефона, за да се наспите нормално. По това време на годината и особено от петък има и скиори на хижата. Лично аз бих тръгнал в 5 часа на челник. При това положение ще сколасате да се качите на Ботев, да пиете чай при метеоролога и да хванете гледките много преди обяд. В 11:30 -12:00 опридате наопаки, прибирате се по видело и се наспивате пак в нормална стая на хижа Плевен. Според плана ви трябва да нощувате на Заслон Ботев. Забелязваш, че казвам нощувате, не наспивате. (тук Мечо Пух ще контраатакува) От хижа Плевен до Ботев и обратно е напълно изпълнимо и приятно излетче и ще го направите с полупразни раници, защото няма да ви се налага да мъкнете целия катун на гърба си, а ще оставите голямата част в хижата за да не ви тежи. После се напивате в хубавия ресторант на х.Плевен. (с швепс) До Заслон Ботев маршрутът по зимната пътека е напълно безводен, да го имате пред вид.
наспивате пак в нормална стая на хижа Плевен. Според плана ви трябва да нощувате на Заслон Ботев. Забелязваш, че казвам нощувате, не наспивате. (тук Мечо Пух ще контраатакува)
Никакви контри, особено ако срещу себе си имам приятели. Обаче не мога да не си призная, че предпочитам да нощувам в заслон Ботев, отколкото да се наспивам в х.Плевен. Не отричам, че в х.Плевен условията са идеални. Но аз винаги съм за красивата панорама, пред идеалните условия. Понякога предпочитам не заслон, ами и палатка.
viachi, ако сте взискателни към условията, послушайте моя приятел mediator37, той е прав, че няма да мъкнете и багаж на гърба си. Иначе можете да нощувате в заслона, сутринта излезте рано, преди изгрева на вр.Млечния чал, ако сте късметлии, ще видите не само голяма част от Стара планина, но и от България.
Задължително използвайте ЗИМНАТА ПЪТЕКА/ т.е. по въжето/- при наличие и на минимален сняг е самоубииствено подсичането на улейте/ т.е. лятната пътека/. Миналата година бях свидетел на смъртен случай на 30.04 именно по тази причина- спасителите едвам извадиха от дерето посред нощ смазания труп!
Успех!
П.П. http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=1672
Благодаря на всички, адски полезна информация.
Тък като не разполагаме с котки, това ходене се отлага.
Иначе бях мераклия да спя на заслона, при късмет да се насладим на вечерни и сутрешни гледки, но нищо, по - натам .
Поздрави на всички, и малко препятствия по всеки Път, който сте поели!
Пон Ное 21, 2011 11:01 am
milenski
Не се отказвайте така лесно, това което може да ви откаже е времето. Ако хванете добро време няма никаква трудност в маршрута, но мъгла и особено вятър променят нещата много. Заслонът е едно много приятно място и залезите, звездите и изгревите са неповторими. Но да гледаш Джендема от терасата на х.Плевен не може да се сравни с нищо... е може би само с изкачването му
Вто Ное 22, 2011 1:20 am
Max22
Въпросният паркинг под х.Плевен, колко е надежден?
24ч. ли има пазач?
Вто Дек 27, 2011 2:51 pm
Kent
2 лв на денонощие, зимата не знам дали има. според мен е надежден. във всеки случаи по колата нищо никой не беше барал през септември нито по другите. ако оставиш другаде могат да направят я мизерия, я някой глоба да друснат щото се пак е в парка това май.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети