ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Кременски езера, Джано, Тевно езеро, Джангал, …

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
Кременски езера, Джано, Тевно езеро, Джангал, …
Автор Съобщение
Valio

Местожителство: София, Враца

Мнение Кременски езера, Джано, Тевно езеро, Джангал, … Отговорете с цитат
1 ден: 16.07.11г.:
Ранното тръгване, предвидено за 06.30 часа, бе осъществено с 20 минути закъснение… Емо се бе разтревожил какво е станало, а не бяхме си разменили номерата на телефоните…
Оказа се, че на хижа Гоце Делчев сме последна кола. Някои бяха тръгнали пеша към хижа Безбог, но по-голямата част използвахме лифта…
На хижа Безбог се събрахме всички. Хванахме пътеката вляво на езерото между клековете. Целта ни бяха Кременските езера. След овчарската колиба хванахме по-пряка пътека, открита наскоро от Дидо. По-пряка, но и доста по-стръмна… След 1.45 часа бяхме на първото и най-голямо Кременско езеро.

Сложих си една бира в езерото да се поизстуди, но се оказа, че ще правим по-голяма почивка за обяд на второто езеро.

две от Кременските езера

След почивката хванахме към рида Джангалица.

връх Джано

Част от групата „отскочиха” до връх Ченгелчал

класическата снимка на Кременските езера

От Джано слязохме на Демиркапийската порта и продължихме покрай Демиркапийските чуки. След това през лява Краледворска порта достигнахме до Тевно езеро. Имаше много хора, което е нещо обичайно през лятото…
Поръчах си от прословутите пържени кюфтета на Валя… и няколко бири. Някои се настаниха вътре, други си опънахме палатките. След това на тревата хапвахме и пийвахме… Само комарите ни разваляха идилията.
По някое време зад Кралев двор постепенно се показа луната…

…и стана доста светло.

2 ден: 17.07.11г.:
Сутринта ядохме от традиционните мекици на Валя…
Бе доста мъгливо и мрачно. Появиха се и идеи за отстъпление по традиционния и скучен път към хижа Безбог покрай Попово езеро.

умуваме накъде да тръгнем…

обща снимка на почти цялата група

Но в крайна сметка тръгнахме по предварителната програма към връх Джангал.

Голямо Валявишко езеро

фотосесия на връх Джангал

Невероятно обзорен е тоя връх… Тук се разделихме с хората в колата на Боби, които слязоха на Попово езеро. Останалите продължихме към Малък Полежан.

Долно Полежанско езеро

След Малък Полежан продължихме към Полежан.

връх Полежан и Горно Полежанско езеро

Газейско езеро, вр. Газей, …, Муратов връх, вр. Гредаро, вр. Тодорка, вр. Вихрен, вр. Кутело

На връх Полежан бяхме в 12.30 часа. Надолу се разминавахме с много хора. Кой тръгнал със сандали с тънки подметки, кой по джапанки…

връх Полежан

връх Безбог

хижа Безбог и едноименното езеро

На хижата обядвах и възстанових бирения баланс…
Направихме кръчма-разбор в Рибарника /няколко километра след хижа Гоце Делчев/. Там ни завари дъжда. Поохлади ни малко.
На връщане /към Симитли/ термометъра в колата показваше 37 градуса… Жега и страхотен задух, все едно не бе валяло.

Всички снимки:

Последната промяна е направена от Valio на Сря Фев 08, 2012 5:25 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Сря Авг 03, 2011 2:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
metro

Местожителство: с.Куртово

Мнение Отговорете с цитат
браво хубави снимки и преходче

Сря Авг 03, 2011 4:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
elena

Местожителство: Г.ДЕЛЧЕВ

Класически маршрут, но е с най-красивите места по Пирин, пълни окото на туриста: Кременски езера са истинска прелест.Снимките са перфектни, имали сте хубаво време.Пожелавам ви да имате още такива преходи за лятото. палатка

Пет Авг 05, 2011 11:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение AIM Адрес MSN Messenger
Весела Ягодова

Здрасти, Вальо ! Този преход наистина е супер интересен и динамичен, а и с доста добро темпо сте се движили, щом сте били в 12.30 ч. на Полежан. Освен ако не сте тръгнали много рано, ама това са подробности.

Относно Кременските езера и тяхната прелест - исках да споделя, че според мен красотата е нещо силно субективно. Аз много исках да ги видя, защото са "набедени" от общественото мнение за едни от най-красивите в Пирин, обаче за 2-3 седмици ги огледах хубаво, отгоре, отдолу, ами...не ме "грабват". Езера като езера.
Точно Кременските езера ме накараха да се замисля за клишетата в живота - макар че клишетата за "красиво" са само една малка част от тях...Колко хубави, просто вълшебни места можеш да подминеш, само защото не са в официалната топ 5 на "красавците".
Тук темата добива малко философски измерения, обаче наистина се удивлявам как функционира колективното съзнание и какъв натиск упражнява върху индивида. Невидим, но постоянен.

Високо ценя Планината - тъкмо защото дава възможност на човек да развива индивидуалността си в най-добрия смисъл на думата.
Сря Авг 10, 2011 1:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Да бе Cool

Сря Авг 10, 2011 1:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
igurbev

Местожителство: София

ve_san написа:
Точно Кременските езера ме накараха да се замисля за клишетата в живота - макар че клишетата за "красиво" са само една малка част от тях...Колко хубави, просто вълшебни места можеш да подминеш, само защото не са в официалната топ 5 на "красавците".

Дам, много си права за това. Аз също често съм се чудел дали нещо не ми липсва в осезанието, че не мога да оценя някои от нарочените места. Когато стане дума за Кременските езера най-силно в паметта ми изникват боклучавите огнища в долния им край Sad (подобно на циркуса Баюви дупки, който е сметище за консервени кутии в района на заслона). Но това е друго. Исках да кажа, че изглежда хората наистина се чувстват задължени да подражават на клишета, които предхождат това което виждат и усещат.
Сря Авг 10, 2011 1:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Speedy

Местожителство: Неврокопъ

ve_san написа:
обаче за 2-3 седмици ги огледах хубаво, отгоре, отдолу, ами...не ме "грабват". Езера като езера.

То след 20 дневно гледане пишман ше стане човек. Голямо съзерцаване е паднало! И накрая, езера като езера. Язък за гледането бе Веселке Laughing

Един цитат от преди Втората световна:

"Извънредно красиви езера. Предъ техъ Попово езеро бледнее. Гледани отгоре, отъ Джангалица, те иматъ величественъ видъ. Ясносини съ преливане на златисто-зелено, блестящи, примамващи, те са едни отъ бисерите на Пиринъ. Чудни, дивни езера!"

Из "Езерата на Пиринъ планина", 1938 г.
от проф. Г. К. Георгиев

Punk Punk Punk Punk Punk Punk Punk

Сря Авг 10, 2011 3:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Весела Ягодова

Ей, Ники Very Happy Very Happy Very Happy
Не бих издържала и два дни на това място, камо ли 20.
На пресекулки ги гледах.

Точно вчера си мислех за теб, защото попаднах на една книга за Пирин планина на ЛазарЪ ТомовЪ, не знам дали я има качена тук във форума, трябва да погледна. Култова е. Височината на почти нито един връх не съвпада със сегашната, но за сметка на това има супер вдъхновени описания и много ценна (за мен) информация - за пътища, поминък, история и т.н.
Сря Авг 10, 2011 3:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Весела Ягодова

Мнение Книгата Отговорете с цитат
Ето я:
http://www.scribd.com/doc/40145402/Pirin-planina-Lazar-Tomov-BG-txt
Не знам как да я изтегля, как ли не се мъчих.
Ако я няма в другата секция за "Литература", може да я метнете натам ?
Сря Авг 10, 2011 3:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

За да може да се тегли безплатно трябва да се качи нещо. Аз имам акаунт, довечера ще метна някакъв документ и ще я сваля Smile
Сря Авг 10, 2011 3:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Speedy

Местожителство: Неврокопъ

Писала си, че си гледала езерата отгоре и отдолу 2-3 седмици, което си е 20 дена Cool

Книгата на Лазар Томов е от 1927 г. Ползвал е данни за височините от Австроунгарската генералщабна карта 1913 г. които не отговарят на действителните, но са масово цитирани в онези години. Може да е гледал и картата на проф. Ж. Радев от 1920 г., но там има много малко височини дадени. Професора се е въздържал да вкарва такива данни, и с право!

Първите верни височини са измерени от Херберт Луис и Рихард Финстервалдер през 1927-1929 г. Те са публикувани и в двете карти на Пирин изработени от Х. Луис през 1930 г. Парченце от едната от тези карти, а също от австрийската и Радевата приложих преди няколко месеца към статията За Джангал и Момини двори. Явно си я забравила. То човек не може да помни всичко.

Поздрави сърдечни!

Сря Авг 10, 2011 4:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
dido

Книгата на Лазаръ Томовъ я има и тука - http://mountain.bajhui.org/pictures/Pirin_planina_%5bLazar_Tomov_BG_txt%5d.pdf

Сря Авг 10, 2011 6:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Весела Ягодова

Благодарско ! Croc
Сря Авг 10, 2011 8:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.