Здравейте!
Търся обувки, които да са пригодни и за планина, и за ежедневно ползване(зимата). Досега зимата съм си купувал какви ли не боклуци, а имам проблем с пръстите на краката, когато се изстудят. Идеята ми е да мога хем да ги ползвам зимата като ежедневни обувки(повечко вървене), хем и в планината да ми вършат работа. Планирам в планината да прекарвам доста време в преходи - не тежки(с палатки и т.н.), например Симеоново до Алеко или от Алеко до Черни връх(днес бях и ми подгизнаха краката с тези маратонки..)
Интересува ме ако взема такива обувки, неудобни ли ще бъдат за планина по това време на годината или е по-добре да си взема отделно планински - летни(къси нагоре)?
Планирам обувките да бъдат за дълго ползване - като дам около 200лв поне няколко години да не мисля за нови.
Разгледах няколко теми в този форум и си харесах HI-TEC http://www.insportline.bg/1789/
Харесва ми, че не е груба обувката, а става и за планина. Сигурен съм, че има много други варианти, просто първо попаднах на този.
Очаквам компетентни съвети от хора с опит.
Поздрави!
Сря Сеп 07, 2011 3:15 pm
krasi.ka
Re: Съвет за покупка на обувки
kalexandr написа:
Здравейте!
Търся обувки, които да са пригодни и за планина, и за ежедневно ползване(зимата). Досега зимата съм си купувал какви ли не боклуци, а имам проблем с пръстите на краката, когато се изстудят. Идеята ми е да мога хем да ги ползвам зимата като ежедневни обувки(повечко вървене), хем и в планината да ми вършат работа. Планирам в планината да прекарвам доста време в преходи - не тежки(с палатки и т.н.), например Симеоново до Алеко или от Алеко до Черни връх(днес бях и ми подгизнаха краката с тези маратонки..)
Интересува ме ако взема такива обувки, неудобни ли ще бъдат за планина по това време на годината или е по-добре да си взема отделно планински - летни(къси нагоре)?
Планирам обувките да бъдат за дълго ползване - като дам около 200лв поне няколко години да не мисля за нови.
Разгледах няколко теми в този форум и си харесах HI-TEC http://www.insportline.bg/1789/
Харесва ми, че не е груба обувката, а става и за планина. Сигурен съм, че има много други варианти, просто първо попаднах на този.
Очаквам компетентни съвети от хора с опит.
Поздрави!
Разбира се че има обувки който може да ползваш в планината за леки преходчета а също и в града. Аз съм точно така,цяла зима ходя с едни обувки в града а същите ползвам и през пролетта,лятото и есента в планината. Важното е да си избереш сам модела и най важното е бюджета ти. Но за 200 лв ще намериш,разбира се не кой знае какво но читави що годе обувки
Искам хем да имам топли обувки през зимата, хем да мога да ги използвам по време на леки преходи(Алеко-Черни връх например).
Има ли такава обувка, или трябва да взимам отделно за зимата и отделно за планина
Чет Сеп 08, 2011 8:24 am
Сотиров
Четирисезонни обувки
Лятото можеш да ходиш от Алеко до Черни връх и с градските си маратонки. Но ако искаш сериозни туристически обувки, нямаш никаква нужда да са два чифта. Купи си хубави кожени, високи, с дебела подметка. Носи ги и в двата сезона с дебели вълнени чорапи. Ако са достатъчно широки, краката ти няма да се потят през лятото и няма да мръзнат през зимата. Мажи ги със смазка и няма да ти пускат вода. С такива обувки ще можеш да ходиш и по снегове, и по камънаци, без да ги усещаш. Сгъни подметките - да не са някакви дървени, и гледай да държат глезените. За мен други тайни няма.
Приятели, благодаря за отговорите
След като попрочетох написаното, взех да се замислям дали да не си взема отделно някакви по-ниски за планина(едва ли зимата ще ходя кой знае колко..) и отделно някакви зимни.
Досега каквито и зимни да съм взимал, когато им се намокри подметката, кракът ми става студен(а при мен това е голям проблем).
За какви пари мога да си взема качествена зимна обувка, а също така и туристическа за планината?
Поздрави!
Пет Сеп 09, 2011 10:21 pm
purulent
Като гледам толкова много думи,реших и аз да дам моя съвет.Това че няма сняг като едно време не пречи обувките да са високи,киша има достатъчно .Аз търкалям едни алпина,трисезонни от година и нещо,не съм ги свалил,лете в планината,зимата в града и не са мръднали.Струват 115 лева и май проблем няма.Както се казваше в един филм с Луи Дьо Фюнес : "Крюшо,корабът е голям,а вие го правите огромен" ,и в тая тема нещо подобно.
Пет Сеп 09, 2011 11:05 pm
george2502
Здравейте,
Някой има ли мнение за обувките Regatta?
Аз имам такива, купих ги за 90 лв от СЛС (изключително нелюбезни продавачи.....). Качих с тях Мусала, минах Боженци - Дряново и Боженци - Трявна, и качих няколко пъти Черни връх (е признавам единия път с лифта ) с тях.
За мен са удобни с много малки компромиси и до момента отговарят на рекламираната водонепромокаемост.
Чух за случай, в който са се разцепили при изкачване на Мальовица (върха не хижата). Човека, който ги е носил е бил едър - над 110 кг.
Любопитно ми е има ли други отзиви за тях.
Пон Сеп 12, 2011 9:55 am
geagleiam
Регистриран на: 04 Юли 2011 Мнения: 216 Местожителство: С. Дагоново
Зимните обувки обикновено тежат от 2 кг нагоре. Аз съм във възторг от моите зимни- надминаха ми очакванията в много отношения; например, веднъж в казармата едва оцеляхме при - 12 градуса навън със специални ботуши от дебела естествена кожа и гъста козина, а с моите Бореал не усетих студ и при - 20 навън. От 3-4 години ги ползвам и за планината , и за работа през зимата и са като нови. Но търся и летен вариант обувки, защото 2 кг тежест е неудобна за дълги походи през лятото.
Регистриран на: 04 Юли 2011 Мнения: 216 Местожителство: С. Дагоново
torah написа:
geagleiam написа:
Зимните обувки обикновено тежат от 2 кг нагоре. Аз съм във възторг от моите зимни- надминаха ми очакванията в много отношения; например, веднъж в казармата едва оцеляхме при - 12 градуса навън със специални ботуши от дебела естествена кожа и гъста козина, а с моите Бореал не усетих студ и при - 20 навън. От 3-4 години ги ползвам и за планината , и за работа през зимата и са като нови. Но търся и летен вариант обувки, защото 2 кг тежест е неудобна за дълги походи през лятото.
Аз съм със Соломон и Доломит за летни. Доволен съм и от двата модела, без никакви забележки. Между другото в магазина на Соломон в момента тече промоция.
Ако не те затруднява би ли ми казал конкретно за кои модели на 2-те марки, които споменаваш става въпрос?
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2, 3 ... 16, 17, 18Следваща
Страница 1 от 18
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети