За Тевно езеро - красотата,магията и вълшебната сила наоколо
Нека Ви разкажа какво ми се случи малко след като се върнах от Тевно езеро, където бяхме с приятели на 07.10.2011 г. Заредих се с огромна енергия на това място, която при мен изби за моя почуда в стихове. Никога преди това не съм писал подобни неща. За някои хора те могат да прозвучат смешно, за други не, за мен са думите с които аз бих описал Тевно езеро - заслонът, природата, върховете, всичко. Подарявам ги на Хижарът Иван, на неговата жена с която не можах да се запозная и на наследникът когото чакат.
Писмо до Тевно
Добър ден господин Хижарю,
как е горе на Тевно при теб?
Имали ли още сняг или вече
пролетното цвете цъфти.
Питам аз от далече,
чак от южното черно море,
чакам половин година вече
таз люта зима пролет да я смени.
Чакам и чувствам в гърдите си някаква трепет,
чувам как сърцето ми бързо тупти,
щом за Тевно се сетя повярвай
всичко във мен се променя за миг.
Излез ти от вън, погледни и кажи ми
кого е огряло слънцето днес,
синей ли водата, конете къде са,
блестят ли снежните преспи отпред.
Аз скътал съм спомени мили от дните,
когато и ние бяхме там горе сами,
вперили поглед в езерата чисти
на връх планината щастливи, безгрижни.
Надявам се скоро пак там ще се върна
ще седна на пейката пред твоя заслон,
ще вторача погледа си високо нагоре
и ще потреперя пред нейния поглед суров.
Ще потреперя защото аз зная че гледа
там Каменица гордо разперила своята мощ,
ще чуя как казва ми тя не стой там долу а тръгвай
какво още чакаш, бързо при мен се качи.
Щом там горе щастлив покорил я
поседнал на нейните широки рамене
ще вперя поглед назад и на долу
ще махна с ръка и ще се почувствам велик.
Ще мина нататък през сестра й по малка
ще почукам на портата на Краля велик,
ще сляза аз долу, ще мина през двора,
а от там при Момата красива ще седна за миг.
Ще поздравя Джангала, красив и наперен
обгърнат от изумрудено сини езера безчет,
ще намигна най-накрая на Чукаря
преди да сляза долу пак при теб.
Изморен, но с див поглед във очите
загледан замечтано в залеза красив
ще отпия глътка от бирата студена
и ще се почуствам щастлив.
Това е от мен засега, господин Хижарю,
ще дойдем знай - не, ще се завърнем,
който на Тевно поне веднъж е стъпвал,
го чувства като домът си, мечтае там да е роден.
Сря Окт 12, 2011 3:34 pm
Lawina
А,това за наследника сега го научавам.Може да е стара история,това лято бях на Тевно,ама не съм оглеждала Валя.Страхотно!Радвам се много за тях!Едно планинско чедо ще дойде на земята!Кога ще е събитието?
Последната промяна е направена от raskoll на Съб Окт 15, 2011 12:01 am; мнението е било променяно общо 1 път
Пет Окт 14, 2011 8:05 pm
Lawina
Бил си..всички сме били на Тевно,ама ти много си пипаш снимките!
Пирин няма нужда от допълнително украсяване!
Пет Окт 14, 2011 11:15 pm
raskoll
Lawina написа:
Бил си..всички сме били на Тевно,ама ти много си пипаш снимките!
Пирин няма нужда от допълнително украсяване!
щом мислиш че ги пипам (няма да обяснявам че грешиш, няма смисъл, нали си сигурен(на) че го правя, щом пишеш) - не ги гледай и това е.
Пет Окт 14, 2011 11:25 pm
Lawina
Е,да,аз съм невежа,разбира се!
Пет Окт 14, 2011 11:38 pm
Svetlio70
Lawina извинявам се но май не си запозната с някои неща та малко глупости говориш.
От Павел само можеме да се учиме
Поздрави!
И тази ли е "пипана" ?
Съб Окт 15, 2011 12:32 am
lubakich
:)
Цитат:
щом мислиш че ги пипам (няма да обяснявам че грешиш, няма смисъл, нали си сигурен(на) че го правя, щом пишеш) - не ги гледай и това е.
предполагам някакви филтри ползваш ?
Съб Окт 15, 2011 12:32 am
raskoll
Аз просто не обичам когато хора казват със 100% сигурност че "снимките са пипани", когато, извинявам се, не знаят за какво говорят Ако беше въпрос, дали съм ги обработвал по някакъв начин - щях да отговоря нормално, свикнах с тези въпроси ) дори на сайта ми специално написах за това (тук)
lubakich, да филтри - неутрални градиентни филтри. понякога експерементирам с тях (какви комбинации от филтри да използвам), но пък точно за тези пиринските тук всичко е снимано само с 2-стоп твърд неутрален градиентен филтър.
На снимката от Тюленово качена тук е леко оправен крив хоризонт и малко dodging (по-светла) на скалата вдясно, тъй като стана много тъмна поради филтъра. (ако на някой му се чете, фотографски неща: Иначе ако се занимавах с "пипане", на снимката от Тюленово не ми харесва как изглежда водата - трябваше да направя друга снимка на високо ИСО за да хвана вълните и да я монтриам в тази, но, като казах, не ми се занимава с такива неща)
Съб Окт 15, 2011 12:42 am
Svetlio70
Павел чудни са,радост за очите
Съб Окт 15, 2011 12:57 am
hristoz
Точно пък Павел да го обвиняват в излишен фотошоп...
Мога да напиша доста относно "за" и "против" обработката, но ми е писнало сериозно. Дразни ме все пак факта, че много хора автоматично отписват кадри, в които е вложено повече усилие, за да не изглеждат като снимани със затворени очи.
И за да не бягам на 100% от темата, предстои ми да се помотам за първи път около Тевното езеро, надявам се в близките седмици да мога и аз да споделя някой друг кадър.
Какви са тези остри забележки като "много си пипаш снимките", човека ни е поднесъл професионален снимков материал, за който много благодаря.Ще кажа : продължавай напред!!!
_________________ В ПЛАНИНАТА Е КРАСОТАТА НА ЖИВОТА.
Хайде и аз да се възползвам от темата и да не пускам нова такава. До Тевно разтъпкахме в средата на септември. Времето бе доста топло, направо лятно. Почти през цялото време бе облачно, а въздуха много мътен. От Кралев двор Вихрен бе едва забележим, а Кутело седеше като някакво мазно петно.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети