ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Неделни Василашки неща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
Неделни Василашки неща
Автор Съобщение
Speedy

Местожителство: Неврокопъ

Мнение Неделни Василашки неща Отговорете с цитат
В 7 сутринта пред х. „Вихрен” цареше обичайната за август картина. Първите ранобудни вече гонеха слънчевия склон, по който се спуща Елтепската вода, други сънено ходеха насам-натам все едно безцелно из паркинга. Трети набузили четки за зъби се бяха вторачили в коритото на чешмата, където плуваха бирички и разни безалкохолни в кутии от 250, 330 и 500 мл. Имаше и една новост за мен. Приготовления по отваряне на маса за изцеждане на портокали и други плодове за фрешове.

Малко по-нагоре, из Равнако вече щъкаха рибари в маскировъчни дрехи, някои от които залягаха зад клека целеха майсторски вировете по Бъндерица с надежда някоя пъстърва да не ги е видяла и да лапне куката.

Прогнозата бе за дъжд, който още в ранния следобед, около 13-14 ч. да рукне над планините. Грам облак обаче не се виждаше, а ние напредвахме бързо. Хладината поддържаше добър тонус, а Тодорин връх любезно ни правеше сянка чак до Жабешко езеро. Тук ни парнаха първите лъчи и подканиха да направим първата почивка за деня. Имаше и какво да се прави де. Едни закусваха, други се мацотеха с кремове против изгаряне, трети снимаха.

Групата бърже отърча покрай Дългото езеро и захвана камънака. Аз го закъсах на това място. Едно ми ти огледало се ширнало, как да не се огледа в него човек. Седиш и заедно в Муратов връх се гледате във водата. Голям кеф!

Това огледалстване ми костваше бързане после, за да наваксам разстоянието от останалите, които се клатушкаха в края на сипея и вече докосваха стръмнината към Башлийска порта. В нейния край, преди да предприемем атака на последните камъни към билото, се кротнахме и зазяпахме красотите.

Малко преди да излезем на билото констатирахме, че от Равнако до тук не сме срещнали нито един човек! Ако бе октомври, нищо чудно, но през август… Нещо туристите тази година май-май са по-малко.

На самото било ни посрещнаха не хора, а 10-на крави, които още по тъмно бяха се изкачили тук от Башлийца да посрещат изгрева.

Откъм Опрено дочухме и човешки гласове. Двама ранобудници напредваха по пътеката към нас. Не пропуснахме да ги бъзнем дали са закусили с мекици на Тевно. Риторичен въпрос, след който се метнахме на т.нар. „връх Възела”, за да огледаме целите за деня – Тевното Василашко езеро и Василашки чукар.

След кратък разбор хванахме по следите на башлийските крави, който бяха направили прясна маркировка. По надолу заварихме две от тях, които зобаха свежа василашка трева. Остана само да слезем до езерото.

Какво може да се каже повече за гьола, освен че е голям красавец, един от най-големите в Пирин и т.н. хубави неща.

За да влезем в график много не се мотахме там и малко с нежелание закатерихме обратно, следвайки кравите, които вече бяха набрали височина и аха да превалят към Башлийца. Ние обаче кривнахме и отпрашихме посока Василашки чукар.

Върхът е доста обзорен и дарява посетителите с прекрасни панорами. Седиш, ахкаш, снимаш и се кефиш. Ако имаше повече време можеше да откараме 1-2 часа на него. Ама нямаше. Облаците подсказваха, че прогнозата на синоптиците май ще се сбъдне, а на нас ми предстоеше най-трудния участък за деня – минаването на седловината Премката.

Плъзнахме се надолу по склона и затяпахме между камъните и лека. Ходенето в този участък малко прилича на слалом, но е много приятно. Е, ако нямаш страх от високо де. При мен този проблем не стои, така че спокойно се цъклех наляво-надясно, зяпайки ту към Василак, ту към Дългото езеро. Да илюстрирам за какво иде реч.

Тъкмо преминахме седловината почти цялото небе се покри с облаци. Бързо слязохме на Жабешко езеро, където похапнахме подкефени от събраните прекрасни впечатления. По време на слизането към хижата нищо особено за отбелязване. Цъкахме с езици гледайки скършените треви и дупките по дънерите на клека направени от ледените късове, които преди 3-4 дни бяха опустошили района, и се чудехме дали някой нещастен човечец е бил под обстрел.

Мероприятието завършихме със студена бира, след което се отправихме към Неврокоп.

Още снимки от прехода -> ТУК

Това е засега. Пожелания за слънчеви августовски мигове из Пирин Cool

Чет Авг 11, 2011 3:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Весела Ягодова

Мнение Отговорете с цитат
Искаме и ние пък на Василашки чукар ! Bleh

Това с кравите дето посрещат изгрева Laughing Laughing Laughing

Защо не пишете някой път като ходите, на л.с. или нещо такова ? Иначе, ще разчитаме само на случайна среща.
Чет Авг 11, 2011 8:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
BateBorko

Местожителство: Враца

Добра разходка!
В тази част на Северен Пирин има много и все красиви езера.
Интересно е да ги види и снима човек не от маркираните пътеки,
а от различна гледна точка.
Поздрави и най-добри пожелания към автора!
Пет Авг 12, 2011 8:06 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Speedy

Бате Борко, благодаря ти за хубавите думи. Здрави да сме само, за да обикаляме и да снимаме.

Веселке, и кравите посрещат изгрева бе! Ранобудни са и щъкат навсякъде Cool Е, едва ли ще видиш сцена на 15 телета мучащи July Morning с фланелки на Uriah Heep, ама...

Сега съм в творческа почивка. Към края на месеца може да хукна пак из баира, тъкмо трафика ще е понамалял. Ще гледам да пускам по едно ЛС. Пък ако ви хареса мероприятието да походим заедно.

Поздрави

Пет Авг 12, 2011 12:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Весела Ягодова

Супер, хайде ! Deal ! Very Happy
И ние сега отиваме за малко към Пирин, после Беглика, и после принудителна почивка до края на месеца Confused
Пет Авг 12, 2011 1:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Като и се струват чалга Кременските, може да и пуснеш една оферта за комшийските им езера в края на месеца, там едва ли ще и хрумне да стъпи иначе ... Mr. Green

Хубави снимки Кольо, аз все не успявам да хвана Бъндеришкия чукар от подходящата гледна точка, рано сутрин.
Василашкия чукар как го слязохте, по камъните направо надоле или с леко слизане към Бъндеришкия циркус ?

Пет Авг 12, 2011 5:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Speedy

Може, да, не е лошо като идея за оферта. Ама послед а не ям критики, че съм набутал групата в най-лютия клек и при най-свирепите комари.

Благодаря за снимковия коментар. От някои кадри и аз съм много доволен. Едни ги орезилих де, но има надежда да се науча да снимам.

Чукаря, по втория начин иначе - с лекото слизане към Бъндеришкия циркус. Имахме в групата човек със страх от височини и не биваше да рискуваме.

Съб Авг 13, 2011 9:44 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Весела Ягодова

Кои, Каменишките ли ? И що да не ми хрумне ? Нали се сещаш, че аз не ходя в Пирин, прочитайки нечий пътепис или следвайки нечий gps ?...
Ни мъ ядосвай !!! Laughing Boxing
Вто Авг 16, 2011 9:55 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.