Във форума на БАССЕС открих една тема за възли - http://befsa.com/forum/showthread.php?t=2551
Познавам доста хора, които ходят и по по-технични терени.
Други ще ги последват.
Пък и не се знае кога ще ви дотрябват - примерно да си наставите връзките на обувките
Дори и в алпинизма се използват основно 3 възела - осмица, стреме и самозатягащ.
Много по - добре е да знаеш няколко възела и да можеш да ги направиш бързо и вярно когато се наложи, отколкото много "специализирани" възли и да се чудиш как беше...
Други популярни възли са булин (моряшки) и полустреме (Munter Hitch), като лично за мен полустремето е много ценен възел.
Има ги както основните възли, така и някои доста интересни хинт-ове за по- напредналите
Сря Дек 07, 2011 3:26 pm
dobber
Да научите 5-10 възела е винаги много полезно, но само по себе си като знание е ненужно. Всеки възел си има добри и лоши страни. Всеки възел е различно здрав за конкретна ситуация. Един възел може да изпусне, докато друг възел да се затегне толкова че да не се развърже никога. Освен това има значение и от кои край се натоварва въжето.
По-важно е да знаете, кои възел в коя ситуация да ползвате. И още по-важно - да си носите въже, когато може да ви се наложи. Като за начало, препоръчвам на всички да си носите ножче и да си купите едно въженце - 5 метра дълго, 1-2 мм дебело. Тежи около 1 грам и заема място колкото 2 цигари. Обаче е достатъчно здраво, за да си вържете обувките, да си ремонтирате раницата, да ШИНИРАТЕ СЧУПЕН КРАЙНИК, да си направите бивак от клони и тн. (не да издържи тежеста на човек разбира се). Това малко въженце НИКОГА не напуска раницата.
След това - 20 метровото 7-8мм дебело глетчерно въже се носи само по предназначение, но зимата е незаменимо. Разбира се, трябва да знаете как да обвържете и обезопасите свръзка, как да си направите седалка, как да осигурите и пуснете рапел, даже и последователни рапели... И за напреднали - самоизвличане и как да направите полиспаст.
За всичко това препоръчвам да разпитате ваши приятели. Нета, колкото и богат да е на информация, не може да ви научи на всичко.
Това е полезна тема, имам някакви линкове в къщи. Ще проверя и ще ги пусна. То ясно, че който е алпинист или пожарникар знае възли, които са полезни в практиката, но за нас, които не сме е от полза. Аз смятам, че поне 8-ца, тъкачески и рифов възел всеки трябва да знае, затова ги и знам. Хубаво е да знае и поне 1 примка и още няколко неща. А, и да си вързва вратовръзката(как мразя вратовръзки, не е истина...). Аз не ползвам.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Чет Дек 08, 2011 1:37 pm
slavei
ne_e_lesno написа:
Дори и в алпинизма се използват основно 3 възела - осмица, стреме и самозатягащ.
Много по - добре е да знаеш няколко възела и да можеш да ги направиш бързо и вярно когато се наложи, отколкото много "специализирани" възли и да се чудиш как беше...
Други популярни възли са булин (моряшки) и полустреме (Munter Hitch), като лично за мен полустремето е много ценен възел.
Има ги както основните възли, така и някои доста интересни хинт-ове за по- напредналите
Не съм съгласен, че се използват само 3 възела (Но няма да споря на тема стара почти колкото темата за яйцето и кокошката )
Обаче ми е интересно как си връзваш торбичката с магнезии? А еспадрилите (с връзки) с осмица ли ги връзваш?
Нед Дек 11, 2011 12:33 am
slavei
mislesht написа:
Това е полезна тема, имам някакви линкове в къщи. Ще проверя и ще ги пусна. То ясно, че който е алпинист или пожарникар знае възли, които са полезни в практиката, но за нас, които не сме е от полза. Аз смятам, че поне 8-ца, тъкачески и рифов възел всеки трябва да знае, затова ги и знам. Хубаво е да знае и поне 1 примка и още няколко неща. А, и да си вързва вратовръзката(как мразя вратовръзки, не е истина...). Аз не ползвам.
Аз пък мисля, че за един турист най-важни са:
- да знае как да си върже читаво връзките на обувките
- да знае самозатягащ възел - незаменим при опъване на палатка или доукрепването и с допълнителни прусеци.
Ти за какво ползваш възлите, които знаеш?
Нед Дек 11, 2011 12:47 am
slavei
Само искам да уточня, че с горния си пост не искам да кажа, че не е хубаво да се знаят други възли. Напротив -хубаво е.
Просто не се сещам за специално практическо приложение.
- да знае самозатягащ възел - незаменим при опъване на палатка или доукрепването и с допълнителни прусеци.
Рифовият всеки знае че ползваме за вързване на обувки(но с панделки). Тъкаческият съм ползвал много пъти в практиката, дори като си майсторя разни неща и не ми достига дължина на връзката. 8-ца последно ползвах да вържа въженце на едно тоалетно казанче със скъсан синджир(сериозно, от двете страни 8-ци).
Иначе не съм рибар, но се справям и с вързване на кукичка, (със замисляне). Същото е положението с вързването на вратовръзка - трябва да пробвам за да се сетя...
Дай един линк, на кое викаш самозатягащ, че не мога да се сетя.
Ето един линк за вързване на връзки на обувки, издигнати в култ:
http://www.fieggen.com/shoelace/knots.htm
Обърнете внимание на четвъртия под ред, стига да имате достатъчна дължина на връзките(на туристически обувки има такава).
Хайде за примки нама да говорим.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Рифовият всеки знае че ползваме за вързване на обувки(но с панделки). Тъкаческият съм ползвал много пъти в практиката, дори като си майсторя разни неща и не ми достига дължина на връзката. 8-ца последно ползвах да вържа въженце на едно тоалетно казанче със скъсан синджир(сериозно, от двете страни 8-ци).
Иначе не съм рибар, но се справям и с вързване на кукичка, (със замисляне). Същото е положението с вързването на вратовръзка - трябва да пробвам за да се сетя...
Дай един линк, на кое викаш самозатягащ, че не мога да се сетя.
Ето един линк за вързване на връзки на обувки, издигнати в култ:
http://www.fieggen.com/shoelace/knots.htm
Обърнете внимание на четвъртия под ред, стига да имате достатъчна дължина на връзките(на туристически обувки има такава).
Хайде за примки нама да говорим.
Тц, не всеки знае за рифовия и панделките (пък и се брои за друг възел.). А още по-малко осмислят защо веднъж има се развръзва лесно обувката, веднъж не
Под замозатягащи имам в предвид възли като Прусик, Клеймхейст, Бахман...
Линк към възел Прусик и неговата история:
http://www.alpineclub-vihren.com/2010/05/18/19-ти-май-на-деншния-ден-преди-години/
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети