През Октомври като през Януари
Браво meco puh, чудесен излет сте направили. Човек като теб не може да бъде изненадан по никакъв повод и на никакъв терен - сняг, дъжд, вятър, Ком-Емине сам. Не спирай да ходиш из планините, да снимаш и да пишеш.
Леко в страни от темата ( а може и точно тук да е мястото), но все се каня да те питам ( мислех на лични съобщения, но считам, че ще е интересно и за другите във форума): Опиши екипировката си за зимата - обувки, панталони, пуловери ( ръчно плетени фанели ) яке. За чорапите вече разбрах – домашно плетени вълнени чорапи Гледам спътниците ти са заложили на модерни ( или пък само така ми изглеждат от снимките ) екипировки и обувки. Понеже имах късмета да се запознаем лично, допускам, че ти не пазаруваш от скъпарските дрехи, които са с хиляди екстри. Мисля, че човек, който е тръгнал из планините далеч преди да ни залеят скъпарските туристически дрехи е хубаво да сподели малко личен опит в тази насока.
Разбира се ако имаш желание за споделяне
Леко в страни от темата ( а може и точно тук да е мястото), но все се каня да те питам ( мислех на лични съобщения, но считам, че ще е интересно и за другите във форума): Опиши екипировката си за зимата - обувки, панталони, пуловери ( ръчно плетени фанели ) яке. За чорапите вече разбрах – домашно плетени вълнени чорапи Гледам спътниците ти са заложили на модерни ( или пък само така ми изглеждат от снимките ) екипировки и обувки. Понеже имах късмета да се запознаем лично, допускам, че ти не пазаруваш от скъпарските дрехи, които са с хиляди екстри. Мисля, че човек, който е тръгнал из планините далеч преди да ни залеят скъпарските туристически дрехи е хубаво да сподели малко личен опит в тази насока.
Разбира се ако имаш желание за споделяне
Екстрите в екипировката са 20% за сигурността на туриста и 80% за показ, вижте ма с какво ходя. Дядо ми е ходил бос и го питали:Тръни няма ли? Отговарял: Ако не са железни, като се забие, отърквам си крака в земята и се чупят. Та много ми е удобно да ходя бос и сега на тези години, по нивя и поляни. Зависи колко е закален крака. Обувката не е виновна за пришка по крака, виновен е крака. Обувките ми са обикновенни-20-30 лв. Вместо един чифт от 200-300 лв. мога да нося 5-6 чифта от 40-50 лева. Например кубинки, жалко, че ми се скъсаха. Мога да ходя с плетени, купени и всякакви фанели, издържам на студ. Мога и с анцузи, те са най-удобни. Шапка слагам, но ако се постопля започвам да търся къде да я пъхна. Нямам скъпа екипировка. Парите не стигат до там, но и да стигаха не бих купил. И те се късат, не са вечни. Тези които са били с мен, са видяли с какво ходя. Пък Левски като прекосявал Стара планина, да не би да е бил с маркови облекла, ама не е умрял от студ. Като вървите няма да настинете, облечете се, като спрете за почивка. Вие знаете това, по-добре от мен.
Месец Юни минахме по маршрута с mediator37, можеш да минеш и през зимата, но ще имаш леки проблеми. До х.Равнец, през гората е добре. След хижата пътека няма, имаше паднали колове, маркировката е рядка, но мисля че можеш да се оправиш с GPS. Kато излезнеш горе над скалите, клека е завладял пътеката, трудно е през лятото, а сега сигурно ще нагазиш в клека. Така е почти до Кочмара. От там нататък коловата маркировка е добра. През Петолъчката, вр.Жълтец, заслон Ботев, до връх Ботев маркировката идеална. Поне аз мисля, че ще ви бъде по-лесно през х.Левски, както е казала и Gamina.
Позволявам си да ти дам съвет за този маршрут,тъй като преди две седмици бях там.В началото от Карлово в посока хижа Левски до арката на НП Централен балкан е маркирано по дървета и камъни с оранжев цвят след арката до хижа Левски е синьо-бяла и колове не ти трябват пътеката е като магистрала.Малко след изкачването на стръмнината след хижа Левски в посока връх Ботев свършва гората но пътеката е добре утъпкана и дори при сегашната снежна покривка си личи и там има наличие на колове но по нарядко.Миналата година- 08.10.2010г., моето преминаване през връх Ботев е почти едно към едно с описаното от Meco puh , с изключение на мъглата ,тогава беше толкова плътна, че на върха не можах да видя кулите. След Петолъчката започва зимната колова маркировка към Жълтец,както ти е описал Месоpuh.В зависимост от снежната покривка,в смисъл сега в близко време ако смяташ да шеташ из района според мен може да караш до заслона и по лятната пътека,инак зимата е немислимо и безразсъдно.И крайно време е да се разкършиш и из Балкана.
Последната промяна е направена от Stefak на Пон Окт 24, 2011 8:33 am; мнението е било променяно общо 1 път
Нед Окт 23, 2011 9:42 pm
Gamina
ZCEZBPM написа:
Днес за пръв път я разглеждам картата по сериозно. Пътеката която е споменала Gamina сигурно е другата синя пътека която тръгва от Карлово през хижа Хубавец, хижа Балкански рози и стига до хижа Васил Левски. Нали е тя ??? Не видях много колове по нея.
Ох, не помня маркировката, но това е пътеката Когато се качвахме минахме по лятната след х. Левски (т.е. хич не си правихме труда да се качваме на Жълтец, там има колове, започват не много след гората над Левски) снегът беше малко и се топеше от юг. На финала пък прецапахме деретата преди заслона както намерим за добре.
За Равнец - минавали сме от Стара река до билото при Равнец и от там до Петолъчката и надолу към Левски, сняг имаше съвсем мъничко по билото. Но не сме ходили до х. Равнец. На билото хванахме една конярска пътека, даже конярите срещнахме, обявиха ни за луди Коловете се виждаха на изток от нас, нейде по Равнец ги засякохме.
Благодаря на всички за информацията. Ще мина през Жълтец и коловете, че пак го дават тази седмица да вали сняг и с вчерашните 50 см на Ботев кой знае колко ще стане до края на седмицата. Това ако времето що годе позволява, иначе ще отложа за другата събота и неделя.
Много правилно си решил. Като сравнявам снимките на Gamina и моите виждам едно:Снега сега е далеч повече. Затова писах, като през Януари. Бил съм там и през Януари и Февруари, но сега е различно. Не рискувай през Равнец, горе ще затънеш в клека. През Хубавец и Балкански рози нямаш проблем до Левски, все покрай реката, пътеката е идеална. След Левски лек проблем може да имаш до Петолъчката. Пътеката може да не личи от сняг. На Петолъчката хвани лявата пътека към Жълтец. Не рискувай по лятната към заслон Ботев. Маркировката до Жълтец и чак до вр.Ботев е идеална.
т.нар Петолъчка е един кол с табели
Там се включват колците от Равнец.
Събират се 5 пътеки:1) Тая, по която идваш от х.Левски 2) Следващата от лявата ти страна - за вр.Жълтец, 3) На севроизток - за заслон Ботев и вр.Ботев, 4) На изток - за х. Рай, 5) На юг - за масива Равнец и от там за х.Равнец.
На Петолъчката се засичат пътеките от и за :
-Равнец/жижа Равнец/
–хижа Рай
-хижа Васил Левски
-зимната за Жълтец,оттам за заслона и връх Ботев
-лятната за заслон Ботев и връх Ботев
Малко след като пътеката от хижа Левски излезе от горския пояс до кошарата има кол,след това на не повече от км има друг кол с указателни табели сочещи вр.Ботев и х.Рай та малко след този кол с табелите или там наоколо започва колова маркировка в посока Жълтец ,която да се използва зимата тъй като пътеката до Петолъчката пресича няколко дерета които сигурно създават известна лавинна опасност, предполагам някъде във посока билото се засича с коловата маркировка от Петолъчката към Жълтец.
Ако ползваш GPS според Google Earth координатите на Петолъчката са 42 41 52 06 сш,24 52 50 88 ид.
Пон Окт 24, 2011 7:51 pm
Gamina
А, точно тия колци, които споменава Stefak имах предвид:
Gamina написа:
Когато се качвахме минахме по лятната след х. Левски, т.е. хич не си правихме труда да се качваме на Жълтец, там има колове, започват не много след гората над Левски
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети