|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
Дженгала
|
|
Витоша - Верила - Рила - Пирин - Алиботуш /по Е4 за 12 дни/ |
|
Здравейте,
чудех се в кой раздел да сложа линка, че става въпрос не за една планина, а за 5 и в крайна сметка избрах в този, че 2 от тях влизат тук - Верила и Алиботуш.
В края на юли и началото на август успешно осъществихме поход по маршрута Е4 - описал съм го сравнително подробно със снимков материал тук
Интересното е, че преди похода, докато търсих информация за Е4 в Интернет, никъде не успях да я намеря, освен едни много стари описания на Аспарух и Краси Новаков в клуб Туризъм преди повече от 10 години и то само до х.Ловна. Надявам се, че с този албум да допринеса повече информация за желеащите, които искат да минат по Е4 в бъдеще.
Поздрави,
Жоро
Последната промяна е направена от Дженгала на Чет Фев 28, 2019 4:56 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Пон Авг 22, 2011 3:23 pm |
|
 |
Speedy
Регистриран на: 29 Ное 2006 Мнения: 2551 Местожителство: Неврокопъ |
|
|
Пон Авг 22, 2011 10:27 pm |
 |
 |
Ристо Туристо
Регистриран на: 02 Окт 2008 Мнения: 4325 Местожителство: на 950 м.н.в. |
|
|
|
Браус Жоре. Изригнахте ти и твоето дамско вдъхновение
Да ти кажа откровено ти сбъдна една моя мечта.
Радвам се да видя, че мой познат тези дни е направил повече от това, което четех в една старичка книжка "От Бояна до Парилската седловина"
Само някой да ми гъкне за Ком-Емине...

_________________ Енциклопедия за ЕКИПИРОВКАТА за туризъм.
Палатки *** Туристически обувки |
|
|
Пон Авг 22, 2011 10:34 pm |
|
 |
Дженгала
|
|
|
|
Ники, книгата ти за Пирин е много хубава и полезна! Поздравления! Не я носихме на Е4, за да не ни тежи, но бяхме разпечатали на ксерокс описанията ти от х.Пирин до х.Славянка/с.Парил/, както и х.Вихрен-х.Пирин /да, не бях го минавал още/ и ни свърши чудесна работа. Знаехме с точност къде се намирахме в даден момент от въпросните участъци. Също и за наличието на чешми - ето например още преди да тръгнем от Попови ливади решихме къде да обядваме - в м.Беглика, защото имало и заслон, и чешма. Благодаря за книгата ти.
Ицо, пожелавам ти най-искрено в най-скоро време да се сбъдне тази твоя мечта! Заслужава си! И ти също ми помогна при разузнаването на маршрута - от твоите снимки научих че има нова колова маркировка от Скопарника до Бука преслап, което също бе голям +.
Поздрави,
Жоро

Последната промяна е направена от Дженгала на Вто Авг 23, 2011 10:39 am; мнението е било променяно общо 3 пъти |
|
|
Вто Авг 23, 2011 10:32 am |
|
 |
irina
|
|
|
|
Леле..как ви се израдвах! Браво на вас! Много хубаво си го направил така със снимки и текст под тях, всичко е ясно. 
|
|
|
Вто Авг 23, 2011 10:32 am |
|
 |
Todor
|
|
|
|
Браво и от мен! Страхотно!!! Поздравления!
|
|
|
Вто Авг 23, 2011 10:49 am |
|
 |
Speedy
Регистриран на: 29 Ное 2006 Мнения: 2551 Местожителство: Неврокопъ |
|
|
Вто Авг 23, 2011 3:01 pm |
 |
 |
Antoon
|
|
|
|
Браво! Много хубав маршпут, супер фотопътепис!
За коловете от Скопарника, наистина е добре, не помня дали беше 2008г. или в началото на 2009г., но в една не толкова гъста мъгла не успях да намеря пътя от Бука преслап към Черни връх.
Има ли опасност човек да изгуби пътя някъде по откритото от Клисура към Ловна?
|
|
|
Вто Авг 23, 2011 3:17 pm |
|
 |
Ристо Туристо
Регистриран на: 02 Окт 2008 Мнения: 4325 Местожителство: на 950 м.н.в. |
|
|
|
 |
 |
...
Има ли опасност човек да изгуби пътя някъде по откритото от Клисура към Ловна? |
Преди месец слизах до Клисура от х.7-те езера по Душевадника и през Сапаревска вада и Обесения камък се метнах до селото.
Бе мое да се залуташ, особено след Обесения камък има километри без грам маркировка. А е голо и има черни пътища. Чак после в гората над селото се появи тук-там маркировката.
_________________ Енциклопедия за ЕКИПИРОВКАТА за туризъм.
Палатки *** Туристически обувки |
|
|
Вто Авг 23, 2011 4:01 pm |
|
 |
Дженгала
|
|
|
|
Здравей, Антоне! На открито няма да имаш проблем, ако се придържаш към пътя, който следва по рида и по късно сече леко отдясно /западният му склон е стръмен и се спуска към Сапарево/. При мъгла обаче нещата са много по различни. Важното е да има видимост и да се разчита на релефните форми, а Рила е пред очите ти. Аз бих казал, че при хубаво време няма да имаш проблем с ориентирането, въпреки че в откритата част няма маркировка.
Ицо каза как е в обратна посока и наистина е така. По-трудно е с ориентирането на слизане - да се уцели правилния черен път в гората за с.Клисура след откритата част.
|
|
|
Вто Авг 23, 2011 4:16 pm |
|
 |
vinushka
|
|
|
|
Като видя материал за Е4 много се кефя :Д Тази година го направих с една група, организирана от БТС и това беше най-хубавият ми и незабравим поход!
|
|
|
Пон Дек 17, 2012 9:21 am |
|
 |
Mariana1000
|
Re: Витоша - Верила - Рила - Пирин - Славянка /по Е4 за 12 д |
|
 |
 |
В края на юли и началото на август успешно осъществихме поход по маршрута Е4 - описал съм го сравнително подробно със снимков материал тук
Интересното е, че преди похода, докато търсих информация за Е4 в Интернет, никъде не успях да я намеря, освен едни много стари описания на Аспарух и Краси Новаков в клуб Туризъм преди повече от 10 години и то само до х.Ловна. Надявам се, че с този албум да допринеса повече информация за желеащите, които искат да минат по Е4 в бъдеще.
|
Благодаря за хубавия фотопътепис.
Нещо и аз се заглеждам по този маршрут за другото лято, но още не съм почнала сериозно да търся информация. Само разглеждах карти и съм почнала вашите снимки.
Засега имам един въпрос, но си запазвам правото и за още
От къде се качихте до Алеко? Всъщност от там ли започва маршрута? От петте карти на Картография за Е4 ми липсва именно първата и няма как да видя. На картата на Витоша на Домино червената маркировка започва от Алеко.
 |
 |
Като видя материал за Е4 много се кефя :Д Тази година го направих с една група, организирана от БТС и това беше най-хубавият ми и незабравим поход! |
vinushka, пишеш много интересно и забавно, защо не напишеш разказ за този поход? Ще бъде и полезен за хората, които искат да минат по маршрута и се колебаят дали да е самостоятелно или с организираната група.
Мен ме интересува следното за организирания поход:
Дали багажа се е превозвал с поддържаш автомобил?
Осигуряваха ли ви храна или каквото има по хижите?
Къде спяхте - биваци или хижи?
И най-важното! Имаше ли отсечка, по която не минахте пеша, а с транспорт? Извинявам се, ако звучи обидно, но видях как организираната група на БФТ мина Върбишки - Ришки проход и съм изпълнена с подозрение. 
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!... |
|
|
Пон Дек 17, 2012 8:04 pm |
|
 |
achooo
|
|
|
|
да ще е хубаво който може да сподели как е маркировката и въпроса с храната. явно доста хора имаме интерес към маршрута.
|
|
|
Вто Дек 18, 2012 12:34 pm |
|
 |
Дженгала
|
|
|
|
За начало на Е4. Има различни източници откъде почва маршрута - едни от Драгалевци, други - от х.Алеко, даже и от Бояна. Въпрос на избор за начало. Ние започнахме от х.Алеко, като ни закараха дотам с кола много рано сутринта.
За храната - ние носихме храна по принцип за 2-3 дни напред, но може да се разчита и на някои от хижите.
В случая - от лятото на 2011г. от магазин за хранителни стоки се зареждахме:
- магазина в с.Клисура
- на прохода Предела - при заведенията, но от другата страна на пътя, откъм Рила има магазин за хранителни стоки.
- на х.Пирин - в близкото ресторантче всъщност се продават и хляб и разни колбаси, кроасани, вафли.
- Папазчаир - в курортчето има също магазин за хранителни стоки
- с.Парил - по мое желание слязох до селото от х.Славянка, за да го разгледам - на 3-4км по черен път от нея. Има също магазин за хранителни стоки, макар необорудван добре, но има продукти от първа необходимост - хляб, кисело мляко, сирене и т.н., ама едва ли има смисъл, защото след х.Славянка има само още 1 ден от маршрута - х.Славянка - Гоцев връх - х.Извора.
На хижите също може да се разчита на храна - предлагат най-вече боб, леща и пържени картофи с кебапчета, но по-скъпо излиза. Това са:
- х. Ловна
- х.Мальовица
- х.Рибни езера
- х.Македония
- х.Предела
- х.Яворов
- х.Вихрен - няма, тогава бе в ремонт столовата й, сега не знам как е, но разбира се, всеки би трябвало да знае за кръчмата под х.Бъндерица
- Тевното езеро
- ресторантчето до х.Пирин
- в курортчето Попови ливади има няколко нелоши ресторантчета.
С две думи нямате да имате проблеми с храната, не е както в някои участъци от Ком-Емине. 
|
|
|
Вто Дек 18, 2012 2:19 pm |
|
 |
dido
|
|
|
|
За протокола да отбележа - на Папазчаир, в м. Пункта освен ресторантчета има и няколко магазина за хранителни стоки - удобни за презареждане пътьом за Алиботуш.
_________________ Бутам след осмата бира  |
|
|
Вто Дек 18, 2012 5:04 pm |
 |
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|