Инциденти при преходи със снегоходки - подхлъзвания
Оказва се, че подхлъзванията по стръмни склонове са една от най-честите причини за наранявания и смърт при преходи със снегоходки през зимата. Невинни наглед склонове и малки грешки могат да доведат до загуба на равновесие и продължително търкаляне, чийто изход вече зависи в по-малка степен от нас самите, а повече от това на какъв склон се намираме, както и какво има надолу. Разбира се, това е възможно не само при преходите със снегоходки, но някои особености в конструкцията им, както и в начините на придвижване с тях, увеличават риска в определени ситуации.
Кои са основните фактори, които водят до такива инциденти и какво трябва да бъде поведението ни, за да редуцираме риска? Познаването на няколко прости техники наред с адекватна преценка на конкретните условия могат да изиграят важна роля за безопасното ни пребиваване в планината през зимата. Пълният текст на статията се намира тук: Безопасност при преходи със снегоходки.
Пон Дек 05, 2011 8:31 pm
dido
Изводът за България не е много адекватен.
В зимната планина, в наши дни от трима двама ще са със снегоходки. За подобни инциденти последните години не съм чувал. Повечето пострадали сериозно зиме са или с котки на технични пасажи, или екстремни скиори.
_________________ Бутам след осмата бира
Пон Дек 05, 2011 8:54 pm
lgr
Прав си, при нас като цяло съвсем няма толкова инциденти, свързани с подхлъзване - със снегоходки или без, колкото на много други места. Също така този тип инциденти са по-малко в сравнение с лавинните напоследък. Авторът на статията я базира на статистика, според която за 8 години там (в Британска Колумбия) се случват 23 подобни инцидента, със пик в периода 2008-2009. Съвсем не съм положил подобни усилия да извадя статистики за България, но при нас на година средно загива или пострадва по един човек от подхлъзване през зимата (момчето на Ботев тази година например, случаят на Кончето преди това). И често става дума за подхлъзване по опасен, но не задължително сложен терен (със или без котки и снегоходки). Всъщност последният зимен сезон при нас беше почти до средата на февруари доста безснежен и условията – подобни на описваните като рискови в статията.
При нас няма толкова инциденти, защото на други места много повече хора посещават планините редовно, включително и през зимата. А и не всеки в БГ може да си позволи да си купи снегоходки, колкото и да са евтини в сравнение със ските. Иначе места, на които човек може да се пречука, има по нашите планини достатъчно. Може би не съм се изразил правилно, това имах предвид под масовост на преходите със снегоходки - брой ходещи и пропорционален брой пострадали – явно е, че при нас са по-ниски и двата показателя.
Благодаря ти за коментара, според мен това са детайли и най-ценното на статията е, че би запознала хора, които тепърва започват да ходят на планина зимата (а това ще е най-вероятно със снегоходки), с потенциалните рискове, свързани с терена и снегоходките. Авторът е написал статия, базирана на горчив опит, и, както казва, добре е човек да се поучава от опита на другите. Именно начин на мислене от типа “това тук и на мен не може да се случи” е погрешен.
Пон Дек 05, 2011 10:18 pm
albena :-)
по мое мнение снегоходките са кофти като се движи човек странично по склона, като е по-продължително подсичането по-бързо идва умора от това, че глезените са ти усукани в някакво адско положение
Пон Дек 05, 2011 10:47 pm
dido
Спор няма. Такива пасажи се минават с котки при фирн или само с голи обувки - ако е по-пръхкав снега.
Ходещите хора зиме по нашите планини съвсем не са малко според мен. Повечето са доста добре подготвени като екипировка и опит. Ако иде реч за инциденти, това според мен са единични случаи, главно поради подценяване на условията от неопитни хора, или от надценяване на собствените възможности от твърде опитни хора. Спас Малинов е човека, дето би могъл да даде коментар на професионалист, дано прочете темата.
_________________ Бутам след осмата бира
Пон Дек 05, 2011 10:55 pm
joropc
dido написа:
Повечето са доста добре подготвени като екипировка и опит. Ако иде реч за инциденти, това според мен са единични случаи, главно поради подценяване на условията от неопитни хора, или от надценяване на собствените възможности...
...и много малък процент, в който в дадената ситуация потърпевшите просто имат лош шанс.
Пон Дек 05, 2011 11:12 pm
irina
Да, вярно Спас може да каже за такива случаи. Ама знаете ли...аз когато бях малка...леле..много отдавна беше си спомням само пантите и писалките. През онези времена дали въобще имаше снегоходки в България и какво ли са представлявали, нямам спомен...
Вто Дек 06, 2011 12:16 am
albena :-)
irina написа:
Да, вярно Спас може да каже за такива случаи. Ама знаете ли...аз когато бях малка...леле..много отдавна беше си спомням само пантите и писалките. През онези времена дали въобще имаше снегоходки в България и какво ли са представлявали, нямам спомен...
и аз като теб - само панти и писалки
за снегоходки бях чела в "Приказки на сибирските народи", "Индиански приказки" - ловците си ги правеха от бреза и кожа и търчаха на лов с тях
видях за първи път преди 5-6 години
а за инцидентите - струва ми се, че се случват като се натрупа умора, в края на деня, даже и при добре подготвените
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети