Автор |
Съобщение |
Todor
|
|
Съвет за зимни очила над диоптрични |
|
Нося очила с диоптър и фотосоларни стъкла.
Дайте съвет за използване на ски маска или други подходящи очила на които могат да ми поставят стъкла с диоптър за през зимата.
Има ли ски маска, която мога да сложа над очилата?
|
|
|
Пон Ное 28, 2011 2:49 pm |
|
|
Ристо Туристо
Регистриран на: 02 Окт 2008 Мнения: 4314 Местожителство: на 950 м.н.в. |
|
|
|
В твоя и в моя случай вариантите са два:
1. Ползване на скиорски очила тип маска, които да сложиш в/у твоите диоптрични, с подварианти:
- 1.1. Ползване на скиорски "дълбоки" очила тип маска като тези,
- 1.2. Ползване на скиорски "дълбоки" очила тип маска с вентилаторче като тези- Turbo fan сериите и
2. Ползване на лещи и обикновени скиорски очила тип маска - примерно тези
Вариант 1.1. има един недостатък - диоптричните очила отдолу се потят много.
Трети вариант, който няма да ти осигури пълно предпазване от вятър е този. - с вградени рамки за стъкла под слънчевите плаки.
Аз зимата в по-сурово време ползвам вариант 1.2. и вариант 2.
Част от указаните връзки за ски-маски са към безкомпромисните като качество SMITH, които в момента са на безпрецедентни цени в България.
_________________ Енциклопедия за ЕКИПИРОВКАТА за туризъм.
Палатки *** Туристически обувки
Последната промяна е направена от Ристо Туристо на Чет Апр 23, 2015 1:03 pm; мнението е било променяно общо 5 пъти |
|
|
Пон Ное 28, 2011 7:17 pm |
|
|
Todor
|
|
|
|
Всъщност аз нямам никакви проблеми с моите очила докато не сложа поларена маска. Тогава част от издишвания въздух минава пред и зад стъклата и ги запотява /заледява/ Пробвах с по-прилепнала /тясна/ маска - имам чувството, че главата ми е в менгеме.
Това че рамката ми превеждаше студ под шапката го избегнах, като покрих дръжките на едни стари очила с термосвиваем шлаух - все си е изолация.
Мисля, че вариант 3 няма да реши проблема със запотяването при съвместно използване с поларена маска.
Вариант 2.... до сега за почти 30 години не съм се пробвал с контактни лещи по-скоро ще пропусна 1,5 диоптъра и ще ходя без тях . и без това във виелица няма какво толкова да гледаш
|
|
|
Пон Ное 28, 2011 10:35 pm |
|
|
Ристо Туристо
|
|
|
|
|
Всъщност аз нямам никакви проблеми с моите очила докато не сложа поларена маска. Тогава част от издишвания въздух минава пред и зад стъклата и ги запотява /заледява/.... |
Е анжък, де
|
|
...по-скоро ще пропусна 1,5 диоптъра и ще ходя без тях . и без това във виелица няма какво толкова да гледаш |
Мисля, че точно тогава трябва да максимизираш видимостта, за да не се претрепеш
Ама всеки си знае.
Палатки *** Туристически обувки |
|
|
Пон Ное 28, 2011 10:37 pm |
|
|
Todor
|
|
|
|
Естествено иначе нямаше да питам Всъщност аз зимата ходя само на места които много добре познавам от лятото, щото изненади всякакви се случват ...
Трябва да ги видя тия маски на живо и да ги пробвам. Мерси!
|
|
|
Пон Ное 28, 2011 11:14 pm |
|
|
Gamina
|
|
|
|
И аз съм в такава дилема... миналата зима просто свалях диоптричните и слагах слънчевите, псувайки неизбежното запотяване от маската
Тая зима мисля да се пробвам с лещи, не съм носила досега
Иначе съм с малко по-висок от на Тодор диоптър, но не го държа отговорен за стотиците опити за пречукване, по-скоро блеенето в облаците
|
|
|
Вто Ное 29, 2011 12:42 pm |
|
|
Todor
|
|
|
|
Има някакви ски маски в Лидл по 20 лв. - идеално ми пасват с очилата отдолу. Изглеждат добри и доста "дишащи", имат EN......., но ме смущава ниската им цена?
|
|
|
Пон Дек 12, 2011 11:45 am |
|
|
Ристо Туристо
|
|
|
|
|
Има някакви ски маски в Лидл по 20 лв. - идеално ми пасват с очилата отдолу. Изглеждат добри и доста "дишащи", имат EN......., но ме смущава ниската им цена? |
Поста ти го цитирам и във важната тема за изгодно екипировка в БГ.
За тия пари, щом са ти удобни, не знам що се чудиш още...
|
|
Пон Дек 12, 2011 11:50 am |
|
|
Todor
|
|
|
|
освен това има очила от някакъв здрав пластик със сменящи се стъкла с различна UV защита и 3 години гаранция в чудесен калъф само за 15 лв.
|
|
|
Пон Дек 12, 2011 11:56 am |
|
|
Ристо Туристо
|
|
|
|
|
освен това има очила от някакъв здрав пластик със сменящи се стъкла с различна UV защита и 3 години гаранция в чудесен калъф само за 15 лв. |
Нужно ли е да ви чепкам, за да пуснете важната информация където трябва?
|
|
Пон Дек 12, 2011 12:06 pm |
|
|
didogen
Регистриран на: 15 Дек 2011 Мнения: 1479 Местожителство: kleta majka balgariq |
|
|
|
Здравейте, от доста време чета и се образовам. Регистрирах се за да отговоря на Тошо, а може и на другите да е от помощ.
Та мисля проблема не е в очилата. Когато караш с балаклава / поларена маска/ не я застъпвай със дунапрена на ски маската. Когато се изпотиш и полара е защипан той првежда потта във маската и гони влагата от себе си. По този начин се образува конденз и се запотява плаката.( Няма значение дали е единична или стъклопакет / двойна/. Но в интерес на истината и металната рамка на очилата може да има същият ефект. А не е ли и по безопасно да караш без очила? Аз така си реших проблема.
|
|
|
Чет Дек 15, 2011 9:44 am |
|
|
didogen
Регистриран на: 15 Дек 2011 Мнения: 1479 Местожителство: kleta majka balgariq |
|
|
|
В случая имам предвид диоптрични очила, не ски маската. Както и да е.
|
|
|
Съб Дек 17, 2011 12:11 am |
|
|
Ристо Туристо
|
|
Чет Мар 27, 2014 7:45 am |
|