Автор |
Съобщение |
Speedy
Регистриран на: 29 Ное 2006 Мнения: 2551 Местожителство: Неврокопъ |
|
В търсене на мечките из Десилишко-Перлешкия район |
|
Още росата не се бе вдигнала, а ние се борихме с клека около Безбожка тумба. Докато се чеплезех из клонаците разбрах ползата да си нисък в дадени моменти. Трена никак не е благодатен за ръстов човек с раница на гърба, а в ръцете щеки и шепа ядки и стафиди, които мляска за закуска. Като черпят зер няма да откажем я.
Добре че ядките свършиха бързо, че следваше люто слизане към р. Десилица. Пък се отвориха и гледки към Селския връх с великата Рилска пустиня
и към Ушиците с Голяма Стража
И за какво бе цялото слизане! Естествено да последва качване. Скоро се озовахме на поляната Десилица, където хубавецът Мангър тепе се кипреше, а ни е му се кефихме.
Тук има пауза в снимките. Причината за това бяха едни чаени плантации, които се редуваха една след друга, а ние като някои пчели ги охождахме. То не бяха кантариони, то не бяха мащерки....
По едно време гледам стигнал съм Плешовото езеро! Ма така е като зяпа човек китките. Около това езеро има и други неща за зяпане де. Примерно Десилица
или пък величествената Голяма Стража
Това обаче не е нищо. Отгоре, от върха, нещата са още по-хубави. Малко гледки
Докато зяпах иззад гърба ми искочи един болярин - от В. Търново човек, а след него още боляри и болярки. Хванаха ни се и те на акъла и след Десилица заедно се метнахме на Каймакчал. И там си ги бива панорамите. Ето една към Десилица
Тук се вкарахме в беля, ама то лакомията край няма. Ей така да походим малко към Селския връх, от тоя камък на оня и по едно време се нахендрихме на още по хубави гледки.
Ей тая ми изяде главата окончателно.
Отдавна имам мерак да се спусна в Перлеш, едно от най-девствените места в Пирин. Аверите залегнаха на една поляна с болярите да лафят и хапнат, а аз се юрнах да видя де се крие известния Перлешки мечок. Хич не е будала бозайника му с бозайник. Терена ми взе здравето. Над 1,5 км скачане от камък на камък, борби с клека и няколкостотин метра денивелация. Щастието бе голямо, тъй като видях това което исках да видя от толкова време, но когато се върнах при останалите езикът ми се влачеше по земята. Нямах сили и да снимам даже.
Доста и се бях пресушил. Мъчих да сдъвча един сандвич, но стигнах само до половината. Компенсирах с няколко краставици и водица.
Снималото го включих чак на слизане към Плеше. Ето едно от езерата там
И съседното нему, с Десилица
Това е и последния кадър който заснех в този ден. Надолу се гонихме с комарите из Кривата валта и Суите гьолове, брахме Пачи крак, и така до Мочарата. Пустия мечок се бе покрил здраво. Сигурно ни е видял отнякъде, но не щя да се покаже хитреца
В края на деня се дотътрихме до х. "Гоце Делчев", метнахме се на возилата и отпрашихме към Неврокоп. А бе добре си изкарахме.
Още снимки от мероприятието -> ТУК
Ох ле-лее, Септември, октомври и ноември идат! Любимите ми за скитане из Пирин. Още от сега се облизвам
Айде, това от нашата скромна дружина засега.
_________________ Пирин - географски и етимологичен речник
Пирин - пътеводител |
|
|
Вто Авг 30, 2011 6:00 pm |
|
|
Gamina
|
|
|
|
С тия снимки и разказа и на мен ми дойде апетита (не че си е тръгвал, но се засили)
Идем!
|
|
|
Вто Авг 30, 2011 11:09 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
Идем Мечо, дръж се а
Снимките са супер, браво !
_________________ Бутам след осмата бира |
|
|
Вто Авг 30, 2011 11:21 pm |
|
|
Gamina
|
|
|
Сря Авг 31, 2011 12:12 am |
|
|
mislesht
|
|
|
Той мечока чува и те е записал в списъка! Мисли му следващия път, ако не му носиш малини и мед.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето. |
|
|
Сря Авг 31, 2011 11:11 am |
|
|
Весела Ягодова
|
|
|
|
Стига сте се бъзикали, защото идва есен и мечоците трябва да трупат сланини за зимата, и не знае на кой ще му излезе късмета.
Ники, много яко си го написал ! Ами ти вече си добре значи, щом вършиш такива лудории ?
п.с. Мислил ли си за джобен формат на Пътеводителя (карти, хижи, най-важното)...
|
|
|
Сря Авг 31, 2011 11:24 am |
|
|
bitterman
Регистриран на: 29 Юли 2009 Мнения: 280 Местожителство: ГРАД ДОБРИНИЩЕ |
|
|
|
Най-красивите места във ПИРИН....Супер ходене сте направили...И снимките са много добри....А мечо по добре да не се показва че е много голям....
_________________ Пирин планина номер 1 |
|
|
Сря Авг 31, 2011 2:06 pm |
|
|
elena
|
|
|
Всичко е перфектно, но къде са снимките на Перлешки езера, с притчата за мечки ни взе акъла............
_________________ В ПЛАНИНАТА Е КРАСОТАТА НА ЖИВОТА. |
|
|
Чет Сеп 01, 2011 7:57 am |
|
|
Speedy
|
|
|
|
|
С тия снимки и разказа и на мен ми дойде апетита (не че си е тръгвал, но се засили)
Идем! |
Малко му трябва на човек.
|
|
Той мечока чува и те е записал в списъка! Мисли му следващия път, ако не му носиш малини и мед. |
Както казва Bitterman по-добре да не се показва
|
|
Ами ти вече си добре значи, щом вършиш такива лудории ? |
Това ходене е от последния ден на юли.
|
|
п.с. Мислил ли си за джобен формат на Пътеводителя (карти, хижи, най-важното)... |
Като се видим ще ти разкажа.
|
|
къде са снимките на Перлешки езера, с притчата за мечки ни взе акъла............ |
Снимките им откупха авторските права, не може да се публикуват, а мечките есената ще ги посетим пак. Ще дойдете ли за кураж?
_________________ Пирин - географски и етимологичен речник
Пирин - пътеводител |
|
|
Чет Сеп 01, 2011 3:39 pm |
|
|
elena
|
|
|
|
|
|
|
къде са снимките на Перлешки езера, с притчата за мечки ни взе акъла............ |
Снимките им откупха авторските права, не може да се публикуват, а мечките есената ще ги посетим пак. Ще дойдете ли за кураж? |
Разбира се че ще те придружим, нали сме екип.........само кажи и отиваме до долното езеро да преброим малките мечета докато пият вода.
_________________ В ПЛАНИНАТА Е КРАСОТАТА НА ЖИВОТА. |
|
|
Пет Сеп 02, 2011 11:58 am |
|
|
amorpheus
|
|
|
Уф, от години им се точа на точно тия местенца дето си ходил, и все се разминавам някак си с тях.
Поздравления за ходенето!
|
|
|
Пет Сеп 16, 2011 9:07 pm |
|
|
igurbev
|
х. Безбог - Каймакчал |
|
Чудех се къде да се прикача със снимките от последната събота и неделя, и реших да е тук.
Маршрутът не беше твърде амбициозен, но и времето в събота чернееше, че и пригърмяваше зловещо. Дълго се забавихме пред хижата докато изчакаме облаците да се поразкъсат. По-късно ни валя, но ние благоразумно разпънахме палатките и се скрихме около час.
Снимки и трак.
|
|
|
Сря Юли 11, 2012 12:21 am |
|
|
BateBorko
|
|
|
Иване, чудесни картинки от любимата планина!
Доставиха ми удоволствие.
С подобни снимки ме амбицираш да не чакам
септември и октомври.
|
|
|
Сря Юли 11, 2012 10:16 am |
|
|
igurbev
|
|
|
|
|
С подобни снимки ме амбицираш да не чакам септември и октомври. |
Мерси! Септември и октомври са хубав период за преходи и снимки, но лятните жеги не оставят голям избор, освен високите планини.
|
|
|
Сря Юли 11, 2012 11:50 am |
|
|
Speedy
|
|
Чет Юли 12, 2012 5:03 pm |
|