risto_turisto написа:
dido написа:
написа:
Имаш ли трак на пътеката от партизанския паметник над хижа Мечит към Мала Църква? Върви сравнително хоризонтално и после се съединява към Фердинандовия път. Ако го нямате - да го дам с уговорката, че по пътеката скитат мечки
Абе Ицо преди време мина една такава пътека с велосипедо, до Костадинкина скала и надолу към селото. Даде я за картата. Виж дали твоята е нещо друго ...
Така е, да - даже на 28-ми август отново карах по тоя път маркиран в червено, ама наобратно.
Обаче колегата lz1fw визира една друга пътека, започваща южно от хижа Мечит от един паметник, която върви южно по-високо и успоредно на тая "моята". Ето тук съм онагледил нашата пътека с червена стрелка и "неговата" със синя на картата на Искъртур:
Са, колко я има тази пътека е отделен въпрос
Има я, има и си е много хубава пътечка. По нея има още боровинки и малинки.
Трак на пътечката с мечката - http://www.lz1fw.com/other/bear_track.gdb
Във файла траковете са два - само на пътечката, минал съм го преди време и почти пълния трак на разходката от оня ден. Сложил съм и няколко характерни точки. С мечока е отбелязано второто ако, първото е стотина метра преди това, от към хижа Мечит.
Прощадката с изглед към Мусала не е за пропускане - ако минавате оттам отбийте се. Отклонението е 150 метра само, а гледката си заслужава.
Хихи...хубава тема за мечешките Акита - абе направо са си говна, и то едни от най-големите.
Та ето и едно родопско мечо лайно. И щеката за мащаб.
Само че това торте е ранноноемврийско, от 2009 г.
Види се, че е доста компактно и богато на семки, ядки и подобни субстанции...
По-здрави...и до-скитане !
Кольо тая ще да я е гепила сюргюня като те е видяла
_________________ Бутам след осмата бира
Сря Сеп 07, 2011 11:22 pm
lz1fw
risto_turisto написа:
lz1fw написа:
...
Прощадката с изглед към Мусала не е за пропускане - ако минавате оттам отбийте се. Отклонението е 150 метра само, а гледката си заслужава.
Така е, гледката си я бива - предполагам си стигнал до въпросните Господинкини скали.
Аз направих няколко снимки от тях:
...
И аз така предполагам. Казвам "предполагам" защото съм си наумил, че площадката (N42.23021 E23.51015) всъщност е връх Средонос. Отговаря на надморска височина и разположение (поне според една от хартиените ми карти). Някой да знае координатите на този връх Средонос? Интересно ми е да видя все пак къде е.
А мястото е великолепно за снимки. На пети септември гъмжеше от стотици хвърчащи мравки - пълзяха на колона през площадката. Във въздуха също имаше доста. Станаха два вида снимки - с красива панорама и със странни гримаси в момента на забелязване на пълчищата мравки.
Чет Сеп 08, 2011 7:34 am
pif
Леле-е-е, с табелата какво да правим ако срещнем мечка тези са утрепали коча с мотиката. Особено много ме кефи четвъртият абзац в лявото каре, в който се дават указания В случай, че ви подгони...
Това е като във вица "Нося на гръб един камък и ако срещна лъв, го хвърлям и бягам по-бързо."
Скромното ми мнение че, че ако мечката е с малкото си и бъде изненадана, недай си боже това да стане около бърлогата й, и тръгне със сериозно намерение да напада, т.е. да се защитава, глупостите от табелата не ви спасяват. Нито пък вършат работа разни спрейове или пиратки. Но както се казва, да не се случва на никого.
Сря Сеп 14, 2011 5:03 pm
Gamina
pif написа:
Леле-е-е, с табелата какво да правим ако срещнем мечка тези са утрепали коча с мотиката. Особено много ме кефи четвъртият абзац в лявото каре, в който се дават указания В случай, че ви подгони...
На мен любимото ми е "Окачете храната на минимум 4м височина"... е де да го диря тоя четириметров клек, па и нямам навика да мъкна алпийски инвентар
Другите няма га ги коментирам... освен "говорете й тихо и монотонно", така де - ти при всяко положение ще й говориш, ама нека да е спокойно.
Сря Сеп 14, 2011 5:12 pm
lgr
1682 родопчани протестират срещу мечките
Подкрепа от 1682 души получи инициативата за предприемане на решителни мерки срещу заплахата от мечки. В понеделник отворено писмо и подписката бяха внесени в Министерство на земеделието и храните и Министерство на околната среда и водите, съобщи Елка Ашикова от инициативния комитет. Писмата ще бъдат изпратени и до премиера Бойко Борисов и до председателя на Народното събрание Цецка Цачева.Подписката тече в община Баните повече от месец. Тя тече и във Фейсбук, където е получила подкрепа на още 422 души.
"Нападения на мечки над животни и хора са констатирани и преди десетина години, но бяха еднократни. Днес това е ежедневие. Хората тук се страхуват и притесняват за реколтата си, за животните, които и без това трудно изхранват, и дори за собствения си живот", се казва в откритото писмо. Чрез него се апелира да се предприемат адекватни мерки от двете Министерства за решаване на основния за населението проблем, в какъвто се превърнали мечките.
В писмото се настоява да се даде точна информация за броя на мечките в Средните Родопи, да се вземат мерки за ограничаване на популацията им и да се ограничи района на разпространението им в Ловния резерват "Кормисош", от където смятат, че се разселват към Смолянско. От Баните настояват още да се разреши отстрела на мечки в землищата на населените места, без да се заплаща високата ловна такса. Местните апелират държавата да се намеси бързо, тъй като населението, на което земеделието и туризма са единствен поминък в района, намалява стремглаво, а мечките се увеличават все повече.
Според местните големият брой на мечките нарушава и биоразнообразието, като се наблюдава рязко намаляване на другите животински видове. "Надяваме се на Вас, и разчитаме че ще се предприемат реални и изпълними мерки, а не предоставяне на защитни спрейове, и обучения за съвместно съжителство. Защото вече на преден план стои дилемата - човекът или мечката в планината", настояват в откритото писмо от Баните.
Баба Меца за дренки
Костилки от дренки са, наистина! Фасуля щеше да го смели. Нали чета детски приказки, та по тоя повод се сетих за една поучителна от Ран Босилек:
Отишла баба за дренки. Тъкмо баба на дряна, и Мецана под дряна.
— Бабо-о! Слез да те изям!
— Не ме, баба, изядай! Аз съм дърта дъртуша. Ела нощес у дома. Имам внучки хубави. Едната е Мекушка. Другата е Здравушка. Най-малката — Разумка. Ще избереш от трите, която ти хареса.
Отишла си Мецана. Слязла баба от дряна. Като млада хукнала. Чак в къщи се запряла. Прибрала си внучките. Подлостила вратата.
Среднощ дошла Мецана. Захлопала отвънка:
— Бабо-о, дай ми Мекушка!
— Мекушка ме-еко постлала и сладичко си заспала.
— Бабо-о, дай ми Здравушка!
— Здравушка здраво подпряла и при Мекушка заспала.
— Бабо-о, дай ми Разумка!
— Разумка умна, разумна. Тя на ум баба научи да си подлости вратата и да не ходи за дренки сама-самичка в гората.
Ха така! Учете се на ум и разум! (с по една усмивка от всяко слушателче).
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2
Страница 2 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети