Здравейте, обръщам се с молба да ми дадете идеи къде мога да постоя за около месец-два на пролет на високо в планината с двете си дечица.
Тъй като баткото е на 6 г. и страда от атопичен дерматит ни препоръчаха климатолечение (пробвали сме смея да твърдя абсолютно всичко, което съществува и като лекарства и като методи и техники някакви, и хомеопатия...). Но пък бебето ми е на 1 месец сега, на пролет ще е на около 6 месеца, така че вариант над 1500 м не бих изпробвала. Иначе бих ги завела на Белмекен, поне това знам, но няма как бебе на 2000 м височина според педиатърката ми.
От София съм и търся местенце в околните планини, да е удобно за сама мама с две деца, да има добри условия за живот за малко бебе и да не е много скъпо, защото ще се застоим доста... Каквото ви хрумне, моля пишете ми. В планинарите ми е надеждата
Здравейте, обръщам се с молба да ми дадете идеи къде мога да постоя за около месец-два на пролет на високо в планината с двете си дечица.
Тъй като баткото е на 6 г. и страда от атопичен дерматит ни препоръчаха климатолечение (пробвали сме смея да твърдя абсолютно всичко, което съществува и като лекарства и като методи и техники някакви, и хомеопатия...). Но пък бебето ми е на 1 месец сега, на пролет ще е на около 6 месеца, така че вариант над 1500 м не бих изпробвала. Иначе бих ги завела на Белмекен, поне това знам, но няма как бебе на 2000 м височина според педиатърката ми.
От София съм и търся местенце в околните планини, да е удобно за сама мама с две деца, да има добри условия за живот за малко бебе и да не е много скъпо, защото ще се застоим доста... Каквото ви хрумне, моля пишете ми. В планинарите ми е надеждата
Привет.
Идеалното място за детето с кожни проблеми е х.Чакър Войвода над Боровец.
Над нея на ок.2000м.н.в и 10 минути пеш има една "лечебна" поляна - дори 80-те години е имало бунгала, стопанисвани от клиника по кожни болести.
Но - бебока...
Препоръчвам хижа Гюндера на Паничище /ок.1600м.н.в./ - http://gundera.vibs.bg/
Асфалтиран път до хижата и много хотели наоколо с евентуално медицинска помощ, ако нещо започне да се слувчва с някое от децата. Не дай боже.
На малко по-ниска надморска височина - 1350-1400м. подходяща е х.Шумнатица на Боровец със същите екстри като Гюндера.
В какво се изразява това климатолечение?
Иначе места между 1000 и 1500 м н. в. в Пирин, където може да се отседне (има избор измежду доволно богата хотелска база) са местностите Предел и Попови ливади.
х.Чакър войвода е добро място, ще ти бъде добре, а и си близо до Боровец, условията са малко спартански, но това не е толква важно, защото хижарите са чудесни хора
но също е на близо 2000 м н.в.
за 2 други "високи" места се сещам, удобни за дълъг престой с деца
има лифт до тях - х.Безбог и х.Рилски Езера
имат ремонтирани стаи, бани - предполагам би могла да се договориш за специална цена при такъв дълъг престой
интересно защо не е добре за бебенце над 2000 м н.в., в Алпите има места на около 1500 м н.в., голям човек се чувства добре
как е по другите високи места по света не зная......
пожелавам здраве на дечицата
Сря Ное 30, 2011 5:02 pm
мама на двама
Благодаря на всички за бързите отговори, веднага започвам да проучвам и разглеждам в нета за местата, които сте предложили
Високопланинското климатолечение не представлява нищо друго, освен престой на високо и чисто място. Идеята е, че първо на висока надморска височина (над 1800-2000 м) няма абсолютно никакви алергени, а атопичния дерматит е вид алергично състояние... Другото важно нещо е, че на височина над 2000 м се активира дейността на надбъбречната жлеза, което води до периоди на ремисия до 6-8 месеца. Така твърдят лекарите и Google.
albena за малки бебета не било добре дълъг престой на толкова високо, заради много разредения въздух. За ден-два не е проблем, но за дълъг престой педиатърката ми забрани категорично да го водя...
Сря Ное 30, 2011 5:23 pm
albena :-)
сетих се още нещо - може да правите излети на Черни връх в слънчевите дни - баткото ще ходи, бебенцето ще го носиш в кенгуро
всеки ден бихте могли да се разхождате
Сря Ное 30, 2011 5:46 pm
Сотиров
Две идеи
Мила госпожо, дано детенцето Ви по-бързо се оправи от дерматита! Доколкото разбрах от сайтовете, основен причинител на това страдание са алергените, а високите планини са най-чисти и най-безопасни. Приятелите от форума са Ви посочили чудесни места в Рила, Пирин и Витоша. Аз бих Ви предложил да помислите и за Родопите - тя е по-мека планина и като климат, и като терен. Не ги познавам целите Родопи, но например Пампорово е на 1600 м и предлага всякакви типове леглова база - от "ведомствени" почивни станции до стаи под наем и хотели. Има удобни шосета, Смолян е на 10 километра, боров въздух и слънце за бебето - по цял ден! Идва ми на ума и Трънският край. Той не е на голяма височина, но пък вероятно е най-запазеният откъм промишленост и други замърсявания. Суров край, но след март започва пролетта и става приказка! Няма мъгли, няма камиони, чиста изворна вода - предимствата са много. Освен това е близо до София, а не е пренаселено (и съответно е евтино ). Помислете и за такъв вариант. Успех и дано по-скоро отминат неприятностите!
Чет Дек 01, 2011 12:17 am
ivo@home
Re: Препоръчайте място за дълъг престой с деца
мама на двама написа:
Иначе бих ги завела на Белмекен, поне това знам, но няма как бебе на 2000 м височина според педиатърката ми.
1.Вместо Белмекен щях да ти предложа Куртово, бившата хижа Христо Смирненски. Все още се води хижа, но вътре е като на хотел, а цените са същите като на хижа Мальовица , например. Но пък си е височко - 1836 м.н.в.
2. Юндола - почивната станция и опитна база на Лесотехническия, базата на Горското, 3 частни хотелчета , има и нови вилички, които могат да се наемат за седмица и повече. Всичко е основно реновирано, с всички удобства за семейна почивка и на смешно ниски цени. Надморска височина средно 1200 метра.
3. Велинград - инфо в нета колкото искаш, семейни хотелчета и забавления също, но си си в града.
4. Цигов чарк - също няма нужда от представяне. Има страшно много нови и импозантни хотели, вилички, бунгала и каквото се сетиш. Изпипани са като архитектура, предлагат всякакви удобства и забавления, но обслужването е под всякаква критика. От личен опит мога да препоръчам само две места - хотелите Лидия и Сезони.
5. Свети Константин - това е любимото м и място , тихо и спокойно. Има едно много яко хотелче със сауна , басеин и т.н. Намира се над язовир Батак, на 15 км от Пещера. Бившата вилна и почивна зона на червените главоци.
Има и още много други хубави местенца, но това май стига като за начало. Ако те интересуват и други места , пиши.
P.S.Сега видях, че Хотел Сезони ги е хванала цифроманията, 58 лева за двойна стая
Може би трябва да се избягват места със запрашен въздух от десетки хиляди печки на дърва и въглища. Като прочетох Велинград и Юндола и се сетих за типичния аромат в малките градчета и села - на тлеещи дърва и въглища.
По Стара Планина има удобни хижи. И почти ненаселени села в най-широката и част между Търново и Котел.
Препоръчвам ви, хижа Буковец на Стара планина. Асфалтов път до хижата, тихо и уютно място. На 20ина км. от гр. Твърдица. Идеално място през пролетта. Не се опитвайте от север през Елена, пътя е развален, но през Твърдица е добре. Хижата не е от скъпите, беше максимум до 15 лева, това лято, в зависимост от стаите.
Aбе хора, Витоша е прекрасно място, жената е с бебе, къде я емнахте да обикаля. На Витоша има достатъчно варианти на прилични цени. Все пак става въпрос за месеци, а не за два-три дни. Скоро деца гледали ли сте. С малко бебе си е авантюра да се търсят други места при положение, че на 20 минути от София има толкова възможности.
спокойно де, ние само предлагаме
именно защото ще стои дълго трябва да е хубаво мястото и да има ефект от цялата работа
Чет Дек 01, 2011 10:59 am
albena :-)
torah написа:
albena написа:
torah написа:
Aбе хора, Витоша е прекрасно място, жената е с бебе, къде я емнахте да обикаля. На Витоша има достатъчно варианти на прилични цени. Все пак става въпрос за месеци, а не за два-три дни. Скоро деца гледали ли сте. С малко бебе си е авантюра да се търсят други места при положение, че на 20 минути от София има толкова възможности.
спокойно де, ние само предлагаме
именно защото ще стои дълго трябва да е хубаво мястото и да има ефект от цялата работа
Ами четете хубаво какво пита и какво търси жената. Тя явно не е запалена туристка, а и целта и не е всеки ден да покорява някой връх с децата. С бебе за 2 месеца на Чакър войвода или подобни предложения си е направо безотговорна работа. Детето трябва да си е близо до педиатъра, защото в тази възраст се поставят ваксини и се ходи често при чичо доктор, дори когато е здраво, да не говорим ако настине или какъвто и да е друг проблем. Когато си родител първо се съобразяваш с детето и после с твоите желания за каквото и да е, включително и за планина. Това исках да кажа дано да бъда правилно разбран.
аз съвсем хубаво чета, но май ти не ни прочете - както написах, ние само предлагаме, а Мама на двама ще решава
децата съвсем не са толкова крехки създания
бебето ще бъде на 6 месеца тогава
Семково е идеалния вариант,но нито в хотел ,,Рила,,,нито в ,,Бор,,. Точно в началото на малката писта има една кръчмичка .Съдържателя се казва Туньо. Обаждаш му се ,казваш какво искаш и той те насочва към най-подходящата виличка в околността. Има такива за 4 души и такива за 50 човека,така,че каквото ти душа иска,а за ходене е дълго да се разправя. Отидох там за първи път преди 12 години и до сега не съм пропуснал .Даже и по 2-3 пъти в годината.
Чет Дек 01, 2011 7:30 pm
planinar
Прохода Петрохан:
Хотел Петрохански Кристал - там готвят много вкусно и можете да договорите добра цена за дълъг престой. Хората са много отзивчиви.
Хижа Петрохан - зове се хижа, но е с хотелски цени.
Сря Дек 07, 2011 6:07 pm
ivo@home
G_P_S написа:
Семково е идеалния вариант,но нито в хотел ,,Рила,,,нито в ,,Бор...
Mного си прав за Семково и виличките, това го забравих. Има само един проблем - хлапето там ще издивее и на третия ден ще се е качило на главата на мама.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети