Автор |
Съобщение |
Rumqna
|
Сверяване на часовника |
|
Забелязвам,че десетки хора използват форума,за да се посъветват с другите относно интересуващи ги неща.
Ще го направя и аз,надявайки се някое вещо лице да откликне на молбата ми.
След има-няма 2 седмици ще предприемем 3-дневно пътуване из Стара планина,набелязали сме си района около х.Соколна,искаме да видим заслон "Орлово гнездо",х."Мазалат",както и новооткрития заслон "Голям Купен".Ще тръгнем от Бургас в края на работния ден в четвъртък и проучваме възможности за пътуване с обществен транспорт още надвечер.Ако някой би могъл да ме ориентира как най-лесно с приятеля ми да се доберем до Габарево,Тъжа,Павел баня...ще съм благодарна.
|
|
|
Нед Авг 07, 2011 10:00 pm |
|
|
ripat
|
|
|
|
Може би ще е най-удачно ,да ползвате ЖП-транспорт.От Бургас до Ст.Загора с експрес или бърз и оттам пътнически влак с направление Карлово -гари има на Горно Сахране /същото е на около 5-7км от с.Скобелево ,ако ще тръгвате към х.Мзалат /,с Габарево и на с.Тъжа /гарата е на около 1км от селото /.Ще се наложи да ползвате разписанието на БДЖ-то за да си го организирате .Предполагам ,че ако ползвате автобус ще може да пътувате само през светлата част на деня поне за участъка от Ст.Загора до съответните села .От Зарата до Казанлък има автобуси на всеки час.Автобусите за сътветните села тръгват от автогара Казанлък .
|
|
|
Пон Авг 08, 2011 12:20 am |
|
|
Balkandjiq
|
|
Re: Сверяване на часовника |
|
|
|
новооткрития заслон "Голям Купен". |
Такъв заслон няма,дано и да не проима никога(все так си има достатъчно други места за подслон в района).
_________________ Планини има много,но Балкана е само един!
http://hubavetz.com/ |
|
|
Пон Авг 08, 2011 12:53 am |
|
|
Visoko
|
|
|
|
Ей, и аз не се усетих, че пише "Голям Купен". Новият заслон е "Голям Кадемлия".
|
|
|
Пон Авг 08, 2011 1:06 pm |
|
|
mislesht
|
|
|
А и заслон Орлово гнездо е на десетки километри от Мазалат и Соколна.
Хубаво е да имате пътеводител или поне карта.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето. |
|
|
Пон Авг 08, 2011 3:29 pm |
|
|
mediator37
|
|
|
Хижа Соколна - връх Голям Кадемлия е малко тежичък маршрут, ако възнамерявате да стъпите и на четирите двухилядника без да подсичате никой. Шест часа с почивките отнема. С подсичане 5. И напълно безводен маршрут ако не подсичате Пиргос и Малък Кадемлия. Трябва да слизате за вода. Заслон Голям Кадемлия събира двама души и половина. Ако се заварите с други туристи ... !? Дали е добър вариант спане на заслона? Освен че е безплатно.
Имай пред вид , че Масивът Триглав е колкото една планина - например колкото Витоша, Колкото Славянка, колкото Беласица.
|
|
|
Пон Авг 08, 2011 5:32 pm |
|
|
Rumqna
|
Отзив |
|
Благодаря за напътствията на всички ви.Ако някой се е почувствал засегнат от неволната ми грешка относно заслона,моля за прошка.
Не се боим от ходене и мисля,че можем да се справим с разстоянието.По Гергьовден/пак имаше 3 дена почивни/направихме раздвижване от Сопот към х."Левски",з."Ботев",х."Рай" ,та до Калофер,откъдето хванахме влака за Бс.Освен това от з"Ботев" тръгнахме в мъгла,валеше и сняг.Разполагаме с джипиес,носим си и щурмова палатка,не сме дотам неподготвени.А иначе разбрах,че в ранния следобед има директен влак за с.Тъжа и ще се опитаме да хванем него...
|
|
|
Вто Авг 09, 2011 8:58 am |
|
|
тихомир томанов
|
|
|
С риск да ва поодкажа предопреждавам има много мечки там.В форума още никой не е писал по тоз вьпрос но вече има и пьрва среща на мечка с турист в тоз ройон.Мечката е с мечета малко го е на мачкала но се уплашила от идващите други туристи който са се развикали.Инфото е от ренджарите в Централен балкан.Бьдете внимателни.
|
|
|
Сря Авг 10, 2011 9:40 am |
|
|
donzezo
|
|
|
|
Който го е страх от мечки не ходи в гората /планината/.
|
|
|
Сря Авг 10, 2011 11:29 am |
|
|
mediator37
|
|
|
Което Тихомир Томанов пише е абсолютно вярно. В резерват Соколна има много мечки. Ето че най-черните ми опасения вече се сбъдват. Миналата година хижарят на Соколна и едно момче от София видяха мечката на 150 метра от хижата и тя се тикна в тази гора, през която на следващия ден минахме на два пъти. Какви песни да пеем, че да вдигаме шум и да плашим мечката ? Още преди година писах , че най-опасното е среща не с мъжки мечок, а женска с малко. И хор "Дунавскси звуци" да й докарам няма да ни се размине.
|
|
|
Сря Авг 10, 2011 11:55 am |
|
|
тихомир томанов
|
|
|
Бате Коце ти знаеш че инфото което давам винаги е точно.Случката е станала по разказа на отговорника по Биологичните видове в парка по следният начин.Мечката е била на пьтеката а човека срещу нея бил се вцепенил от срещата.Просто е трябвало лека полека да се дрьпне и да освободи пьтеката да мине.По принцип те бягат от нас още от далече стига да ни осетят по рано.Животното е нападнало защото се почуствало застрашено за потомството си.
|
|
|
Сря Авг 10, 2011 1:39 pm |
|
|
mikesli
|
|
Сря Авг 10, 2011 10:21 pm |
|
|
Rumqna
|
Пак за масива Триглав |
|
Тъй като денят на нашето заминаване наближава,си позволявам пак да досаждам на общността от форума с разни питания...
Обсъдихме въпроса с мечките/днес ще ходя да купя пиратки/.Правя стъпки ,за да изберем най-приемливия вариант за пътуване,макар че пак няма да се знае до последно ,защото ще зависи в колко ще може да се освободи партньорът ми.
Прочетох още веднъж вимателно всичко,което ме съветвате ,но не разбрах дали горе,на з."ГОЛЯМ КАДЕМЛИЯ",има вода,или не.
Обсъждаме също дали маршрутът през с.Тъжа към х."Русалка" и Триглав не е по-лек...
Харесаха ли ви снимките от Гергьовден?
|
|
|
Вто Авг 16, 2011 7:33 am |
|
|
Rumqna
|
По Гергьовден |
|
Аз май не бях успяла да ги кача,което правя сега-http://alokaziia.snimka.bg/mountain/t-rsene.612641.24562097
|
|
|
Вто Авг 16, 2011 7:40 am |
|
|
Todor
|
|
Re: Пак за масива Триглав |
|
|
|
Тъй като денят на нашето заминаване наближава,си позволявам пак да досаждам на общността от форума с разни питания...
Обсъдихме въпроса с мечките/днес ще ходя да купя пиратки/.Правя стъпки ,за да изберем най-приемливия вариант за пътуване,макар че пак няма да се знае до последно ,защото ще зависи в колко ще може да се освободи партньорът ми.
Прочетох още веднъж вимателно всичко,което ме съветвате ,но не разбрах дали горе,на з."ГОЛЯМ КАДЕМЛИЯ",има вода,или не.
Обсъждаме също дали маршрутът през с.Тъжа към х."Русалка" и Триглав не е по-лек...
Харесаха ли ви снимките от Гергьовден? |
НЕ! Вода на заслона няма. Има на около 200 метра по-надолу на СЗ и на ЮЗ освен ако не е пресъхнала. В краен случай още по-надолу на ЮЗ.
Идеята с пиратките не е много добра - може да предизвикате пожар. По-добре си купете свирка /тип съдийска/ и от време на време подавайте сигнал така, че вашето приближаване да не остане незабелязано. Просто си говорете и подвиквайте, особено преди да навлезете в гъсталаци. Всъщност мястото където можете да изненадате мечка е един голям малинак нагоре от Соколна преди да стигнете до скалите, а може би и храсталаците преди това.
Много по-опасни са кучетата в района!!!
Най-бързото и "лесно" изкачване на Голям Кадемлия е от х.Триглав /на место ще ви обяснят/.
За да видите повечето неща в района за по-малко време ви препоръчвам маршрут с.Габарево - х.Соколна /нощувка/- вр.Мазалат-вр.Пиргус - вр.М.Кадемлия-вр.Голям Кадемлия /евентуално нощувка на заслона/ - х.Тъжа/нощувка/ - вр.Русалка /Марагидик/ - Кадемлийското пръскало - с.Тъжа
От х.Соколна нагоре вода НЯМА, ако не искате да губите много височина за да пълните.
Ако изберете маршрута който ви предложих се пригответе за 8-10 часа тежко ходене до х.Тъжа, но пък ще изкачите сутринта преди тръгване Марагидик - най-обзорния връх в района.
Поздрави и успех!
|
|
|
Вто Авг 16, 2011 6:33 pm |
|
|
|