ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Неделен излет: хижа Соколна- Атанас тепе- Зли връх /Мазалат/
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Неделен излет: хижа Соколна- Атанас тепе- Зли връх /Мазалат/
Автор Съобщение
mislesht

Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Дори може и Танастепе да не се изкачва. Като се излезе на седловината южно от върха по югозападния склон се върви по разни хоризонтални пътеки, животински. От това по-бърз вариант не знам. Кучетата остават далече от другата страна на върха. Wink
Курудере си е Курудере, не знам някой да е спорил за това до сега.
Цепнатината в скалите се нарича "Портата".

Вто Авг 09, 2011 10:52 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Plamen К

Местожителство: Казанлък

mislesht написа:
Дори може и Танастепе да не се изкачва. Като се излезе на седловината южно от върха по югозападния склон се върви по разни хоризонтални пътеки, животински.

На връщане подсякох Танас тепе, като от Киминчето тръгнах по една от тези пътеки. Умишлено не го споменах, защото пътеката пресича няколко доста стръмни дерета или урви, чудя се как да ги нарека. Там има опастност от подхлъзване /лично мое мнение/.
Сря Авг 10, 2011 3:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Plamen К

Мнение Прехода на Звездилин Отговорете с цитат
Звездилине, поздрави за прехода!
Сря Авг 10, 2011 3:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Звездилин Жеков

Местожителство: Варна

Мнение За Тънката рътлина Отговорете с цитат
Пламене благодаря за поздравите! На теб искрено ти завиждам за възможността през цялата година да бродиш из планината. При мен не стоят така нещата. Да, това лято си направих добър преход. Искам да помогна на други, които смятат да минават по Тънката рътлина. Като се слиза от х.Мазалат по Кривата пътека, достига се р.Габровница и се тръгва надясно (срещу течението). След около 500м се достига един полуразрушен бетонен мост. Преминава се по него, а след това другия ръкав на реката се минава по камъните. Точно на срещуположния бряг излиза Тънката рътлина. За съжаление маркировката се хваща 100-200м нагоре. Абе важното е, че посоката е на юг. Върви се по серпентини, първо наляво, нагоре и след това надясно, докато се хване маркировката. Тя е зелена. Като се излезе на поляната след гората, добре е да се ходи по билото. Поне през лятото беше по-лесно, защото има много високи треви. Не знам само дали от НП не са го забранили вече този маршрут.
Сря Сеп 07, 2011 3:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Plamen К

Мнение Скобелево - Аладжик - Демиркапия - Вълчи камък - Синаница - Отговорете с цитат
Тази част от масив Триглав е по-слабо посещавана от туристи, но както и очаквах гледките си заслужаваха. При малко по-стегнато темпо маршрута се минава спокойно за ден. А може да се продължи на запад към заслона на Голям Кадемлия или след Атанас тепе на север към хижа Мазалат.

Снимките: https://picasaweb.google.com/100300943884381466514/zXPqeD
Чет Дек 15, 2011 6:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Speedy

Местожителство: Неврокопъ

Ех че красива есен ръкопляскания

Чет Дек 15, 2011 7:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
metro

Местожителство: с.Куртово

Добро ходене ! Адмирации!!!

Чет Дек 15, 2011 10:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
igurbev

Местожителство: София

Албумите ти, заедно с коментарите, са подробни като статии. Поздравления за труда! И за снимките Smile
Чет Дек 15, 2011 11:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
ПАВЕЛ

igurbev написа:
Албумите ти, заедно с коментарите, са подробни като статии. Поздравления за труда! И за снимките Smile

+1 Exclamation Албумите на Пламен са си чиста проба пътеводители !

Пет Дек 16, 2011 12:16 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
goldhand

Местожителство: B-S

Здравей Пламене!Поздравления за разходката която си направил.Виждам че ти е познат района.Преди години минах по тези места в мъгла.Загубихме се малко,от х.Мазалат отидохме в х.Соколна,вместо на х.Русалка.Спомням си че слизахме по някакво метално въже,споменатите кошари се виждаха от време на време ,леко вляво и отпред.също така минахме по една подсичаща пътека,където склона беше много стръмен и накрая имаше нещо като порта,през която минаваше пътеката.Знаеш ли къде може да е този метален парапет,защото не го виждам на снимките?
Поздрави!
Нед Дек 18, 2011 1:43 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
JimBoj

Имам един въпрос който стой пред мен от доста време и сега виждам, че „Plamen К„ познава този район от масива Триглав.
Та въпроса е за идеи от къде другаде може да се стигне до хижата, освен от Габарево е и разбира се да не се ходи много ...
В посочения от Пламен маршрут от „Мандрата“, по дерето може да се слезе до х. Соколна, но въпроса е има ли и по преки пътеки Smile от към селата Асен, Скобелево или нейде другаде.

В тази тема накратко разисквахме такива варианти, но стигнахме до мечки и защитени местности и никой който да е влизал там:

http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=2099&highlight=%D1%EA%EE%E1%E5%EB%E5%E2%EE+%D1%EE%EA%EE%EB%ED%E0
Пон Дек 19, 2011 1:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Plamen К

goldhand написа:
Здравей Пламене!Поздравления за разходката която си направил.Виждам че ти е познат района.Преди години минах по тези места в мъгла.Загубихме се малко,от х.Мазалат отидохме в х.Соколна,вместо на х.Русалка.Спомням си че слизахме по някакво метално въже,споменатите кошари се виждаха от време на време ,леко вляво и отпред.също така минахме по една подсичаща пътека,където склона беше много стръмен и накрая имаше нещо като порта,през която минаваше пътеката.Знаеш ли къде може да е този метален парапет,защото не го виждам на снимките?
Поздрави!

Само мога да предположа, че от хижа Мазалат сте слезли по Кривата лътека до река Габровница и после сте се изкачили по Тънката рътлина до премката между Атанас тепе и Зли връх наречена Киминчето. Там, вероятно сте се объркали. Там е трябвало да тръгнете надясно /на запад/ към Зли връх, Пиргос, Малък и Голям Кадемлия и оттам да слезете към хижа Русалка. Обаче самата пътека излиза под ъгъл на гореспоменатата премка /Киминчето/ ... /виж снимките/
https://picasaweb.google.com/100300943884381466514/15052011#5607275632405814578
https://picasaweb.google.com/100300943884381466514/15052011#5607275832655392834
...и вие сте продължили в мъглата, както ви е водила пътеката /на изток/. Даже виждам сега на картата, че преди това има още една по-ниска подсичаща пътека и може да сте хванали нея. Тези пътеки са на много стръмния северен склон на Атанас тепе и водят към Воден връх /Гьол тепе/. Оттам сте почнали да слизате на юг и сте видяли овчарниците. Обаче аз все още не съм ходил по тези пътеки и не съм се качвал на Гьолтепе. Вероятно парапета с въжето е някъде там из района, за първи път чувам за него, ще питам при възможност.
Пон Дек 19, 2011 2:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Plamen К

JimBoj написа:
Имам един въпрос който стой пред мен от доста време и сега виждам, че „Plamen К„ познава този район от масива Триглав.
Та въпроса е за идеи от къде другаде може да се стигне до хижата, освен от Габарево е и разбира се да не се ходи много ...
В посочения от Пламен маршрут от „Мандрата“, по дерето може да се слезе до х. Соколна, но въпроса е има ли и по преки пътеки Smile от към селата Асен, Скобелево или нейде другаде.

В тази тема накратко разисквахме такива варианти, но стигнахме до мечки и защитени местности и никой който да е влизал там:

http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=2099&highlight=%D1%EA%EE%E1%E5%EB%E5%E2%EE+%D1%EE%EA%EE%EB%ED%E0

Според мен, ако сте с личен автомобил най-краткият начин да се стигне ди хижа Соколна е да се паркира на барата /описано е в началото на тази тема/ и след това да се тръгне на север към хижата по маркираната с синьо пътека /около два часа преход/.
Ако до Асен или Скобелево се подходи с автобус има логика да се търси по-пряка пътека към хижата. Говорих с човек от Скобелево, има такава пътека, но е силно обрасла, немаркирана и занемарена. Имам идеята да я проходим с този човек.

Виждам на топографската карта и алтернативен вариант: ...
https://picasaweb.google.com/100300943884381466514/zXPqeD#5686400823585064562

Има даден един черен пунктир /камионен път, или по-скоро пътека/, който тръгва от полето, западно от Скобелево /западно от моста, който пресича "Селското дере"/. След информацията за моста "ЖБ 8-4/20" пътеката се откланя през овощна градина почти на север, вие се през гората и стига до кошара. След това пресича поляна в посока северозапад, излиза под връх Саранка до отделна скала с височина около 8 м. Хижата е на около 500м на югозапад от тази скала. Но и тази пътека не съм я преминавал, не знам нищо за състоянието и. Само мога да предположа, че и от Скобелево до хижа Соколна по един от тези два предполагаеми маршрута ще се върви поне два часа.
Пон Дек 19, 2011 2:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
goldhand

Местожителство: B-S

Цитат:
Само мога да предположа, че от хижа Мазалат сте слезли по Кривата лътека до река Габровница и после сте се изкачили по Тънката рътлина до премката между Атанас тепе и Зли връх наречена Киминчето. Там, вероятно сте се объркали. Там е трябвало да тръгнете надясно /на запад/ към Зли връх, Пиргос, Малък и Голям Кадемлия и оттам да слезете към хижа Русалка. Обаче самата пътека излиза под ъгъл на гореспоменатата премка /Киминчето/ ... /виж снимките/
https://picasaweb.google.com/100300943884381466514/15052011#5607275632405814578
https://picasaweb.google.com/100300943884381466514/15052011#5607275832655392834
...и вие сте продължили в мъглата, както ви е водила пътеката /на изток/. Даже виждам сега на картата, че преди това има още една по-ниска подсичаща пътека и може да сте хванали нея. Тези пътеки са на много стръмния северен склон на Атанас тепе и водят към Воден връх /Гьол тепе/. Оттам сте почнали да слизате на юг и сте видяли овчарниците. Обаче аз все още не съм ходил по тези пътеки и не съм се качвал на Гьолтепе. Вероятно парапета с въжето е някъде там из района, за първи път чувам за него, ще питам при възможност.

Ми всъщност по кривата пътека се изкачихме до х.Мазалат.На другия ден от х.Мазалат минахме през пеещите скали(имаше табелка),дъждомера на Танас тепе(после разбрах,тогава нямахме карта)Движехме по билото,беше леко заснежено и пътеките не си личаха много.А въпросното въже ,мисля беше някъде по на изток,но се виждаше мандрата или други постройки.[/quote]
Пон Дек 19, 2011 7:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
JimBoj

Plamen К написа:

Според мен, ако сте с личен автомобил най-краткият начин да се стигне ди хижа Соколна е да се паркира на барата …..

От там е ясно, но толкова много пъти сме ходили по тази пътека, че малко ни е омръзнала, а иначе обичаме „хижа Соколна таз птица волна“ и сега като Стефан е хижар е още по - любимо място, но търси и алтернативни пътеки за стигане до нея.

Plamen К написа:

...... Говорих с човек от Скобелево, има такава пътека, но е силно обрасла, немаркирана и занемарена. Имам идеята да я проходим с този човек.
........... и алтернативен вариант: .............

явно за тези две пътеки иде реч, но за сега не намирам човек който да ги е минавал лично Sad ... ами ако са много обрасли може и да не са годни за използване Sad
Чет Дек 22, 2011 11:31 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.