Регистриран на: 28 Окт 2008 Мнения: 304 Местожителство: София, Враца
Кременски езера, Джано, Тевно езеро, Джангал, …
1 ден: 16.07.11г.:
Ранното тръгване, предвидено за 06.30 часа, бе осъществено с 20 минути закъснение… Емо се бе разтревожил какво е станало, а не бяхме си разменили номерата на телефоните…
Оказа се, че на хижа Гоце Делчев сме последна кола. Някои бяха тръгнали пеша към хижа Безбог, но по-голямата част използвахме лифта…
На хижа Безбог се събрахме всички. Хванахме пътеката вляво на езерото между клековете. Целта ни бяха Кременските езера. След овчарската колиба хванахме по-пряка пътека, открита наскоро от Дидо. По-пряка, но и доста по-стръмна… След 1.45 часа бяхме на първото и най-голямо Кременско езеро.
Сложих си една бира в езерото да се поизстуди, но се оказа, че ще правим по-голяма почивка за обяд на второто езеро.
две от Кременските езера
След почивката хванахме към рида Джангалица.
връх Джано
Част от групата „отскочиха” до връх Ченгелчал
класическата снимка на Кременските езера
От Джано слязохме на Демиркапийската порта и продължихме покрай Демиркапийските чуки. След това през лява Краледворска порта достигнахме до Тевно езеро. Имаше много хора, което е нещо обичайно през лятото…
Поръчах си от прословутите пържени кюфтета на Валя… и няколко бири. Някои се настаниха вътре, други си опънахме палатките. След това на тревата хапвахме и пийвахме… Само комарите ни разваляха идилията.
По някое време зад Кралев двор постепенно се показа луната…
…и стана доста светло.
2 ден: 17.07.11г.:
Сутринта ядохме от традиционните мекици на Валя…
Бе доста мъгливо и мрачно. Появиха се и идеи за отстъпление по традиционния и скучен път към хижа Безбог покрай Попово езеро.
умуваме накъде да тръгнем…
обща снимка на почти цялата група
Но в крайна сметка тръгнахме по предварителната програма към връх Джангал.
Голямо Валявишко езеро
фотосесия на връх Джангал
Невероятно обзорен е тоя връх… Тук се разделихме с хората в колата на Боби, които слязоха на Попово езеро. Останалите продължихме към Малък Полежан.
На връх Полежан бяхме в 12.30 часа. Надолу се разминавахме с много хора. Кой тръгнал със сандали с тънки подметки, кой по джапанки…
връх Полежан
връх Безбог
хижа Безбог и едноименното езеро
На хижата обядвах и възстанових бирения баланс…
Направихме кръчма-разбор в Рибарника /няколко километра след хижа Гоце Делчев/. Там ни завари дъжда. Поохлади ни малко.
На връщане /към Симитли/ термометъра в колата показваше 37 градуса… Жега и страхотен задух, все едно не бе валяло.
_________________ На туриста раницата е тежка ,но главата е лека!!!
Сря Авг 03, 2011 4:01 pm
elena
Класически маршрут, но е с най-красивите места по Пирин, пълни окото на туриста: Кременски езера са истинска прелест.Снимките са перфектни, имали сте хубаво време.Пожелавам ви да имате още такива преходи за лятото.
_________________ В ПЛАНИНАТА Е КРАСОТАТА НА ЖИВОТА.
Пет Авг 05, 2011 11:49 pm
Весела Ягодова
Здрасти, Вальо ! Този преход наистина е супер интересен и динамичен, а и с доста добро темпо сте се движили, щом сте били в 12.30 ч. на Полежан. Освен ако не сте тръгнали много рано, ама това са подробности.
Относно Кременските езера и тяхната прелест - исках да споделя, че според мен красотата е нещо силно субективно. Аз много исках да ги видя, защото са "набедени" от общественото мнение за едни от най-красивите в Пирин, обаче за 2-3 седмици ги огледах хубаво, отгоре, отдолу, ами...не ме "грабват". Езера като езера.
Точно Кременските езера ме накараха да се замисля за клишетата в живота - макар че клишетата за "красиво" са само една малка част от тях...Колко хубави, просто вълшебни места можеш да подминеш, само защото не са в официалната топ 5 на "красавците".
Тук темата добива малко философски измерения, обаче наистина се удивлявам как функционира колективното съзнание и какъв натиск упражнява върху индивида. Невидим, но постоянен.
Високо ценя Планината - тъкмо защото дава възможност на човек да развива индивидуалността си в най-добрия смисъл на думата.
Сря Авг 10, 2011 1:18 pm
dido
Да бе
_________________ Бутам след осмата бира
Сря Авг 10, 2011 1:51 pm
igurbev
ve_san написа:
Точно Кременските езера ме накараха да се замисля за клишетата в живота - макар че клишетата за "красиво" са само една малка част от тях...Колко хубави, просто вълшебни места можеш да подминеш, само защото не са в официалната топ 5 на "красавците".
Дам, много си права за това. Аз също често съм се чудел дали нещо не ми липсва в осезанието, че не мога да оценя някои от нарочените места. Когато стане дума за Кременските езера най-силно в паметта ми изникват боклучавите огнища в долния им край (подобно на циркуса Баюви дупки, който е сметище за консервени кутии в района на заслона). Но това е друго. Исках да кажа, че изглежда хората наистина се чувстват задължени да подражават на клишета, които предхождат това което виждат и усещат.
Ей, Ники
Не бих издържала и два дни на това място, камо ли 20.
На пресекулки ги гледах.
Точно вчера си мислех за теб, защото попаднах на една книга за Пирин планина на ЛазарЪ ТомовЪ, не знам дали я има качена тук във форума, трябва да погледна. Култова е. Височината на почти нито един връх не съвпада със сегашната, но за сметка на това има супер вдъхновени описания и много ценна (за мен) информация - за пътища, поминък, история и т.н.
Писала си, че си гледала езерата отгоре и отдолу 2-3 седмици, което си е 20 дена
Книгата на Лазар Томов е от 1927 г. Ползвал е данни за височините от Австроунгарската генералщабна карта 1913 г. които не отговарят на действителните, но са масово цитирани в онези години. Може да е гледал и картата на проф. Ж. Радев от 1920 г., но там има много малко височини дадени. Професора се е въздържал да вкарва такива данни, и с право!
Първите верни височини са измерени от Херберт Луис и Рихард Финстервалдер през 1927-1929 г. Те са публикувани и в двете карти на Пирин изработени от Х. Луис през 1930 г. Парченце от едната от тези карти, а също от австрийската и Радевата приложих преди няколко месеца към статията За Джангал и Момини двори. Явно си я забравила. То човек не може да помни всичко.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети