ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Избор на трисезонни обувки за топлото полугодие.
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 43, 44, 45  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Предишната тема
Следващата тема
Избор на трисезонни обувки за топлото полугодие.
Автор Съобщение
Сотиров

Местожителство: София

Мнение Връзки за обувки Отговорете с цитат
Заглавието е в прекия, а не в преносния смисъл на думата "връзки". Very Happy Речта в клипа не помага особено. Повечето думи са артистични откровения. Главното е да се разбере, че при неправилното завързване "фльонгата" застава успоредно на процепа, когато разпънем горните краища на обувката, а при правилното застава перпендикулярно. Ще ти дам по-прост пример за изпълнение. Завържи най-обикновен възел - с преминаване на единия край на въжето под другия. След това направи втори възел, без да се замисляш. Ще видиш, че ще повториш същото движение със същата ориентация на краищата. Полученият двоен възел е грозен, с краища, почти перпендикулярни на връзката. А сега опитай следното: преди да завържеш втория възел по начина, който е "естествен" за теб, размени двата края, долният да отиде отгоре. Тогава ще видиш, че възелът се получава много по-симетричен, а двата края прилягат плътно и успоредно към връзката. Така са ме учили като дете да връзвам сноповете жито (бях в кръжока по растениевъдство на Пионерския дворец). Начинът на премятане на краищата вероятно е свързан с ориентацията на хората - лява или дясна. В една книга споменаваха кръстосването на ръцете. Всеки човек, като си кръстоса ръцете на гърдите, всъщност прави възел, който може да е или "ляв", или "десен". И е твърде мъчително да направи "обратния" възел - сам ще се увериш колко е трудно и колко пъти ще си чупиш ръцете, докато успееш. Cool А сега за обувките. Човек обикновено завързва двата възела, като ги ориентира еднакво, както му е удобно. А те трябва да са противни. Затова, вместо да пробваш сложните движения от клипа при ВТОРИЯ възел, "фльонгата", опитай да завържеш обратно ПЪРВИЯ възел, простия. А "фльонгата" завържи, както си си свикнал. Ще видиш, че ще се получи. Впрочем авторът на клипа е "левак" - неговите движения са обратни на моите.

Ако на някого се вижда излишна и дори глупава тази тема, нека му напомня, че има поне две професии, които от векове изучават възлите: моряшката и алпинистката. Връзването на елегантен и здрав възел с различно предназначение е истинско изкуство, и то твърде полезно.
Вто Сеп 06, 2011 10:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
maneco

Местожителство: София, Берковица

Мнение Отговорете с цитат
Ето обяснение и на български с картинки...
http://statija.pp.ua/zdrave-i-krasota/6739-kak-pravilno-zavyazat-shnurki-na-botinkax.html
Панделките може да ги правите ,може и не, възелът е здрав и се развързва лесно.
Дано съм помогнал възелат се казва рифов за информация и доста по здрав от обикновенния.
Сря Сеп 07, 2011 8:51 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

А, че това е най-обикновен прав възел, морски Very Happy

Сря Сеп 07, 2011 11:16 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
igurbev

Мнение Чисто статистически Отговорете с цитат
На Монте Роза, след известно двоумене, реших да тръгна с Бестартд-ките, най-вече заради жегата в Аланя и очакваното вървене по камънак. Горе след час и малко по следобедно размекващия се ледник, вече бяха доволно наквасени Confused (нещо, което не беше вярно за вярно импрегнираните, но едногодишни Vasque Wasatch на Елка). Нямам претенцията да съм експерт по технологиите за правене на обувки, а и не страдам от ненужни илюзии, споделям го чисто статистически. (Заедно с това продължавам да твърдя, че са най-удобните обувки, които съм носил досега Smile)
Вто Сеп 13, 2011 9:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
pif

Местожителство: Sofia

Какво е мнението ви за този модел на Bestard http://www.bestard.com/ficha_bota.php?idioma=eng&id_bota=397, като за трисезонни обувки?
Сря Сеп 14, 2011 4:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Добри са, имат по-твърда подметка от Про-модела, не е вибрам. Пързаля се на мокро значително по-малко от вибрамовата на Про-то (с последните на мокра скала и клек съм като Катерина Вит направо). Твърдата подметка обаче изморява крака повечко при по-дълго ходене.

Сря Сеп 14, 2011 5:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
pif

Местожителство: Sofia

Значи при това положение старият модел http://www.bestard.com/ficha_bota.php?id_bota=342 е по-добър. В "Макалу спорт" не знам, дали предлагат Breithorn Pro.
Чет Сеп 15, 2011 11:28 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

А, защо стар модел - два различни модела са Breithorn Pro и Lite. За мен Про-то е много по-комфортна и защитена обувка, но пък подметката на Lite е по-добра на хлъзгав терен.

Чет Сеп 15, 2011 1:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
BazilVenceslas
Гост

Военни кубинки! Laughing Laughing Laughing
Чет Сеп 15, 2011 5:56 pm
igurbev

torah написа:
Днес минах покрай Макалу. Нямаха нито един чифт обувки, очаквали няколко зимни модела.

До петък ще ги платят и към сряда другата седмица ще са в продажба?
Чет Сеп 15, 2011 5:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
BazilVenceslas
Гост

Зле си, бате торакс! Ето ти пример за обувка от естествена кожа, водонепропусклива (ако се грижиш правилно), здрава и надежна. Държи глезена. Минус е, че трябва да се разтъпква.
А за нови зимни обувки - кубинки + на баба шушона! Хем топло, хем сухо, хем меко.

Заядливия си ти. Оспами другият форум и го напусна. Аз първи те разбрах какъв си и ти казах, ама защото се обадих съм лошият, ама ако мълчах щях да съм харен... Още отначало ти казах иди си в "Планина" и не ни тормози, ама не изсра се на шапката и избяга, като във вица.

П.С. Цървуланко е по-добре от найлонко! Laughing Laughing Laughing Мерси за комплимента! Laughing Laughing Laughing
Cool
Чет Сеп 15, 2011 6:35 pm
BazilVenceslas
Гост

Аргументи в твоята изцепка отново не видях. Бях чул, че си спамил в един друг форум и там са те изритали, но поне се дигна от бушкрафта самосиндикално. Нещо съвестта те е загризала. Тука си във свои води, аз затова рядко влизам в този форум, защото няма едно стойностно мнение или всичките са само елитни еко-пътекни туристи. В другия форум са само стойностни хора (не говоря за всички тук разбира се) и найлонковци има, но всеки се разбира отлично с другия, докато ти само вилня и оплю всичко. Казах ти как избяга...

П.С. Още повече, че доста хора, коите са те наблюдавали изразиха лошо мнение за тебе (споко и найлонковци имаше)... Безплатен съвет: Промени си поведението, ще съжаляваш.
Чет Сеп 15, 2011 7:32 pm
BazilVenceslas
Гост

Аз не те плаша. Знаех си, че ще го кажеш. Нито някой ще те бие, нито ще те търси. Просто никой не се занимава с такива простотии. Няма такова нещо като заплаха. Просто човеците ще странят от тебе, но хората ще те приютят. Кой първи почна с коментарите по нечий адрес? Първо се нахвърли на един човек, но той просто не му се занимаваше с посерковци, после скочи отгоре ми, но аз се обадих и станах лошият в страшния филм.
Ай сиктир, другите му криви той по-по-най!
Чет Сеп 15, 2011 8:02 pm
BazilVenceslas
Гост

И аз ще им благодаря ако изтрият темите. Мисля, че се разбрахме.
Чет Сеп 15, 2011 8:37 pm
maneco

Местожителство: София, Берковица

В Макалу чакат доставки от както чух за марката Бестард, нещо магазинчето върви само към изчерпване, говоря от личен опит.
Има доста изписано по темата.
И аз бих те посъветвал Торах да по-успокойш писането и да наблегнеш на четене, не само спам, в форума има много добри, полезни и интересни теми. Още като разбрах и се регистрирах тук видях, че хората тук са други, различни странни за другите но на мен ми допадат , без да съм се виждал с никой от тях имам чувството че съм ги познавал винаги. Тогава нямаше толкова много регистрирани и форума беше като семество, даже ми беше неудобно да изкажа мнение, защото ще кажат какъв е тоя да ни съветва.....
Та моля премисля малко нещата и тогава преценявай дали да се включиш в темата или да се въздаржиш..... Има си цял раздел за Лафчета и трупане на мнения ако това ти е целта.
Жив и здрав и не искам да ми отговаряш, даже ще се радвам мнението ми да бъде редактирано Idea Idea
Чет Сеп 15, 2011 9:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 43, 44, 45  Следваща
Страница 5 от 45

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.